返回列表 發帖

[Aug/23/2019] Come What May - 盧凱彤 (EP + DVD)

歌手:盧凱彤
唱片名稱:Come What May
唱片封面:

推出日期:2019/8/23
唱片類型:EP + DVD

TrackList:
CD
01. 光之外 (國)
曲、詞:盧凱彤、編曲/監製:盧凱彤/蔡德才@人山人海
02. 荒原
曲:盧凱彤、詞:林夕、編曲/監製:蔡德才@人山人海/盧凱彤
03. 圓謊
曲:盧凱彤、詞:陳浩峰@人山人海、編曲:假音人V監製:蔡德才@人山人海/何山
04. Come What May
曲、詞:盧凱彤、編曲:盧凱彤/蔡德才@人山人海/Mike Orange、監製:蔡德才@人山人海/Mike Orange
05. 光
曲:盧凱彤、詞:郭啟華@人山人海、編曲/監製:蔡德才@人山人海/盧凱彤
06. 不怕
曲、詞:盧凱彤、編曲:Ellen and the Ripples Band 監製:Mike Orange/蔡德才@人山人海

DVD
01. 光之外 (國)
02. 荒原
03. 光

附加資料:
附獨立24頁歌詞畫小冊子
光之內 夜來得太早 光之外 你從此不老
《Come What May》EP是一張盧凱彤的音樂、影像與畫作的結集,採用CD+DVD形式出版EP。
CD收錄六首歌曲 (三首廣東歌、兩首國語歌和一首英文歌) 及DVD三支MV。
歌曲包括早前已經發佈的〈荒原〉、〈光〉、〈光之外〉及〈圓謊〉。另外的〈Come What May〉和〈不怕〉是從未曝光的作品。
DVD收錄《光之外》、《荒原》及《光》三首MV。
整套EP產品的裝潢、封面及內頁等設計,特別由台灣著名平面設計師---方序中 (Joe Fang)擔任。他曾多度獲邀擔任「金鐘獎」、「金曲獎」、「金馬獎」等大型典禮視覺總監。《Come What May》採用雙摺合式設計,「挑通」立體視覺封面,揉合Ellen的畫作為全碟的主視覺,將Ellen的藝術及音樂創作融為一體。另一方面,特別選用不同紙材印刷,予以《Come What May》別緻的生命力。

出處:echo
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

愛妹

miss阿妹

要買

估唔到係好正路咁出一隻無精選嘅EP
好似從來無離開過咁
miss Ellen

must buy

不能不買

原來走咗之後有咁多未曝光作品

好Surprise 仲有咁多未曝光作品, 一定會買
呢排又拎番荒原出黎聽, 意想不到地發現呢首歌會愈聽愈CALM.

估唔到喺環球咁短時間都有咁多歌
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

估唔到喺環球咁短時間都有咁多歌
JayantL 發表於 2019-8-20 23:51

好似有d係 demo
再做後期

即訂 miss u ellen
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

好驚又係第一日就無貨

不怕好正
用左還不夠遠後半段編曲
wanna cry
我祈求美雅拎女銅一定要發生

聽完不怕之後會有衝動再聽還不夠遠

miss Ellen

好驚又係第一日就無貨
星夢情真 發表於 2019-8-21 20:04

去UShop訂
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

不怕好聽到
要接住聽還不夠遠

不怕好聽到
要接住聽還不夠遠
帥小寶` 發表於 2019-8-23 16:01

好正個編曲

可唔可以將果凍時代俾另一位歌手演繹令首歌面世..

唔捨得拆開個包裝...... 會係最後一次拆佢嘅碟...

kingsfacheung 發表於 2019-8-23 22:46

買兩隻啦!!!

kingsfacheung 發表於 2019-8-23 22:46

Never say never

不怕真係好感人

唱片舖門市有冇貨?

唱片舖門市有冇貨?
hihi 發表於 2019-8-24 15:10

琴日見cd wearhouse好多

唱片舖門市有冇貨?
hihi 發表於 2019-8-24 15:10

CD Warehouse $109
信和 $105
都有送poster

琴日見cd wearhouse好多
帥小寶` 發表於 2019-8-24 18:33

大家快d買哂佢返屋企

大家快d買哂佢返屋企
hehehaha 發表於 2019-8-24 20:20

買定十隻俾第時仔女聽

可唔可以將果凍時代俾另一位歌手演繹令首歌面世..
星夢情真 發表於 2019-8-23 20:40

其實仲有《Come What May》嘅廣東版,王樂儀填詞,叫《黑面目》

曲:盧凱彤
詞:王樂儀

誰可往回走 迎面太多冷風吹起缺口
怎麼接受

誰都向前走 然後太少看得見盡頭
我的四周

望到自由
但我那雙眼睛沒庇佑
望到身邊你竟消失了
黑暗是沒有因由
藏在我耳背那種獸
其實到過你身後

存在
若是讓赤色 撲面
面目為我滲出血的哀愁
皮肉裡有最壯觀的借口

若是讓褐色 滿面
日月讓我看穿雪的奢求
容讓我以髮膚 在證實某種恆久

如果往回走 期待你可轉身空出兩手
一起退後

如果向前走 明白我可碰到你眉頭
你的困憂

沒有拯救
讓我那雙眼睛做庇佑
若有一些美好丟失了
黑暗在為你收留
藏在我耳背暖的獸
其實到過你身後

我想
暴烈地與光 碰面
暴烈地要揭開滿身哀愁
然後與你跳進七色缺口

用力讓暗黑 滿面
用力讓你看穿我的奢求
陪著世界破損 色彩滲出 黑洞口

from王樂儀ig
朋友已走 轉圈轉圈 哈姆共你
無愛可失 轉圈轉圈 舒發悶氣

圓謊愈聽愈好聽

圓謊愈聽愈好聽
帥小寶` 發表於 2019-8-31 14:17

秘密藏櫃裡 打開會分離
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

呢隻碟每一首都值十大
高汁到喊

相信以後仲有好多ellen新歌聽

相信以後仲有好多ellen新歌聽
帥小寶` 發表於 2019-8-31 20:02

Demo都照 J

Demo都照 J
hehehaha 發表於 2019-8-31 20:30

識J一定係J啲結他

<不怕>用<還不夠遠>結他做outro
最後無聲無色咁融入其他音樂之中然後消先
好正