返回列表 發帖
希望mv可以同隻歌同步出啦
不過以幻國作風,mv應該6月先出到
myrichardac 發表於 2020-3-11 13:14

用基因作風, MV應該6月尾先出到, 跟住音響拆/歌詞唔同步/聲畫唔同步, 隔幾日到7月頭先真係出到MV

歌名4421?

希望mv可以同隻歌同步出啦
不過以幻國作風,mv應該6月先出到
myrichardac 發表於 2020-3-11 13:14

可能派只想死於你身邊 然後剪上次日本唱嗰次做MV基因都做得出演唱會+舊MV做新MV啦

歌名4421?
HOTMAN 發表於 2020-3-11 16:11

假結婚的興奮

可能派只想死於你身邊 然後剪上次日本唱嗰次做MV基因都做得出演唱會+舊MV做新MV啦 ...
foreverkontinue 發表於 2020-3-11 16:13

我在陽台上看你 edm remix

歌名4421?
HOTMAN 發表於 2020-3-11 16:11

可能係"飄著" 我估

我在陽台上看你 edm remix
hehehaha 發表於 2020-3-11 16:36

Horrible DJ King remix again

The album and the end of it
終於完
Lewis 發表於 2020-3-11 12:24

可能the reborn of it

攪mv幾個月最後都係牛雜一碟

可能係"飄著" 我估
Thomas 發表於 2020-3-11 17:59

燈火 與 煙火

Horrible DJ King remix again
chachacharlie 發表於 2020-3-11 18:44

不了 鍾意平常 無mix的ver.多d
一息間 多洶湧的人群
花火過後散落像微塵
獨個上路再做 撇脫的自由人

不了 鍾意平常 無mix的ver.多d
tinkytofu 發表於 2020-3-11 20:20

可能新歌就係"我在陽台上看你(4421 Remix)"

新歌MV估幾多月先有?

新歌MV估幾多月先有?
chachacharlie 發表於 2020-3-12 10:56

半年左右啦 忘記和記個mv都未有?

忘記和記個mv都未有?
stephybest 發表於 2020-3-12 10:59

忘記和記個mv仲未有 但好似拍左

半年左右啦
stephybest 發表於 2020-3-12 10:59

拍半年仲要好無誠意

拍半年仲要好無誠意
chachacharlie 發表於 2020-3-12 11:02

點都唔會衰得過基因個mv……

點都唔會衰得過基因個mv……
stephybest 發表於 2020-3-12 11:33

基因個mv太差啦 完全唔掂

有新歌 "再度", 個project仲未斷氣

作曲: 傅佩嘉, 傅珮?嘉 (又名 高雪嵐、傅又宣)

edit 打錯歌名

再度好聽喎!!!

有新歌 "禮物", 個project仲未斷氣

作曲: 傅佩嘉, 傅珮?嘉 (又名 高雪嵐、傅又宣) ...
30rock 發表於 2020-3-13 12:10

偷情的禮物?
Jason's Playlist 2024
Week 09 一個眼神 - my little airport

再度
作詞:周耀輝    作曲:傅佩嘉
編曲:Edward Chiu
監製:麥浚龍 王雙駿

濕濕的濕濕的杯乾了再乾
然後讓乾乾的乾乾的嘴濕了再濕
一束束一束束燭光了再光
然後執著是一張刀一支叉便坐到再黑
又再光
又再黑
共晦共暗共你分開至今
對跟錯 思索至今
假使再度前身

前身的一切正俯瞰跟仰望
或會找到一處未吻過
或有地老與天荒
餘生於一剎碰觸我
輕輕輕輕輕輕 輕不過碰到你跟我 緘默

抑鬱的抑鬱的終不會變更
難道是蹺蹊的蹺蹊的終於會變更
一支支一支支煙燒了再燒
難道飄著是一些思一些憶便用勁再吹
又再燒
又再吹
是遠是近是我輾轉至今
對跟錯 思索至今
假使再度前身

前身的一切正俯瞰跟仰望
或會找到一處未吻過
或有地老與天荒
餘生於一剎碰觸我

靜然後動靜
動然後靜動
靜然後是時候沒時候碰觸過
嘀然後嗒嘀
嗒然後嘀嗒
嘀然後讓前度為前度赤裸

前身的一切正俯瞰跟仰望
或會找到一處未吻過
或有地老與天荒
餘生於一剎碰觸我

可能solo project 個角色係一個工人
負責執屋同瞓廁所
hehehaha 發表於 2020-3-3 23:08

謝安琪 - Maid

可能係家居大碟
chachacharlie 發表於 2020-3-8 19:50

小日子 2.0

謝安琪 - Maid
Frankiekiekie 發表於 2020-3-13 14:07

唔錯嘅topic

小日子 2.0
Frankiekiekie 發表於 2020-3-13 14:19

or 成隻碟都係number

好想睇吓新一年第一首派台歌會唔會又重用MV
定係偷情的禮儀拍化妝 然後再度拍落妝

定係偷情的禮儀拍化妝 然後再度拍落妝 ...
foreverkontinue 發表於 2020-3-13 14:50

求其係之前既mv剪啲片出黎咪得囉 反正都係嗰個婆媽故

定係偷情的禮儀拍化妝 然後再度拍落妝 ...
foreverkontinue 發表於 2020-3-13 14:50

幻·國指,〈再度〉描述浦銘心與藍定凌再婚後,於一個聚會,偶然重遇一個影響她前半生的人。這是《the album》中一個重要的情節,Kay也特別鍾愛此歌。因此,Kay選擇在生日當天發布新歌,將這個滿載誠意的作品,與樂迷分享。

9估mv應該係心姐推開4412道門,行入去一個好黑好暗嘅宴會廳,之後偶遇董折
然後起歌,心姐邊食煙邊飲酒,又時不時望住董折,望足3分5l秒
最後兩個人行埋一齊講幾句廢話就收工
票房告急,請即購票
https://wmoov.com/movie/showtimes/61498

幻·國指,〈再度〉描述浦銘心與藍定凌再婚後,於一個聚會,偶然重遇一個影響她前半生的人。這是《the al ...
myrichardac 發表於 2020-3-13 15:32

應該同陽台有D似,打燈去曬董折到

啲文案寫到咁
我唔覺得個故事會完/完到
DM多仔多到覆唔哂

啲文案寫到咁
mosesming 發表於 2020-3-13 16:51

真係東一忽西一忽

啲文案寫到咁

Star Wars咪又係拍足幾十年。。。

有冇一次係新歌加MV一齊出

eggsteven 發表於 2020-3-13 17:18

eggsteven 發表於 2020-3-13 17:18

基本上冇 但part 1時派台後相屬MV大約一個月內出

hehehaha 發表於 2020-3-13 17:33

不知時日的solo project

Part 1時派台後相屬MV大約一個月內出
chachacharlie 發表於 2020-3-13 17:34

依加嗰啲要半年 仲有好hea

覺得Solo Project會同演唱會一齊出,所以應該會係呢一plug之後plug"我估"

《the album》終章 • 謝安琪 2020年首支派台歌
傅珮嘉 • 周耀輝 • 麥浚龍 • 王雙駿 • Edward Chiu
聯手打造  密集式歌詞旋律增演繹難度

《再度》
各大數位音樂平台 現已上架

隨著《字典 與 聖經》為《the album》終章揭開序幕,事隔僅半個月,幻·國文化娛樂隨即為大家奉上更多故事拼圖,並宣布謝安琪 Kay(飾 浦銘心)2020年首支派台歌──《再度》,即日於各大數位音樂平台上架。

作為故事終章浦銘心首支派台歌,幻·國亦一如既往在音樂上與Kay一起探索更多可能性,特別邀請了首次合作的傅珮嘉(Maggie)為Kay寫歌,並邀請了周耀輝為歌曲填詞,Edward Chiu編曲,並由麥浚龍(Juno)和王雙駿(Carl)共同監製,希望「再度」為樂迷帶來不同的驚喜。

《再度》描述浦銘心與藍定凌再婚後,於一個聚會,偶然重遇一個影響她前半生的人的情境。這是《the album》一個重要的情節,Kay也特別鍾愛此歌。因此,Kay選擇在生日當天發布新曲,將這個滿載誠意的作品,與樂迷分享。

與傅珮嘉首次合作 一拍即合
Kay : Demo已經很有味道

《再度》是一首用五感觸動的角度切入,營造重遇一個重要的人時,內心翻騰、滿滿悸動的歌曲,詞和曲要完美配合,才能將這種抽象的感覺形象化。為此,Kay 特別感謝Maggie和周耀輝在詞曲上的創作,為歌曲建立豐富的層次,亦豐富了她在演繹時的幻想和靈感,讓她更自如地投射情感。

「我跟Maggie認識了很久,但在音樂上的合作還是第一次。我一直很欣賞她說故事的氣質,富有溫柔的女性味道,卻柔中帶剛。今次《再度》的創作,Juno打從一開始便與Maggie緊密溝通,將場景描述得很細緻,建構了一個好好的基石去製作這首曲。一聽到Demo的時候,已經覺得很適合這個故事章節。Maggie特別寫了一連串較密集的旋律,為故事營造了一種張力和壓迫感,讓我真切感受到浦銘心重遇那一個人時的複雜情感。這首歌難度真的挺高,也感謝耀輝的詞,豐富了我的感覺去演繹。耀輝今次填詞選用了一系列有強烈對比的詞組,將歌中主角的內心掙扎與渴望、身體觸碰以及眼神對看的剎那感覺,形容得細膩又浪漫。」

另外,Kay也很感謝歌曲監製的引導和配合。「因為這首歌難度真的很高,歌曲旋律和歌詞承載的內容已很多,所以監製決定編曲上只在激昂的部份加強推進,並將電結他、鍵琴和節奏點題地使用,給予我很多以聲音訴說故事的空間。Carl 和Juno在監製過程中,給予我很多信心讓我放膽演繹,我們今次合作亦更見默契。」

-
《再度》

https://www.imagine-nation.com.hk/kaytse-single-joi-dou/

-
#thealbumandtheendofit

#謝安琪 #kaytse #浦銘心  謝安琪 Kay Tse

#幻國文化娛樂 #imaginenationentertainment

———————————————
imagine.nation official
IG : imaginenation.inc
FB : imaginenation.inc
YouTube : 幻·國 imagine.nation

solo project 同 kay isn't me 邊樣會走數?

solo project 同 kay isn't me 邊樣會走數?
henhenhen 發表於 2020-3-13 19:40

數愛

聯手打造  密集式歌詞旋律增演繹難度
timgoi 發表於 2020-3-13 18:51

到時太難唱不了

數愛
WZA111 發表於 2020-3-13 19:49

呢個真係無期

啲文案寫到咁

故事聲稱講到董折70歳
終章完再留伏筆位再出part 4延續(老年)篇

啲文案寫到咁

可以用「死」來完
只想死於你身邊

之前講過live會同專輯一起出,我估系年中solo project
我祈求美雅拎女銅一定要發生

數愛
WZA111 發表於 2020-3-13 19:49

https://zh.wikipedia.org/wiki/%E6%95%B8%E6%84%9B

可以用「死」來完
只想死於你身邊
chanching 發表於 2020-3-13 23:14

諗緊蒲銘心會否早死

可以用「死」來完
只想死於你身邊
chanching 發表於 2020-3-13 23:14

結局最後所有野都係 _ _ _ 幻想出黎
#AnUrbanFantasy