返回列表 發帖

當香港流行音樂面對在歷史消失的危機

你知道嗎,中文維基百科於2019年刪除了多少香港/華語流行專輯的條目?

被刪除香港/華語流行專輯的條目清單(不完整)
陳苑淇
The Audience Is Listening
別錯過 Sun-Kissing
鄭希怡
One 2 Three
精彩年代
張家輝
愛得起
黃伊汶
純屬印象
Emme
蘇永康
So
康定情歌
鄧麗欣
Fantasy
張敬軒
笑忘書
郭富城
空手道
吳君如
君如處處吻
我有我的溫柔
葉玉卿
來…尋夢
卿撫你的心
關心妍
Jade-1
Jade-2
Jade-3 關心...心妍
Jade Forward
The 5th Element
Jade Loves...
Jade.i
秘密花園 (專輯)
心愛、心妍 Karaoke
Jade Loves...
妍亮
Jade Birthday Kit
趙學而
反叛情歌
尋人
我說過要你快樂
最好慢慢來
陳慧珊
同名專輯
自在
愛得起
方皓玟
同名專輯
Unlock Me
歡迎光臨
余文樂
Lost and Found
盧巧音
Fantasy
喜歡戀愛
關淑怡
難得有情人
eZone
陳慧琳
In The party
泳兒
In Progress
Pieces of V
Fever
預見?… 遇見。
接近天空的地方
風·情歌

許廷鏗
神奇之旅
Blue藍調
Colour By Numbers
神奇之旅

一度被動議刪去的條目(不完整)
關淑怡
Psychoacoustics
Shirley's Era

趙學而
聽聽

盧巧音
Muse
Candy's Airline
天演論

近年已經有不少香港/華語音樂條目,被AT和百無一用是書生兩個管理員大量刪除。在台灣歌手袁詠琳初出道之時,百無一用是書生更曾經想刪去她的條目。他們的理據往往是沒有可靠來源,關注度不足。但不少要找資料來源其實不難(完全合乎要求去證明知名度就稍為困難),以他們的經驗,稍加資料來源只是舉手之勞。但他們卻選擇於不會為任何人帶來好處,保留只會有利無害的情況下刪去。(按現行機制,雖然要經動議程序和時間,但以往這些條目被動議刪去時,往往沒有人理會,最終就任由這些管理員刪去)

上述的專輯,也許沒有大賣,也許不是這些藝人最傑出的作品,但他們絕對是香港流行音樂歷史的一部分。假如繼續讓他們主觀地刪去,可能我們的流行音樂就慢慢在歷史中消失。不論兩名管理員的動機是什麼,我們都只能把他們當作香港樂迷的敵人看待。

也許還有其他地方會找到,但我相信無人希望,到頭來香港流行音樂的資料,要在中國大陸的百度百科才能找到。

我希望大家能夠幫忙,去維基百科註冊戶口,盡可能去還未被刪去的香港/華語音樂條目,增加不同可靠的資料來源(可以是KKBox,YesAsia,Spotify等),抗衡這些香港樂迷的敵人。

我覺得不論梁芷珊填詞幾好幾差,當年關心妍(至少初出道)啲碟係賣得下,唔至於去到呢個地步囉。
BTW,有幾隻當年攞過IFPI十大嘅碟都無咗,例如陳慧琳《In The Party》
避免再被人刪去,我啱啱幫部份未刪去嘅IFPI十大碟加返IFPI 嘅網站做References

另一個我唔知,但百無一用是書生係勸極唔聽,我哋只能盡快儲夠力量罷免佢。而家大家要盡快去中文維基百科開戶口,到適當時候就一齊投票郁佢。

難度唔細,因為百無一用是書生會有好多五毛保佢。

To be honest, I like it more when the tracklists are all available under the artists page instead of ...
kin888 發表於 2019-12-6 13:56

係咪每隻碟都要個別條目,有得拗。但依家係連IFPI 攞過10大銷量既碟都被人刪,真係不可接受。
我同意大家加料既時候,要按番佢地規矩,但另一方面,我地流行音樂文化有危機,記錄歷史既地方越來越少,我地也應該盡力去做。

好感動 竟然有人留意到
其實被刪嘅又何止咁少?
我之前試過加reference都照俾人刪 所以後尾已經無再理
之後 ...
星夢情真 發表於 2019-12-6 23:57
我啱啱幫咗部分IFPI十大嘅碟加返Reference
部分人到時又會批評D References唔合符要求
但好過無

或者樓上有人話將所有碟合埋一個條目,都未嘗唔係辦法。

同埋我哋可能需要一個香港人做Admin,佢唔需要係樂迷,但起碼見到香港文化嘅嘢,就算冇References都唔會下下淨係識得刪去,而係會嘗試補救。