返回列表 發帖
所有獎項已經順利頒發完喇!我哋重溫下先!

至尊歌:最後的信仰     林二汶
第二位:光       ...
RVHOCPC 發表於 2019-12-29 22:52

好鐘意d tag

入場

請期待結局
616.1314 發表於 2019-12-30 20:15

The joey and the rest of it

“他對我而言十分重要 @eggsteven”

出現了出現了
JasOh103 發表於 2019-12-30 20:48

期待合唱我們的基因

神是我自己
所以能靠近我你應該很自豪
這次只有簡單的旋律、直白的歌詞
卻是這首歌把本宮從鬱結中解救了出 ...
616.1314 發表於 2019-12-30 21:04

2019十大???

全女班十大完整排名公佈
第一位 · 鄭秀文 · 我們都是這樣長大的 (261)
第二位 · 容祖兒 · 悲觀生物學  ...
616.1314 發表於 2019-12-30 22:21

播放次數?

Dear Joey,

我相信自求多福 只想販賣與眾不同
若你為求風光去鞠躬 祝福你成功

忘我和自我不易兩全 讓我 ...
616.1314 發表於 2019-12-30 23:00

見到都心淡

支持黃淑蔓

Yan's music choice 2019

2019係令人沮喪嘅一年,好彩仲有音樂可以畀我逃避一下,有一個喘息空間
今日難得有一個下晝得閒,快手快腳頒個獎,總結同分享一下過去一年我最鐘意嘅歌同歌手

年度大碟

過左19歲嘅生日 突然意識到自己將會踏入二字頭
就嚟喺呢個世界上生存咗兩個十年
好恐怖 好唔想長大
抱住呢個心情聽呢一隻碟一次 居然聽到喊
所以呢隻碟實至名歸

年度大碟

Feanna 17+  (593)

冠軍歌: 光引致疼痛 很久不見 一定要得 Dream My Dreams

年度歌曲 第十位

求時間變慢 不想迫於成長

年度歌曲 第十位

Forever Young  艾怡良

19>02>08>12>10>10>15>07>01>xx>02 (164)

詞/曲:艾怡良
編曲:羅恩妮 
製作人:陳建騏

年度歌曲 第九位

很想回到那一天
即使和你要分開 也記得 一起經過任性歷程

年度歌曲 第九位

如若我 PANDORA

曲:Tony Huen@Pandora
詞:Tony Huen@Pandora
編:Pandora
監:Lawrence Tsui@Gig Studio

05>06>12>14>12>02>05>07>09>01 (170)

年度歌曲 第八位
為何要分手 怕過熱還是怕以後

年度歌曲 第八位

我們與愛的距離 許廷鏗

曲:Cousin Fung / 黃兆銘
詞:林夕
編:周鍚漢 / 黃兆銘
監:周錫漢 / 于逸堯@人山人海

07>08>12>04>08>05>03>09>07>01>01 (214)

年度歌曲 第七位

如平凡是我最大浪漫 在四百個的夜晚 自愛歌得了燦爛 這很蠢了嗎

年度歌曲 第七位

尋找白金漢 馮允謙

曲:馮允謙/黃維一
詞:黃偉文
編:周錫漢/黃兆銘
監:周錫漢

17>12>13>05>06>02>02>06>07>01 (180)

年度歌曲 第六位
用你的感覺尋路徑 心中有小花貓 未曾任性
世界再差 不扭曲 你本性

年度歌曲 第六位

Pretty Crazy 容祖兒

作曲 : Beatrappa
作詞 : 黃偉文
編曲 : Beatrappa
監製 : Beatrappa

05>10>03>08>04>06>01>06>02 (185)

年度歌曲 第五位

閉上眼 就墮入了想像吧
Just let me be, set me free
別來阻止 who I wanna be

支持小Yan
bagfgfcde 發表於 2020-1-11 15:43

基本上冇乜tag 所以可以頒晒先返嚟睇

年度歌曲 第五位

波點女皇 王菀之

曲/編/監: 王菀之
詞: 林夕

13>07>04>04>09>03>04>01>04 (176)

年度歌曲 第四位

很累來一起撐過去
想睡咆哮中堅拒
加油打氣不講金句
牽手創一關接一關的壯舉

年度歌曲 第四位

最後的信仰 林二汶

曲:藍奕邦
詞:林夕
編:Jerald
監:于逸堯@人山人海 / 林二汶

02>07>06>07>07>04>04>02>01 (195)

年度歌曲 第三位

成長是懂得裝出虛假的笑臉 面具下強忍眼淚擱淺

支持蔓蔓
支持榜主

希望九字歌有十大
JasOh103 發表於 2020-1-11 15:52

一入黎就有祖兒
bagfgfcde 發表於 2020-1-11 15:52

一入嚟就有

年度歌曲 第三位

我們都是這樣長大的 鄭秀文

曲:徐沛昕
詞:詩詞
編:褚鎮東 / 徐沛昕
監:蔡德才@人山人海

06>03>05>05>06>01>01>01 (200)

年度歌曲 第二位

若要走 再不捨得亦會走
又有幾多可永久 誰很久 不見也深厚

年度歌曲 第二位

告別的藝術 陳健安

曲: 陳健安
詞: Oscar
編:Perry Lau
監:Adrian Chan

20>16>05>04>03>08>09>04>01>01 (187)

年度歌曲 第一位

香港人始終鐘意xxxxx依類K款 同時聽歌口味窄過xxx (Kayzzz, 2020)

年度歌曲 第一位

我們的基因 謝安琪

作曲:伍樂城
填詞:林夕
編曲:伍樂城@RNLS
監製:麥浚龍 / 伍樂城@RNLS

02>02>03>04>04>01>01>03 (218)

跟住係一堆冇tag嘅獎

年度EP (此獎項只於全年最高分專輯不是大碟時頒發)

本原 陳健安 (652)

上榜歌: 一吻穿越四十六億歲 (112) 以青春之名 (97) 重生 (54)
冠軍歌: 告別的藝術 (187) 在錯誤的宇宙尋找愛 (202)

年度新人

The Hertz (94)

上榜歌: 末日快車 (94)

年度唱作人

銅獎

陳蕾 (386)

上榜歌:妖治時代 (108) 熒光(74) 相信一切是最好的安排(32)
冠軍歌:當我迷失時聽著的歌 (172)

銀獎

馮允謙 (435)

上榜歌:聲音導航 (91)
冠軍歌:Full Moon Party (164) 尋找白金漢 (180)

金獎

陳健安 (450)

上榜歌: 一吻穿越四十六億歲 (112) 以青春之名 (97) 重生 (54)
冠軍歌: 告別的藝術 (187)

年度組合

銅獎

女聲合唱 (237)

上榜歌:終身美麗 (19) 明日有明天 (71) shall we talk (96) 暗湧 (14) 最後的歌 (21) 人來人往 (19)

銀獎

pandora (303)

上榜歌:正邪說 (27) 想跟你 (11) 好結局 (95)
冠軍歌:如若我 (170)

金獎

Nowhere Boys (348)

上榜歌:時光歲月 (35) 火樹 (16)
冠軍歌:致旅途中的我 (139) 掹藤 (158)

年度男歌手

銅獎

許廷鏗 (418)

上榜歌:偽人 (29) 單數 (99) 荒廢之綠洲 (76)
冠軍歌:我們與愛的距離 (214)

銀獎

馮允謙 (611)

上榜歌:聲音導航 (91)
冠軍歌:山旮旯 (176) Full Moon Party (164) 尋找白金漢 (180)

金獎

陳健安 (652)

冠軍歌: 告別的藝術 (187) 在錯誤的宇宙尋找愛 (202)

年度女歌手

銅獎

林二汶 (468.5)

上榜歌:超友誼 (28.5)  初音 (104)
冠軍歌:守破離 (141) 最後的信仰 (195)

銀獎

謝安琪 (637.5)

上榜歌:其實寂寞 (88) 廢話 (4.5) 偷情的禮儀 (39)
冠軍歌:沐春風 (114) 773312 (174) 我們的基因 (218)

金獎

黃淑蔓 (593)

冠軍歌: 光引致疼痛 (137) 很久不見 (139) 一定要得 (169) Dream My Dreams (148)

2019 最高收聽次數歌曲

在錯誤的宇宙尋找愛 陳健安

曲: 馮穎琪
詞: 黃偉文
編:謝國維
監:謝國維

Yan's music choice 2019

年度大碟
Feanna 17+

年度歌曲

第十位 Forever Young  艾怡良
第九位 如若我 PANDORA
第八位 我們與愛的距離 許廷鏗
第七位 尋找白金漢 馮允謙
第六位 Pretty Crazy 容祖兒
第五位 波點女皇 王菀之
第四位 最後的信仰 林二汶
第三位 我們都是這樣長大的 鄭秀文
第二位 告別的藝術 陳健安
第一位 我們的基因 謝安琪

年度新人
The Hertz

年度唱作人
銅獎 : 陳蕾
銀獎 : 馮允謙
金獎 : 陳健安

年度組合
銅獎 : 女聲合唱
銀獎 : pandora
金獎 : Nowhere Boys

年度男歌手
銅獎 : 許廷鏗
銀獎 : 馮允謙
金獎 : 陳健安

年度女歌手
銅獎 : 林二汶
銀獎 : 謝安琪
金獎 : 黃淑蔓

最高收聽次數歌曲
在錯誤的宇宙尋找愛 陳健安

omg頭三都撞 頭五撞四首
年度第一位個tag好廢
JasOh103 發表於 2020-1-11 16:55

本身諗住寫一段 講下點解我鍾意呢首歌 不過尋日見到呢句 即刻覺得用呢個做tag就ok

支持頒新人俾the hertz 而唔係廢謙
組合有少少噴
bagfgfcde 發表於 2020-1-11 17:04

直接調走DJ

LAUGHED  
調走心姐個女金
616.1314 發表於 2020-1-11 17:05

冇諗過咁都畀人追過
Feanna先係今年最感動到我嘅
心姐咁高分係因為要追至尊

wow 係小 Yan 第一次頒獎!
估唔到你咁感性同不想長大哈哈 , 送首歌俾你

wow 十首 ...
616.1314 發表於 2020-1-11 17:09

其實係唔識寫字 所以先用歌做tag

1 我們的基因 218
2 告別的藝術 187
3 我們都是這樣長大的 200
4 最後的信仰 195
5 波點女皇 176
6 Pretty Crazy 185
7 尋找白金漢 180
8 我們與愛的距離 214
9 如若我 170
10 Forever Young 164
在錯誤的宇宙尋找愛 202
悲觀生物學 181
山旮旯 176
773312 174
2084 176
當我迷失時聽著的歌 172
過路人 171
一定要得 169
運動詩歌 169
Full Moon Party 164
講感情傷感情 160
我們萬歲 159
掹藤 158
逃生門 156
失戀的人站起來 156

在錯誤的宇宙尋找愛 why yiu kick this out :(
616.1314 發表於 2020-1-11 17:25

掙扎左好耐 最後都係決定比呢首
因為呢首歌更加touch到今年嘅我 同埋可以分下豬肉

姐係我們的基因好 touch 到你bor
可唔可以分享下你 d sweet 野
616.1314 發表於 2020-1-11 17:47

A0
心姐嘅17歲唱腔touch到我

計錯數?
RVHOCPC 發表於 2020-1-13 20:37

copy組合嗰格式改漏左

第八位呢

Long's Music Picks 2019 頒獎禮完滿結束!!第一年正式搞頒獎禮好多嘢都搞到甩甩漏漏
請原諒我三 ...
WZA111 發表於 2020-1-18 23:40

十大撞六首  仲要頭五撞晒

獎項分布
4      許廷鏗
3      陳卓賢 吳若希 衛蘭 容祖兒 黃淑蔓
2      葉冬賢 張敬軒 曾樂彤 HANA SUNS ...
kel_kelvin 發表於 2020-2-8 20:34

支持feanna拎到兩個銅獎