返回列表 發帖
浦銘心講再見!

開心The Album正式收皮

係咪諗多左

聽 我們的基因 知道婚姻最後失敗係有種哀愁
但原來再聽 人妻的偽術 嗰種稜角磨滅嘅無奈,係比基因加乘一百 ...
hehehaha 發表於 2020-2-20 18:05

人妻的藝術真係好有後座力
。Kaykay。Taytay。Kelly。

係咪諗多左
chanching 發表於 2020-2-20 21:55

由樓上班友ff下啦
你估juno真係會理你班友咩
等睇plug只想XXXXX
利申:想kay今年推solo project

由樓上班友ff下啦
你估juno真係會理你班友咩
等睇plug只想XXXXX
利申:想kay今年推solo project ...
kayzzz 發表於 2020-2-20 22:37

下一pair應該Juno 乜乜40
Kay 對應返

下一pair應該Juno 乜乜40
Kay 對應返
hehehaha 發表於 2020-2-20 22:59

Juno 自己快啲派歌啦,最好唔好一齊派
Kay 粉真係好憎 The Album & 幻國
好似好想 Kay 離開幻國

好似好想 Kay 離開幻國 ...
SPD 發表於 2020-2-20 23:31

如果kay 今年plug solo project 我諗反對聲音起碼收皮80%

如果kay 今年plug solo project 我諗反對聲音起碼收皮80%
kayzzz 發表於 2020-2-21 08:42

其實 The Album 好寫實,話 inspired唔到佢,可能因為佢未結婚
同埋 The Album 隐藏有好多社會事件

其實 sole project 咪一樣係 Juno D idea
依家 D Kay 粉唔係淨係唔 like The Album
D 留言係唔 like 幻國 & Juno
出 sole project 咪一樣唔 like
最好 Kay 離開幻國,拍番周博賢、夏森美,D Kay 粉就開心啦

其實 The Album 好寫實,話 inspired唔到佢,可能因為佢未結婚
同埋 The Album 隐藏有好多社會事件

其實 ...
SPD 發表於 2020-2-21 09:29

The album歌既內容好寫實好貼地 但plug既時間都幾離地
因為對的歌錯的時間 而令到一批好歌受人批評 我都覺得好可惜
但今年我相信聽眾都對任何愛情故事唔係好聽得入耳 所以先建議plug solo project
Solo project只要有個貼地message (好似話治愈心靈feel)我相信無論係kay定係juno既idea都會受人欣賞既
至於叫kay離開幻國大鬧juno果d留言 相信大部份都係因為the album 暫停個project一陣班人就唔會鬧喇

而家呢段時間出chaple of dawn chapter two就好貼地
其中一樣無限期走數
The album part 3如果休息一至兩年先出,期待值會更高

而家呢段時間出chaple of dawn chapter two就好貼地
其中一樣無限期走數
The album part 3如果休息一至兩年 ...
PEACH 發表於 2020-2-21 11:00

如果出到 Chapel of Dawn 2 就正呀
重有人渣、禽獸隻碟有首無恥(便無敵) ,之前聽 Jerald 訪問佢有講過呢首歌
希望快 D 出番呢隻碟

Agreeeee

所以最鐘意人妻的偽術
最貼近現實
Kamon 發表於 2020-2-20 19:56

Plug人妻嗰期大家都覺得/以為首歌有隱喻㗎
不過後來個project主題出咗嚟愈嚟愈愛回家feel大家就wfc
~Moses Idle in a Narrow Garden~
http://mosesming.blogspot.com/

不過後來個project主題出咗嚟愈嚟愈愛回家feel大家就wfc{:4_8 ...
mosesming 發表於 2020-2-21 11:29

唔記邊個訪問,話特登唔講咁多佢哋嘅家庭背景,因為唔想個故事太處境劇,咁家庭倫理

不過後來個project主題出咗嚟愈嚟愈愛回家feel大家就wfc{:4_8 ...
mosesming 發表於 2020-2-21 11:29

我到今時今日都覺得人妻係一詞多意
份詞越睇越有趣

我到今時今日都覺得人妻係一詞多意
份詞越睇越有趣
hehehaha 發表於 2020-2-21 19:01

就算juno/kay冇要求加隱藏意思 林夕可能自己都會暗暗地加左
夕夕話填kay d詞會擦邊球

就算juno/kay冇要求加隱藏意思 林夕可能自己都會暗暗地加左
夕夕話填kay d詞會擦邊球 ...
kayzzz 發表於 2020-2-21 19:57

家庭暴力、社會身份認同、兩性關係、性解放、同性議題、未婚未成年懷孕、偽善與自卑
唔知算唔算社會議題呢

家庭暴力、社會身份認同、兩性關係、性解放、同性議題、未婚未成年懷孕、偽善與自卑
唔知算唔算社會議題呢 ...
hehehaha 發表於 2020-2-21 23:06

班琪粉好惡咖 要政治歌先得

班琪粉好惡咖 要政治歌先得
chanching 發表於 2020-2-22 00:05

啲 Kay 粉唔鐘意 Kay 復出後啲作品,你要鬧,我明白
Fans 有期望有要求絕對係無錯

不過我嬲係見到啲 Kay 粉成日鬧 Juno
講到好似 Kay 係被迫,身不由己咁樣
作為 Juno 的 fan,真係好唔開心
成日話鐘意周博賢的 Kay,咁你其實應該鐘意周博賢
麻煩搵下周博賢講音樂創作的訪問睇吓

都真係唔太明D人叫謝安琪唱返舊歌style 係咩心理
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

唔知算唔算社會議題呢 ...
hehehaha 發表於 2020-2-21 23:06

根本關注婚姻問題同失婚婦女就係好大既社會議題
班人自己眼界窄就覺得有問題
low到核爆

好似好想 Kay 離開幻國 ...
SPD 發表於 2020-2-20 23:31

無幻國 Kay 就做唔到萬年女金2.0

仲痴住周博賢黎托咩 ?

仲痴住周博賢黎托咩 ?
洗衣王國130 發表於 2020-2-23 19:09

你講少陣廢話會死?
成班垃圾打手俾人BAM極都仲有面死出黎柒

你講少陣廢話會死?
abcxyz302006 發表於 2020-2-24 01:05

個singingwong真係慘, 比人BAM左十幾個AC
hotel/喜來登派咁耐膠都仲好地地
叱咤樂壇女歌手金獎 謝安琪!!!
至尊唱片大獎 the album
叱咤唯一大滿貫女歌手

仲痴住周博賢黎托咩 ?

你咁講都唔係真正想 Kay 好
雖然我係 Juno fan,但都好欣賞周博賢

你咁講都唔係真正想 Kay 好
雖然我係 Juno fan,但都好欣賞周博賢
SPD 發表於 2020-2-24 09:43

冇佢Kay都唔會出到道
成班垃圾打手俾人BAM極都仲有面死出黎柒

冇佢Kay都唔會出到道
abcxyz302006 發表於 2020-2-24 14:36

我覺得踩死juno或周博任何一邊都唔好
兩個只不過係呈現唔同面貌既kay
冇周博我根本唔會留意到kay
同時juno又將kay既音樂水準帶到去新層次

都真係唔太明D人叫謝安琪唱返舊歌style 係咩心理
liebe 發表於 2020-2-22 16:35

其實唔少人似同我一樣
覺得個project拖太耐太煩膠
其實出返嚟後心姐音樂質素好咗
最少心姐演繹升級咗唔少

只係班死忠一廂情願要心姐唱返社會歌
但而家個project其實都係社會歌
兩性關係/夫婦關係/家庭暴力
只係班死忠惡過熱狗唔啱心水就鬧

仲痴住周博賢黎托咩 ?

咁又未必咁需要咁獎項主導既
做到好音樂最緊要

有獎就當bonus
因為遲早有一日都係要退落嚟 到時唔希望佢冇獎 就唔再出唱片 做歌
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

個singingwong真係慘, 比人BAM左十幾個AC
hotel/喜來登派咁耐膠都仲好地地
kaytse 發表於 2020-2-24 04:21

唔好話我係邊個 , 我係洗衣仔

周博賢係過去式 無Juno 點會有 基因、偷情、773312 呢啲歌?

其實 如果佢再唱社會歌 只會flop 到地核

其實 如果佢再唱社會歌 只會flop 到地核

...
洗衣王國130 發表於 2020-2-24 20:36

點解呢?

Btw 覺得你起d 名都好creative 好過果個垃圾小白

點解呢?

Btw 覺得你起d 名都好creative 好過果個垃圾小白
kayzzz 發表於 2020-2-24 20:55

唱社會歌只會比打壓 女金唔到

你個名真hea

諗諗下其實做愛失戀打邊爐都係社會議題覺醒了

諗諗下其實做愛失戀打邊爐都係社會議題覺醒了
HOTMAN 發表於 2020-2-24 23:11

祖祖由出道開始已經唱緊社會歌
。Kaykay。Taytay。Kelly。

Get real! This album has nothing to do with social issues. You delusional fangirls will make anything up.

其實唔少人似同我一樣
覺得個project拖太耐太煩膠
其實出返嚟後心姐音樂質素好咗
最少心姐演繹升級咗唔少 ...
Frankiekiekie 發表於 2020-2-24 16:27

其實個project都唔算太煩,只係因為太多抒情慢歌,但題材所限冇辦法。不過揀歌旋律整體中上,彌補咗不足之處。
如果係Kay歌迷應該開心佢開拓咗自己新歌路,發掘不同唱腔同歌唱技巧,呢方面以前比較難做到,正正就係因為題材(社會議題)問題。

同意佢而家嘅歌都有社會訊息,只係唔係直接同埋可能少咗政治嗰部份(雖然人妻好明顯有政治隱喻)。但作為歌手實在唔應該只局限喺自己受歡迎嗰一面(市面上都有好多呢啲例子),而應該要發掘更多可能性。想當年佢出國語碟其實都係發掘緊另一面,而當時香港歌迷又係覺得嗰個唔係佢,好似清楚過佢本人咁。

祖祖由出道開始已經唱緊社會歌
nicknicknick 發表於 2020-2-25 09:22

the real 平民天后

抽kay part 出嚟睇,好係講緊女性主義

the real 平民天后
HOTMAN 發表於 2020-2-25 10:39

一變四 四變十二
只知要飛~~
知我是個無法討好的人
四百個你 八百個你 企滿行人路裏步步露殺機

首首都扣緊社會
~Moses Idle in a Narrow Garden~
http://mosesming.blogspot.com/

其實個project都唔算太煩,只係因為太多抒情慢歌,但題材所限冇辦法。不過揀歌旋律整體中上,彌補咗不足 ...
Serendipity 發表於 2020-2-25 09:36

其實政治歌都係周博賢靠心姐把口唱啫
歌手都係用把聲去演繹首歌要帶出嘅意思
歌手可能係嗰種人亦都可以唔係
除非好似小明自己作到D_U出聲
如果唔係真心信佢係民主女神都係一廂情願
而家連周博賢都收山無咩機會唱得返咁政治嘅歌

我敬佩啲人24/7將心血放喺政治同爭取民主
但我唔主張強逼人去行自己心目中嗰套
每個人人生都有自己想做嘅事
歌迷無咩必要因為歌手唱嘅歌唔啱心水就做怨婦

雖然好似啲歌畀心姐個角色局限咗

其實唔理心姐個Story其實題材幾多樣化
而且音樂質素高咗演繹上多變咗好多

抽kay part 出嚟睇,好係講緊女性主義
chanching 發表於 2020-2-25 11:09

一陣會有人話總之女人唱既就係女性主義

其實政治歌都係周博賢靠心姐把口唱啫
歌手都係用把聲去演繹首歌要帶出嘅意思
歌手可能係嗰種人亦都可以 ...
Frankiekiekie 發表於 2020-2-25 16:42

kay話佢所有歌都代表佢既想法
佢認同先會唱到

concertyy: 突然聽返「 #神奇女俠的退休生活 」⋯⋯ 我自己都驚一驚。

kaytse: Wishing everyone extra blessings for peacefulness and wellness for a time like this thank you again for this rare and precious piece of work in my repertoire my dear

聽 我們的基因 知道婚姻最後失敗係有種哀愁
但原來再聽 人妻的偽術 嗰種稜角磨滅嘅無奈,係比基因加乘一百 ...
hehehaha 發表於 2020-2-20 18:05

當年人妻的偽術,有人話係寫緊林鄭

schoe 發表於 2020-2-25 22:37

777正頭係心理變態

回復 545# chanching

一諗起浴缸中赤裸嘅林奠

kay話佢所有歌都代表佢既想法
佢認同先會唱到
chanching 發表於 2020-2-25 17:32

咁心姐系列都係淫婦Confirmed

推完送中再全裸喺浴缸chur返幾飛煙

咁心姐系列都係淫婦Confirmed
Frankiekiekie 發表於 2020-2-26 12:04

明明就好有深度 好多社會議題 全部都係社會歌
等睇波兒都變埋社會歌
SSN Chart (20 Nov)
1. 致 明 日 的 舞 (1 Week No.1) - 陳 奕 迅
2. 越 壞 越 強 - 吳 林 峰
3. 角 落 生 物 - 盧 瀚 霆

BARF! 唔該唔好侮辱人妻的偽術呢首歌