返回列表 發帖
點解
明明廢話同信都係10>X
bagfgfcde 發表於 2020-7-26 14:09

又要BARF! 又要上 又要一週Out  
真係一再張羅 一再裝傻 越活越惹禍

不過林生我真係wow咗一聲

希望下週out 跟住輪到AGA

唔係架 我鏗好需要各位共和前輩支持  
其實唔得許廷鏗冇咩問題 佢把聲唔係人人都接受到
不過冇諗 ...
cymusic 發表於 2020-7-26 15:50

最近參加緊金曲獎評審團,
見到個名單咁多我唔喜歡既作品,嘗試努力放低自己既成見去聽
再學習用同樣既心態聽埋啲廣東歌(一直學習緊)

精神時間房旋律寫得好好,
連歌詞同編曲都放咗好多心思落去
算係林奕匡近幾年既最佳之一

又要BARF! 又要上 又要一週Out  
真係一再張羅 一再裝傻 越活越惹禍

不過林生我真係wow咗一聲{:1 ...
weiquan 發表於 2020-7-26 15:57

其實琪姐同幸兒出首年度作
我都會繼續 BARF! 佢地

我應該冇同大家講過 Honey 同 BARF! 既由來
其實係源自外國論壇一個盲反某幾位歌手既troll
所以大家用常理去推斷我點解咁講 係唔會有任何結果

Anyway, BARF! @ Fail Lam, Gin Lee, Juno Mak’s garbage project, and Taylor Swift’s greedy ass!
有驚喜!
powerful 發表於 2020-7-26 13:32

Thank you powerful
今個星期 out 咗幸兒同上林奕匡,完全overshadow哂其他歌
明明Out幸福門就係趕客行為
BARF!
kel_kelvin 發表於 2020-7-26 15:00
上埋 d 垃圾
out 幸倪首大作
BARF!
616.1314 發表於 2020-7-26 13:08
對呢個榜好失望
JasOh103 發表於 2020-7-26 12:56

Gin Lee’s delusional stans are crazy!
支持1-10位,特別Serrini同丁丁。

狂賀道門榮登第十一位
on07111 發表於 2020-7-26 11:09

支持J.Arie!支持天平先生!

再學習用同樣既 ...
bagfgfcde 發表於 2020-7-26 15:57
Respect !
做金曲獎評審團真係會接觸多咗唔同類型既音樂 希望下年會有更多會員參加
以歌論歌精神時間房個曲係幾好聽 只係佢本人唱得好悶
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
Cyrus Top 20 2022 [WEEK #17]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

唔係架 我鏗好需要各位共和前輩支持  
其實唔得許廷鏗冇咩問題 佢把聲唔係人人都接受到
不過冇諗 ...
cymusic 發表於 2020-7-26 15:50

你要學識對呢個榜死心
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

你要學識對呢個榜死心
616.1314 發表於 2020-7-26 17:29

心灰了還未碎 心死了還在醉
一想李髮膚 枯得更快 想得心血澎湃

期待幸福門再度上榜

幸福門呢類金拱門質素嘅罐頭歌
聽得多無益

天生二品呢類金拱門質素嘅罐頭歌
聽得多無益
josey 發表於 2020-7-26 20:21

係囉
二〇二三年度全女班投票

愛丁保衛隊萬歲!
要奪冠呀

愛丁保衛隊萬歲!
要奪冠呀
jasonng 發表於 2020-7-26 21:32

支持小丁
支持愛丁保衛隊(唔知幾時再有聚會
幸福門呢類金拱門質素嘅罐頭歌
聽得多無益
josey 發表於 2020-7-26 20:21

Only delusional Gin stans would think that garbage song would stay on the chart
期待幸福門再度上榜
WZA111 發表於 2020-7-26 17:45

Keep dreaming!

冠軍歌好聽
第8位真係好有驚喜
近呢幾年仲衰過以前俾嚟俾去都係嗰兩位
班人越嚟越bad taste 執得笠未

冠軍歌好聽
UserinCMF 發表於 2020-7-27 00:25

大家都應該多啲關注冠軍歌同本週推薦
好過留意咩李幸倪門 然後又嬲又剩咁
話哂今個星期我都花咗唔少時間寫個介紹

再學習用同樣既 ...

精神時間房既歌詞基本上可以作為歌者 (同時係詞人自白) 對劣評既回應,「人勇要知恥」完全睇到佢自知之明,真係抵讚架

大家都應該多啲關注冠軍歌同本週推薦
好過留意咩李幸倪門 然後又嬲又剩咁  
話哂今 ...
bagfgfcde 發表於 2020-7-27 09:29

其實不了應該齋得麥海珊主唱
點會咁易嬲?
就好似你兩weeks中低位片單係你嘅選擇
咁都嬲 傻㗎咩?

愛丁保衛隊萬歲!
要奪冠呀

jasonng 發表於 2020-7-26 21:32

想寬恕別個偷歡 可惜正義太沉悶

精神時間房既歌詞基本上可以作為歌者 (同時係詞人自白) 對劣評既回應,「人勇要知恥」完全睇到佢自知之明 ...
powerful 發表於 2020-7-27 21:42

都係嗰句啦 唔夠精氣神
再學習用同樣既 ...

同意精神時間房曲同編曲真係好好好好
但詞同唱都畀唔到共嗚我 我都唔知點解
個題材我係唔中意嘅
佢真係寫精神時間屋玩奇幻嘢題材或者會好啲

再學習用同樣既 ...

慘 今年要塞咁多唔喜歡嘅作品入自己嘅耳仔辛苦晒
btw 所有串流平台都冇蛋堡嘅《家常音樂》

慘 今年要塞咁多唔喜歡嘅作品入自己嘅耳仔辛苦晒
btw 所有串流平台都冇蛋堡嘅《家常 ...
小伙子. 發表於 2020-7-27 22:25

其實最主要都係 GEM 梁靜茹同吳青峰
其他揀得可以 暫時聽得係開心既

家常音樂應該唔會上 streaming lu
我係喺佢官網買咗全碟既 mp3
其實不了應該齋得麥海珊主唱
點會咁易嬲?
就好似你兩weeks中低位片單係你嘅選擇
咁都嬲 傻㗎 ...
kenneth 發表於 2020-7-27 21:50

不了係得麥海珊把聲
不過我見佢 youtube title 同介紹咁著重四方果
放埋佢個名我覺得冇乜所謂
精神時間房既歌詞基本上可以作為歌者 (同時係詞人自白) 對劣評既回應,「人勇要知恥」完全睇到佢自知之明 ...
powerful 發表於 2020-7-27 21:42

而且曲詞係有一定配合,例如降半音就真係降半音、切分音就黎個切分音符,呢啲小心思都係加分位

其實最主要都係 GEM 梁靜茹同吳青峰  
其他揀得可以 暫時聽得係開心既

家常音樂應該唔會上 str ...
bagfgfcde 發表於 2020-7-27 22:39

多謝支持fail lam

四方果 is a hidden gem in cantopop!

四方果 is a hidden gem in cantopop!
powerful 發表於 2020-7-28 00:15

我印象最深刻既係 求救
多謝支持fail lam
RVHOCPC 發表於 2020-7-27 23:11

今年孤獨的對岸其實都有上榜

仲未聽家常音樂全碟

GIN LEE呢????????????
我們的總和

powerful 發表於 2020-7-28 00:15

原來佢幫千千作+編過幾首歌

josey 發表於 2020-8-1 20:18

BARF!
GIN LEE呢????????????
Wonders 發表於 2020-8-1 13:37

BARF!
仲未聽家常音樂全碟
chanchan0909 發表於 2020-7-28 10:57

好失望

josey 發表於 2020-8-1 20:18

以前好似都因為咁多人識佢
同埋舊cm都有個又出名又得意嘅親千千會員叫四方果

BAG'S A-SIDE 2020
WEEK 32

本週冠軍歌
廢學 - 陳健安

年初聽過未知道後 曾擔心陳健安會一直不思進取下去
好在廢學的出現 證明歌者還是有上進心的
歌曲以 jazzy hip hop beat 作主軸 聲音如加上夢幻的 filter
歌詞部分亦來個一百八十度的形象大反轉 就這樣的頹廢 不事生產
是次小實驗足見歌者有意開拓另類歌路及市場
而且效果是不俗的 證明陳健安本身亦具備一定的音樂素養及天份
令人相當期待歌者下一步的搞作 能否玩出更多新意來

TW  LW  NW  PK   MK SONG            SINGERS
01 06 06 01 28 廢學          陳健安
02 05 02 02 21 雙面哈菲        J.Arie
03 08 02 03 18 精神時間房       林奕匡
04 03 03 03 16 Boogie Baby        Luna Is A Bep ft. Charming Way
05 04 05 01 15 越活越惹禍       Serrini
06 07 05 05 14 百毒不侵        RubberBand
07 10 02 07 13 天地無用        KOLOR
08 NE 01 08 11 頭髮有點長       方大同
09 NE 01 09 10 All We Have Is Now    方皓玟
10 09 09 01 05 網絡安全隱患      Serrini

OUT:
不了 - 四方果 & 麥海珊
幻愛 - 小塵埃

歌曲推薦
自由像袮 - 胡琳
醒來 - 胡琳
滲 - 胡琳

小學至初中時期常常聽小清新 以至小野麗莎那一類的音樂
從此培養出對胡琳這類既靚聲 又唱得細膩的歌手的偏愛
2014至15年 胡琳的流行爵士樂能成功虜獲我的心 正因如此

時間改變了我對樂風的偏好
但最近跟朋友分享才發現 如今的我音樂喜好亦有跡可尋
好像我很喜歡 deep house 正是因為它很 groovy 時有爵士樂器作點綴
又或者我喜歡 indie folk, dream pop 或 shoegaze 那種輕飄飄的感覺
同樣亦可在胡琳等 jazz pop 歌手的音樂中找到
我喜歡的台灣rapper蛋堡 正是靠爵士饒舌起家
甚至是蔡健雅 她初出道時亦有玩過爵士

反觀我討厭的歌手如林家謙 聲線難聽且令人無力
確實跟胡琳這種彷如出自天堂的動人歌聲有很大差別
也難怪我對他如此反感

支持1,2,4,5,6,7,9,10

8未聽

反觀我討厭的歌手如林家謙 聲線難聽且令人無力
確實跟胡琳這種彷如出自天堂的動人歌聲有很大差別
也難怪我對他如此反感
bagfgfcde 發表於 2020-8-2 12:01

竟然上返方大同,因為呢排冇出街飛髮?

又bully謙B!

支持雙雙蝦霏
撞冠呀
Jason's Playlist 2024
Week 15 拯救我自己 - 陳慧敏

又bully謙B!
weiquan 發表於 2020-8-2 13:08

地球來的人仲未上到,真係有d bully

金都有冠幻愛反而冇 明明後者高質咁多
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

地球來的人仲未上到,真係有d bully
powerful 發表於 2020-8-2 15:20
又bully謙B!
weiquan 發表於 2020-8-2 13:08

仲out埋謙B主演電影首主題曲
竟然上返方大同,因為呢排冇出街飛髮?
powerful 發表於 2020-8-2 12:22

你又知既
支持1,2,4,5,6,7,9,10

8未聽
on07111 發表於 2020-8-2 12:07

搞錯 未聽金曲歌王新作

cymusic 發表於 2020-8-2 15:31

戲黎講,我buy幻愛多過金都; 但歌係相反,當然兩者都值得支持

支持雙雙蝦霏
撞冠呀
JasOh103 發表於 2020-8-2 13:57

If you were a J.Arie stan, you are the epitome of taste!
cymusic 發表於 2020-8-2 15:31

金都好聽好多

好難得快過你冠

支持02>01 !!!!
丁丁加油

支持冠軍歌
話說聽 “廢學” 嗰陣會諗起祖兒首 “頹”

Btw 鍾意 “醒來”
可惜 Bianca 已經唔知去咗邊
二〇二三年度全女班投票

支持三個謙B,各有各所長

見到你榜單推介咪去聽下

出碟博一鋪唔諗賺錢 林家謙愛被虐專睇負評

提到他幾年前開始參與幕後創作,更曾為不少天天巨星寫歌,例如容祖兒、張敬軒、林宥嘉、楊丞琳等,直至去年更走進幕前成為歌手,問到可覺得一直以來都很幸運?他坦言:「都算係幸運,雖然當中有啲唔係咁順嘅位,但大家未必睇到,不過我抱住嘅心態係覺得呢樣嘢係bonus,所以唔會覺得係失去,大家睇我好似一帆風順,唔算好失敗,但當中我心理作出咗啲調整。(試過咩打擊?)可能有時唱歌方面大家會有多啲唔同嘅聲音,覺得我唱歌唔係好得,或唱歌好奇怪,呢啲批評自己不斷接受或作出心態調整。」他坦言一開始為了這些批評曾有不開心,但笑言是「被虐狂」:「鍾意睇人哋鬧我嗰啲,可能100個有99個人讚我,但我都要睇嗰一個批評,然後就喺度耿耿於懷,不過我依家都會自嘲玩埋一份,睇化咗。」
佢係咪暗示有睇我個榜
bagfgfcde 發表於 2020-8-2 17:42

我估有睇只有好音樂個post同一人之境派台歌個post

BAG'S A-SIDE 2020
WEEK 32

本週冠軍歌
廢學 - 陳健安

年初聽過未知道後 曾擔心陳健安會一直不思進取下去 ...
bagfgfcde 發表於 2020-8-2 12:01
全力支持雷深如下周奪冠 !!!

全力支持雷深如下周奪冠 !!!
chanchan0909 發表於 2020-8-2 16:05

Yes, gawd! @ J.Arie getting support
支持三個謙B,各有各所長

見到你榜單推介咪去聽下

出碟博一鋪唔諗賺錢 林家謙愛被虐專 ...
on07111 發表於 2020-8-2 16:01

佢係咪暗示有睇我個榜
支持冠軍歌
話說聽 “廢學” 嗰陣會諗起祖兒首 “頹”

Btw 鍾意 “醒來”
可惜 Bianca 已經唔知 ...
616.1314 發表於 2020-8-2 15:50

我諗起蔡健雅首 “男人”
好聽過 “頹” 好多倍
好難得快過你冠

支持02>01 !!!!
丁丁加油
jasonng 發表於 2020-8-2 15:49

02>02>02>01>01 仲好啦

仲未見Jay嘅 之前好似出咩歌都會支持下

Flightless Bird同地球來的人好慘
近呢幾年仲衰過以前俾嚟俾去都係嗰兩位
班人越嚟越bad taste 執得笠未

我估有睇只有好音樂個post同一人之境派台歌個post
on07111 發表於 2020-8-2 16:01

合理推斷
Btw “壇主”影響力好大

仲未見Jay嘅 之前好似出咩歌都會支持下
kel_kelvin 發表於 2020-8-3 02:24

開始倒數咪 bam 左
Flightless Bird同地球來的人好慘
UserinCMF 發表於 2020-8-3 07:33

Flightless Bird 唔係派台歌啦
合理推斷
Btw “壇主”影響力好大
kenneth 發表於 2020-8-3 07:43

【專輯評論】《kinakaian 母親的舌頭》 – 阿爆(阿仍仍)

排灣族,台灣原住民族。其歷史源遠流長,曾經歷過日本侵台、又多次與毗鄰部落交流文化心得,這些皆留下文化的種子,於排灣族的土地上發根萌芽,慢慢改變泥土中的養分,最後與土生土長的原生植物互相混和,生成了全新的排灣面貌。

與其他文化的交綜融合,是推動排灣族自身文化繼續演進的催化劑。從民族的衣著、社會制度等分析,不難看出排灣族人口雖少、佔地不多,可卻蘊含豐富多元的文化內涵,透過向多方吸取精華,形成獨一無二、引人入勝的山巒。

阿爆(阿仍仍),排灣族人。2014年,她與母親及外婆三代合力演唱排灣古調,收錄成《東排三聲代》,原因是外婆當時擔心自己生前無法見證阿爆結婚,於是急著要把結婚時要唱的古調都錄好,那麼阿爆到時候就可以跟著唱了。若說《東排三聲代》是歷史的紀錄,那麼她兩年後推出的《vavayan 女人》,就是音樂實驗的開始了:阿爆與荒井十一合力製作,將搖滾、R&B等曲風融入至排灣語音樂當中,至今依舊令人回味無窮,也是我個人2010年代的百大專輯之一(儘管我壓根聽不懂排灣語)。

2019年尾推出的《kinakaian 母親的舌頭》,串流平台上架比實體發行足足遲了整整兩個月;然而這大概都是無可厚非的,只因《kinakaian 母親的舌頭》乃排灣文化的一大邁進及體現。阿爆是次為排灣音樂注入比上一張專輯更強、更focus的外來音樂元素,讓電子音樂與排灣語、傳統音樂發生化學反應,配上實體專輯的內頁設計,令專輯成為一本可以名留青史的文化集,大概是要親手握著專輯,才能真正感受到它份量之重。

《kinakaian 母親的舌頭》請來專長電音的黃少雍製作、電子音樂人Dizparity編曲,單看班底已相當對路,配上阿爆那如流水般順暢、柔滑的曲調和律動感強烈的演唱特質,這樣的組合基本上已是「好聽」的保證。去年年尾率先釋出的饒舌曲〈1-10〉歌詞饒有趣味,阿爆母親透過串連一至十描繪排灣家庭的故事,順道私心寫下自己對阿爆的願望:「10 a ku vuvu, ku taliduan anga」,幽了個默;編曲從 EDM 式的合成音引入,字裡行間亦見加速鼓拍、簡單的和弦進行等電子舞曲常見的音樂元素,相當新潮,與傳統的排灣故事碰撞出新舊融合的火花。負責編曲及featuring的Dizparity有效調控器樂聲量及編曲設計,雖保留 EDM 的獨有結構,然而同時不刻意製造高潮,從而減少聽感上的落差,聽來自然,正好符合歌詞中所言的那樸實、一切從簡的家庭生活。作為漢人的 Dizparity 及黃少雍,在消化過阿爆所譜的一個個排灣故事後,就以較新穎的電子樂將畫面完整呈現,此舉為排灣文化的 presentation 開拓全新可能性。

如此驚喜延伸至專輯的其他作品之中,像是開首的〈mainu sun 找路〉,一開頭只聽見低沉的合成音環迴,跟阿爆相當誘人、如牽引你前行的聲線配合得天衣無縫;隨後有碎拍、hi-hat加進,直至仿東方器樂音色的合成效果出現,為本已像於迷霧包圍的森林中探索的歌曲氛圍,添上多一重的不確定性。〈kalipang 不能亂愛〉亦是相近的 trip hop 曲風,拍子散亂、低沉的 bass 在作響,與充滿靈性、接地氣的的原住民語相融,竟帶有土地之氣息。

畫風一轉,阿爆在〈pavalidan 還錢〉換上大剌剌、盞鬼的演繹,於是 Dizparity 亦盡力配合,用上管樂 sample 等呈現繽紛色彩,尤以後段切割 vocal 的處理最為玩味,把無厘頭的感覺於音樂上徹頭徹尾地執行出來。另一首同樣玩味的〈minetjus 嚇一跳〉,講述排灣的傳統料理令阿爆的平地朋友相當訝異;它旋律不停重覆、相當洗腦,配上spoken word 段落及強勁的節拍,造就相當對板的舞曲一首。〈minetjus 嚇一跳〉交由黃少雍編曲及混音,編制上充滿細節,如 four on the floor 的鼓拍、如扭曲的電子音效、如阿爆的人聲;而怎樣在各種東西之間取得最恰當的平衡,就成了製作人最大的挑戰。黃少雍於〈minetjus 嚇一跳〉以至其他作品中盡力去蕪存菁,既要把人聲突出、使作品脈搏貼近流行音樂,同時又要將部分電子音樂的脈絡突出、強調跳舞元素,使人可隨歌起舞,而最終得出之效果確實相當不俗。

〈minetjus 嚇一跳〉在最後一部分加插了阿爆等一干人裝驚訝及嘔吐的聲音,連笑場時的笑聲都放了進去,使作品在電音的虛幻氣場裡,亦能釋放出較人性化的光芒。以人為本、文化傳承乃專輯的主調,而像這些真實、由衷的互動,令作品有了更豐富的人文元素,可見專輯於新穎(電音)與根(人)之間,取得了適度的平衡。

阿爆在「耳朵借我」中分享過有關〈uduli 跳一波〉的故事:阿爆希望歌曲朝 Beyoncé 那類 R&B 混電音的方向編曲,盡量弱化旋律、強調節奏,並添上一些民族樂器作點綴。Dizparity 收到指示後,就在 drop 的部分用上嗩吶,可是馬上就被阿爆否決了,原因是嗩吶在排灣族而言是不吉利的,不會用在令人快樂起舞的場合之中;於是Dizparity 改用了另一種印度民族樂器,效果似乎也更好。平地與排灣族的文化不一樣,嗩吶這樣一件如今被廣泛運用的樂器,放在排灣族的 context 中就是不適當的:這大概也反映不同文化之間互相理解、交流的重要性吧。

聽《kinakaian 母親的舌頭》,正好能了解到排灣族的一些獨特概念,好比〈pavalidan 還錢〉是講述族群間的信用制度,若然你欠我的店錢,就寫在黑板上,當你還了才可以把名字擦去;〈tjakudain 無奈〉請來李英宏合作,講述排灣族的長輩反對排灣與平地人結婚,原來是因為多年前平地人曾騙取過排灣族群的土地,使不少老一輩的排灣人對平地人印象不好 — 如此一來,對排灣的歷史又了解多了一點。〈minetjus 嚇一跳〉有傳統料理的大曬冷,而〈1-10〉則是排灣家庭的心聲,都是生活日常,卻聽得令人會心微笑,不簡單。

《kinakaian 母親的舌頭》延續排灣族向多方文化取經的文化特質,為排灣音樂帶來林林種種的新嘗試,好比〈tjakudain 無奈〉中幾乎史無前例的排灣語跟台語對唱,旋律動聽易記,可以想像在 K 房中會有人嘗試挑戰;除了電音外,阿爆、黃少雍與 Dizparity亦嘗試為排灣音樂尋求其他可能性,就像〈Thank You 感謝〉一曲中,我們聽到了搖滾電結他、聽到了 EDM drop,還聽到了原住民高亢動人的歌聲,以 gospel 式的方法演唱;歌曲三次副歌,從第一次簡單的大合唱和聲,演化成第二次主和複雜的交錯,到最後就是族群力量最澎湃的一次展現,層次飽滿、聽得令人五體投地。

〈Thank You 感謝〉證明原住民音樂亦可以做得很貼近電子流行的聲響,甚至要與黑人音樂接合亦毫無違和感。它為排灣音樂的發展提供了多層可能,而其展示了排灣民族不同文化特色的 MV 成功走入華人主流人群、甚至有外國人為其拍 reaction video,都是作品為本土文化爭光鐵一般的證據。

《kinakaian 母親的舌頭》名字源自阿爆母親對阿爆的評價,說她在練習母語時,舌頭還是不夠靈活;而專輯從〈mainu sun 找路〉開頭,就如在剛摸索這種語言、以至是整套排灣文化時,遇到了不少困難及疑惑的時刻。由婚姻講至社會中人與人的互信、由食物文化講至人們心中的信念,阿爆於專輯的中段四處摸索,其中〈Sa’icelen 加油吧〉使我想起《vavayan 女人》中較慢的作品,彷如〈djekuac 腳步〉或〈kacedas 曙光〉般,在路上慢慢地走、慢慢地前行,直至摸到了文化的輪廓、開始進入它的核心。於是〈Thank You 感謝〉就成了對所有成就過自己的人們的感恩之歌,隨即又帶進至專輯的點題作〈kinakaian 母親的舌頭〉。

〈kinakaian 母親的舌頭〉的 deep house 是令人著迷的。我承認我對這個曲風無法抗拒,從 DJ Koze 到 Moodymann,他們那種深沉、moody的律動,及偶有的爵士樂點綴,都在密密麻麻的鼓拍之上不停重覆建構,聽來豐富但仍保有層次跟質感。〈kinakaian 母親的舌頭〉亦一樣,在 four on the floor 的拍子之上加入弦樂、環境音等元素,十分誘人,直至最後無縫連接至〈母語〉之中,一切情思化成話語、飄盪於半空。

〈kinakaian 母親的舌頭〉如開場曲〈mainu sun 找路〉問題的解答,阿爆亦因此用上同樣的唱腔,一步一步引領著聽眾,直至找到前方的道路。《kinakaian 母親的舌頭》強調傳承,透過對排灣文化的認知及分析,慢慢對自己的根有所了解,隨之引伸至感激前人的努力,感受到作為一個「人」,自己的身軀雖是一個個體,卻同時流著一個整體的心血。聽過這張專輯後,我想要多了解一些:不只是排灣,還有我身處的香港,到底發生過什麼樣的事,最終形成了今天這個我,和這片土地上的這些人們?

音樂的意義,可以是個人意志的體現,可以是一個家庭的紀錄,也可以是一整個族群傳承的見證。阿爆之前曾唱過家庭的故事,如今《kinakaian 母親的舌頭》的她更進一步,將生命之源都寫進去了。

Rating : 98/100
Top Pick(s) : mainu sun 找路 / uduli 跳一波 / tjakudain 無奈 / minetjus 嚇一跳 / Sa’icelen 加油吧 / 1-10 / Thank You 感謝 / kinakaian 母親的舌頭

【專輯評論】《kinakaian 母親的舌頭》 – 阿爆(阿仍仍)

排灣族,台灣原住民族。其歷史源遠流長,曾經歷 ...
bagfgfcde 發表於 2020-8-4 14:57
好詳盡既介紹
支持 !
成日整d難聽EDM Remix果位歌手真係應該聽多d阿爆

隻碟係神作
篇文都係神作

隻碟係神作
篇文都係神作
-Prince- 發表於 2020-8-6 12:23

王子王子王子王子
有你支持好開心!
好詳盡既介紹  
支持 !
成日整d難聽EDM Remix果位歌手真係應該聽多d阿爆 ...
cymusic 發表於 2020-8-6 11:34

係咪講緊 INK@Beat Friday

Support ABAO
Please stream #母親的舌頭

#ThankUNext