返回列表 發帖
恭喜江熚 ... 睇錯 !
係江逸天 !!! 恭喜恭喜 !!!
南洋派對聽左一次,全碟暫時最鍾意 雞蟲狗公鴨 ...
chanchan0909 發表於 2020-4-13 20:18

Hirsk, 江生, 南洋派對 all quality stuff

去美之 去美之 去美之!!!!!

睇黎你全碟最鍾意係 ''美之''
chanchan0909 發表於 2020-4-16 22:43

其實係想幫美之新歌打氣,上高啲位置咋

我最鍾意係食中式糖水架,d 咩 tiramisu 要行埋一邊

對歌不對人,bravo!!  但黃綺琳孖寶回落中,好慘...

International Picks Of 2020 (Q2)

ALBUMS
Deerhoof, Future Teenage Cave Artists
Bob Dylan, Rough and  ...
bagfgfcde 發表於 2020-6-19 17:58

Bob Dylan 今日先出就即刻推介?   同日仲有Neil Young

BAG'S A-SIDE 2020
WEEK 26

本週冠軍歌
困局 - 岑寧兒

接續盧凱彤圓謊的搖滾思潮漩渦
困局同由獨立音樂單 ...
bagfgfcde 發表於 2020-6-21 12:31

Bravo 看鐵閘搖晃 well deserved

你呢段領悟係正嘅,人生路上時常需要呢種提醒

對fiona首歌冇乜正評可言,近排都多新歌聽,所以surprised可以留榜咁耐

btw 呢幅人民日報文宣好適合形容今個星期冠軍歌

【專輯評論】《Telescope》 – 海島小輪

台灣的Cicada是其中一隊頗得我心的純音樂組合。他們在2015年推出 ...
bagfgfcde 發表於 2020-6-25 17:07

我目前都應該係最鍾意不回歸線,12小時之後~在地球的背面不但唔係過場,反而更係全碟重點篇章,因為佢正係為去年612而寫

海島小輪星期五派 2nd plug 希望可以打破被ban命運

越戰越勇打孖上!

同場加映撐幻愛!

第十位發生左咩事?

有驚喜!

無懷疑過,除非見到一人之境、無力感、Negative、與人同行上榜就好可疑。 ...
on07111 發表於 2020-7-26 14:03

上serrini版一人之境都唔會覺得意外;另外我以為與人同行有上過榜

最近參加緊金曲獎評審團,
見到個名單咁多我唔喜歡既作品,嘗試努力放低自己既成見去聽
再學習用同樣既 ...
bagfgfcde 發表於 2020-7-26 15:57

精神時間房既歌詞基本上可以作為歌者 (同時係詞人自白) 對劣評既回應,「人勇要知恥」完全睇到佢自知之明,真係抵讚架

四方果 is a hidden gem in cantopop!

竟然上返方大同,因為呢排冇出街飛髮?

又bully謙B!
weiquan 發表於 2020-8-2 13:08

地球來的人仲未上到,真係有d bully

金都有冠幻愛反而冇 明明後者高質咁多
cymusic 發表於 2020-8-2 15:31

戲黎講,我buy幻愛多過金都; 但歌係相反,當然兩者都值得支持

J. Arie 首新歌每個星期都係跌勢既....

估唔到 The Hertz 空降高位,仲要力壓缺氧系一姐,成就不凡

今個星期冠軍實至名歸,但我見榜主好似本身有個更詳盡介紹,難道two weeks no.1 ready?

今期冠軍歌爆大冷,雖則我自己都有loop,一向欣賞連珠炮發式一氣呵成嘅節奏

確係好有J.Arie 自身style, 將佢長篇大論嘅character 譜入旋律

慌咁遲先上榜嘅?

慌 真係好受歡迎!
多謝大家支持
bagfgfcde 發表於 2020-11-1 16:08

我覺得DAWN首新歌仲好過慌

BAG'S A-SIDE 2020
WEEK 46

本週冠軍歌
Kids - ANWIYCTI

ANWIYCTI 的特別之處在於其樂器組成
僅以三把bas ...
bagfgfcde 發表於 2020-11-8 10:13

新上榜歌都好得 + Support Kids!!

Dear Secret預計會係

新界牛級數勤力,但悶蛋歌曲一堆,自然遭樂迷厭棄 ...
on07111 發表於 2020-11-20 06:22

厭倦了這類型的概念N部曲。堅強度逐年減退,更是致命。

兩個第七?

因為 Gin Lee 由第八調左上去

bagfgfcde 發表於 2020-11-22 10:30

年尾要3+3

好多人關注美男子與香煙
就等我講下對首歌既睇法

一開始聽首歌覺得啲弦樂幾老套
「都市女性」嗰種好重echo ...
bagfgfcde 發表於 2020-11-22 23:08

同你睇法相近

另外softly 有新版,唔知re唔re到?

呢首應該會上既  

BARF! 高位係俾演繹同份詞

麻麻地中文版本,感覺有啲奇怪 ...
bagfgfcde 發表於 2020-11-24 21:25

今次上返per se, 即係擺明針對Mami姐

抽筋都抽得咁型 好勁
致明日的舞咁typical Terence style都上到
呢首上到我又唔係好意外  ...
cymusic 發表於 2020-11-25 14:25

其實我想講榜主幾年前已經好buy林家謙作曲,記得當時仲好想佢出道架

陳彥廷無上榜嘅
stopzi 發表於 2020-11-29 14:01

Support talented new voice!

三甲三首新上榜都係正嘢

不想回家真係估你唔到,仲以為你打算同洪嘉豪曲線型破冰添

另外以為你比較憎一人之境,因為只得佢編曲監製作曲填詞