返回列表 發帖

楊千嬅發聲明澄清不撐「港獨」 千嬅:熱愛我的祖國

香港近日就「反修例」觸發連場社會風波,曾有男子就「反修例」於太古廣場抗議時墮樓身亡,楊千嬅在IG發帖「R.I.P.」而因此被扣上,令楊千嬅所屬經理人公司昨日(8月14日)立即發聲明澄清楊千嬅沒有支持「港獨」。

楊千嬅更在微博轉發時留言:「我在香港出生及長大,我愛這遍土地,也熱愛我的祖國。我相信明天會更好。」

楊千嬅透過經理人公司發聲明。(取自楊千嬅IG)

楊千嬅經理人公司正向文化娛樂聲明內容如下:

本公司特此嚴正聲明,旗下藝人楊千嬅女士,出生於中國香港,祖籍潮汕,一直以來,一心擁護《中華人民共和國香港特別行政區基本法》,並堅持香港特別行政區是中華人民共和國不可分割的一部分。

本公司對最近於互聯網、微博、微信、Instagram、Facebook等社交平台流傳的多篇不實報導(道)及惡意人身攻擊信息,捏造和散佈楊千嬅女士為港獨人士之謠言給予最堅決的反對和強烈的憤慨。

楊千嬅女士一直深愛中國,深愛香港,敬請各大平台及用戶停止傳播有關對楊千嬅女士的不實言論,本公司將會保留一切法律追究權利,以正視聽。

6月15日「反送中」抗爭者梁凌杰(Marco)因危站金鐘太古廣場平台,不幸在拯救過程中意外墮地身亡。當時楊千嬅亦在IG貼上「R.I.P」留言,其後帖子卻被刪除,千嬅曾解釋IG被黑客入侵,亦對傳媒表示:「明白我的人自會明。」

日前千嬅被指將參予內地《妻子的浪漫旅行》節目,卻有網民留言指「這個人是不是港獨」!

除著「反修例」的社會矛盾日益增加,不少藝人公開表態響應「我是護旗手」活動,當中包括《志明與春嬌》導演彭浩翔,加上男主角余文樂早前曾在微博寫道:「香港是中國的一部份,我是中國人。」

不少粉絲表示對《志明與春嬌》組合失望。(黃建輝 攝)

令不少忠實粉絲將唯一希望放在楊千嬅身上,如今楊千嬅聲明傷透了忠實歌迷的心,很多網民表示對楊千嬅失望:「我明白你呀!你放心啦,你要賺人仔可以去到幾盡,絕對是有個勇字。」

https://topick.hket.com/article/2427225
張敬軒 // 泳兒 // RubberBand // MC張天賦 // 陳蕾 // MIRROR

其實我唔會怪佢, 唔覺得佢係咁藍
係篇聲明出得有D問題, 丁生玩死佢

公關災難

簽名被屏蔽

佢老友祖祖從來都無講立場, 其實唔出聲都無人話你啞,
為左舐共賺人仔, 驚住無得賺而急不及待出賣自己條腰骨,
明你既人就明, 老lun奉明你呀?
又要賺人仔, 又要人明白你為左賺人仔而出賣自尊,
比起來, 連唯萎都坦白D, 真小人好過偽君子
唉, 真係失9望
FIGHT for 陳柏宇

如果大家覺得聲明有問題,不如搞個楊千嬅聲明比賽,睇下你又寫得幾咁好 ...
你老闆 發表於 2019-8-15 18:02

又黎跑馬要快過隻馬論

好心7少陣得唔得 顯得你好低智

簽名被屏蔽

咁叻你去寫呀笨
你老闆 發表於 2019-8-15 18:26

其實你明唔明人講緊乜? on9到打冷震

評分人數

出生於中國香港?
I didnt know she was born after 97 LOL

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

太愛她 怎樣想到這麼恐怖

[attach]9738[/attach]   

又變過街老鼠

「R.I.P.」好多藝人都有發啦,佢係hocc度點like先係重點

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

呢個港獨粉真係好癲
你老闆 發表於 2019-8-15 18:55

我想有片睇佢點打爛

吸血鬼

簽名被屏蔽

你唔明楊千嬅份聲明就收聲啦,連撤回都寫成撒回,字都唔識寫又彈聲明寫得差,咁叻你去寫啦笨 ...
你老闆 發表於 2019-8-15 18:36

連人打字打錯都咁記得,你人生真係好有意義

你睇得明咪得囉,小粉紅

簽名被屏蔽

我發覺我真係愛佢愛到佢做乜都會咁愛佢

我發覺我真係愛佢愛到佢做乜都會咁愛佢
electric 發表於 2019-8-15 19:12

證明你愛佢多過愛港

或者你好愛國

證明你愛佢多過愛港

或者你好愛國
Lewis 發表於 2019-8-15 19:13

其實份嘢都未算好過分
我覺得我係明佢嘅人

炒左個公關佢啦
利申:唔係鏡粉

佢無資格再唱林夕YY的作品

祖祖暫時仲未俾大陸網民標籤港獨,所以仲未要表態。睇吓之前張敬軒都要出聲明。

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

丁丁係咪唔愛千千啦?分明玩9佢
你快樂過生活 我著襪浸溫泉

真係好憎丁生 CLS
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

明佢點解會出咁嘅聲明,一句rip 比支那人屈做撐港獨,但又做緊巡迴,冇得佢唔屈服,不過可以做得好睇d 囉
但重要嘅係我唔會認同佢份聲明內容,希望佢知道,佢係一手由香港及廣東歌捧出黎
最後,我嘅底線係撐警同做護旗手
佢一做是但一樣即刻898

祖祖開完演唱會應該都會發類似嘅野,玻璃心粉絲要做好脫粉嘅準備

祖祖開完演唱會應該都會發類似嘅野,玻璃心粉絲要做好脫粉嘅準備
gzsbx3 發表於 2019-8-15 20:29

希望祖祖認真放棄大陸市場, 反正佢大陸都無咩人氣, 佢自己又唔缺錢

洗唔洗玩到咁大 出聲明
祖祖有無後悔請左佢做嘉賓

簽名被屏蔽

明佢點解會出咁嘅聲明,一句rip 比支那人屈做撐港獨,但又做緊巡迴,冇得佢唔屈服,不過可以做得好睇d 囉
但 ...
Kyle_ 發表於 2019-8-15 20:21

佢心底一定係支持反送中
只係有時身不由己

佘詩曼 李佳芯都發表類似言論wor,但係無人出來鞭。
舞來舞去 不日內開始錄音。

希望祖祖認真放棄大陸市場, 反正佢大陸都無咩人氣, 佢自己又唔缺錢
hohoho 發表於 2019-8-15 20:34

咁不如退休算啦。香港仲有乜市場同表演機會,頒獎禮同TVB又唔去,得番個kkbox,唔通年年開十場八場演唱會?

佘詩曼 李佳芯都發表類似言論wor,但係無人出來鞭。
黃家正 發表於 2019-8-15 21:09

佢地唔係歌手,唔需要靠粉絲搵食

我覺得有機會唔肯做護旗手先出咁既聲明

Btw 我底線都係撐警同做護旗手

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

其實佢出post rip同like hocc post已經知佢咩立場啦
佢都冇諗過大陸啲人咁玻璃心會搞到咁嚴重
其實佢要背負嘅嘢好多 全公司嘅人靠佢養 同埋班musicians 仲有幾十場演唱會合約
大家可唔可以成熟少少 唔通要推哂班一線去死咩 人地都要養家
所謂嘅香港樂迷 依家仲有幾多人俾錢買歌買實體碟去支持 大家心知肚明啦
同埋 其實佢只係針對港獨指控去澄清 大家咁玻璃心同大陸人有咩分別
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

我覺得有機會唔肯做護旗手先出咁既聲明

Btw 我底線都係撐警同做護旗手
wchild 發表於 2019-8-15 21:13

連GEM都唔敢做呢D,其他人更加唔會啦。

我覺得千嬅自己出黎講仲好過出咩聲明
丁生d公關真係好廢

不過是但啦
影后都做埋 歌影有晒代表作
上晒岸
做埋d巡演 做唔到香港場
咪當休息下

點都支持楊千嬅!絕不割

應該將之前件事慢慢淡化,突然出個咁的聲明令件事火上加油。
丁生公關經驗應該唔差,今次點解好似想送佢老婆一程咁。
我就唔會因為人地企係另一邊就由愛變做恨,始終每個人都有自己選擇權,唔係個個一定要跟你企埋同一方向。如果係果D 真係中毒太深。
我們都是這樣長大的
人大了 難得放肆地笑   才會懂 煩惱盡量忘掉
而患病這刻 才發現極渺小   學會珍惜了

應該將之前件事慢慢淡化,突然出個咁的聲明令件事火上加油。
丁生公關經驗應該唔差,今次點解好似想送佢老 ...
dom 發表於 2019-8-15 21:50

唔出聲明    巡演拎唔到批文

不過聲明d字實在用得差