返回列表 發帖
金都好持久!
John 發表於 2020-6-13 16:18

同我對Stephy嘅喜愛一樣!

仲係未有 輕熟女
祖兒(王) 失寵了
616.1314 發表於 2020-6-12 00:44

今次首歌真係麻麻....

熱帶雨入面飾演偉倫個男仔令我諗起煒賢
多多支持我的片單

P.s. 熱帶雨主題曲都幾好聽 ...
kenneth 發表於 2020-6-11 19:39

無諗過原來CM都有人睇熱帶雨
雖然我係寫我要HUG你
但其實成套戲最好睇都係楊雁雁嘅演出
果種壓抑拿捏得恰到好處

如果唔係 First Date 份詞應該比咗冠 :(
賴爽 發表於 2020-6-11 09:29

其實份詞都唔差,好多FIRST DATE嘅細節都有寫到

可否skip 02
cymusic 發表於 2020-6-11 18:42

你當我上緊Serrini 版本會唔會好啲

獨立女歌手小欣要十大了
另外支持獨立女歌手Serrini、陳凱詠、岑寧兒同iii
仲有獨立樂隊RubberBand同Zpecia ...
bagfgfcde 發表於 2020-6-11 07:10

成件事最可笑嘅地方
1. 豬隊友唔知自己係豬隊友仲跟機講豬隊友
2. 偽善,想揶揄共和唔支持獨立歌手 like Serrini Blaster ROOT, 但佢自己個榜個星期只係上左被獨立嘅Jace
3. 7,無啦啦當Jace係獨立歌手,明明自己搞樂評點會咁都唔知
比人發現左就偷偷edit 個post,  成個7法同大陸歌手葛仲珊一樣

CH細聽.音樂推介 第二十五週

Rk Lw Nw Singer Song
1  6  3  薛凱琪   南昌街王子
2  4  4  陳凱詠   天生二品
3  2  3  林家謙   一人之境
4  3  2  Serrini   網絡安全隱患
5  5  2  Zpecial   我的片單
6  9  4  鄧小巧   與人同行
7  1  7  RubberBand   First Date
8  8  8  鄧麗欣   金都
9  n  1  李拾壹   一起一個人
10 7 5  岑寧兒   困局
--------------------------------------------------
我懷念的

今早上班又聽了一次梁静茹去年推出的大碟,
那一份無名的感動又突然來訪。

有些歌手的唱片未必是音樂性很強,
但只要歌曲經由他們處理,
就輕易地把感情傳遞至樂迷心中,
而梁静茹就正正是這類歌手的佼佼者。

梁靜茹 - 類情人

大家都bully don't text 謙

CH細聽.音樂推介 第二十六週

1  5  3  Zpecial   我的片單
2  2  5  陳凱詠   天生二品
3  4  3  Serrini   網絡安全隱患
4  n  1  魏如萱   Ophelia
5  1  4  薛凱琪   南昌街王子
6  n  1  陳健安   廢學
7  n  1  陳蕾   娑婆
8  6  5  鄧小巧   與人同行
9  n  1  連詩雅   小謊言
10 9 2  李拾壹   一起一個人
--------------------------------------------------
思念是一種病

"I miss you so much,很想很想你。"

魏如萱 - 彼個所在

CH細聽.音樂推介 2020 第二季小結

第二季派台精選
Dusty Bottle - Break It Down
FIESTER - 秋去冬來
Robynn & Kendy - 紅白
RubberBand - First Date
Serrini - 網絡安全隱患
王菀之 - 一定都和藝術有關/碧玉
李拾壹 - 在尋找什麼
陳凱詠 - 天生二品
岑寧兒 - 困局
鄧麗欣 - 金都

第二季派台首選

第二季幕後首選
曲/ 林家謙 - 一人之境
詞/ Tim Lui - First Date
編/ hirsk - 天生二品
監/ 馮翰銘 - 天生二品

榜主上 Waa 似乎係為左即將公布嘅金曲獎做勢
chanchan0909 發表於 2020-6-25 07:29

我覺得自己呢幾年TIP歌后都幾準
由金曲27到30都係同我估計嘅一樣
希望31都中

支持 曲 - 一人之境 !!!
JasOh103 發表於 2020-6-24 23:29

雖然唱得都幾一般
但個旋律本身的確係本季佳作

我要哭了
榜主真係勁高質
josey 發表於 2020-6-24 21:28

支持indie歌手 Jace
希望年尾都會見到佢

金曲27都估中?
bagfgfcde 發表於 2020-6-25 10:22

我唔敢講話我睇好誰啊
始終AMEI同TANYA當年呼聲好大
但我果時又認為AMEI同TANYA都只係50 50
因為兩者當年嘅入圍作品雖好但欠缺四封嘅特質
係兩選一之間都揀唔到就最大機會係誰啊
咁SOMEHOW都叫估中少少嘅

Ophelia相當高汁好中意MV
小伙子. 發表於 2020-6-25 16:21

希望佢真係可以拎到歌后啦

我的片單有冠 相當高質
cymusic 發表於 2020-6-25 15:20

其實都係多謝其他榜主推介先留意到呢首歌

CH細聽.音樂推介 第二十七週

1  3  4  Serrini   網絡安全隱患
2  2  6  陳凱詠   天生二品
3  4  2  魏如萱   Ophelia
4  6  2  陳健安   廢學
5  8  6  鄧小巧   與人同行
6  1  4  Zpecial   我的片單
7  7  2  陳蕾   娑婆
8  n  1  RubberBand   百毒不侵
9 10 2  李拾壹   一起一個人
10 5 5  薛凱琪   南昌街王子
我真係好撚鍾意香港

即使我最愛的已經失了蹤、
餘下來的亦已消失殆盡,
但我仍然很愛這個地方。

JW - 維多利亞

與人同行上咁耐仲係得第5
josey 發表於 2020-7-5 10:02

被發現了

幾時上無窮
chachacharlie 發表於 2020-7-5 17:55

上啦上啦

支持柒婆下星期繼續第7
咁就可以變777
cymusic 發表於 2020-7-2 13:42

佢已經沖左上第一

CH細聽.音樂推介 第二十八週

1  7  3  陳蕾   娑婆
2 10 6  薛凱琪   南昌街王子
3  n  1  Serrini   越活越惹禍
4  R  3  AGA   Mad
5  2  7  陳凱詠   天生二品
6  9  3  李拾壹   一起一個人
7  n  1  per se   無窮
8  6  5  Zpecial   我的片單
9  8  2  RubberBand   百毒不侵
10 4 3  陳健安   廢學
Pick 10 songs

好似好耐無揀過十歌
不如就揀下曾經嘅愛將美長
係我心中最好聽嘅十首作品

1. 小峽谷之1234
2. 字花 (Sunset Version)
3. 快樂到天亮
4. 噗噗跳
5. 不呼不吸幾多秒
6. 奇洛李維斯回信
7. 狐狸今天你愉快嗎
8. 拒絕畢彼特
9. 周末畫報
10. MISS FIONA

薛凱琪 - 噗噗跳

估唔到有噗噗跳wor
-Prince- 發表於 2020-7-8 23:59

呢首歌配合捱音呈現到心如鹿撞嘅感覺
可惜當年佢唔PLUG

畫報唔該~~
又係sunset .__.
kwanie 發表於 2020-7-8 23:26

sunrise never

CH細聽.音樂推介 第二十九週

1  n  1  ToNick   鬼滅之日
2  7  2  per se   無窮
3  3  2  Serrini   越活越惹禍
4  5  8  陳凱詠   天生二品
5  6  4  李拾壹   一起一個人
6  2  7  薛凱琪   南昌街王子
7  8  6  Zpecial   我的片單
8  n  1  Luna Is A Bep   Boogie Baby (ft. Charming Way)
9  n  1  馮允謙   地球來的人
10 1 4  陳蕾   娑婆
Your actions become your .... chart!

LiSA - 紅蓮華

有品味嘅你依然留住片單
kenneth 發表於 2020-7-15 20:51

我或者會遲左發現好聽嘅歌
但唔會因為遲左發現就縮短佢應有嘅上榜時間  

希望美長有冠
帥小寶` 發表於 2020-7-18 20:46

冠左啦...
我懷疑我係全CM最早冠嘅榜主...

Jace 好有un力
josey 發表於 2020-7-18 19:52

唔知年尾會唔會見到呢

希望榜主會支持堅姐最新力作 幸福門
616.1314 發表於 2020-7-18 00:23

I don't know this song

地球來的人極速上榜
cymusic 發表於 2020-7-15 23:00

唔知係咪佢潛左太耐
我覺得佢嘅歌比英皇時期好聽左好多

CH細聽.音樂推介 第三十週

1  8  2  Luna Is A Bep   Boogie Baby (ft. Charming Way)
2  5  5  李拾壹   一起一個人
3  9  2  馮允謙   地球來的人
4  n  1  陳珊妮   成為一個厲害的普通人 (ft. 呂士軒)
5  4  9  陳凱詠   天生二品
6  6  8  薛凱琪   南昌街王子
7  7  7  Zpecial   我的片單
8  3  3  Serrini   越活越惹禍
9  1  2  ToNick   鬼滅之日
10 2 3  per se   無窮
無題

三浦春馬嘅離開實在令我感到心痛、無奈
我嘅成長底多或少都有幾齣喜歡嘅日影
而佢嘅身影間唔中就會出現
雖然未置於係佢嘅影迷
但至少我嘅感覺係佢陪住我成長
一個陪左我成長咁耐演員突然離開
我又點可以係短短幾日釋懷?

離開永遠係沉重,但願離開嘅人可以好好釋懷
留下來嘅人,就更加努力替離開嘅人活下去

五月天 - 乾杯

留定名支持小半生
希望輕熟女慘敗之後今次榜主會對祖兒好d
616.1314 發表於 2020-7-29 00:39

聽左一次,好似仲難聽...

期望嚟緊會上返金曲獎作曲人嘅單位
例如呼聲幾高既摩天動物園
josey 發表於 2020-7-24 18:52

抄我自plug呢首
但冇抄埋我冠嗰個星期既第二位...
bagfgfcde 發表於 2020-7-22 23:20

三浦春馬走真係好可惜...

見到有首好高質既自plug歌
-Prince- 發表於 2020-7-22 23:13

#成為一首厲害的自PLUG歌

CH細聽.音樂推介 第三十一週

1  2  6  李拾壹   一起一個人
2  4  2  陳珊妮   成為一個厲害的普通人 (ft. 呂士軒)
3  6  9  薛凱琪   南昌街王子
4  1  3  Luna Is A Bep   Boogie Baby (ft. Charming Way)
5  8  4  Serrini   越活越惹禍
6  3  3  馮允謙   地球來的人
7  n  1  Mirror   Ignited(Funky Version)
8  n  1  駱振偉   成熟.不了
9  n  1  李幸倪   幸福門
10 n 1  小塵埃   幻愛(Johnathan Version)
節日快樂

自問不是一個喜歡慶祝生日的人
但在二人限聚令下的確過了一個「令人難忘」的生日
沒有機會跟三五知己吃個飯見個面
換來的就是更多平日難以擁有、與自己對話的機會

蛋堡 - 過程

幸福門!!
希望唔會 10>xx

南昌街王子好持久
616.1314 發表於 2020-7-29 21:47

南昌街王子愈聽愈有味道

唔係一首咋咩  
Robynn果首係派台歌資料有
cymusic 發表於 2020-7-30 10:10

我都以為改晒跟CHH

有兩首自plug歌既
bagfgfcde 發表於 2020-7-30 09:28

咁我要改榜了小巧 is coming!!!
但係全英文
CM 未當係派台住吧
bagfgfcde 發表於 2020-7-30 10:30

呢家CM 有兩SET RULE
如果under CHH 我地會當派台
但under 共和就唔計了

CH細聽.音樂推介 第三十二週

1  5  5  Serrini   越活越惹禍
2  2  3  陳珊妮   成為一個厲害的普通人 (ft. 呂士軒)
3  6  4  馮允謙   地球來的人
4  4  4  Luna Is A Bep   Boogie Baby (ft. Charming Way)
5  n  1  黃淑蔓   猜猜我是誰
6 10 2  小塵埃   幻愛(Johnathan Version)
7  n  1  方皓玟   All We Have Is Now
8  n  1  Fiester   徘徘徊徊
9  R  4  陳健安   廢學
10 n  1  JW   小半生
八月五日

盧凱彤 - 卡嚓

樹妮妮
josey 發表於 2020-8-9 11:51

真粉,可惜CM唔多

幸倪門 10>X 慘
chachacharlie 發表於 2020-8-8 21:46

有祖兒陪

祖兒好勁
John 發表於 2020-8-8 17:22

可能係最後一首祖兒係本榜嘅上榜歌....

只想支持第五位
Yan 發表於 2020-8-8 16:24

愛蔓
希望快d上埋美丁
cymusic 發表於 2020-8-6 14:54

好多人愛蔓蔓喜歡你

CH細聽.音樂推介 第三十三週

1  2  4  陳珊妮   成為一個厲害的普通人 (ft. 呂士軒)
2  3  5  馮允謙   地球來的人
3  4  5  Luna Is A Bep   Boogie Baby (ft. Charming Way)
4  5  2  黃淑蔓   猜猜我是誰
5  1  6  Serrini   越活越惹禍
6  n  1  9m88   Hello Bye Bye
7  n  1  魚丁糸   沙發裡有沙發Radio
8  7  2  方皓玟   All We Have Is Now
9  9  5  陳健安   廢學
10 8 2  Fiester   徘徘徊徊
太陽如常升起

屈指一算,還有不到二十期便來到榜單終結的日子。
或者會有人擔心替代者對cm共和榜的影響。
不要緊,不要怕,無論結果是好是壞,
太陽仍然會如常升起,你喜愛的音樂仍然會傳到知音人的耳朵。

梁靜茹 - 太陽如常升起

唔准自己DQ自己
愛蔓力要人呀
cymusic 發表於 2020-8-14 11:04

吓 咁突然話要走嘅
josey 發表於 2020-8-15 13:02

我捨不得你~yeh yeh~
JasOh103 發表於 2020-8-13 15:18

呀.. 開始倒數嗱
kwanie 發表於 2020-8-13 12:48

想轉轉個形式,不過細節要試一試
如果磨合唔到共和榜規或者太者有太多額外嘅嘢要做
我就會退出共和榜個位
乜你唔知王子已經做左個決定 就係全體榜主延任一年咩
Wonders 發表於 2020-8-13 13:14

無論如何你都唔會見到  CH細聽.音樂推介 2021

幸倪好慘
祖兒好慘
616.1314 發表於 2020-8-13 00:33

希望今年有祖兒容可以上

希望最後一期冠蔡健雅
bagfgfcde 發表於 2020-8-12 23:20
   冠紫好無

CH細聽.音樂推介 第三十四週

1  2  6  馮允謙   地球來的人
2  n  1  Serrini   離原
3  n  1  老王樂隊   這樣就好 這樣就好
4  n  1  Jace Chan   隔離
5  6  2  9m88   Hello Bye Bye
6  n  1  八三夭   想見你想見你想見你(粵)
7  3  6  Luna Is A Bep   Boogie Baby (ft. Charming Way)
8  n  1  The Hertz   黃金法則
9  7  2  魚丁糸   沙發裡有沙發Radio
10 4 3  黃淑蔓   猜猜我是誰
測試榜 第一期 (week34)

1  n  神棍樂團 - 還山
2  n  馮允謙 - 地球來的人
3  n  Serrini - 離原
4  n  老王樂隊 - 這樣就好 這樣就好
5  n  Jace Chan - 隔離
6  n  Leo王 - 空空
7  n  9m88 - Hello Bye Bye
8  n  Lili Forest 木子 - What A Shame
9  n  魏如萱 - Ophelia
10 n  雞蛋蒸肉餅 - 405 Method Not Allowed
11 n  八三夭 - 想見你想見你想見你(粵)
12 n  Matt Force - If I Die Tomorrow
13 n  Luna Is A Bep - Boogie Baby (ft. Charming Way)
14 n  陳珊妮 - 成為一個厲害的普通人 (ft. 呂士軒)
15 n  The Hertz - 黃金法則
榜的意義

我一直認為榜單的意義在於記錄自己音樂喜好
當自己的聽歌習慣開始脫離派台歌,
那麼按照共和榜規去編排的榜單又有什麼意義?
那倒不如開一個新label,
隨心所欲地去寫這本屬於我的音樂喜好記錄。

不過,尋晚kelly鬧得我好岩,
雖然新label未必可以符合共和要求,
但與派台榜的留存其實不是mutually exclusive。

所以我決定由今個星期開始,
試試兩者並行的可行性。

神棍樂團 - 還山

呢個榜上嘅廣東歌首首好聽!
josey 發表於 2020-8-24 11:35

支持 !!!
chanchan0909 發表於 2020-8-24 16:38

好正 不過The Hertz好慘
weiquan 發表於 2020-8-20 00:44

thanks

下面個榜好似仲吸引 真心 lol
btw
13 n  Luna Is A Bep - Boogie Lady
cymusic 發表於 2020-8-19 22:21

thanks for reminder

好勁的榜單
推薦呢位會員聽淺堤
bagfgfcde 發表於 2020-8-19 22:16

聽左,但唔係 #我杯茶

CH細聽.音樂推介 第三十五週

1  4  2  Jace Chan   隔離
2  3  2  老王樂隊   這樣就好 這樣就好
3  2  2  Serrini   離原
4  R  9  魏如萱 - 彼個所在
5  1  7  馮允謙   地球來的人
6  n  1  告五人(feat. ABAO阿爆)   新世界
7  8  2  The Hertz - 黃金法則
8  R  3  ToNick   鬼滅之日
9  n  1  Franklin Telescope   Run
10 n  1  Anson Kong   蝸牛
測試榜 第二期 (week35)

1  5  Jace Chan - 隔離
2  n  魏如萱 - 既然不再假裝自己不是多愁善感的詩人
3  4  老王樂隊 - 這樣就好 這樣就好
4  3  Serrini - 離原
5 12 Matt Force - If I Die Tomorrow
6  n  余佩真 - 丁酉年正月二十一
7  1  神棍樂團 - 還山
8 10 雞蛋蒸肉餅 - 405 Method Not Allowed
9  n  魏如萱 - 彼個所在
10 8  Lili Forest 木子 - What A Shame
11 n  黃路梓茵 - 搬家
12 2  馮允謙 - 地球來的人
13 n 告五人(feat. ABAO阿爆) - 新世界
14 15 The Hertz - 黃金法則
15 n 老王樂隊 - 那些失眠的夜與難以忘懷的事
樂評人的自我修養

許廷鏗有首歌叫《演員的自我修養》,
當中有句歌詞是「忠於感覺就擅長 不安於固定就會越強」,
鼓勵大家堅持自己價值,最終定會取得成功。

多得社交媒體的發達,現在誰也可以「樂評人」自居,
評論自己喜愛和討厭的音樂。
話雖如此,樂評人也需要擁有一定程度的「自我修養」,
才可稱得上為一名稱職的樂評人。

每個人喜歡的聲音曲風或有不同,
遇到喜歡歌手的新作難免會「忠於感覺」而寬鬆對待。
然而樂評人之所以為樂評人,
是因為他們能以相對客觀的標準去對待不同的音樂,
如像頑固地用單一思維去對待自己喜愛和討厭的歌手,
最終所寫的樂評只會淪為一篇打手文/飛機文。

不過,其實最重要的「自我修養」,
還是「讀多啲書」啦。
常常錯字百出、句式單一、常常用「很(人名)的XXX」這類空泛的形容,
就算再努力再客觀,也只能成為一名貽笑大方的所謂樂評人。

許廷鏗 - 演員的自我修養

想知WHO

榜主睇嚟對隔離好受落
kwanie 發表於 2020-8-26 23:12

WHO 其他都好明顯
錯別字呢樣野真係寫樂評嘅死罪

btw, 隔離好有中學聽果堆情歌feel

小學生啲作文都不如就叫自己樂評人 想笑大人個口咩
JasOh103 發表於 2020-8-26 13:07

唔明點解正苦會請佢

仲要出左post之後夠厚面皮去各大歌手fans group repost就得
Wonders 發表於 2020-8-26 12:58

唔係點呃follower ?

無論蔡健雅出乜歌我都覺得好好聽 >3
bagfgfcde 發表於 2020-8-26 12:35

to be honest, even though she is not my cup of tea, I still agree that she is talent!

支持第13位
四子新歌竟然係蝸牛最快上榜
cymusic 發表於 2020-8-26 12:20

AK首歌四首當中唱同曲都係最入耳
反而Jer 果首有少少失望
可能水刑個standard 同呢首比有一段距離

推薦榜主聽鄭宜農
小伙子. 發表於 2020-8-30 14:07

今年聽過一兩次
都覺得唔錯
不過呢掛聽緊金曲歌王/歌后入圍
可能之後會再聽真啲

Jace 好幸運遇到個咁撐佢嘅榜主
josey 發表於 2020-8-29 18:04

希望年尾CM會見到Jace 嘅出現

木子最新派台 I'm Just a Man 都好好聽,希望接力上榜
chanchan0909 發表於 2020-8-29 07:25

其實聽左,暫時都仲係比較鍾意What A Shame多啲

CH細聽.音樂推介 第三十六週

1  3  3  Serrini   離原
2  1  3  Jace Chan   隔離
3  6  2  告五人(feat. ABAO阿爆)   新世界
4  2  3  老王樂隊   這樣就好 這樣就好
5 10 2  Anson Kong   蝸牛
6  5  8  馮允謙   地球來的人
7  4  10  魏如萱   彼個所在
8  7  3  The Hertz  黃金法則
9  n  1 Jer Lau   迴光物語
10 n 1  陳卓賢   鯨落
測試榜第三期 (week36)

1  4  Serrini - 離原
2  5  Matt Force - If I Die Tomorrow
3  6  余佩真 - 丁酉年正月二十一
4  1  Jace Chan - 隔離
5 13 告五人(feat. ABAO阿爆) - 新世界
6 15 老王樂隊 - 那些失眠的夜與難以忘懷的事
7  3  老王樂隊 - 這樣就好 這樣就好
8  2  魏如萱 - 既然不再假裝自己不是多愁善感的詩人
9  n  Anson Kong - 蝸牛
10 12  馮允謙 - 地球來的人
11 9  魏如萱 - 彼個所在
12 10  Lili Forest 木子 - What A Shame
13 14 The Hertz - 黃金法則
14 n  Jer Lau - 迴光物語
15 8  雞蛋蒸肉餅 - 405 Method Not Allowed
本週熱播歌手

宇多田ヒカル - 初恋

Poor Sophy
bagfgfcde 發表於 2020-9-2 20:48

sorry really not my cup of tea...

江熚生叫Anson Kong
柳應廷叫Jer Lau
陳卓賢叫返陳卓賢
cymusic 發表於 2020-9-3 20:01

其實有原因
因我standardize 晒佢地個名做 apple music 個名

CH細聽.音樂推介 第三十七週

1  5  3  Anson Kong   蝸牛
2  1  4  Serrini   離原
3  n  1  per se   粉碎糖果屋 feat. Serrini
4  2  4  Jace Chan   隔離
5  9  2 Jer Lau   迴光物語
6  4  4  老王樂隊   這樣就好 這樣就好
7  n  1  Kendy Suen   如斯
8  R  2  李幸倪   幸福門
9  n  1  盧廣仲   刻在我心底的名
10  3  3  告五人(feat. ABAO阿爆)   新世界
測試榜第四期 (week37)

1  n  梁靜茹 - 太陽如常升起
2  1  Serrini - 離原
3  9  Anson Kong - 蝸牛
4  3  余佩真 - 丁酉年正月二十一
5  n  per se feat. Serrini - 粉碎糖果屋
6  2  Matt Force - If I Die Tomorrow
7  4  Jace Chan - 隔離
8  7  老王樂隊 - 那些失眠的夜與難以忘懷的事
9  n  蘇慧倫 - 量力而為
10 14 Jer Lau - 迴光物語
無題

喜歡宇多田光,
主要原因是在她的歌曲找到一份溫柔,
即使是悲傷的事情,
她只需用最簡單直白的文字,
便能給予樂迷力量。

就好像就首歌的副歌,
簡簡單單的兩句英文,
便能直接撫慰人心。

"It's a lonely road, but I'm not alone"

宇多田ヒカル - 道

走音蝸牛!!!!!!!!!!
John 發表於 2020-9-9 23:55

但佢唱超友誼好好聽,同mimi好有火花

測試榜縮咗位嘅
kwanie 發表於 2020-9-10 11:27

話明測試緊係可以隨時轉

Ianson分開左
希望呢位榜主下星期會改上蝸牛合唱版
cymusic 發表於 2020-9-10 09:06

又或者一齊out 可以團聚

CH細聽.音樂推介 第三十八週

1  2  5  Serrini   離原 (#1 for 2 weeks)
2  R 10 Jace Chan   天生二品
3  n  1  田馥甄   諷刺的情書
4  5  3  Jer Lau   迴光物語
5  3  2  per se   粉碎糖果屋 feat. Serrini
6  7  2  孫曉賢   如斯
7  n  1  陳柏宇   感情這回事
8  8  3  李幸倪   幸福門
9  n  1  鄭秀文   如何忍眼淚
10 1 4  Anson Kong   蝸牛
測試榜第五期 (week38)

1  6  Matt Force - If I Die Tomorrow
2  n  Jace Chan - 天生二品
3  2  Serrini - 離原
4  n  田馥甄 - 諷刺的情書
5  n  老王樂隊 - 安九
6  1  梁靜茹 - 太陽如常升起
7 10 Jer Lau - 迴光物語
8  5  per se feat. Serrini - 粉碎糖果屋
9  n  孫曉賢 - 如斯
10 n 陳柏宇 - 感情這回事
二零二零

相比疫情,令2020難得更難捱的,
是它無聲無息把那些與你我他一起成長的人帶走。
我們沒有拒絕的權力,
只能在事發後強忍不捨。
再多的不捨,
我們也只能無奈學習、接受。
畢竟,「告別」是一個我們終其一生也在學習的課題。

Matt Force - 告別

CunninG 表達愛意接力主打
刻在我心底的名字 唔見左
chanchan0909 發表於 2020-9-17 14:10

因為同慢慢喜歡你比完全比下去!

天生二品好聽啊
不過自從係telegram聽到有個男人翻唱得好好聽之後
已經好少聽翻原版 ...
bagfgfcde 發表於 2020-9-17 13:53

I don't wanna talk about it

Jace咁高位RE
係咪想衝女銅
cymusic 發表於 2020-9-17 12:51

谷歌手獎可以谷隔離
唔洗特登RE上一PLUG

點解測試榜Jace高過Serrini
小伙子. 發表於 2020-9-16 23:13

做左少少微調

年度第一了
josey 發表於 2020-9-20 13:20

位置唔敢講定,不過年尾就一定會見到

為何慢一點知道你為未來 感慨
John 發表於 2020-9-19 02:02

睇黎你就係果隻走音蝸牛 :(

CH細聽.音樂推介 第三十九週

1  R  2  盧廣仲   刻在我心底的名字
2  n  1  黃鴻升   我不是空笑夢
3  n  1  AGA   So Called Love Song
4  1  6  Serrini   離原
5 2 11  Jace Chan   天生二品
6  6  3  孫曉賢   如斯
7  8  4  李幸倪   幸福門
8  5  3  per se   粉碎糖果屋 feat. Serrini
9  9  2  鄭秀文   如何忍眼淚
10 7 2  陳柏宇   感情這回事
測試榜第六期 (week39)

1  n  盧廣仲 - 刻在我心底的名字
2  6  梁靜茹 - 太陽如常升起
3  n  黃鴻升 - 我不是空笑夢
4  n  AGA - So Called Love Song
5  3  Serrini - 離原
6  2  Jace Chan - 天生二品
7  1  Matt Force - If I Die Tomorrow
8  9  孫曉賢 - 如斯
10 4  田馥甄 - 諷刺的情書
理智與感情

理智上我支持waawei當歌后,
但情感上我還是想完了中學時期看金曲獎的願望 -
看到Fish那一次歌后。

就讓我們為靜菇集氣!

梁靜茹 - 慢冷

CH細聽.音樂推介 2020 第三季小結

第三季派台精選
Luna Is A Bep - Boogie Baby (ft. Charming Way)
Serrini - 離原
Serrini - 越活越惹禍
ToNick - 鬼滅之日
李拾壹 - 一起一個人
陳健安 - 廢學
陳蕾 - 娑婆
馮允謙 - 地球來的人
薛凱琪 - 南昌街王子
盧廣仲 - 刻在我心底的名字

第三季派台首選

第三季幕後首選
曲/ 李拾壹 - 一起一個人
詞/ Oscar - 一起一個人
編/ Yeung Tung - 離原
監/ Serrini & Yeung Tung - 離原

Jace 係咪第十一
josey 發表於 2020-9-27 23:11

天生二品太出色比下去了

恭喜示愛歌曲 !!!  
靜菇拎歌后發下夢好啦 ! G.E.M. 有八成評審支持 ! 勝券在握 ! 無得輸 !!! {:1 ...
chanchan0909 發表於 2020-9-24 17:31

首歌好sad架!
無你同ED首慢慢咁sweet

嘩嘩做乜突然間空降
kwanie 發表於 2020-9-24 14:28

突然諗起天空清徹....

Fish、Serrini同Jace都係天后
cymusic 發表於 2020-9-24 13:39

講得好啱聽

CH細聽.音樂推介 第四十週

1  1  3  盧廣仲   刻在我心底的名字 (#1 for 2 weeks)
2  7  5  李幸倪   幸福門
3  3  2  AGA   So Called Love Song
4  n  1  泳兒   溝渠暢泳
5  2  2  黃鴻升   我不是空笑夢
6  4  7  Serrini   離原
7  n  1  Dear Jane   最後一間唱片舖
8  n  1  陳健安   時光邊緣的人
9  n  1  周柏豪   劫後餘生
10 n 1  陳蕾   荒島之幻象

測試榜第七期 (week40)

1  1  盧廣仲 - 刻在我心底的名字
2  n  梁靜茹 - 慢冷
3  n  Gin Lee - 幸福門
4  4  AGA - So Called Love Song
5  n  泳兒 - 溝渠暢泳
6  3  黃鴻升 - 我不是空笑夢
7  2  梁靜茹 - 太陽如常升起
8  n  孫盛希 - 逃
9  5  Serrini - 離原
10 n Dear Jane - 最後一間唱片舖
何謂本土?

本土不是一句口號,它應該是一種行動。
我最本土嘅行動莫過於早早入場支持碩果僅存的「港產片」。
今天金馬獎公佈入圍名單,
其實發現這幾年的香港電影沒大家想像中那麼差,
我們仍能在名單中找到不少熟悉的香港人名字/面貌,
當中包括以下MV的其中一位主角,《手捲煙》導演陳健朗。

陳健安 - 在錯誤的宇宙尋找愛

FEEL 到榜主近排幾苦下
kwanie 發表於 2020-10-1 00:08

nonono
我唔係話自己放低左
只不過有啲人有啲事我選擇用另一種方式存在係我心中

幸福門?
Btw 希望呢位榜主會支持美男子與香煙
616.1314 發表於 2020-10-3 20:47

我都她想知Gin Lee 有無機會係本榜收皮前攞到多一星期冠軍歌

希望天生二品年尾再RE多次
cymusic 發表於 2020-10-1 13:09

暫時已經決定左最後一星期嘅冠軍歌

一雙手張開可抱擁!
John 發表於 2020-10-1 13:02

好掛住Rachel
唔知佢幾時復出

原來陳健朗ig有follow蛋堡
好有品味
bagfgfcde 發表於 2020-10-1 11:54

咁上映要買飛入場支持了

CH細聽.音樂推介 第四十一週

1  4  2  泳兒   溝渠暢泳
2  R 11 魏如萱   彼個所在
3  n  1  馮允謙   New Day
4  1  4  盧廣仲   刻在我心底的名字
5  n  1  Serrini   ~旋轉with me*
6  6  8  Serrini   離原
7  7  2  Dear Jane   最後一間唱片舖
8  8  2  陳健安   時光邊緣的人
9  3  3  AGA   So Called Love Song
10 10 2  陳蕾   荒島之幻象
旅途上你增添了經歷,又有讓稜角消失嗎?

娃娃生了小孩後,
有些稜角好像轉化成另一種更溫柔、內歛的感情。
這轉變確實讓她的聲音傳到樂迷心房的更深處,
也為她添來第一座個人金曲獎。

但同時我好想說,希望她要保留稜角,
因為還是喜歡她在《不允許哭泣的場合》的稜角。

魏如萱 - 脫光光

I miss 測試榜
josey 發表於 2020-10-11 13:00

決定了2021乜榜都唔整
所以唔整落去啦

泳兒好勁
stopzi 發表於 2020-10-9 10:12

I just keep my promise

Serrini好勁 兩首一齊上
今期個榜有幾首歌都維持不變
cymusic 發表於 2020-10-8 22:31

比你發現左我HEA 排榜

CH細聽.音樂推介 第四十二週

1  9  4  AGA   So Called Love Song
2  2 12 魏如萱   彼個所在
3  4  5  盧廣仲   刻在我心底的名字
4  R  2  八三夭   想見你想見你想見你(粵)
5  3  2  馮允謙   New Day
6  n  1  張國榮   春夏秋冬 A Balloon's Journey
7  5  2  Serrini   ~旋轉with me*
8  8  3  陳健安   時光邊緣的人
9  1  3  泳兒   溝渠暢泳
10 7 3  Gin Lee   美男子與香煙
影迷青年

近日見到中同玩知電影challenge,
要分享十套自己喜歡嘅電影。
由於佢99%唔會tag我,
所以我決定你呢到同大家分享同十套我諗起而又想推介比大家嘅電影

1. Lady Bird (2017)
2. 謝謝你 在世界角落中找到我 (2016)
3. 告白 (2010)
4. Manchester by the Sea (2016)
5. 陽光普照 (2019)
6. WALL-E (2008)
7. 七月與安生 (2016)
8. 信用欺詐師JP: 公主篇 (2020)
9. Interstellar (2014)
10. 藍色恐懼 (1997)

Official髭男dism - Laughter

搞錯 冇春嬌與志明
bagfgfcde 發表於 2020-10-15 00:41

下星期揀十套most overrated 嘅電影可能會出現☺️

突然re 831嘅
kwanie 發表於 2020-10-15 09:59

因為岩岩睇完想見你

想問美煙個3 weeks係點樣得黎
cymusic 發表於 2020-10-15 22:57

由...typo得黎

CH細聽.音樂推介 第四十三週

1  5  3  馮允謙   New Day
2  n  1  陳奕迅   致明日的舞
3  3  6  盧廣仲   刻在我心底的名字
4  n  1  the pancakes   as brave as that stupid girl
5  1  5  AGA   So Called Love Song
6  6  2  張國榮   春夏秋冬 A Balloon's Journey
7  n  1  Jer Lau   風靈物語
8  7  3  Serrini   ~旋轉with me*
9  4  3  八三夭   想見你想見你想見你(粵)
10 n 1  吳青峰   柔軟

屈指一算,原來計埋今期得番11期榜單。
臨別在即,我想用十期時間去總結一下呢個榜,
又或者呢十多年時間我嘅音樂喜好。

十期時間,我用十個歌手,
讓大家再次認識CunninG呢位榜主。
第一期要講嘅,就係陳柏宇。

陳柏宇可算係我嘅愛將,
我相信我支持佢嘅力度可算共和榜中數一數二。
開榜第一年嘅至尊歌就係《I Miss You》,
而佢嘅十大歌曲數目亦都係最多嘅。
當然我亦都比左好多男金佢。
即使近幾年音樂回塘得好緊要,
但都仲可以保持一碟至少一冠嘅記錄。

會喜歡佢好大理因要歸功於一堆陳伯自己唔鍾意嘅慘情歌,
《逸後》、《斷絕來往》、《車匙》等等都係我學生時代唱K必點嘅歌。
或者因為唱下唱下,即使有段時間佢好flop,
我都仍然習慣地去聽嘅歌。

陳柏宇 - 黑馬王子

支持電影 1 4 9

唔知你睇咗Saoirse第一次提名女主套Brooklyn未? 都好睇  
希望佢有一日會 ...
JasOh103 發表於 2020-10-28 14:37

未啊,希望佢唔會係第二個 gllen close

比較期待今年女配大戰  

第二期當然留比天生二品嘅jace
josey 發表於 2020-10-24 23:36

我係摺榜前真係留左個二比jace,大家可以估下幾時出現同係咩

支持abatsg
cymusic 發表於 2020-10-23 18:19

咁你唔會失望了

懷念黃埔的YO-PARK
kwanie 發表於 2020-10-23 17:34

做咩出賣大家嘅年齡

希望蔡健雅壓軸
bagfgfcde 發表於 2020-10-22 20:38

delusional!

美祖無得打頭陣
希望可以壓軸登場
616.1314 發表於 2020-10-21 22:15

可能配合芊芊冧莊跨年,會做壓軸