返回列表 發帖
請問進入二零年代 , 榜主係咪會反宋念宇 ???

漫長成個構思同紛圍都係熟悉嘅味道,所以我都唔太鍾意
support fly !!!

咁不如將第四位推上共和榜啦

期待下周 Tanya 有新歌上榜 !

BAG'S A-SIDE 2020
WEEK 06

本週冠軍歌
愛斯基摩人之吻 - 馮允謙

馮允謙去年派台的三首作品都不錯 但就是 ...
bagfgfcde 發表於 2020-2-2 17:25
想想想真係好sweet好好聽
weiquan 發表於 2020-2-3 00:18
想知你地想想想邊個 ???

三甲已經confirmed

616.1314 x eggsteven
weiquan x bagfgfcde
kwanie x kfmusic
JasOh103 發表於 2020-2-3 14:06
四強 confirmed !!!
加埋 JasOh103 x kayzzz
2020 情侶大獎黑馬!
616.1314 發表於 2020-2-3 13:53
暫時 bagfgfcde + weiquan 20 倍 , 保守估計去到三月頭 10 倍 , 三月尾會去到 1.001 !!!

支持年度貢獻獎得主 !!!

WOW , 正式宣佈榜主同林奕匡和好如初 !!!

支持 Serrini 拎作詞人獎 !!!

家常音樂都喺我個 playlist 裡面
不過隻碟我仲未聽,唔知有無比呢首更加好聽嘅歌比我上下

另外支持 凡星人 + 背山望海 !!!

恭喜吳林峰有首冠 !

11 應該都係首支冠軍歌,恭喜

恭喜千千萬萬 !!!

江逸天 Talent !!!

WEEK 16

本週冠軍歌
The Response - 江逸天

以overdubbing的弦樂作引子 開啟了陰森詭 ...
bagfgfcde 發表於 2020-4-12 11:20
恭喜江熚 ... 睇錯 !
係江逸天 !!! 恭喜恭喜 !!!
唔係同powerful夾埋架,我琴晚打好的 XD

HK “UNKNOWN” MUSIC - Q1 OF 2020

1. 南洋派對,《南洋派對》
...
bagfgfcde 發表於 2020-4-12 19:47
南洋派對聽左一次,全碟暫時最鍾意 雞蟲狗公鴨
另因為王嘉儀推薦 HIRSK , 所以都有聽左佢三首新歌 , 點心 同 尾班車 都各有特色
呢到得 ''入侵'' 未聽過 !
之前聽咗一次 列車
啲懶音多到頂唔順
jasonng 發表於 2020-4-12 20:02
x3 不過 outro 聽得過,所以喺我到等左好耐先上到

Hirsk, 江生, 南洋派對 all quality stuff

去美之 去美之 去美之!!!!!
powerful 發表於 2020-4-16 22:39
睇黎你全碟最鍾意係 ''美之''

WOW 恭喜凡星人成功逆襲 !!! 恭喜 The Hertz !!!

WEEK 18

本週冠軍歌
Waves - Vanish

純音樂作品近年在香港開始佔據一席位
今年先有 Ja ...
bagfgfcde 發表於 2020-4-26 11:27
好快
預告一下,5 月海島小輪都會出純音樂專輯

我較為支持第六位 !!!

琪袋下周慢慢喜歡你重新上榜 !!!

The Hertz 好似每次都上得好快
今次仲要高位

好勁咩  
第五係中位 only
bagfgfcde 發表於 2020-5-11 15:42
以你以前有二十個位黎講係高位

不經不覺再度得返我地兩個仲上緊
其實我地先係琪粉

【專輯評論】《家常音樂》 – 蛋堡

《家常音樂》的最後一首〈SoftLiPAPA〉,為蛋堡的人生下了一筆註腳:

...
bagfgfcde 發表於 2020-5-22 14:58
《Seen / Unseen》真係好正 ! 多謝推介 !!!
我都好鍾意歌與歌之間嘅連繫,編曲舖排都落足心機,暫時 EP 之中應該係最好嘅一隻

全力支持岑寧兒 !!!

How about 鄧小巧?
bagfgfcde 發表於 2020-5-25 12:33
比較遺憾地,聽左三次未諗到值得支持嘅理由

下星期繼續第十定讓個位俾呼吸有害
bagfgfcde 發表於 2020-5-25 12:41
全部都唔好,除左慢慢喜歡你 !!!

若有若無同金都唔覺唔覺已經第七個禮拜,成為老餅上榜歌

經典歷久常新
姐係好似慢慢喜歡你咁
又例如你同 Ed 嘅愛情故事
616.1314 發表於 2020-6-15 20:55
期待你同 ED 製造經典 !!!

以為岑寧兒要出局,預左要 out 之下點知就冠軍了
我自己無諗到圓謊,但係一個好好嘅 point

WEEK 27

本週冠軍歌
一起一個人 - 李拾壹

一起一個人與李拾壹上一首在尋找什麼一樣 都 ...
bagfgfcde 發表於 2020-6-28 15:07
李拾壹拎完首冠後連冠呢

WEEK 28

本週冠軍歌
無窮 - per se

論人與環境之間的關係
砍伐樹木為清空障礙 換成一 ...
bagfgfcde 發表於 2020-7-5 10:58
恭喜 per se & Serrini 有兩首上榜歌
CM仲未改制包埋俾純音樂上榜,
所以暫時都仲係只可以當自plug歌咁上  
至於自plug呢層,其實我 ...
bagfgfcde 發表於 2020-7-8 22:35

Serrini 同 方大同 都好勁同好受歡迎 !!!

唔知雷深如有無機會上榜

仲未聽家常音樂全碟

WEEK 32

本週冠軍歌
廢學 - 陳健安

年初聽過未知道後 曾擔心陳健安會一直不思進取下去 ...
bagfgfcde 發表於 2020-8-2 12:01
全力支持雷深如下周奪冠 !!!

不如下周上埋小半生,儲齊深如嘅心血

雷深如太厲害啦 !!!
蔡姓麵包師傅可以準備定提早過退休生活 !

WEEK 36

本週冠軍歌
黃金法則 - The Hertz

黃金法則毫無疑問是The Hertz編曲最豐富的 ...
bagfgfcde 發表於 2020-8-30 12:03
今個星期差唔多成個榜都係獨立歌手 !

深如嘅旋律真係好突出 ! support !!!

【專輯評論】《Ketapop》 – Rae Law & Kelvin T
外國歌手 Charli XCX 曾自認自己唱歌時的音準不太好,於是 ...
bagfgfcde 發表於 2020-9-18 17:36
聽下先 ! 未聽過 !

WEEK 39

本週冠軍歌
PIETY - TYNT

香港的獨立音樂在2020年繼續有新聲音加入
TYNT 是今 ...
bagfgfcde 發表於 2020-9-20 11:02
喺 kkbox download 左 TYNY 一直未聽,終於聽左 !
Trip Hop 喺香港都少音樂人做,特點好突出 ! 聽完一次都會係對 PIETY 較為深刻
一直聽會期待會唔會有少少 Heavy Metal,點知去到 ERASING 就聽到
不過對於演唱要聽多幾次至得,因為呈現得比較模糊,通常我都比較需要消化佢想講咩
【專輯評論】《Through the Mist with Courage and Sorrow》​ – Voyage In Solitude

透過觀察《Through  ...
bagfgfcde 發表於 2020-9-26 10:03
呢個未聽過 !
睇黎黎緊都要開始重溫一下今年嘅歌,覺得自己開始又跟唔貼

恭喜 Serrini !
兩首新上榜都唔錯,鍾意搖籃曲多啲

WEEK 41

本週冠軍歌
kinakaian 母親的舌頭 - 阿爆(阿仍仍)

kinakaian 母親的舌頭與 ...
bagfgfcde 發表於 2020-10-4 12:39
恭喜 阿爆 & bag

搖籃曲差一級 ! 加油 !!!

繼續好 indie !

你抄我上左 Terence

希望 Wake Me Up 有好成績 !!!

呢首應該會上既  

BARF! 高位係俾演繹同份詞

麻麻地中文版本,感覺有啲奇怪 ...
bagfgfcde 發表於 2020-11-24 21:25
支持 Softly. Acoustic 版 ! 中文版真係超級奇怪 !

support 巴奈隻碟