返回列表 發帖

小莉子唔專業頒獎典禮2019(所有獎項頒發完畢)

單選投票, 共有 77 人參與投票 查看投票參與人

投票已經結束

0.00% (0)
2.60% (2)
7.79% (6)
11.69% (9)
1.30% (1)
5.19% (4)
2.60% (2)
16.88% (13)
2.60% (2)
6.49% (5)
24.68% (19)
7.79% (6)
0.00% (0)
7.79% (6)
2.60% (2)
您所在的用戶組沒有投票權限

小莉子唔專業頒獎典禮2019

2019。願榮光歸香港

2019年,五大訴求 缺一不可,講完。

頒獎日期:2019年12月尾至1月初

頒發時間:驚喜時段,不定期隨時頒發

本屆所頒發獎項如下:

小莉子唔專業十大(10+)

小莉子唔專業華語歌曲獎(5)

小莉子唔專業合唱歌曲獎(3)

小莉子唔專業華語男歌手獎(1)

小莉子唔專業華語女歌手獎(1)

小莉子唔專業華語組合獎(1)

小莉子唔專業年度新人獎(3)

小莉子唔專業新人歌曲獎(3)

小莉子唔專業年度男歌手獎(3)

小莉子唔專業年度女歌手獎(3)

小莉子唔專業年度組合獎(3)

小莉子唔專業年度最佳專輯獎(1)

小莉子唔專業推介唱作人獎(3)

小莉子唔專業最佳作曲獎(3)

小莉子唔專業最佳填詞獎(3)

小莉子唔專業最佳編曲獎(3)

小莉子唔專業最佳歌曲演繹獎(1)

今年小莉子唔專業最佳歌曲演繹獎~

繼續大家一人一票~

究竟以下邊一首歌能夠成為大家既最愛呢?

請投票~

投票時間:2019年12月28日-2019年12月31日

小莉子唔專業推介2019冠軍巡禮

Week 1 – 怪美的 蔡依林
Week 2 – 荷光 Robynn & Kendy
Week 3 – 下一位前度 林家謙
Week 4 – 代你白頭 何韻詩
Week 5 – 睡皇后 鄧紫棋
Week 6 – 恭喜八婆 群星
Week 7 – 我們萬歲 陳奕迅
Week 8 – 下一度前度 林家謙
Week 9 – 13樓的大笨象 鄭融
Week 10 – 雲吞 鄧小巧
Week 11 – 其實寂寞 謝安琪
Week 12 – 其實寂寞 謝安琪
Week 13 – 守破離 林二汶
Week 14 – 當我迷失時聽著的歌 陳蕾
Week 15 – 亂世情侶 古巨基/胡定欣
Week 16 – 光 盧凱彤
Week 17 – 外婆的告別式 八三夭
Week 18 – 房間 陳零九 (Feat.婁峻碩)
Week 19 – You Don’t Know Me Dusty Bottle
Week 20 – 天黑請閉眼 陳零九/邱鋒澤
Week 21 – Pretty Crazy 容祖兒
Week 22 – 至少我還記得 周興哲
Week 23 – 別怕講再見 sp’ACE
Week 24 – 回憶有罪 達明一派
Week 25 – 天黑請閉眼 陳零九/邱鋒澤
Week 26 – 情歌 潘裕文
Week 27 – 山旮旯 馮允謙
Week 28 – 光 盧凱彤
Week 29 – 北京的夜晚 陳零九 (Feat.孫盛希)
Week 30 – 我們都是這樣長大的 鄭秀文
Week 31 – 我們都是這樣長大的 鄭秀文
Week 32 – 天黑請閉眼 陳零九/邱鋒澤
Week 33 – 我們都是這樣長大的 鄭秀文
Week 34 – 最後的信仰 林二汶
Week 35 – 高地之下 小塵埃
Week 36 – 聽風 林家謙
Week 37 – 天亮請睜眼 陳零九/邱鋒澤
Week 38 – 天亮請睜眼 陳零九/邱鋒澤
Week 39 – 我們與愛的距離 許廷鏗
Week 40 – 最後的信仰 林二汶
Week 41 – 說好不哭 周杰倫/阿信
Week 42 – 妖治時代 陳蕾
Week 43 – 773312 謝安琪
Week 44 – 回頭看看我 邱鋒澤/采子
Week 45 – 忘記和記 麥浚龍 (Feat.黎明)
Week 46 – 二零一九 LMF
Week 47 – 二零一九 LMF

Week 48 – 幸福相擁 衛詩
Week 49 – 兵變 陳零九/邱鋒澤/小賴/黃偉晉
Week 50 – 人話 方皓玟
Week 51 – 看見妳的聲音 陳零九
Week 52 – 彼個所在 魏如萱

小莉子唔專業十大

第十位:

裸泳 鍾舒祺

作曲:王雙駿

填詞:藍奕邦

得分:143

上榜 10 星期        最高位置:冠軍

第九位:

灰色 徐佳瑩

作曲:羽田

填詞:羽田/謝金林/徐佳瑩

得分:145

上榜 11 星期        最高位置:冠軍

第八位:

明明想抱緊 李晧軒

作曲:Edmond Tsang

填詞:小琳

得分:146

上榜 12 星期        最高位置:亞軍

第七位:

荒原 盧凱彤

作曲:盧凱彤

填詞:林夕

得分:154

上榜 12 星期        最高位置:兩星期冠軍

第六位:

把持 吳嘉熙

作曲:Daniel Kim / Frants / Jiyeon Park

填詞:林寶

得分:161

上榜 12 星期        最高位置:冠軍

第四位:

人妻的偽術 謝安琪

作曲:雷頌德

得分:162

上榜 10 星期        最高位置:三星期冠軍

第四位:

忍 林欣彤

作曲:Larry Wong

得分:162

上榜 10 星期        最高位置:冠軍

第三位:

和好 鄧小巧

作曲:周國賢

填詞:梁柏堅 / 馮穎琪

得分:166

第二位:

一個女人和浴室 謝安琪

(一個男人)一個女人和浴室 古天樂/謝安琪

作曲:Bert

填詞:黃偉文

得分:240

上榜 16 星期        最高位置:兩星期冠軍

第一位:

愛情是一種法國甜品 林二汶

作曲:林家謙

得分:244

上榜 17 星期        最高位置:三星期冠軍

小莉子唔專業推介唱作人獎

銅獎:王博文(215分)

上榜歌曲:最後(26)、飄零(126 x 1.5)

銀獎:李榮浩(270分)

冠軍歌曲:年少有為(135x2)

金獎:林奕匡(350分)

上榜歌曲:好好的聊個天(101)、生之頌(41)、花灑下的歌(23)

冠軍歌曲:一世同學(132)

兩星期冠軍歌曲:草原(53)

小莉子唔專業推介新人獎

銅獎:吳嘉熙(165分)

上榜歌曲:你的你(4)

冠軍歌曲:把持(161)

銀獎:洪嘉豪(214分)

上榜歌曲:表情符號(4)

冠軍歌曲:半天空檔(104)、掉進海的眼淚(106)

金獎:李晧軒(258分)

上榜歌曲:明明想抱緊(146)

兩星期冠軍歌曲:窮我一生(112)

小莉子唔專業華語歌曲獎:

第一首:

灰色 徐佳瑩

作曲:羽田

填詞:羽田/謝金林/徐佳瑩

第二首:

連名帶姓 張惠妹

作曲:周杰倫

填詞:葛大為

上榜 7 星期        最高位置:冠軍

第三首:

年少有為 李榮浩

作曲:李榮浩

填詞:李榮浩

第四首:

飄零 王博文

作曲:王博文

填詞:王博文 / 代岳東

上榜 10 星期        最高位置:第四位

第五首:

慢慢喜歡你 莫文蔚

作曲:李榮浩

填詞:李榮浩

上榜 9 星期        最高位置:冠軍

小莉子唔專業華語男歌手獎:

王博文(377分)

上榜歌曲:一課一顆(44)、飄零(126)、最後(26)、你有沒有想過我(94)

冠軍歌曲:地心引力(87)

小莉子唔專業華語女歌手獎:

徐佳瑩(145分)

冠軍歌曲:灰色(145)

小莉子唔專業華語組合獎:

南拳媽媽(137分)

冠軍歌曲:奇蹟(137)

小莉子唔專業新人歌曲獎:

第一首:

把持 吳嘉熙

作曲:Daniel Kim / Frants / Jiyeon Park

填詞:林寶

第二首:

明明想抱緊 李晧軒

作曲:Edmond Tsang

填詞:小琳

上榜 12 星期        最高位置:亞軍

第三首:

窮我一生 李晧軒

作曲:Larry Wong

上榜 8 星期        最高位置:兩星期冠軍

小莉子唔專業合唱歌曲獎:

第一首:

等你下課 周杰倫 / 楊瑞代

作曲:周杰倫

填詞:周杰倫

上榜 4 星期        最高位置:冠軍

第二首:

膽小的我 洪言翔 / 張庭湖 / 林鶴軒

作曲:Terdsak Janpan

填詞:林冠慧

上榜 5 星期        最高位置:冠軍

小莉子唔專業年度男歌手獎

銅獎:林奕匡(350分)

上榜歌曲:好好的聊個天(101)、生之頌(41)、花灑下的歌(23)

冠軍歌曲:一世同學(132)

兩星期冠軍歌曲:草原(53)

銀獎:胡鴻鈞(357分)

上榜歌曲:今天之後(104)、偉業街(61)、太難開始(64)

冠軍歌曲:偷聽情歌(128)

金獎:王博文(377分)

上榜歌曲:一課一顆(44)、飄零(126)、最後(26)、你有沒有想過我(94)

冠軍歌曲:地心引力(87)

小莉子唔專業年度女歌手獎

銅獎:林欣彤(354分)

上榜歌曲:重光紀念日(131)、Da Di Da(61)

冠軍歌曲:忍(162)

銀獎:謝安琪(454分)

上榜歌曲:沐春風(52)

兩星期冠軍歌曲:一個女人和浴室(240)

三星期冠軍歌曲:人妻的偽術(162)

金獎:鄧小巧(480分)

上榜歌曲:將沙拋給一片海(46)、四大發明(57)

冠軍歌曲:和好(166)、芭樂(113)、重陽(98)

小莉子唔專業年度組合獎

銅獎:Robynn & Kendy(161分)

上榜歌曲:荷光(64)

冠軍歌曲:未來紀念館(97)

銀獎:小塵埃(167分)

上榜歌曲:哪兒(113)、仙樂處處飄(54)

金獎:Supper Moment(201分)

上榜歌曲:不要死在崇拜裡(53)、To Whom(6)、Love is Nearby(6)

冠軍歌曲:橙海(136)

小莉子唔專業最佳作曲獎:

金:慢慢喜歡你(李榮浩)

銀:愛情是一種法國甜品(林家謙)

銅:如果雨之後(周興哲)

小莉子唔專業最佳填詞獎:

金:愛情是一種法國甜品(黃偉文)

銀:橙海(Supper Moment)

銅:一個女人和浴室(黃偉文)

小莉子唔專業最佳編曲獎:

金:裸泳(王雙駿)

銀:Captain Nancy(T-Ma)

銅:草原(Edward Chan / 黃兆銘)

小莉子唔專業年度最佳專輯獎:

The Album (Part One) 麥浚龍 / 謝安琪(704分)

上榜歌曲:困獸。28(116)、沐春風(52)

冠軍歌曲:人妻的偽術(162)、勇悍。17(134)、一個女人和浴室(240)

小莉子唔專業最佳歌曲演繹獎:

一個女人和浴室 謝安琪

作曲:Bert

得票:17

HOLD

支持狼人殺cp + W0LF!!

題外話:
其實有諗過放唔放願榮光歸香港落投票到
因為擔心會錯重點
同埋基本上已經無咩競爭性
不過始終都係2019既上榜歌
最後都係開放比大家投票。

Support!!

五大訴求,堅持到底!

SUPPORT!! 支持FOREVER YOUNG!!

支持狼人殺cp + W0LF!!
放空 發表於 2019-12-28 12:32

支持陳零九會員

Support!!

五大訴求,堅持到底!
powerful 發表於 2019-12-28 12:59

係,香港人不放棄!

SUPPORT!! 支持FOREVER YOUNG!!
CunninG 發表於 2019-12-28 13:10

華語歌好似係投票上輸蝕少少

支持鋒澤.希望天黑請睜眼有華語歌曲獎

支持鋒澤.希望天黑請睜眼有華語歌曲獎
on07111 發表於 2019-12-29 10:36

係天黑請閉眼同天亮請睜眼

小莉子唔專業推介 Week 52

冠軍歌:
彼個所在 魏如萱
一個好暖心的問候
一個很真心的想念
一個很心痛的期盼
成為2019最後一首冠軍歌

支持!
好多陳09 希望陳會員到時會親自上台領獎

小莉子唔專業推介 Week 52

冠軍歌:
彼個所在 魏如萱
一個好暖心的問候
一個很真心的想念
一個很心痛的期 ...
表妹保莉 發表於 2019-12-29 13:59

支持
恭喜娃娃

支持!
好多陳09 希望陳會員到時會親自上台領獎
ed8671ed 發表於 2019-12-29 14:22

陳會員今年全身髮力
希望可以掃到一兩個獎啦

支持
恭喜娃娃
bagfgfcde 發表於 2019-12-29 14:30

每次睇到個MV再加埋佢既歌聲都好想喊
可惜首歌要跨年

狼人殺頒獎禮

好想投陳零九 但係見到 Forever Young , 光 同 彼個所在 就放棄左呢個念頭
希望陳零九可以拎多啲大獎

狼人殺頒獎禮
henhenhen 發表於 2019-12-29 17:05

這個發言不錯,你是金水哈哈哈

好想投陳零九  但係見到 Forever Young , 光 同 彼個所在 就放棄左呢個念頭

希望陳零九可 ...

chanchan0909 發表於 2019-12-30 10:34

希望你可以代領

小莉子唔專業推介雙周冠巡禮

「若覺得第一位最愉快 為何上一位不釋懷」

在戀愛的道路上,來來去去,進進出出,
上一刻的現任,下一刻都可能成為前度,
走到某一刻,人都麻木了,忘記當初相愛場的滋味。
唯獨歌者淡淡然的演縫,感覺就像已看破紅塵一樣

下一位前度 - 林家謙(第三周及第八周冠軍)
作曲:林家謙 / Christopher Chak

支持
SSN Chart (29 Mar)  冠軍: 回復原廠設定 - SADJAY  |  亞軍: Control Freak - 小塵埃

率先公佈小莉子唔專業男歌手最後十強:(依上榜時序)
麥浚龍
周國賢
林家謙
陳健安
許廷鏗
馮允謙
側田
陳零九
邱鋒澤
陳柏宇

Out:
林奕匡
王博文
小肥
胡鴻鈞
李晧軒
洪嘉豪
陳奕迅

今年男歌手再次大洗牌,
十強裡面一口氣換左七個,
當中上年金獎王博文一下子因為反送中運動所以得番13分,未能躋身十強,
而銀獎既胡鴻鈞因為比「大台」雪左,成年都無新作品而同樣以24分跌出十強,
銅獎林奕匡因為去左外國進修,僅得45分都一樣出左十大!
所以表示今年三甲必定係全新陣容!
而換入既新代表包括曾經攞過男歌手獎而重返十強既周國賢同馮允謙,
仲有同樣重返十強既名字係側田;
新人代表有林家謙;
而首次進入十強既有單飛後大獲好評既陳健安;同埋因為狼人殺而爆紅,大家都重新記得番原來佢地係歌手既九澤CP - 陳零九同邱鋒澤攜手晉身十強!
以上榜歌數目黎講,陳零九以九首歌領先、Juno以七首緊隨其後、而鋒澤亦有六首上榜歌,不過佢地既共通點都係有合唱歌要分走一半分數,唔知會唔會有好大影響呢?

最後又係重溫小莉子唔專業年度男歌手獎過去五年得獎名單:
            金獎        銀獎        銅獎
2018    王博文     胡鴻鈞    林奕匡
2017    林奕匡     陳柏宇    王博文
2016    陳柏宇     林奕匡    王博文
2015    麥浚龍     陳柏宇    許廷鏗
2014    許廷鏗     林奕匡    許志安

係呢個時候,我地不如聽下首次入選十強既九澤CP既定情作品

「能夠孤單夠運 悶也可悶到上癮
能被世界撇下 證明獨有得沒誰能合襯」

與其為了一個人沒有了自己
倒不如一個人
或者真的更吸引
因為一個人會上癮

其實寂寞 - 謝安琪(第十一周及第十二周冠軍)
作曲:徐繼宗

率先公佈小莉子唔專業女歌手,最後十強(依上榜時序)

謝安琪
方皓玟
王菀之
林二汶
連詩雅
容祖兒
鄧小巧
陳蕾
盧凱彤
AGA

Out:
楊千嬅
鄭欣宜
林欣彤
陳慧琳
顏卓靈
鄭秀文
鍾舒漫

同男歌手一樣,女歌手十強都係換左七個人(去年有兩個第十),去年三甲中,去年金獎鄧小巧同銀獎謝安琪(定蒲銘心)繼續留守今年十強,
仲有兩位繼續留守十強就係AGA同埋二汶,
而銅獎林欣彤就無得留低!
而新面孔分別有重入十強既王菀之、連詩雅、容祖兒(呢三位都曾經攞過金獎,Shiga更曾經連續兩屆榮獲金獎架)同埋方皓玟
另外首次打入十強既有陳蕾同埋應該係第一次亦係最後不次入十強既阿妹盧凱彤!
上榜歌來說,最多既係謝安琪,共六首!而方皓玟、鄧小巧同埋陳蕾以四首歌緊隨其後,今年競爭咁激烈,唔知邊個入到三甲呢?

小莉子唔專業年度女歌手獎過去五年得獎名單:
            金獎        銀獎        銅獎
2018    鄧小巧     謝安琪    林欣彤
2017    衛   蘭     AGA      王菀之
2016    鄭欣宜     鄧小巧    連詩雅
2015    連詩雅     謝安琪    容祖兒
2014    連詩雅     謝安琪    吳雨霏

最後我地分享一下,首次打入十強亦係我地好掛住既阿妹!
佢既光亦係今年其中一首雙周冠軍!

光 - 盧凱彤(第十六周及第二十八周冠軍)
作曲:盧凱彤
填詞:郭啟華@人山人海

九澤CP正。

「明白血肉會崩壞 骨氣沒法被活埋
來日想打妖怪 先要做人去
首先祝你心理愉快」

每人有不同的信仰,不同的價格觀,
但呢半年,我地發現:
良知、善良
是真。香港人唯一的信仰!

最後的信仰 - 林二汶(第三十四周及第四十周冠軍)
作曲:藍奕邦

率先公佈小莉子唔專業組合最後十強:
(依上榜時序)
Robynn & Kendy
Error
sp'ACE
Dusty Bottle
八三夭
Kolor
南拳媽媽
Rubberband
小塵埃
LMF

Out:
五月天
Supper Moment
Sky
潘朵拉樂團
S.H.E

組合既變動比男女歌手既少,當中換走左五組,連續兩年既金獎Supper Moment今年十強不入,銀獎小塵埃及銅獎Robynn & Kendy繼續留守十強!
其餘留守十強既有八三夭、南拳媽媽同Rubberband。
首入十強既包括走騎呢路線既Error、係新人同唔係新人之間遊走既Dusty Bottle以及再次復出既LMF;
而sp'ACE同Kolor就再次打入組合十強!
上榜歌黎講,小塵埃以四首上榜歌領先、Rubberband就以三首歌緊隨其後、而Dusty Bottle、Robynn & Kendy同南拳媽媽都有兩首上榜歌,其他就各一首上榜歌!
究竟邊隊組合可以成為最新一組金獎得主,密切留意頒獎禮!

小莉子唔專業年度組合獎過去五年得獎名單:
                 金獎                  銀獎               銅獎
2018   Supper Moment      小塵埃        Robynn & Kendy
2017   Supper Moment  Robynn & Kendy  At 17
2016        五月天               小塵埃            南拳媽媽
2015        大嘴巴               小塵埃            C Allstar
2014   S.I.S 樂印姊妹         小塵埃        Robynn & Kendy  

雖然每年推出既實體專輯越來越少,
但今年其實推出既專輯中,
有好多仍然係好高質,
競爭仍然係好激烈!

又等我黎宣佈一下小莉子唔專業年度最佳專輯獎最後五強:(以推出時間計)
Come What May 盧凱彤
本原 陳健安
初音 The Beginning of Sound 林二汶
過 PASS 陳零九
The Album and the rest of it... 麥浚龍/謝安琪

而家又係時候分享一下其中一組年度專輯獎最後五強既作品:
講起三部曲,除左香港代表既董折蒲銘心之外,台灣既代表有佢地,邱與陳xD
今年推出左狼人殺三部曲
其中以下呢一首曾經都係獲得兩星期冠軍,一齊聽聽!

天亮請睜眼 - 陳零九 / 邱鋒澤(第三十七周及第三十八周冠軍)
作曲:陳零九 / 邱鋒澤 / 張暐弘
填詞:陳零九 / 邱鋒澤

不平凡的二零一九,留下一堆不平凡的新名字(上榜時間序)
林家謙
康華
韋羅莎
陳凱詠
林穎彤
古家峯
陳卓賢
姜濤
莊正
黃進林
葉冬賢
周志康
劉子碩
李靜儀

新名字係被受寵愛既,
新名字係被受關註既,
新名字係有機會被記一世既,
不過,呢個新名字為左大家既信念而犧牲既,
多謝手足!
Come On JAMES!!!

支持 Polly!
康華係咪要上台!

雖然每年推出既實體專輯越來越少,
但今年其實推出既專輯中,
有好多仍然係好高質,
競爭仍然係好激烈!

...
表妹保莉 發表於 2020-1-3 00:53

Support!!! 有無訂到PASS?

支持 Polly!
康華係咪要上台!
-Prince- 發表於 2020-1-4 12:41

多謝
康華要上台唱30秒係咪?

Support!!! 有無訂到PASS?
放空 發表於 2020-1-4 12:54

無,太難訂

頒獎禮將會係稍後開始頒發
不定時頒獎
請Keep住追Post xDDD
一開始都係會頒發十大
全都是有關二零一九

先來一段引言
二零一九,
是不平凡的一「憐」!
憐?無錯字,係可憐個憐,
香港人真係好可憐,
過去無諗過既畫面一一出現,
有邊個會諗過搭搭下車會比人打,
打999無人聽,克警調頭走;
有邊個會諗過遊行示威都無自由,
就算有不反對通知書都變廢紙;
有邊個會諗過有人會被自殺被墜樓,
真係咁岩唔係你家人咋;
有邊個會諗過兒時最鍾意既人會變魔鬼,
柏林圍牆變柏林圍人;
一一不可思議既畫面一萬字都講唔晒,
一首歌作結,
最能代表2019既二零一九!

二零一九 - LMF(第四十六周及第四十七周冠軍)
作曲:DavyBigFly
填詞:KIT / PHAT / MC YAN / WAH   

1430 頒發十大第十位:
二零一九年六月後,
一個又一個荒謬的畫面不停重現,
管治的是是人嗎?還是魔鬼?

「誰亦張口舞爪 不分美醜
半點骨氣怎去守
還是烏煙四周 更是時候
以風骨應對這荒謬」

第十位:
妖治時代 陳蕾
作曲:陳蕾
填詞:藍奕邦
得分:151
上榜 9 星期        最高位置:冠軍

恭喜陳蕾第一次獲獎就已經係十大獎項

1500 頒發十大第八位(第一首):
也許你已忘記了那初夏的一百萬人的呼喊,
也許你也忘記了一星期後兩百萬人的怒吼,
但我永遠忘不了721的無助、831的呼救、
多少義士的犧牲!

「我們的淚水多珍貴
只是後知後覺 才會自顧自地流淚
我們的相遇多完美」

第八位:
至少我還記得 周興哲
作曲:周興哲
填詞:周興哲 / 吳易緯
得分:155
上榜 13 星期        最高位置:冠軍

1715 頒發十大第八位(第二首):
是黃是藍,是黑是白,
各有立場!
將幾多家人分開了,將幾多朋友分開了,
將幾多愛人隔開了;
也許大家都忘掉了當初很多快樂的回憶。

「為何人傾向 做什麼都要一雙
明明難忍到 多一刻 也不舒暢
現在家中 有匹象
在廳的 正中央
是否都要將那 門閤上」

第八位:
13樓的大笨象 鄭融
作曲:Howie @ Dear Jane
得分:155

1745 頒發十大第七位:
唯有愛可以拉近分歧,
亦也許因為愛可以感化對方,
令到大家站在同一陣線上!

「你所給我其實未問過我
不敢錯過 假裝很快樂才孤獨過
承認是個普通人
如何叫愛 不夠理解可愛麼」

第七位:
我們與愛的距離 許廷鏗
作曲:Cousin Fung / 黃兆銘
得分:166

1830 頒發十大第六位:
也許一覺醒來,
這個生活的地方會變得一切安好。
大家都安全地留下來了

「I want you to stay 天亮請睜眼
我在你身邊 天亮請睜眼」

第六位:
天亮請睜眼 陳零九 / 邱鋒澤
作曲:陳零九 / 邱鋒澤 / 張暐弘
填詞:陳零九 / 邱鋒澤
得分:184
上榜 13 星期        最高位置:兩星期冠軍

竟然係睜眼有

立即公佈小莉子唔專業男歌手最後五強:(依上榜時序)
麥浚龍
林家謙
陳健安
陳零九
邱鋒澤

六至十名如下:
第六名 - 馮允謙
第七名 - 周國賢
第八名 - 許廷鏗
第九名 - 陳柏宇
第十名 - 側田
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

立即公佈小莉子唔專業女歌手最後五強:(依上榜時序)
謝安琪
林二汶
容祖兒
陳蕾
盧凱彤

六至十名如下:
第六名 - 鄧小巧
第七名 - 方皓玟
第八名 - 連詩雅
第九名 - 王菀之
第十名 - AGA
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

1200 頒發十大第五位:
梁天琦當年一句:「光復香港 時代革命」
很多人都不了解他的意思,
到今天我們才醒悟他才是真正的智者!

「野人沒智慧 理解霍金
猿人 從未讚嘆 馬克吐溫
凡人 無力領教 你的敏感
人才屠殺 拿來祭神」

第五位:
Pretty Crazy 容祖兒
作曲:Beatrappa
得分:187

1230 頒發十大第四位:
犯錯的有沒有反省,
還是不停拉籍口去掩飾,
無憾還是有愧?
結果自有定段。

「若覺得第一位最愉快
為何上一位不釋懷
誰亦在反覆錯愛之旅捱大
沒法想下一位的生涯
寧願能白首還是罷手
彷彿怕無憾便老得很快」

第四位:
下一位前度 林家謙
作曲:林家謙 / Christopher Chak
得分:198
上榜 13 星期        最高位置:兩星期冠軍

小莉子唔專業推介新人獎
銅獎:葉冬賢(121分)
上榜歌曲:無所不在(53)、尖山隧道(68)