返回列表 發帖
支持第二十位同容祖兒
bagfgfcde 發表於 2019-8-16 15:10
靜謐神林 埋單計數總共上榜 13 周 !
16位首歌夜晚唔敢聽
Btw 越黎越愛陳零九XD
希望re 北京的夜晚
放空 發表於 2019-8-16 20:10
咁 ... 希望你日頭聽返多啲
唔啦 , 咁樣捧自己顯得太明顯

CBM 第 502 期 2019 第 32 周

本周冠軍歌 葛仲珊 - Simple [收錄專輯 - /]
作曲 葛仲珊 / 方大同
填詞 葛仲珊
編曲 方大同
監製 方大同

要講到呢首歌嘅特別之處
說特別又沒甚麼
但 Miss Ko 傭懶聲線嘅演繹
加上大同令人律動嘅編曲
又能展示出輕鬆自在嘅生活態度
歌曲有著洗腦嘅魔力
令人容易放下煩擾
享受三分鐘嘅簡單生活

01 Simple [1 周冠]          葛仲珊
波點女皇 [1 周冠]         王菀之
圓謊               盧凱彤
噩夢               雷同二友
阿喪               The Hertz
寄居生物             章尾而
逃生門              JW
野木蘭 [1 周冠]          泳兒
問世間情是何物          Dusty Bottle
10 我們都是這樣長大的 [1 周冠]    鄭秀文
11 願                方皓玟
高地之下 [1 周冠]         小塵埃
¿醒未?              RubberBand
在錯誤的宇宙尋找愛 [1 周冠]    陳健安
15 最後的信仰            林二汶
16 生來起舞             趙慧珊
17 5:59PM [1 周冠]           恭碩良 / 岑寧兒
18 絕地求生             朱敏希
19 成長的美麗與哀愁         黃千庭
20 下一束光             吳林峰

新上榜歌曲
03 圓謊 / 盧凱彤
問世間情是何物 / Dusty Bottle
15 最後的信仰 / 林二汶
16 生來起舞 / 趙慧珊
19 成長的美麗與哀愁 / 黃千庭
20 下一束光 / 吳林峰

特別推介

RubberBand - Slow & Easy [收錄專輯 - Easy]
https://www.youtube.com/watch?v=MYJC1xniRAw
作曲 RubberBand
填詞 Tim Lui
編曲 雷柏熹
監製 雷頌德 / RubberBand / 雷柏熹

最後的信仰會唔會太低位
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

原來祖兒 錯過了沒法再追

尋日聽過Simple 覺得好難聽
支持The Hertz

最後的信仰會唔會太低位
帥小寶` 發表於 2019-8-18 16:28
首歌 9 號出 , 然後 10 號上到第 15 位 , 你覺得仲低唔低
況且我諗我係 CM 第一愛汶力 , 年度歌曲 + 年度女歌手 都比過
原來祖兒 錯過了沒法再追
放空 發表於 2019-8-18 16:48
安琪祖兒 , 兩姊妹同病相憐
尋日聽過Simple 覺得好難聽
支持The Hertz
nicholashin 發表於 2019-8-18 19:06
係首歌難聽定唱得難聽 ?
據我所見聽眾對佢評價好兩極 , 唔鍾意嘅會覺得佢 唱歌難聽 , 咬字奇怪 , 作品無咩內容 ...
我同意最後一個 point , Simple 都有呢個問題 , 不過聽完就係好有印象同埋有輕鬆嘅感覺
於是我覺得佢都符合左想帶出簡單嘅 message , 所以呢首就無刻意斟酌首歌嘅內容

CBM 第 503 期 2019 第 33 周

本周冠軍歌 盧凱彤 - 圓謊 [收錄專輯 - Come What May]
作曲 盧凱彤
填詞 陳浩峰@人山人海
編曲 假音人
監製 蔡德才@人山人海 / 何山

一個謊言或許能夠埋藏一輩子
但當謊言遮蓋謊言
即使包裝得那麼完美
說得再那麼動聽
還是會出現破綻
虛假的事實永遠都是最不可靠的

圓謊 [1 周冠]           盧凱彤
Simple [1 周冠]          葛仲珊
最後的信仰            林二汶
下一束光             吳林峰
問世間情是何物          Dusty Bottle
10 妖治時代             陳蕾
逃生門              JW
野木蘭 [1 周冠]          泳兒
生來起舞             趙慧珊
成長的美麗與哀愁         黃千庭
我們都是這樣長大的 [1 周冠]    鄭秀文
16 太空               吳青峰
¿醒未?              RubberBand
18 CityBoy               Zpecial
19 悲觀生物學            容祖兒
20 Full Moon Party          馮允謙

新上榜歌曲
10 妖治時代 / 陳蕾
16 太空 / 吳青峰
19 悲觀生物學 / 容祖兒
20 Full Moon Party / 馮允謙

特別推介

講到最可怕嘅圓謊,應係可怕到連自己都欺騙吧

最近播緊嘅《理想國》,圍繞近未來嘅故仔
當科技進步、個人思維嘅進步、生活模式嘅進化 …
好似近未來將會好多野都好美好,彷彿到左理想所想嘅一個國度咁
但事實係咪真係咁好呢 ?

呢套劇十三集,每一集都有唔同嘅人物同故事
亦都解答左理想嘅現實同理想仍然有著好大嘅差距
每一個故事睇完都叫人深刻,同時都有住唔少嘅反思空間
希望遲啲得閒嘅話可以同大家分享

而第七集「千針百孔」就講緊一對即將結婚,拍拖近十年嘅戀人
但十年間所經歷嘅事,並無因此而走得更近
反而顯得疏遠,有怨恨都埋藏在心
只要你不言,我不語,我不說,你不懂,一切都可以當無事發生

兩個人或許可避免紛爭
當有其他人介入,如第三者嘅加入
或者受到屋企人嘅冷言冷語等等突如其來嘅行為
為左忘掉呢啲不快嘅回憶
未來出現嘅失憶針可能好有效地阻止呢啲外來因素嘅存留
第二朝一覺醒來,尋晚嘅事會完全忘記,容光煥發迎接新一天

但失憶針始終有副作用,當長期服用,就容易出現幻覺
影響到身體同生活習慣,不得不選擇面對現實
化解誤會同矛盾,需要主動協調,而唔係選擇逃避
問題天天都多,如每一件事都選擇忘掉
其實最多只能避一時,問題嘅根本其實無解決過
所以問題隨時都會再次出現
最終解決方法都係靠住自己行前一步嘅勇氣

P.S. 今晚大結局,最後一集主題係「聲音監獄」
貌似只得秋生哥一個演員做成個鐘,期待秋生哥 solo !!!

容祖兒 - 悲觀生物學 [收錄專輯 - /]
https://www.youtube.com/watch?v=hsWJHt9WLLs
作曲 伍樂城
填詞 黃偉文
編曲 伍樂城
監製 伍樂城

支持祖兒

支持19容祖兒

支持泳兒祖兒
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

秘密藏櫃裡 打開會分離
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

19位
點解無上自己啲歌
我最近做咗你fans

ivana 1>2>2 好勁
支持chanchan1069呢位榜主

支持祖兒
bagfgfcde 發表於 2019-8-21 14:38
支持19容祖兒
RVHOCPC 發表於 2019-8-21 16:32
支持泳兒祖兒
帥小寶` 發表於 2019-8-21 17:08
估唔到愛祖力已經係 CM 第一位
秘密藏櫃裡 打開會分離
John 發表於 2019-8-22 12:55
圓謊再冠就推薦呢首 !
19位
點解無上自己啲歌
我最近做咗你fans
放空 發表於 2019-8-30 21:16
感動人心 !   
滾石唔幫我派 已經 11 首歌只係派左 2 首
ivana 1>2>2 好勁
支持chanchan1069呢位榜主
hehehaha 發表於 2019-8-30 21:42
無咩邊個可以做到呢個走勢
支持 hehehehe 呢位會員

CBM 第 504 期 2019 第 34 周

本周冠軍歌 林二汶 - 最後的信仰 [收錄專輯 - /]
作曲 藍奕邦
填詞 林夕
編曲 Jerald
監製 于逸堯@人山人海 / 林二汶

「信念是儲備品,行路人在破曉時帶著它登程,但願他在日暮以前足夠使用」 --- Vladimir Korolenko

01 最後的信仰 [1 周冠]        林二汶
妖治時代             陳蕾
成長的美麗與哀愁         黃千庭
10 問世間情是何物          Dusty Bottle
11 寄居生物             章尾而
太空               吳青峰
Full Moon Party          馮允謙
悲觀生物學            容祖兒
15 夜迷宮              關淑怡
16 努力奮鬥加油           林海峰
17 野木蘭 [1 周冠]          泳兒
18 少年 JUMP            黃瑋中
19 The Champion Spirit 勝者精神     方大同
20 我們都是這樣長大的 [1 周冠]    鄭秀文

新上榜歌曲
15 夜迷宮 / 關淑怡
16 努力奮鬥加油 / 林海峰
18 少年 JUMP / 黃瑋中
19 The Champion Spirit 勝者精神 / 方大同

特別推介

林二汶 - 最初 [收錄專輯 - On the Go]
https://www.joox.com/hk/single/UepBbKfi+wmYPnBBkK88Dw==
作曲 荒井壯一郎
填詞 周耀輝
編曲 荒井壯一郎 / 李榮浩
監製 荒井壯一郎 / 于逸堯 / 林二汶

支持 05 18

支持 05 18
weiquan 發表於 2019-9-3 14:38
阿喪截至 34 周已經連續三個第五

CBM 第 505 期 2019 第 35 周

本周冠軍歌 雷同二友 - 噩夢 [收錄專輯 - METABOLISM]
作曲 謝芊彤
填詞 謝芊彤
編曲 Jimmy Fung / Perry Lau / Bert
監製 Bert

自從「白雲會告訴我」讓我們認識佢地沉重嘅一面
「噩夢」就更為將呢種沉重感繼續擴大
透過其他音樂人嘅幫忙
加入了聲效與樂器令歌曲更富畫面感
歌曲所涉及嘅恐懼令人更體會到不安感

噩夢 [1 周冠]           雷同二友
最後的信仰 [1 周冠]        林二汶
The Champion Spirit 勝者精神     方大同
悲觀生物學            容祖兒
努力奮鬥加油           林海峰
夜迷宮              關淑怡
少年 JUMP            黃瑋中
14 獨行派對             蔡一傑
15 和你飛              香港人
16 初生圓              何弘軒
17 華生               陳綺貞
19 船頭尺              吳浩康
20 聽風               林家謙

新上榜歌曲
14 獨行派對 / 蔡一傑
15 和你飛 / 香港人
16 初生圓 / 何弘軒
17 華生 / 陳綺貞
19 船頭尺 / 吳浩康
20 聽風 / 林家謙

特別推介

喺劇集《理想國》最後一集「聲音監獄」
講述正在囚禁嘅囚犯需要透過系統嘅指示執行刑責
所提及嘅評分制度不禁令人有所反思
對於我個人而言 , 評分會係一個指標
就類似成績表咁知道邊啲野做得好同唔好
變成一個檢視自己嘅機會
但由系統定義嘅評分準則
會唔會令到我地自己為左追求好嘅評分
如果變為負數就需要執行相應嘅懲罰
而且因為係系統設定
所以難以好似人同人之間有相討嘅餘地
不知不覺地就成為左服從
漸漸就成為取悅系統嘅形式
咁制度係好定壞到或許就顯而易見

見有人話《黑鏡》同樣所提及信用評分嗰集更好睇
遲下會睇 , 不過秋生哥喺呢集獨腳戲真係做得好出色 !

迪子 - 人間鬼獄 [收錄專輯 - AMOR FATI]
https://www.youtube.com/watch?v=GbylSSDrW8E
作曲 迪子
填詞 伍浩榮
編曲 Bert / 蘇道哲
監製 Bert / 蘇道哲

支持1 2 10

悲觀可以冠未啊......

CBM 第 505 期 2019 第 35 周

本周冠軍歌 雷同二友 - 噩夢 [收錄專輯 - METABOLISM]
作曲 謝芊彤
填詞 ...
chanchan0909 發表於 2019-9-8 11:15

支持迪子 & Hoyin

又要努力追返進度
支持1 2 10
bagfgfcde 發表於 2019-9-8 11:41
支拎你支持佢地 !
悲觀可以冠未啊......
帥小寶` 發表於 2019-9-8 15:19
已經慢慢升緊上高位
支持迪子 & Hoyin
RVHOCPC 發表於 2019-9-15 15:16
迪子出心又出力 , 係香港歌手嘅典範

CBM 第 506 期 2019 第 36 周

本周冠軍歌 吳林峰 - 下一束光 [收錄專輯 - /]
作曲 吳林峰 / Patrick Yip
填詞 Jay Lee
編曲 Nic Tsui
監製 Perry Lau

失望永遠與希望共存
每次探索嘅過程中
走進崛頭路成為左必經嘅地方
但進多了難免都會感到困惑
那你仍會選擇相信那微弱嘅希望
確信能衝破迷惘找出迷宮嘅出口嗎

下一束光 [1 周冠]         吳林峰
聽風               林家謙
以青春之名            陳健安
獨行派對             蔡一傑
10 宿醉               迪子 Feat. MC 松島
11 最後的信仰 [1 周冠]        林二汶
少年 JUMP            黃瑋中
14 悲觀生物學            容祖兒
15 華生               陳綺貞
16 失戀的人站起來          林欣彤
17 The Champion Spirit 勝者精神     方大同
18 和你飛              香港人
19 一對一              葉巧琳
20 另一個諾貝爾           陳卓賢

新上榜歌曲
08 以青春之名 / 陳健安
10 宿醉 / 迪子 Feat. MC 松島
16 失戀的人站起來 / 林欣彤
19 一對一 / 葉巧琳
20 另一個諾貝爾 / 陳卓賢

特別推介

在《理想國》第十一集《沒有悲傷的世界》
都有著尋找下一束光嘅寄望
男主角一直生活在美好嘅世界
但係呢個所謂嘅美好
只係人們飲用玫瑰水之後所產生嘅幻象

一次難得接收到外面世界嘅機會
令佢決意走出呢個虛假嘅世界
最終決意放棄親人及工作
令佢成功逃出,但事實往往出乎意料
第二世界同樣係存在玫瑰水嘅地方
那應該選擇妥協
還是仍心存希望向第三世界進發 ?

盧凱彤 - Twenty-Seven [收錄專輯 - /] [電影《那夜凌晨,我坐上了旺角開往大埔的紅Van》片尾曲]
https://www.youtube.com/watch?v=8rVMllAOvek
作曲 盧凱彤
填詞 盧凱彤
編曲 盧凱彤
監製 蔡德才 / 盧凱彤

CBM 第 506 期 2019 第 36 周

本周冠軍歌 吳林峰 - 下一束光 [收錄專輯 - /]
作曲 吳林峰 / Patrick Yi ...
chanchan0909 發表於 2019-10-28 13:46

有時差?

有時差?
RVHOCPC 發表於 2019-10-28 20:39
尋日係 9 月 8 日,今日係 9 月 15 日

CBM 第 507 期 2019 第 37 周

本周冠軍歌 盧凱彤 - 圓謊 [收錄專輯 - Come What May]
作曲 盧凱彤
填詞 陳浩峰@人山人海
編曲 假音人
監製 蔡德才@人山人海 / 何山

何解資訊發達嘅年代
反而令到人容易誤信不實
傳言者為爭取有利位置
不斷地自圓其說
務求製造恐慌,拍鹿為馬
從而借助接收者力量
把不實傳得更廣
一傳十、十傳百 ......
形成最完美嘅謊言

01 圓謊 [2 周冠]           盧凱彤
射波狗雄傳            恭碩良
宿醉               迪子 Feat. MC 松島
10 少年 JUMP            黃瑋中
11 華生               陳綺貞
14 最後的信仰 [1 周冠]        林二汶
15 悲觀生物學            容祖兒
16 波點女皇 [1 周冠]         王菀之
17 失戀的人站起來          林欣彤
18 運動詩歌             衛蘭
19 幸福相擁             衛詩
20 好結局              Pandora

新上榜歌曲
08 射波狗雄傳 / 恭碩良
18 運動詩歌 / 衛蘭
19 幸福相擁 / 衛詩
20 好結局 / Pandora

特別推介

容祖兒 - 圓謊 [收錄專輯 - A Time For Us]
https://www.youtube.com/watch?v=riP8oILLYZo
作曲 Eric Kwok
填詞 林夕
編曲 Eric Kwok
監製 Eric Kwok

喜歡祖兒

喜歡祖兒
bagfgfcde 發表於 2019-10-29 11:52
未睇已經估到會係咁嘅 comment

CBM 第 508 期 2019 第 38 周

作曲 謝芊彤
填詞 謝芊彤
編曲 Jimmy Fung / Perry Lau / Bert
監製 Bert

夢境嘅出現有時都係內心深處嘅反映
可以話夢一開始嘅畫面係較為真實
然之後所反映嘅畫面就係潛意識
即是平時內心隱藏嘅部分
所以夢境嘅發生都幾能夠反映到個人思想同行為
但即使係好結局喺現實中未必咁好
壞結局可能比自己發嘅噩夢更為恐佈
所以夢嘅發生都令人矛盾
好像貼近生活,但又存在著偏差

01 噩夢 [2 周冠]           雷同二友
圓謊 [2 周冠]           盧凱彤
射波狗雄傳            恭碩良
宿醉               迪子 Feat. MC 松島
10 華生               陳綺貞
11 少年 JUMP            黃瑋中
好結局              Pandora
14 運動詩歌             衛蘭
15 失戀的人站起來          林欣彤
16 幸福相擁             衛詩
17 鬥快               per se
18 夜迷宮              關淑怡
19 Goodbye My Friend         小男孩樂團
20 怨偶               MC HotDog Feat. 艾怡良

新上榜歌曲
17 鬥快 / per se
19 Goodbye My Friend / 小男孩樂團
20 怨偶 / MC HotDog Feat. 艾怡良

特別推介

胡琳 - 醒來 [收錄專輯 - 夢空間]
https://www.youtube.com/watch?v=IyxX4a6N14o
作曲 Rich Keller
填詞 陳心遙
編曲 Rich Keller
監製 Rich Keller

天后最高得第十位....
另外 你自己唱作啲歌又唔上下......

天后最高得第十位....
另外 你自己唱作啲歌又唔上下......
放空 發表於 2019-11-3 15:50
我數到至少有四位天后今年成績都特別好
但容天后喺四位之中係最好 , 都值得祝賀呀
要問下滾石點解要選擇性派歌

CBM 第 509 期 2019 第 39 周

本周冠軍歌 恭碩良 - 射波狗雄傳 [收錄專輯 - 超級市場伴奏上集]
作曲 恭碩良
填詞 喬星
編曲 恭碩良
監製 恭碩良

利益當前,紛爭無處不在
無論在 社會上、職場上 或者 與家人都有機會存在紛爭
好像有人群的地方都有機會成為戰場
要喺戰場上立足,好似要學識幾般武藝
不懂得戰場法則,自然會被淘汰

01 射波狗雄傳 [1 周冠]        恭碩良
02 聽風               林家謙
03 以青春之名            陳健安
04 噩夢 [2 周冠]           雷同二友
05 宿醉               迪子 Feat. MC 松島
06 華生               陳綺貞
07 圓謊 [2 周冠]           盧凱彤
08 下一束光 [1 周冠]         吳林峰
09 怨偶               MC HotDog Feat. 艾怡良
10 妖治時代             陳蕾
11 鬥快               per se
12 阿喪               The Hertz
13 Goodbye My Friend          小男孩樂團
14 好結局              Pandora
15 運動詩歌             衛蘭
16 少年 JUMP             黃瑋中
17 Losers Dance           李拾壹
18 國王的救生衣           Delta T
19 香檳女狼             鄧小巧
20 2-Min                Sunset Or Rise

新上榜歌曲

15 運動詩歌 / 衛蘭
17 Losers Dance / 李拾壹
18 國王的救生衣 / Delta T
19 香檳女狼 / 鄧小巧
20 2-Min / Sunset Or Rise

特別推介

尹光 Feat. KZ - 你老闆 [收錄專輯 - /]
https://www.youtube.com/watch?v=poiu-DaTbb0
作曲 何鈞源
填詞 KZ
編曲 Tommy Chan / 何鈞源
監製 何鈞源

2019 金草莓 第 3 季 歌曲

超越人類極限
李達成 / 李健達 - 吹水 [JUL]
李鈺菲 - Oh no oh no 想我嗎 [AUG]
葉文輝 - 你是你本身的傳奇 [AUG]
霍柔心 - 落單的公主 [SEP]
Busy Bee - 怪雞 [SEP]

人類可接受嘅極限
鍾達茵 - 放放放 放過我吧 [JUL]
盧宛茵 / 鄭敬基 / 蔣嘉瑩 / 蘇慧恩 / 施匡翹 / 謝志豪 - 盧師動眾 [JUL]
Yellow! - 一個都不能少 [AUG]

2019 金草莓 第 3 季 專輯
甄詠珊123 - 甄詠珊 [JUL]
娛樂經典60年 - VA [JUL]
無盡 - Supper Moment [AUG]

2019 金草莓 第 1 季
2019 金草莓 第 2 季

2019 金草莓 第 3 季 歌曲

超越人類極限
李達成 / 李健達 - 吹水 [JUL]
李鈺菲 - Oh no oh no 想我嗎 [A ...
chanchan0909 發表於 2019-11-5 15:46

nuna TL都無份 好可惜

nuna TL都無份 好可惜
RVHOCPC 發表於 2019-11-5 21:05
佢地突然唔見左 TL 隻專輯仲未出
Heartgrey 又參加緊全民造星 , 希望佢地搵返 BLACKJACK 造住歌先啦

CBM 第 510 期 2019 第 40 周

本周冠軍歌 陳健安 - 以青春之名 [收錄專輯 - 本原]
作曲 陳健安
填詞 Oscar
編曲 Sunset Or Rise / Adrian Chan
監製 Adrian Chan

喺近期派台歌類別質素都較為參差之下
老實講呢首歌本來並無成為考慮奪冠之列
不過歌曲所展示嘅輕快活力
以及歌者以在歌曲中其他部分嘅參與
都有著以一個帶領者嘅身份
鼓勵著更多人,無論甚麼年齡都好
都要保持著青春嘅心態,尋找自我快樂的方程式

01 以青春之名 [1 周冠]        陳健安
02 射波狗雄傳 [1 周冠]        恭碩良
03 噩夢 [2 周冠]           雷同二友
04 華生               陳綺貞
05 Losers Dance           李拾壹
06 少女               林宥嘉
07 聽風               林家謙
08 圓謊 [2 周冠]           盧凱彤
09 鬥快               per se
10 下一束光 [1 周冠]         吳林峰
11 風雨花              J. Arie
12 宿醉               迪子 Feat. MC 松島
13 妖治時代             陳蕾
14 香檳女狼             鄧小巧
15 2-Min                Sunset Or Rise
16 望                方皓玟
17 怨偶               MC HotDog Feat. 艾怡良
18 我冇嘢撈             ERROR
19 黑白               Cassette
20 花心               泳兒

新上榜歌曲
06 少女 / 林宥嘉
11 風雨花 / J. Arie
16 望 / 方皓玟
18 我冇嘢撈 / ERROR
19 黑白 / Cassette
20 花心 / 泳兒

特別推介

藍奕邦 - 青春於舞池流逝 [收錄專輯 - 好風光]
https://www.youtube.com/watch?v=4F6XyEGHcKo
作曲 藍奕邦 / James Ting
填詞 周耀輝
編曲 藍奕邦 / James Ting
監製 藍奕邦 / James Ting

CBM 第 511 期 2019 第 41 周

本周冠軍歌 李拾壹 - Losers Dance [收錄專輯 - /]
作曲 李拾壹
填詞 李拾壹
編曲 李拾壹 / 崔展鴻
監製 何秉舜@goomusic / 李拾壹

能者居上,無能則無立錐之地
某些方面突出者就稱之為能
而不夠突出者就可能背上無能嘅標籤
但又有幾多人甘於自降身價
願意比人話廢同無能呢

不過事實上,能者之地有限
大多都成為左所謂嘅無能者
既然係咁,又怕咩被人認為係無能者呢
所以暫時放下競爭嘅包袱
聽住呢首失敗者之歌
作為一個自我短暫安慰嘅理由

01 Losers Dance [1 周冠]       李拾壹
02 射波狗雄傳 [1 周冠]        恭碩良
03 風雨花              J. Arie
04 少女               林宥嘉
05 2-Min                Sunset Or Rise
06 華生               陳綺貞
07 噩夢 [2 周冠]           雷同二友
08 下一束光 [1 周冠]         吳林峰
09 以青春之名 [1 周冠]        陳健安
10 香檳女狼             鄧小巧
11 鬥快               per se
12 聽風               林家謙
13 圓謊 [2 周冠]           盧凱彤
14 黑白               Cassette
15 花心               泳兒
16 望                方皓玟
17 熒光               陳蕾
18 宿醉               迪子 Feat. MC 松島
19 樹搬家              陳昇
20 773312               謝安琪

新上榜歌曲
17 熒光 / 陳蕾
19 樹搬家 / 陳昇
20 773312 / 謝安琪

特別推介

Gin Lee - 芝麻開門 [收錄專輯 - beGin]
https://www.youtube.com/watch?v=4zFWF6um9QM
作曲 Fergus Chow / Gin Lee
填詞 陳詠謙
編曲 Fergus Chow
監製 Fergus Chow / Gin Lee

CBM 第 512 期 2019 第 42 周

本周冠軍歌 林宥嘉 - 少女 [收錄專輯 - /]
作曲 林宥嘉
填詞 黃偉文 / 林宥嘉
編曲 林宥嘉

起初以為呢首歌會以「她」嘅角度詮譯
點知原來係指 yoga 本人代入少女角色
向愛人訴說情感愛意,切入點較為新鮮
喺甜蜜戀曲之中倍添左一份新意

而作品所呈現嘅 Dream Pop 帶來了一種情懷嘅感覺
浮遊在情懷與現實中的美好
聽後令人溫暖又羨慕

01 少女 [1 周冠]           林宥嘉
02 風雨花              J. Arie
03 Losers Dance [1 周冠]       李拾壹
04 2-Min                Sunset Or Rise
05 熒光               陳蕾
06 射波狗雄傳 [1 周冠]        恭碩良
07 樹搬家              陳昇
08 香檳女狼             鄧小巧
09 花心               泳兒
10 華生               陳綺貞
11 噩夢 [2 周冠]           雷同二友
12 黑白               Cassette
13 鬥快               per se
14 下一束光 [1 周冠]         吳林峰
15 以青春之名 [1 周冠]        陳健安
16 圓謊 [2 周冠]           盧凱彤
17 773312               謝安琪
18 怨憎會              符家浚
19 亞特蘭提斯            姜濤
20 嗄嘻呵唏             Blaster

新上榜歌曲
18 怨憎會 / 符家浚
19 亞特蘭提斯 / 姜濤
20 嗄嘻呵唏 / Blaster

特別推介

at17 - 始終一天 [收錄專輯 - Meow Meow Meow]
https://www.youtube.com/watch?v=BTVMIgsUYA0
作曲 林一峰
填詞 林一峰
編曲 蔡德才@人山人海
監製 黃耀明 / 蔡德才 / 李端嫻@人山人海

你好支持小巧

你好支持小巧
bagfgfcde 發表於 2019-11-14 13:04
咁啱喺呢周係最高位 , 之後走勢開始急轉直下了

CBM 第 513 期 2019 第 43 周

本周冠軍歌 J.Arie - 風雨花 [收錄專輯 - /]
作曲 J.Arie
填詞 陳嘉朗
編曲 糖兄
監製 糖兄

喺《假設性無罪》之中
J.Arie 飾演嘅細 V 一角受到嘅性侵犯事件
可以話係與之後引起嘅各種事件離不開關係
喺呢套劇裡面可以睇到人性嘅醜態
辦公室之中,是非成為左工作嘅一部分
職場上地位較弱嘅人
為了保住機會甘願承受騷擾
同時對被侵犯嘅人又會欠缺同理心
但當發現自己成為間接者加害了受害者
才發現一切來得太遲,形成一發不可收拾嘅結果
最終大家都受到了不必要嘅傷害

01 風雨花 [1 周冠]          J. Arie
02 熒光               陳蕾
03 2-Min                Sunset Or Rise
04 樹搬家              陳昇
05 少女 [1 周冠]           林宥嘉
06 Losers Dance [1 周冠]       李拾壹
07 射波狗雄傳 [1 周冠]        恭碩良
08 花心               泳兒
09 二零一九             LMF
10 鬥快               per se
11 我們不碎             ERROR
12 香檳女狼             鄧小巧
13 773312               謝安琪
14 尋找白金漢            馮允謙
15 華生               陳綺貞
16 噩夢 [2 周冠]           雷同二友
17 嗄嘻呵唏             Blaster
18 富上代              Dear Jane
19 一秒               林欣彤
20 喘息空間             Gin Lee

新上榜歌曲
09 二零一九 / LMF
11 我們不碎 / ERROR
14 尋找白金漢 / 馮允謙
18 富上代 / Dear Jane
19 一秒 / 林欣彤
20 喘息空間 / Gin Lee

特別推介

J.Arie - 你死我活 [收錄專輯 - /]
https://www.youtube.com/watch?v=BP_qLDjNM2Q
作曲 Park Keun-tae
填詞 火火
編曲 Kang  Woo-hyun / Min Sung-jin
監製 Kang Woo-hyun / 藝琛

Amazing!

CBM 第 513 期 2019 第 43 周

本周冠軍歌 J.Arie - 風雨花 [收錄專輯 - /]
作曲 J.Arie
填詞 陳嘉朗
...
chanchan0909 發表於 2019-11-17 08:41

Jarie竟然俾人性侵犯

Jarie竟然俾人性侵犯
RVHOCPC 發表於 2019-11-19 00:20
https://www.youtube.com/watch?v=p_gc0NcJaSk
J.Arie 有好多經歷你唔知姐

Amazing!
bagfgfcde 發表於 2019-11-17 11:03
白雲會告訴我 17>09>04>02>01>04>10>06>11>15 10 weeks
噩夢 16>04>03>03>01>02>04>01>04>03>07>11>16 13 weeks

組金 confirmed !!!

J.Arie 有好多經歷你唔知姐
chanchan0909 發表於 2019-11-19 14:17

啲comments 好mean

啲comments 好mean
RVHOCPC 發表於 2019-11-19 14:22
I hate them
我相信 J.Arie !

CBM 第 514 期 2019 第 44 周

本周冠軍歌 LMF - 二零一九 [收錄專輯 - LMF 2009-2019 EP]
作曲 DavyBigFly
填詞 KIT / PHAT / MC 仁 / WAH
編曲 DavyBigFly At A.Room Studio
監製 DavyBigFly

每一次社會大事都會有唔少有關該題材嘅歌曲推出
證明時代曲同社會有著緊密連繫嘅關係
呢首沒有懸念係其中一首該題材嘅代表作
LMF 即便時隔五年再度發聲
仍於歌詞中的每一句都能撃中聽眾情緒

01 二零一九 [1 周冠]         LMF
02 熒光               陳蕾
03 樹搬家              陳昇
04 天雷               Serrini
05 風雨花 [1 周冠]          J. Arie
06 我們不碎             ERROR
07 尋找白金漢            馮允謙
08 花心               泳兒
09 火樹               Nowhere Boys
10 侵蝕               恭碩良
11 2-Min                Sunset Or Rise
12 少女 [1 周冠]           林宥嘉
13 一秒               林欣彤
14 花之亂              小塵埃 Feat. 王菀之
15 初音               林二汶
16 Losers Dance [1 周冠]       李拾壹
17 跳草裙舞             The Boogie Playboys
18 射波狗雄傳 [1 周冠]        恭碩良
19 Let Me Fall            孫盛希
20 迷惘               邱比

新上榜歌曲
04 天雷 / Serrini
09 火樹 / Nowhere Boys
10 侵蝕 / 恭碩良
14 花之亂 / 小塵埃 Feat. 王菀之
15 初音 / 林二汶
17 跳草裙舞 / The Boogie Playboys
19 Let Me Fall / 孫盛希
20 迷惘 / 邱比

特別推介

LMF - 數治時代 [收錄專輯 - LMF 2009-2019 EP]
https://www.youtube.com/watch?v=4FEfKYWHLIE
作曲 DavyBigFly
填詞 DavyBigFly
編曲 DavyBigFly
監製 DavyBigFly

CBM 第 514 期 2019 第 44 周

本周冠軍歌 LMF - 二零一九 [收錄專輯 - LMF 2009-2019 EP]
作曲 DavyBig ...
chanchan0909 發表於 2019-11-19 14:34

陳蕾次次都係02>02扮冠左!

五大好歌 缺一不可

二零一九 / LMF
天雷 / Serrini
一秒 / 林欣彤
花之亂 / 王菀之
我要給世界最悠長的濕吻 / 蔡健雅

五大好歌 缺一不可

二零一九 / LMF
天雷 / Serrini
一秒 / 林欣彤
花之亂 / 王菀之
我要給世界最悠長的濕 ...
bagfgfcde 發表於 2019-11-19 16:43
二零一九之亂,天雷要給世界最悠長的一秒濕吻
我將五首歌合成左一句句子
陳蕾次次都係02>02扮冠左!
RVHOCPC 發表於 2019-11-19 14:37
你錯啦 , 今次真係有冠