返回列表 發帖

Chart By Myself [2020]

CBM 2010 - 2019 冠軍歌

CBM 2020 冠軍歌

523 魏如萱 - 彼個所在 | 524 岑寧兒 - Fly | 525 謝安琪 - 我在陽台上看你 | 526 王嘉儀 - 厭世臉 | 527 陳柏宇 - 本能寺 | 528 馮允謙 - 愛斯基摩人之吻 | 529 浠彤 - 本相 | 530 Jason Kui Feat. Andy James - Pixel Invasion | 531 Serrini - Diamond Mine | 532 Jason Kui Feat. Andy James - Pixel Invasion | 533 Modern Children - GUTS | 534 Room307 - 背山望海 | 535 王嘉儀 - 月光族 | 536 理想混蛋 - 滯留鋒 | 537 Olivier Cong - City of Strange | 538 謝安琪 - 再度 | 539 黎曉陽 - 黑鏡 | 540 林生祥 - Whale Island | 541 莫文蔚 - 呼吸有害 | 542 iii - 若有若無 | 543 More Reverb - 入侵 | 544 Vanish - Waves | 545 鄧麗欣 - 金都 | 546 岑寧兒 - 困局 | 547 海島小輪 - 清晨的步行 | 548 White Dimension - 黑夢 | 549 Serrini - 網絡安全隱患 | 550 per se - 無窮 | 551 李拾壹 - 一起一個人 | 552 Modern Children - Flightless Bird | 553 Serrini - 越活越惹禍 | 554 盧冠廷 Feat. Jace Chan / Oscar Tao / 文廸 / Kerryta - 突破自我 | 555 海島小輪 - 天文鏡 | 556 J.Arie - 雙面哈菲 | 557 Luna Is A Bep Feat. Charming Way - Boogie Baby | 558 雞蛋蒸肉餅 - 405 Method Not Allowed | 559 木子 - What a Shame | 560 Serrini - 離原 | 561 The Hertz - 黃金法則 | 562 王嘉儀 / Shelf-Index - 菩薩 | 563 木子 - I'm Just a Man | 564 麥浚龍 - 我在切爾諾貝爾 等你 | 565 TYNT - PIETY | 566 eli - 搖籃曲 | 567 YELLOW - 飢餓時代 | 568 雞蛋蒸肉餅 - Wake Me Up | 569 the pancakes - as brave as that stupid girl | 570 T-Ma x Teresa - Softly. | 571 鍾舒漫 / 鍾舒祺 - 未夠癲 | 572 陳奕迅 - 是但求其愛 | 573 Serrini - 要做更壞的事 | 574 J.Arie Feat. MastaMic - 陰陽道具

#2 2020 CBM 冠軍歌 以及 特別推介
#3 CBM 年度總選 獎項細則 [年中開始會再次整理]

關於 2020 CBM

周數  冠軍歌                      特別推介
 01  魏如萱 - 彼個所在                 孫燕姿 - 在,也不見 2016
 02  岑寧兒 - Fly                     eason and the duo band - 海裡睡人 2018
 03  謝安琪 - 我在陽台上看你              百合花 - 哎喲你啊 2019
 04  王嘉儀 - 厭世臉                  Serrini - 小紅 2019
 05  陳柏宇 - 本能寺                  百合花 - 怨妒 2019
 06  馮允謙 - 愛斯基摩人之吻              陳奕迅 - 完 2012
 07  浠彤 - 本相                    郭頂 - 淒美地 2016
 08  Jason Kui Feat. Andy James - Pixel Invasion       Jason Kui - Dance of Awakening the Spirit, Pt. 2: The Ballad of the Headless Horseman 2017
 09  Serrini - Diamond Mine               Serrini - Let Us Go Then You And I 2017
 10  Jason Kui Feat. Andy James - Pixel Invasion       Jason Kui - Then and Now 2020
Modern Children - GUTS               一群少女 - 模 2017
 12  Room307 - 背山望海                岑寧兒 - Ride 2018
 13  王嘉儀 - 月光族                  王嘉儀 - 菩薩 2019
 14  理想混蛋 - 滯留鋒                 理想混蛋 - 不是因為天氣晴朗才愛你 2018
 15  Olivier Cong - City of Strange            Olivier Cong - Waves 2018
 16  謝安琪 - 再度                   伍佰 & China Blue - Last Dance 1996
 17  黎曉陽 - 黑鏡                   per se - Petals 2014
 18  林生祥 - Whale Island                Blaster - 綠識和平 2014
 19  莫文蔚 - 呼吸有害                 潘越雲 - 照鏡 2019
 20  iii - 若有若無                    王菀之 - 開籠雀 2010
 21  More Reverb - 入侵                 恭碩良 - 修羅界 2016
 22  Vanish - Waves                  魏如萱 - 香格里拉 2011
 23  鄧麗欣 - 金都                   鄭興 - 眼淚博物館 2020
 24  岑寧兒 - 困局                   黃耀明 / 關淑怡 - 快樂到死 2019
 25  海島小輪 - 清晨的步行               Kolor - 過客 2010
 26  White Dimension - 黑夢               White Dimension - 自由的一天 2014
 27  Serrini - 網絡安全隱患               Serrini - 網絡安全隱患(INK Remix) 2020
 28  per se - 無窮                   伍佰 & China Blue - 樹枝孤鳥 1998
 29  李拾壹 - 一起一個人                李拾壹 - 自由落體 2014
 30  Modern Children - Flightless Bird           方皓玟 - 你是你本身的傳奇 2015
 31  Serrini - 越活越惹禍                徐佳瑩 - 現在不跳舞要幹嘛 2017
 32  盧冠廷 Feat. Jace / Oscar / 文廸 / Kerryta - 突破自我  蔡健雅 - 達爾文 2007
 33  海島小輪 - 天文鏡                 海島小輪 - 木棉 2020
 34  J.Arie - 雙面哈菲                  孫盛希 - 人樣 2018
 35  Luna Is A Bep Feat. Charming Way - Boogie Baby   李拾壹 - Losers Dance 2019
 36  雞蛋蒸肉餅 - 405 Method Not Allowed        阿爆 - 母親的舌頭 2019
 37  木子 - What a Shame                木子 - ISLAND 2019
 38  Serrini - 離原                   周國賢 - 今生不回家 2016
 39  The Hertz - 黃金法則                 The Hertz - 末日快車 2019
 40  王嘉儀 / Shelf-Index - 菩薩             陳珊妮 - 巴夫洛夫 2019
 41  木子 - I'm Just a Man                 Serrini - 若葉之年
 42  麥浚龍 - 我在切爾諾貝爾 等你           林憶蓮 - 纖維 2018
 43  TYNT - PIETY                   Maniac - 浪客行 2017
 44  eli - 搖籃曲                    Gin Lee - Falling 2012
 45  YELLOW - 飢餓時代                YELLOW - .MERCY Rule 2020
 46  雞蛋蒸肉餅 - Wake Me Up             盧凱彤 - 還不夠遠 2016
 47  the pancakes - as brave as that stupid girl      the pancakes x MastaMic - 跳起yeah 2013
 48  T-Ma x Teresa - Softly.               落日飛車 - My Jinji 2016
 49  鍾舒漫 / 鍾舒祺 - 未夠癲              鍾舒漫/鍾舒祺 - SS14 2014
 50  陳奕迅 - 是但求其愛                林一峰 - 幻覺湖 2018
 51  Serrini - 要做更壞的事                Serrini - 菖蒲色歌 2017
 52  J.Arie Feat. MastaMic - 陰陽道具            J.Arie - 第一志願 2013

CBM 年度總選 獎項細則

真係想睇嘅朋友可以睇住呢個先
http://www.cmusichart.com/discuz ... d=14002&pid=1121641

2020 香港樂壇原創專輯
01.14 Detour - 馮允謙 (EP)
01.19 19 Moment - Supper Moment (2 SACD)
01.20 Hello Stranger - 李靖筠 (EP)
02.14 Naka - Jason Kui (CD)
03.13 #I - Jan Curious & tombeats. (EP)
03.13 City of Strange - Olivier Cong (EP)
03.14 zone - telvanni26 (EP)
03.16 Before I forget - 黎曉陽 (EP)
03.20 N.Y.P.D. 南洋派對 - 南洋派對 (CD)
04.09 Seen / Unseen - Vanish (EP)
04.12 Universal Love - Meovv (EP)
04.17 Finding Charlie - 林奕匡 (CD)
04.17 SYMBOL - TYNT (CD)
05.06 THE HERTZ - The Hertz (EP)
05.07 光 - 謝雅兒 (EP)
05.08 荒謬世紀 Age of Absurdity - SIU2 (CD)
05.18 藍染 Self Portrait - SoulJase (EP)
05.19 Telescope - 海島小輪 (CD)
05.22 Major in Minor - 林家謙 (CD)
06.10 Preludio - 梁詠琪 (CD)
06.12 愛情無價 - 吳若希 (CD)
06.12 《歎息橋》原聲大碟 - Mike Orange (CD)
06.18 Born in Kowloon - 林一峰 (CD)
08.07 Homework - 盧冠廷 (CD)
08.11 Guitar Calling - VA (CD)
09.01 Ketapop - Rae Law / Kelvin T (EP)
09.04 Mousefx in Jamaica - Mousefx (EP)
09.09 Bedtime Story - 岑寧兒 (EP)
09.18 Through the Mist with Courage and Sorrow - Voyage In Solitude (EP)
09.19 Sugar Box - 糖兄妹 (EP)
09.23 妳幸福嗎? - 胡鴻鈞 (CD)
09.23 茉意詩 - 黃浩琳 (EP)
09.25 Closer - Elly 艾妮 (CD)
09.26 胖胖樂團II 昆蟲世界 - 胖胖樂團 (CD)
09.28 So Called Love Songs - AGA (CD + DVD)
10.13 《埋班作樂》作品集 - VA (CD)
10.16 Revisit - 張國榮 (CD)
10.20 Let Everything Happen - 閻奕格 (CD)
10.25 Replay - Tomii Chan (EP)
11.04 Destination Nowhere - Nowhere Boys (EP)

CBM 第 523 期 2020 第 1 周

本周冠軍歌 魏如萱 - 彼個所在 [收錄專輯 - 藏著並不等於遺忘]
作曲 魏如萱
填詞 魏如萱
編曲 韓立康
監製 陳建騏

預示著嘅結果
可能令到我地有更從容嘅心態應對
但若果係毫無預兆嘅發生
想再見都見不了
要以一個點樣嘅心態去應對
真係一件好難以表達嘅事情
突然間嘅煙灰飛滅
萬般無奈嘅情緒交集
留低一句簡單嘅想念
只能係最符合當下對對方說嘅說話

01 彼個所在 [2 周冠]         魏如萱
02 Fly                 岑寧兒
03 路徑 [1 周冠]           雷同二友
04 末日快車 [2 周冠]         The Hertz
05 長               RubberBand
06 少年               周華健
07 麻雀               李榮浩
08 默念你              宋念宇
09 天雷 [2 周冠]           Serrini
10 相信一切是最好的安排       陳蕾

新上榜歌曲
07 麻雀 / 李榮浩
10 相信一切是最好的安排 / 陳蕾

落榜歌曲
一直以來 / 陳昇
鐵蘭花 / 衛蘭

特別推介

孫燕姿 - 在,也不見 [收錄專輯 - /]
https://www.youtube.com/watch?v=FkxyKsKfOBc
作曲 梁思樺
填詞 林夕
編曲 Terence Teo
監製 李偉菘

抄我!

Support 陳零九

支持 迪子

離離 合合 百世紀
段段 看破 無常理
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

只想支持陳零九TL

support chanchan
嘩 cut 到得翻十個位!
btw 支持特別推介不過鍾意半句再見多d
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

抄我!
bagfgfcde 發表於 2020-1-9 10:34
你都唔係始創者
不過排 20 個對我黎講真係無咩意思 LU , 借此亦都可以減少 workload !
Support 陳零九
放空 發表於 2020-1-9 10:41
只想支持陳零九TL
RVHOCPC 發表於 2020-1-9 19:00
感覺似係嘲笑
支持 迪子
weiquan 發表於 2020-1-9 10:51
請問閣下是迪子嗎 ?
離離 合合 百世紀
段段 看破 無常理
John 發表於 2020-1-9 16:02
想同祖兒離離合合麼 ?
support chanchan
嘩 cut 到得翻十個位!
btw 支持特別推介不過鍾意半句再見多d  ...
616.1314 發表於 2020-1-9 22:00
希望得返 10 個位可以令到我多返時間做其他野啦
我諗同冠軍歌有關係嘅歌 , 第一時間就諗到呢首

CBM 第 524 期 2020 第 2 周

本周冠軍歌 岑寧兒 - Fly [收錄專輯 - /]
作曲 盧凱彤
填詞 盧凱彤 / 吳青峰
編曲 蔡德才@人山人海
監製 蔡德才@人山人海

Ellen 又一首生前留下嘅作品
可惜係 Ellen 創作了 demo 之後就離開了
未能為歌曲作最後嘅參與
因此 Yoyo 找來了青峰譜寫歌詞
恩師蔡德才抽取了 demo 部份嘅吉他聲軌
後期部分加以合成希望可以保留到 Ellen 嘅創作

聽到呢首歌又不其然地諗起「海裡睡人」
置身在天空中嘅嗰種毫無顧慮
暫時放下煩囂,享受一下自由飛翔嘅抽離感

01 Fly [1 周冠]            岑寧兒
02 彼個所在 [2 周冠]         魏如萱
03 長               RubberBand
04 路徑 [1 周冠]           雷同二友
05 末日快車 [2 周冠]         The Hertz
06 莫名哀傷             陳慧敏
07 本能寺              陳柏宇
08 我在陽台上看你          謝安琪
09 在愛和你之間           楊乃文
10 未知道              陳健安

新上榜歌曲
06 莫名哀傷 / 陳慧敏
07 本能寺 / 陳柏宇
08 我在陽台上看你 / 謝安琪
09 在愛和你之間 / 楊乃文
10 未知道 / 陳健安

落榜歌曲
少年 / 周華健
麻雀 / 李榮浩
默念你 / 宋念宇
天雷 / Serrini
相信一切是最好的安排 / 陳蕾

特別推介

eason and the duo band - 海裡睡人 [收錄專輯 - L.O.V.E.]
https://www.youtube.com/watch?v=d5v5WMvJiPc
作曲 盧凱彤 / 孫偉明
填詞 盧凱彤
編曲 the duo band
監製 王雙駿

支持心姐同 On仔
二〇二三年度全女班投票

支持特別推介

支持RVHOCPC最新單曲《大無畏2020》

支持冠呢首
近呢幾年仲衰過以前俾嚟俾去都係嗰兩位
班人越嚟越bad taste 執得笠未

支持心姐同 On仔
616.1314 發表於 2020-1-12 13:50
支持特別推介
timc524 發表於 2020-1-12 14:31
支持RVHOCPC最新單曲《大無畏2020》
RVHOCPC 發表於 2020-1-12 17:11
支持冠呢首
UserinCMF 發表於 2020-1-16 08:21
全力支持 !!!

CBM 第 525 期 2020 第 3 周

本周冠軍歌 謝安琪 - 我在陽台上看你 [收錄專輯 - the album and the rest of it ...]
作曲 馮穎琪
填詞 林夕
編曲 Jerald’s Dad
監製 麥浚龍 / Jerald

呼應前集《the album part one》嘅「困獸‧ 28」
當男方感受到生活嘅艱苦之處
每天反覆過著心跳冒汗嘅節奏
相處一室嘅女方何嘗不是承受著背後幾千斤嘅擔子呢
只得鋼琴嘅伴奏,kay 投入感十足嘅演繹
就似回應著男方嘅一段內心獨白

我在陽台上看你 [1 周冠]      謝安琪
02 Fly [1 周冠]             岑寧兒
03 本能寺              陳柏宇
04 彼個所在 [2 周冠]         魏如萱
05 莫名哀傷             陳慧敏
06 未知道              陳健安
07 末日快車 [2 周冠]         The Hertz
08 厭世臉              王嘉儀
09 愛斯基摩人之吻          馮允謙
10 長               RubberBand

新上榜歌曲
08 厭世臉 / 王嘉儀
09 愛斯基摩人之吻 / 馮允謙

落榜歌曲
路徑 / 雷同二友
在愛和你之間 / 楊乃文

特別推介

2019 CBM 年度總選 提名名單 經已全部揭曉
完整提名名單可到 呢到 參閱
本屆有兩個單位同獲九項提名
喺公布結果前先重溫一下佢地專輯裡面嘅單曲
首先恭喜百合花 !!!

百合花 - 哎喲你啊 [收錄專輯 - 燒金蕉]
https://www.youtube.com/watch?v=qAKwZtVJ5Zw
作曲 林奕碩
填詞 林奕碩
編曲 百合花 / 鄭各均
監製 鄭各均

蔡健雅0提名

本周冠軍歌 謝安琪 - 我在陽台上看你 [收錄專輯 - the album and the rest  ...
chanchan0909 發表於 2020-1-24 09:46

希望有三週冠

本周冠軍歌 謝安琪 - 我在陽台上看你 [收錄專輯 - the album and the rest  ...
chanchan0909 發表於 2020-1-24 09:46

GTB 隻碟係有fullstop咖

心姐好勁
支持 sophy!!
二〇二三年度全女班投票

蔡健雅0提名
bagfgfcde 發表於 2020-1-24 10:04
比鄭宜農同余佩真搶曬啲 qouta
希望有三週冠
stopzi 發表於 2020-1-24 20:28
競爭都幾激烈 , 有四五首都係有力競爭者 , 希望可以冠多一周先
GTB 隻碟係有fullstop咖
RVHOCPC 發表於 2020-1-24 21:31
你好細心
心姐好勁
支持 sophy!!
616.1314 發表於 2020-1-25 12:56
然後 sophy 跟住心姐 8>1 嘅氣勢奪得新一期冠軍

CBM 第 526 期 2020 第 4 周

本周冠軍歌 王嘉儀 - 厭世臉 [收錄專輯 - 殘]
作曲 王嘉儀 / Nicholas Cheung
填詞 王樂儀
編曲 kvn / Hirsk / Nicholas Cheung
監製 王嘉儀

厭世一詞,可形容為對世界嘅厭棄
但厭世都會分程度
比如厭世到了結自己嘅生命
那就是最極端嘅程度
而有些人一邊選擇厭世
但同時間會去尋找更多為自己享受嘅東西
來代替對世界嘅期待
因此這詞彙裡面都包含左不一樣嘅價值觀

Sophy 就明顯屬於後者嘅代表
厭世不一定是離棄
只是期盼過後換黎嘅消極態度
為了繼續追逐夢想決定勇闖台灣
希望她能夠收獲更大嘅創作動力
吸收更多嘅創作靈感

厭世臉 [1 周冠]          王嘉儀
我在陽台上看你 [1 周冠]      謝安琪
彼個所在 [2 周冠]         魏如萱
Fly [1 周冠]             岑寧兒
愛斯基摩人之吻          馮允謙
本能寺              陳柏宇
未知道              陳健安
莫名哀傷             陳慧敏
末日快車 [2 周冠]         The Hertz
10 本相               浠彤

新上榜歌曲
10 本相 / 浠彤

落榜歌曲
長 / RubberBand

特別推介

2019 CBM 年度總選 上期有提名類嘅大贏家百合花 !!!
另一位同獲九項嘅係 Serrini !!! 恭喜曬 !!!
完整提名名單可到 呢到 參閱
31 號總選見 !!!

Serrini - 小紅 [收錄專輯 - 邪童謠]
https://www.youtube.com/watch?v=mA4JVSBXIN0
作曲 Alok Leung / Serrini
填詞 Serrini
編曲 Alok Leung
監製 Alok Leung

Sophy 好叻
心姐 01>02 好強勢
二〇二三年度全女班投票

恭喜Sophy好歌有好報
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
Cyrus Top 20 2022 [WEEK #17]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

比鄭宜農同余佩真搶曬啲 qouta
競爭都幾激烈 , 有四五首都係有力競爭者 , 希望可以冠多一周先 {: ...
chanchan0909 發表於 2020-1-26 08:46

me is GTB fans

Sophy 好叻
心姐 01>02 好強勢
616.1314 發表於 2020-1-26 13:13
恭喜Sophy好歌有好報
cymusic 發表於 2020-1-26 13:22
年度細碟 Chances of winning !!!
1. Come What May — 46% [4 plug  7 冠]
2. 殘 — 25% [1 plug  1 冠] [月光族準備派台]
3. METABOLISM — 21% [5 plug  4 冠]
4. 本原 — 8% [5 plug  2 冠]
5. 遠走高飛 — 0% [2 plug  0 冠]
me is GTB fans
RVHOCPC 發表於 2020-1-26 13:38
我唔覺得你係 , 因為 GTB 正統寫法係 G T B !!!

CBM 第 527 期 2020 第 5 周

本周冠軍歌 陳柏宇 - 本能寺 [收錄專輯 - Anyone But JASON]
作曲 陳柏宇 / Caesar & Loui
填詞 林寶
編曲 Caesar & Loui
監製 Edward Chan

喺連續幾首單曲都令人失望
仲曾一度有機會成為金草莓常駐成員之一嘅時候
Jason 嘅呢首歌尚算係暫時止住跌勢
雖然作品仍然有一點瑕疵
如歌詞唔夠立體較為難以投入
以及 Jason 高音部分有點吃力
不過編曲部分營造嘅空洞感值得一讚
為歌曲挽回一點分數

01 本能寺 [1 周冠]          陳柏宇
02 厭世臉 [1 周冠]          王嘉儀
03 我在陽台上看你 [1 周冠]      謝安琪
04 彼個所在 [2 周冠]         魏如萱
05 Fly [1 周冠]             岑寧兒
06 愛斯基摩人之吻          馮允謙
07 未知道              陳健安
08 莫名哀傷             陳慧敏
09 本相               浠彤
10 末日快車 [2 周冠]         The Hertz

新上榜歌曲
/

落榜歌曲
/

特別推介

2019 CBM 年度總選 以及 共和頒獎禮 完滿結束 !!!
有興趣嘅朋友可到
呢到 同埋 呢到 重溫 !!!
趁住總選嘅餘溫,再聽下大贏家百合花嘅作品 !!!

百合花 - 怨妒 [收錄專輯 - 燒金蕉]
https://www.youtube.com/watch?v=EN4v_FLfs80
作曲 林奕碩
填詞 林奕碩
編曲 百合花 / 鄭各均
監製 鄭各均

Sophy 同 心姐 會不會太勁
Week week 高位
二〇二三年度全女班投票

近排明顯冇歌冠先冠呢首

上謙B未
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

冠Jay Fung未

Sophy 同 心姐 會不會太勁
Week week 高位
616.1314 發表於 2020-2-4 14:54
兩首都值得留高位 !
心姐呢首真係唱得唔差,同埋我鍾意呢首嘅旋律
近排明顯冇歌冠先冠呢首
bagfgfcde 發表於 2020-2-4 15:02
yes
如果係真係好激烈,呢首係唔會有冠
上謙B未
帥小寶` 發表於 2020-2-4 19:09
愛斯基摩人之吻已經喺第六位啦 !!!
冠Jay Fung未
weiquan 發表於 2020-2-4 22:12
你好 sweet ! 經常到處散發愛意 !

CBM 第 528 期 2020 第 6 周

本周冠軍歌 馮允謙 - 愛斯基摩人之吻 [收錄專輯 - Detour]
作曲 馮允謙
填詞 林寶
編曲 Anthony "Tony" Parker / Kameron "Jupiter" Pearson
監製 周錫漢

訴說情意除左可以感人細膩
製造甜蜜都可以充滿浪漫情調
「愛斯基摩人之吻」濃濃嘅 Soul 味
係 Jay Fung 過往作品之中演繹難度最高嘅一次
可能就係因為音域太高嘅關係
副歌部分駕馭得較為吃力
不過 live 表現唔錯,比錄音室表現較好
[可惜搵唔到之前聽過嘅 live 版本]

而扣分位與「本能寺」一樣
歌詞部分未能令完全感受作品想帶出嘅氛圍
用詞亦難以令人理解
令林寶再次成為作品嘅敗筆

01 愛斯基摩人之吻 [1 周冠]      馮允謙
02 本能寺 [1 周冠]          陳柏宇
03 厭世臉 [1 周冠]          王嘉儀
04 我在陽台上看你 [1 周冠]      謝安琪
05 本相               浠彤
06 彼個所在 [2 周冠]         魏如萱
07 Fly [1 周冠]             岑寧兒
08 原罪               鄧小巧
09 STAY WITH YOU           林俊傑
10 莫名哀傷             陳慧敏

新上榜歌曲
原罪 / 鄧小巧
STAY WITH YOU / 林俊傑

落榜歌曲
未知道 / 陳健安
末日快車 / The Hertz

特別推介

翻查林寶過往填詞嘅作品,產量不少
但發現加埋本周,只得 10 首冠軍歌
幾乎平均一年一首,而且其實質量都一般
數到真係能夠從中揀出最好
陳奕迅嘅「完」該係佢填得最好嘅一首
踏進人生完結嘅時刻,回顧過去係功德圓滿
定係每日渡過命懸一線嘅日子
生與死嘅循環,緣份到來與失去
人生在世就會出現很多意想不到嘅玄妙

陳奕迅 - 完 [收錄專輯 - …3mm]
https://www.youtube.com/watch?v=_Ucpmk6Vj4E
作曲 Eric Kwok
填詞 林寶
編曲 Swing
監製 Swing / 陳奕迅

可能真係年頭少歌啦 已經撞左好幾首冠軍歌
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

唔向某榜主示愛 失望

唔向某榜主示愛 失望
weiquan 發表於 2020-2-9 13:24

佢哋已經係老夫老妻喇
二〇二三年度全女班投票

第8位好高質啊
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

可能真係年頭少歌啦 已經撞左好幾首冠軍歌
JasOh103 發表於 2020-2-9 10:18
好勁呀 !!!
唔向某榜主示愛 失望
weiquan 發表於 2020-2-9 13:24
佢哋已經係老夫老妻喇
616.1314 發表於 2020-2-9 16:46
訓醒啦兩位 !!!
第8位好高質啊
帥小寶` 發表於 2020-2-9 19:10
有望摘下第十支冠軍歌 !!!

CBM 第 529 期 2020 第 7 周

本周冠軍歌 浠彤 - 本相 [收錄專輯 - /]
https://www.youtube.com/watch?v=E-oZzgx-cp0
作曲 浠彤
填詞 浠彤 / MeL
編曲 Tomy Ho
監製 Tomy Ho / 麥鏇璧

生活總是讓我們感到支離破碎
每日與時間競賽,為生活大小事奔波
即便坐下來腦海也想著各種的煩憂
漸漸地連一點私人的空間都沒有

所以說「做自己」其實都挺難的
一方面想走自己認為對的路
另一方面要接受社會既定的生存法則
好吧,今天你達到了某個目標
然後迎接而來的是一個又一個的新目標
滿佈責任與寄望之下
內心的天秤也不其然偏向了生存法則的一方

至於怎樣能偏向「做自己」的一方 ... 其實是沒有的
因為你與我都是在社會上的一隻棋子
成功就能前進,不成功就只能原地踏步
真正想做到生活的平衡
就只能由自我尋找個人的價值觀開始
給一點時間做喜歡的事
令自己滿足快樂,就能夠尋回真正的自己

「本相」亦是在浠彤的音樂道路上的寄望
一位沒太多人認識的新出道歌手
知道要前進的路定必不易
途中有很多捷徑、誘惑著,經常在靈魂中纏擾
但所謂本相也是需要有一定的經歷
面對披荊斬棘才會更了解自我
值得一提 Tomy Ho 是 Sunset or Rise 的成員
最近嘅創作都較為輕快,令人放下煩躁
呢首亦同樣地有呢種感覺

01 本相 [1 周冠]           浠彤
02 Pixel Invasion           Jason Kui Feat. Andy James

03 Diamond Mine            Serrini
04 GUTS                Modern Children
05 愛斯基摩人之吻 [1 周冠]      馮允謙
06 阿茲與海默            黎曉陽
07 原罪               鄧小巧
08 本能寺 [1 周冠]          陳柏宇
09 厭世臉 [1 周冠]          王嘉儀
10 我在陽台上看你 [1 周冠]      謝安琪
==============================
11 不能回家             謝雅兒

新上榜歌曲
Pixel Invasion / Jason Kui Feat. Andy James
Diamond Mine / Serrini
Guts / Modern Children
阿茲與海默 / 黎曉陽

落榜歌曲
彼個所在 / 魏如萱
Fly / 岑寧兒
STAY WITH YOU / 林俊傑
莫名哀傷 / 陳慧敏

因為歌曲產量逐漸減少,其實舊年後期對排榜都無太大嘅意慾
所以今年減至十個位,然後見仍然缺乏競爭力之下
決定加入久違嘅非派台歌,就似本周有兩首上榜
但因共和限制只可一首非派台歌嘅關係,同時又想非派台競爭
就決定以咁樣嘅形式表達

首先以上前十名係真正本周嘅 top 10
然後排最前嘅非派台歌會有得以共和規則下參與
而打後嘅非派台歌就唔可以,隨以代之係十甲之後嘅派台歌
所以喺共和到會見到「Guts」榜上無名
「愛斯基摩人之吻」會係第四名,如此類推,「不能回家」係第十名

黎緊都會有好多非派台歌加入
但非派台歌嘅單位我會先以好少派歌嘅單位為主
假設舊年「原罪」推出左我好鍾意,係假設呀下
因為小巧經常派歌,所以就唔會喺新推出時即上
就如本周 Jason Kui 同埋 Modern Children
呢啲鮮有或完全無派台歌嘅就會考慮

希望呢個形式可以提升返排榜嘅興趣啦
都可以為年尾總選提前做準備
亦都需要去主動搵多啲歌同靠大家推薦

特別推介

講到關於探索嘅歌曲,就諗起呢首
長時間的探索變成積累,成就左佢音樂生涯嘅代表作

郭頂 - 淒美地 [收錄專輯 - 飛行器的執行周期]
https://www.youtube.com/watch?v=NXpIQSdX_wQ
作曲 郭頂
填詞 郭頂
編曲 郭頂
監製 郭頂

支持新制 個理念好似幾好
好多時我都係睇你個榜先認識到好多非派台但係又好聽既作品
自從你轉咗Top 10之後就少咗自plug
真係有d唔慣
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
Cyrus Top 20 2022 [WEEK #17]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

Support Modern Children & Jason Kui!

人改你又改

大笑

希望排第十二位嘅洪嘉豪可以盡快上榜!

放空 發表於 2020-2-16 20:39

咁第十三位係咪祖兒嘅造就更好
二〇二三年度全女班投票

即係R會員個排榜法
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

即係R會員個排榜法
John 發表於 2020-2-21 00:31
有 70% 相似
唔同嘅係純音樂都得上榜,然後每周最高位嘅非派台歌可以喺共和出現
最後係真係好少 plug 歌同埋好難會 plug 嘅歌先會有機會用到呢啲位 !
支持新制 個理念好似幾好
好多時我都係睇你個榜先認識到好多非派台但係又好聽既作品
自從你轉咗T ...
cymusic 發表於 2020-2-16 12:16
而我都係睇其他人嘅榜 hahahaha
然後我諗自己都要主動開始去搵多啲歌聽,希望大家都鍾意啦 !
本來覺得之前淨係派台歌都夠玩,而家好明顯地派台歌少左好多
所以都覺得係時候要改變下,如果唔係我諗到時冠軍歌都會有成段負評
Support Modern Children & Jason Kui!
bagfgfcde 發表於 2020-2-16 12:31
原來 Jason Kui 2 月 14 日出左第二專 ''Naka'' !!!
人改你又改
weiquan 發表於 2020-2-16 14:24
等睇你抄我 , 呵呵 !!!

大笑
ed8671ed 發表於 2020-2-16 20:15
最討厭懲罰自己 !
放空 發表於 2020-2-16 20:39
其實交榜嗰時排錯左,修改前嘅第十二位係彼個所在
咁第十三位係咪祖兒嘅造就更好
616.1314 發表於 2020-2-18 01:14
停止所有發白日夢行為 !!!

CBM 第 530 期 2020 第 8 周

本周冠軍歌 Jason Kui Feat. Andy James - Pixel Invasion [收錄專輯 - Naka]
https://www.youtube.com/watch?v=4D6B9eKqUjE
作曲 /
填詞 /
編曲 /
監製 /

為八九十年代最有影響力嘅電子遊戲致敬
以虛擬嘅遊戲帶進歌曲氛圍
一段又一段強而有力嘅演奏
展示出最強勁嘅極速感

Pixel Invasion [1 周冠]       Jason Kui Feat. Andy James
02 Diamond Mine            Serrini
03 GUTS                Modern Children
04 本相 [1 周冠]           浠彤
05 街燈               吳林峰
06 阿茲與海默            黎曉陽
07 在尋找什麼            李拾壹
08 愛與膠囊             熱寫生
09 背山望海             Room307
10 不能回家             謝雅兒
==============================
11 水哥               李英宏 Feat. 蛋堡
12 Let's Be Real            黃瑋中
13 愛斯基摩人之吻 [1 周冠]      馮允謙
14 ENEMY              Kiri T
15 I'm Flying Maid           SUNSET OR RISE Feat. The Flying Maid
16 原罪               鄧小巧

新上榜歌曲
街燈 / 吳林峰
在尋找什麼 / 李拾壹
愛與膠囊 / 熱寫生
背山望海 / Room307
不能回家 / 謝雅兒

落榜歌曲
愛斯基摩人之吻 / 馮允謙
原罪 / 鄧小巧
本能寺 / 陳柏宇
厭世臉 / 王嘉儀
我在陽台上看你 / 謝安琪

特別推介

聽完《Naka》專輯,經已完全沉醉在 Jason Kui 嘅結他演奏之中
以下這首長達約十分鐘嘅曲目,就似是一套音樂劇的其中一章
掀起了無數次嘅高潮起伏之下,集合而成最精彩嘅舖墊,絕對係專輯必聽之選

Jason Kui - Dance of Awakening the Spirit, Pt. 2: The Ballad of the Headless Horseman [收錄專輯 - Naka]
https://www.joox.com/hk/single/_SDmEaHZmKS0nlgCSOxL6w==
作曲 /
填詞 /
編曲 /
監製 /