返回列表 發帖

CH細聽.音樂推介 2020

我知告別應該要瀟瀟灑灑,
但無尾飛陀也不是我的風格。
所以我想說,
不如在2020年、也就是我成為共和榜主的第十個年頭,
關閉這個榜單。
理由嘛,其實很多,有機會再跟大家分享。

好了,引言就到此為止,
就讓我來期待一下最後一年的CH細聽.音樂推介。

G 持回歸 XD
Nick's Music Selection 2024 (Week 13)
1. 白髮齊眉 - 鄧小巧  2. 過電 - 張蔓姿  3. Diff. - Gin Lee

係雲姐定璇姐吸引到你回歸
Yan 發表於 2022-12-11 14:37

環球一姐的impact好大

如果雲姐或者璇姐有SOLO我就考慮下21年玩返榜

CunninG 發表於 2020-12-18 00:07

係雲姐定璇姐吸引到你回歸

如果雲姐有SOLO我就考慮下玩返榜

好期待雲姨出道
CunninG 發表於 2021-1-2 18:19

Hope to welcome you soon
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

希望祖祖訂下既時間表包括會定期入CHH評論下d歌
同埋幫祖祖宣傳最新動向  ...
cymusic 發表於 2020-12-31 09:27

係咪要好似John 咁開個祖榜呢

有一天 再見
賴爽 發表於 2020-12-31 07:37

希望係再見前你可以頂替我做住共和第一祖榜先

最尾都只係第二真係好缺憾美
kwanie 發表於 2020-12-30 23:47

都未做年結

Jace fans -1
josey 發表於 2020-12-30 23:11

I feel sorry to Jace too

未來見 等你返黎牙cm第一祖粉

All the best :)
小伙子. 發表於 2020-12-30 22:53

希望你會支持新榜主
聽講有祖粉係入面

Music is dead
bagfgfcde 發表於 2020-12-30 22:13

music never die!! 我見音樂達耳文都仲有update 就證明未死   

你真係好衰
Wonders 發表於 2020-12-30 22:13

我幾時變左個壞左嘅人

有緣分 明年見
JasOh103 發表於 2020-12-30 22:10

好期待雲姨出道

希望祖祖訂下既時間表包括會定期入CHH評論下d歌
同埋幫祖祖宣傳最新動向
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
Cyrus Top 20 2022 [WEEK #17]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

有一天 再見

最尾都只係第二真係好缺憾美

Jace fans -1

未來見 等你返黎牙cm第一祖粉

All the best :)

Music is dead

你真係好衰
我們的總和

CH細聽.音樂推介 第五十三週

Rk Lw Nw Singer Song
1  R 13 魏如萱   彼個所在
2  R 13 盧廣仲   刻在我 ...
CunninG 發表於 2020-12-30 21:30

有緣分 明年見

CH細聽.音樂推介 2020 第四季小結

第四季派台精選
Heyo / 阿弗 / Lydia / Jan Curious - 歡迎嚟到呢座城市
the pancakes - as brave as that stupid girl
吳青峰 - 柔軟
容祖兒 - 東京人壽
孫盛希 - 還不夠
雷深如 - 陰陽道具 feat. MastaMic
馮允謙 - A New Day
鍾舒漫 / 鍾舒祺 - 未夠癲
陳健安 - 惡夢經
陳奕迅 - 致明日的舞

第四季派台首選

第四季幕後首選
曲/ 陳健安 - 惡夢經
詞/ the pancakes - as brave as that stupid girl
編/ hirsk - 未夠癲
監/ Perry Lau / 雷深如 - 陰陽道具

CH細聽.音樂推介 第五十三週

1  R 13 魏如萱   彼個所在
2  R 13 盧廣仲   刻在我心底的名
3  1  5  容祖兒   東京人壽  (#1 for 2 weeks)
4  5  2  盧廣仲   明年
5  n  1  鄧麗欣   著地
6  2  5  陳健安   惡夢經
7  n  1  萬能青年旅店   採石
8  n  1  艾怡良   我這個人
9  4  2  孫盛希   那我先 feat. 呂士軒
10 n 1  五月天   因為你所以我
--------------------------------------------------
再見, 唔好怪我第一句就同你講再見

不經不覺來到榜單最後一期,
雖然是自動放棄共和榜成員這個位置,
但原來在臨別前還是有點不捨。

老實說,要結束這個決定不是一個衝動。
早在一兩年前這個念頭已經萌生,
那時候開始我在排榜單時的確有感困難,
很多時候也找不到十首歌去支撐一星期的榜單。
為了去完成一期榜單,
我還是會在出榜前尋找一下最新的派台歌曲,
找出一些喜歡的加入榜單。
然而,這個做法卻有點本末倒置,
明明應該是為了推薦喜歡的歌曲而設立榜單,
但我卻是為了榜單而尋找派台歌曲。

當然歸根究底,最核心的問題,
可能還是我的心態不同了。
人愈大,接觸到的事物也愈多,
但也明瞭時間是有限的。
既然人生苦短,那不如把時間放在我喜歡的事情上。
碰巧我這幾年我對香港主流樂壇的熱情的確有點冷卻,
而30歲前關閉榜單也是我早早訂下的時間表,
既然如此,那就不如在這個今年把它關閉。

至於之後有什麼打算、之後會不會復榜之類的問題,
我現在真的沒太多想法,但至少這一刻我還是希望在每年選出十歌十碟。

有緣的話,未來見。

RubberBand - 未來見

想冠邊首? 著地定Fantasy Tale? or 中華冷麵?
CunninG 發表於 2020-12-26 10:50
01 著地
02 Fantasy Tale
03 中華冷麵

咁就perfect池
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

等睇影評
kwanie 發表於 2020-12-24 23:28

琴晚睇左,簡單講兩句
其實個故事睇到佢地年青時就OK
老左果part真係一個大扣分
先唔講樣,birdy老左一啲都唔birdy(性格上)
but anyway
後生果part未算好好
但我都收貨
個故事都叫自然
學二汶話齋,見到兩個靚仔就自然心心眼
加上鏡頭都攞得幾唯美
所以票房好都好合理
咁當然成套戲做得最好嘅,
就係主題曲

祖兒壓軸出場 地位舉足輕重

繼續支持下一星期既榜單
希望到時有雲姨決賽(Live) ...
JasOh103 發表於 2020-12-24 00:28

我prefer 上一首雲姨嘅SOLO作品

喜歡祖兒
愛奸
616.1314 發表於 2020-12-24 00:21

其實我真係做唔出完全割捨
咁樣姐係要同以前嘅我完全割裂
咁做真係好殘忍

希望week53冠Stephy!
bagfgfcde 發表於 2020-12-24 00:18

想冠邊首? 著地定Fantasy Tale? or 中華冷麵?

望住西歌十大 我表示 #respect
RVHOCPC 發表於 2020-12-24 00:14

其實有啲西得幾高質

等睇影評

祖兒壓軸出場 地位舉足輕重

繼續支持下一星期既榜單
希望到時有雲姨決賽(Live)

喜歡祖兒
愛奸
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

希望week53冠Stephy!

望住西歌十大 我表示 #respect

CH細聽.音樂推介 第五十二週

其實我下星期仲會有一期榜,
不過因為下一期係CM已經計2021年。
所以換言之今期就係最後一期會計入共和榜分嘅榜單。
話晒都叫「最後」一期,按照傳統由呢位歌手嘅冠軍歌作結尾!

1  3  4  容祖兒   東京人壽  (#1 for 2 weeks)
2  2  4  陳健安   惡夢經
3  4  2  葉巧琳   二人份
4  n  1  孫盛希   那我先 feat. 呂士軒
5  n  1  盧廣仲   明年
6  6  2  雷深如   陰陽道具 feat. MastaMic
7  5  6  RubberBand   每道微小
8  n  1  Gin Lee   開燈。熄燈 (熄燈版)
9  1  4  Heyo / 阿弗 / Lydia / Jan Curious   歡迎嚟到呢座城市
10 n 1  林欣彤   無名指的勇氣
--------------------------------------------------
回顧十

不經不覺來到最後一期,
毫無懸念要回顧的就是她。

其實我想說的話有很多,
但最後又被我刪掉,
因為容祖兒的音樂確實代表了我的成長,
也在本榜留下一個又一個的足跡。
我實在不懂得用三言兩語去概括這些點滴。
既然如此,我決定用一句歌詞去概括我對她的感覺:
「我永遠愛你但我未能 投降 讓步 答允」

容祖兒 - 雙冠軍

播放熱選

我因為睇番呢個表演, 又loop番原曲

林宥嘉 - 想念

支持第五首同第十首
-Prince- 發表於 2020-12-20 23:54

唔知係咪我錯覺
但我覺得大家都好鍾意中華冷麵
可能我宣傳得好

女人三十連我都冠唔落手..........

(反而有冠開動快樂)
John 發表於 2020-12-21 11:32

真。祖粉

點解會有What You Want 無登陸太陽
kwanie 發表於 2020-12-21 11:39

不過其實登陸太陽我都有上嘅

點解會有What You Want 無登陸太陽

女人三十連我都冠唔落手..........

(反而有冠開動快樂)
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

支持第五首同第十首

加埋今日五首,都係千千個首大獲全勝
完全兩個世界

講開中華冷面,宣傳下
Stephy +Zeno  ...
on07111 發表於 2020-12-20 22:13

Zeno好真誠!
希望佢以後唔會好似某啲歌手咁 一出道之後就成身銅臭商業味

完全兩個世界

講開中華冷面,宣傳下
Stephy +Zeno  ...
on07111 發表於 2020-12-20 22:13

中華冷麵條片我已經睇左

完全兩個世界

講開中華冷面,宣傳下
Stephy +Zeno 中華冷面 1:30
https://youtu.be/u0uvYMKWQ1o
Zeno好真誠!
希望佢以後唔會好似某啲歌手咁 一出道之後就成身銅臭商業味 ...
bagfgfcde 發表於 2020-12-20 22:40

無論你多烏煙瘴氣難捱 眉目似禁色無涯

明ge明ge
Ooh~Tell me how you feel it
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go
I won't say sorry
Oh feeling so high

中華冷面我明
冠女人生癬係咩原因
賴爽 發表於 2020-12-20 22:02

應該果時撞邪

中華冷面我明
冠女人生癬係咩原因

CH細聽.特別回顧(下)

繼續西歌回顧
-----------------------------
6. As One - Candy Ball (2015年第38週冠軍歌)
我一直覺得呢首歌係一個幾特別嘅存在,
因為佢的確同平時呢個榜會冠嘅歌嘅分別都幾大,
但係無啦啦冠一首同平時style唔一樣嘅歌,
成件事我又覺得幾符合呢個榜嘅style。
(ps. 支持璇姐!)

7. 天堂鳥 - What You Want (2014年第26週冠軍歌)
比起西,其實呢首同《登陸太陽》差幾皮,
但又咁講,我諗成個CM加埋會冠天堂鳥嘅榜主加埋應該一隻手數得晒。
我覺得會冠係一件好前衛又小眾嘅事,
而且當年我比左天堂鳥組合銀,
回顧西歌佔一席都好合理。

8. Luna Is A Bep - Boogie Baby (ft. Charming Way) (2020年第30週冠軍歌)
基本上見到Luna Is A Bep,
大部分嘅歌都可以直接分類做西歌,
同一時間,呢個名字嘅出品都聽得下。
不過我想講,呢首歌同佢年頭嘅《我想行開下》比,
其實呢首一啲都唔叫西

9. 鄭欣宜 - 擁抱愛 (2013年第31週冠軍歌)
係回顧嘅過程,
我發現自己其實都冠左幾多CCTVB嘅主題曲。
咁當然呢幾年都無咩點冠,
但以前我又真係冠得幾多,
平均一年都會有一首。
今日就精心挑選左一首大家都識唱嘅嚟回顧

10. 鄧麗欣 - 中華冷麵 (2008年冠軍歌 + 當年十大)
我覺得如果要用一首歌去總結我以前有幾西,
一定唔可以無呢首歌
呢首歌無論由旋律首力度、
歌詞對食物細緻嘅描寫、
前衛嘅編曲、到MV嘅古雅,
各個環節嘅相互緊扣將西歌嘅味道推至極致。
事不宜遲,我哋立即細心欣賞啦!

wk53冠祖祖confirmed 唔捨得cm第一祖粉你牙 希望雲姨快d出solo 吸引你返黎 ...
小伙子. 發表於 2020-12-19 22:40

我復出之時就唔會係祖粉
而係迷雲黨黨員

Miss Fiona係高質西歌
cymusic 發表於 2020-12-20 19:09

其實我覺得fiona嘅快歌製作都唔差
可惜佢唔行跳唱路線

支持薜凱琪

其他四首都ok,但女人三十
on07111 發表於 2020-12-20 17:03
女人三十,笑死
stopzi 發表於 2020-12-20 16:39

我承認呢個係黑歷史

Miss Fiona係高質西歌

支持薜凱琪

其他四首都ok,但女人三十
Ooh~Tell me how you feel it
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go
I won't say sorry
Oh feeling so high

女人三十,笑死

CH細聽.特別回顧(上)

呢個榜嘅所有事情好似都會用容祖兒作開首/結尾
CunninG 發表於 2020-12-19 22:32

wk53冠祖祖confirmed 唔捨得cm第一祖粉你牙 希望雲姨快d出solo 吸引你返黎

CH細聽.特別回顧(上)

西歌一直都係一個特別嘅存在,
佢地未必同歌曲嘅本身質素有關,
而更大程度上係同當時既背景有關,
佢地亦都或多或少可以反映到支持者嘅另一面。

一個整左十三年嘅榜,或多或少都有冠過啲比較西嘅歌。
離別在即,我精心挑選左十首我心目中嘅「西歌」,
希望可以比大家認識到CH細聽.音樂細聽嘅另一面。

1. 容祖兒 - 開動快樂 (2009年第27週冠軍歌)

呢個榜嘅所有事情好似都會用容祖兒作開首/結尾,
咁我都照番傳統,揀番首比較西嘅冠軍歌。
其實本身首歌就無咩問題,
但西就西在一首咁平庸嘅廣告歌我係只係上左兩星期,
但比左個冠軍位置佢....

2. 陳偉霆 - Do You Wanna Dance (2010年第11週冠軍歌 + 當年十大)

其實首歌的確算係的士陳嘅歌曲中比較聽得落嘅一首,
但vocal都仲好麻麻,
而且以的士陳一貫嘅差形象,
比十大呢件事的確有啲令人尷尬嘅cult。

3. 楊千嬅 - 女人三十 (2011年第11週冠軍歌)

由於係2020年回顧,所以對榜主嚟講,
除左《火鳥》同《最好的債》,
所有芊女华嘅冠軍歌都散發住一陣令我質疑自己過往口味嘅西味,
而西中之西一定係呢首嘅國語歌。

4. 連詩雅 - 等到Sunday就Call你 (2015年第35週冠軍歌)

呢首歌由歌名同歌詞嘅寫法隱約有一陣淡淡嘅MK cult味,
同連詩雅本身份MK味真係好鬼夾,
但上面都講過啦cult同質素無關,
呢首歌絕對係一首幾好loop又聽得下嘅無營養cult歌。

5. 薛凱琪 - Miss Fiona  (2016年第23週冠軍歌)

Edward Chan用最有力曲調,配上周耀輝文字,
加上Edward Chan最強勁的編曲,成就了薛凱琪最西的作品。
放下少女的外表,成就了《Miss Fiona》這一封信。
這封信是送給薛凱琪自己的,薛凱琪唱出了那份旋律及編曲的cult味,
為這個冷漠都市加添動感,成就了最薛凱琪的一次。
(p.s. 唔知有無人發現上面嘅簡介用左一個好cult嘅寫作手法

明日繼續回顧下集

天生二品又冠軍了

你知唔知TG流傳緊嘅慢慢喜歡你sticker都係係Serrini concert影  
CunninG 發表於 2020-12-17 11:40
我唔知 唔好 sd 比我,唔想見到 thanks

邊有咁少
我仲冠過中華冷面同DO YOU WANNA DANCE
等我呢個星期搵晒D好西嘅冠軍歌出黎回顧先  

...

支持回顧西歌
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

我會記住 姣佬請注視面前的我 同 為何慢一點給你發現被愛 呢啲咁signature既冠軍歌  ...
cymusic 發表於 2020-12-17 15:20

邊有咁少
我仲冠過中華冷面同DO YOU WANNA DANCE
等我呢個星期搵晒D好西嘅冠軍歌出黎回顧先

等唔到NETFLIX AND CHILL 了
kwanie 發表於 2020-12-17 15:03

仲有一星期咋其實

繼續支持東京人壽
希望榜主快啲回顧容祖兒
616.1314 發表於 2020-12-17 12:50

聽聞我入選左CM我最不喜愛的反芊會員五強
所以最後一星期嘅回顧係芊芊!

支持我們都是這樣長大的!
好不捨 A組成員再出道要求你俾分㗎
JasOh103 發表於 2020-12-17 12:33

如果雲姐或者璇姐有SOLO我就考慮下21年玩返榜

我會記住 姣佬請注視面前的我 同 為何慢一點給你發現被愛 呢啲咁signature既冠軍歌

等唔到NETFLIX AND CHILL 了

繼續支持東京人壽
希望榜主快啲回顧容祖兒
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

支持我們都是這樣長大的!
好不捨 A組成員再出道要求你俾分㗎

CH細聽.音樂推介 第五十一週

1  3  3  Heyo / 阿弗 / Lydia / Jan Curious   歡迎嚟到呢座城市
2  1  3  陳健安   惡夢經
3  2  3  容祖兒   東京人壽
4  n  1  葉巧琳   二人份
5  5  5  RubberBand   每道微小
6  n  1  雷深如   陰陽道具 feat. MastaMic
7  8  4  孫盛希   還不夠
8  4  2  Dear Jane   給防護罩一吻 feat. Sophy
9  7  2  陳柏宇   哪個明日
10 6 2  Serrini   要做更壞的事
回顧九

大概六、七年前,我看了一套名為《我們都是這樣長大的》的電影,
故事其實就是一個小男孩的十年成長故事。
看完才發現自己的成長跟其他人的相比都是大同小異,
在過程中會遇上各種喜怒哀樂,
也會碰上不少讓人疑惑的事情。

這個回顧環節不經不覺已來到最後兩週,
我要好好用這個機會,
感激這幾個男人為我提供一本又一本「成長說明書」,
陪同我跨過煎熬我多個晚上的考試、
讓我學會珍惜相遇及告別的意義、
教會我觀察和關懷身邊的一事一物、
賜予我面來未來的勇氣。

即使榜單畫上終結,
我對這幾位人生導師的支持也不會停止。
謝謝您們!

RubberBand - 成長說明書

播放熱選

因為全民造星,開始聽番啲舊歌,
發現自己比過呢首歌十大,
雖然同我平時嘅口味有啲出入,
但諗番間唔中口味西啲都係呢個榜嘅風格。

As One - Candy Ball

Support 回顧 Serrini
chanchan0909 發表於 2020-12-13 08:53

你知唔知TG流傳緊嘅慢慢喜歡你sticker都係係Serrini concert影

希望榜主最後一個星期會再冠多一次祖祖 俾埋最後一次祖祖 捍衛cm第一祖粉嘅美譽 ...
小伙子. 發表於 2020-12-10 00:00

其實未諗最後一週 (wk 53) 冠咩

三個月了.......
kwanie 發表於 2020-12-9 23:56

姐係等左三個月都未睇到套戲