返回列表 發帖
CH細聽.音樂推介 第十五週

Rk Lw Nw Singer Song
1  2  2  陳輝陽×女聲合唱 終身美麗
2  n  1  容祖兒 ...
CunninG 發表於 2019-4-10 22:44

支持Becoming Sammi

CH細聽.音樂推介 第十六週

1  9  4  盧凱彤 光之外
2  2  2  容祖兒 Pretty Crazy
3  1  3  陳輝陽×女聲合唱 終身美麗
4  n  1  Serrini 小紅
5  n  1  AGA Tonight
6  n  1  Mr. 細說。叫喊
7  6  3  陳健安 告別的藝術
8 10 2  方大同 白髮
9  n  1  梁靜茹 微光
10 n 1  衛蘭 所以我愛(feat. AF / Jill Vidal / SHIMICA / Daniel Chu)
---------------------------------------------------
逆流大叔

2018年最overrated的一套電影肯定是《逆流大叔》,
電影將數條故事線勉強地拼在一起, 難以令我投入故事之中。

話雖如此, RubberBand的音樂確實拯救了這部電影,
因為它讓我在每次抽離故事時,
一次又一次透過音樂把我拉回去,
讓我最少在音樂中感受到《逆流大叔》的衝勁,
所以這兩個金像獎實在實至名歸。

但願大家也能擁有逆流大叔的精神,
在面對不如意事可以迎難而上,
縱然結果未必每次都是盡如人意,
但至少你會活得心安理得。

RubberBand - 逆流之歌
「 拼了所有 斷氣方休
  靠我呼吸捲起整個宇宙 」

CH細聽.音樂推介 第十七週

1  6  2  Mr. 細說。叫喊
2  2  3  容祖兒 Pretty Crazy
3  5  2  AGA Tonight
4  7  4  陳健安 告別的藝術
5  4  2  Serrini 小紅
6  n  1  吳青峰 歌頌者
7 10 2  衛蘭 所以我愛(feat. AF / Jill Vidal / SHIMICA / Daniel Chu)
8  9  2  梁靜茹 微光
9  3  4  陳輝陽×女聲合唱 終身美麗
10 n 1  李晧軒 講感情 傷感情
---------------------------------------------------
強風吹拂

今個星期只睇一樣野 - 強風吹拂。

向井太一 - 道
「 この道も あの空も
  僕らを未来へ紡ぐ  」

2>2>2
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

2>2>2
616.1314 發表於 2019-4-24 20:22

支持小兒 兒兒
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

亞亞亞!
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

支持第十位 , 期待榜主獨家披露個人感情同受傷經歷

3 4 9 好高質
支持亞亞亞低調買牛扒 高調做天后
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

chanchan0909 發表於 2019-4-25 19:25

做咩啫你

3 4 9 好高質
支持亞亞亞低調買牛扒 高調做天后
JasOh103 發表於 2019-4-25 20:09

呢句好岩聽

chanchan0909 發表於 2019-4-25 19:25

作為一個STRONG AND INDEPENDENT既版主
點會比感情事傷到
更何況我呢家都無感情事 (呢個可能係最大既傷 )
做咩啫你
stopzi 發表於 2019-4-25 20:48

可能ED見一個上一個, 所以佢受左刺激...
亞亞亞!
John 發表於 2019-4-25 00:24
支持小兒 兒兒
帥小寶` 發表於 2019-4-24 23:36

支持愛祖

CH細聽.音樂推介 第十七週

1  6  2  Mr. 細說。叫喊
2  2  3  容祖兒 Pretty Cr ...
CunninG 發表於 2019-4-24 19:45

呢期無咩歌好上

呢期無咩歌好上
賴爽 發表於 2019-4-26 16:13

其實年年到呢個時間香港都無咩歌  所以我每年呢個時間都可以好專心聽番上年有咩錯過既國語碟'

CH細聽.音樂推介 第十八週

1  2  4  容祖兒 Pretty Crazy
2  1  3  Mr. 細說叫喊
3  9  5  陳輝陽×女聲合唱 終身美麗
4  4  5  陳健安 告別的藝術
5 10 2  李晧軒 講感情 傷感情
6  n  1  周國賢 鬼才
7  n  1  Robynn & Kendy 明陣
8  6  2  吳青峰 歌頌者
9  5  3  AGA Tonight
10 n 1  許廷鏗 單數
無題

鄭秀文 - 交換溫柔
「 將溫柔 捐給你 都怕未夠 」

即上Alfred

CH細聽.音樂推介 第十八週

1  2  4  容祖兒 Pretty Crazy
2  1  3  Mr. 細說叫 ...
CunninG 發表於 2019-5-1 14:17

高質到喊
又交換溫柔 又終身美麗

明年準備投呢位榜主做壇草
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

高質到喊
又交換溫柔 又終身美麗

明年準備投呢位榜主做壇草 ...
JasOh103 發表於 2019-5-3 12:14
呢啲咪就係傳說中用歌示愛嘅真正示範囉
支持你地兩個下年拎情侶大獎金獎

將溫柔 捐給你 都怕未夠
為著你我只怕捐軀都不夠
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

將溫柔 捐給你 都怕未夠
為著你我只怕捐軀都不夠
John 發表於 2019-5-3 12:45

魔音

呢啲咪就係傳說中用歌示愛嘅真正示範囉
支持你地兩個下年拎情侶大獎金獎  ...
chanchan0909 發表於 2019-5-3 12:19

慢慢喜歡你 is the best
高質到喊
又交換溫柔 又終身美麗

明年準備投呢位榜主做壇草 ...
JasOh103 發表於 2019-5-3 12:14

壇草我唔敢當啵...
即上Alfred
lca6 發表於 2019-5-1 15:42

可惜只得一星期....

CH細聽.音樂推介 第十九週

1  R  2  五月天 轉眼(2018自傳最終章)
2  7  2  Robynn & Kendy 明陣
3  1  5  容祖兒 Pretty Crazy
4  n  1  RubberBand 孤島人
5  n  1  黃瑋中 雙失受害者
6  n  1  Serrini 靜謐神林
7  n  1  蔡依林 你也有今天
8  5  3  李晧軒 講感情 傷感情
9  6  2  周國賢 鬼才
10 5 4  Mr. 細說.叫喊
生存以上 生活以下

這幾天因為工作原因,
一直過得不快樂。

但在我快要放棄自己時,
他們總時及時出現,
教會我快樂應該由自己判斷。

就是這句話,
即使今天一直給責備,
我也覺得沒什麼大不了,
因為潮落之後一定有潮起。

五月天 - 人生海海
「 就算是這個世界 把我拋棄
  而至少快樂傷心我自己決定 」

慢慢喜歡你 is the best  
CunninG 發表於 2019-5-9 22:32
已經連續輸左兩年
等睇你下年贏 情侶 + 壇草
CH細聽.音樂推介 第十九週

1  R  2  五月天 轉眼(2018自傳最終章)
2  7  2  Roby ...
CunninG 發表於 2019-5-9 22:39
支持新上榜同重新上榜 !
送首歌比你啦
唇在笑眉在跳感覺開了 唇在笑眉在跳感覺開了 唇在笑眉在跳感覺開了 ...

Pretty Crazy 仲喺度
呢個榜主好高質
二〇二三年度全女班投票

Pretty Crazy 仲喺度
呢個榜主好高質
616.1314 發表於 2019-5-12 15:26

希望大家記住我係真愛祖
已經連續輸左兩年
等睇你下年贏 情侶 + 壇草
支持新上榜同重新上榜 !
送首歌比你啦
唇在笑眉在跳 ...
chanchan0909 發表於 2019-5-10 10:01

但我見到你地星期六去拍拖
覺得你地更實至名歸

CH細聽.音樂推介 第二十週

1  6  2  Serrini 靜謐神林
2  7  2  蔡依林 你也有今天
3  4  2  RubberBand 孤島人
4  5  2  黃瑋中 雙失受害者
5  1  3  五月天 轉眼(2018自傳最終章)
6  3  6  容祖兒 Pretty Crazy
7  8  4  李晧軒 講感情 傷感情
8  2  3  Robynn & Kendy 明陣
9  9  3  周國賢 鬼才
10 10 5  Mr. 細說叫喊
長大了嗎?

Mami: 就當眾人皆醒我獨醉吧再也不緊要

Serrini - 放棄治療

第四位好高質
不過第一同第六位仲高質

但我見到你地星期六去拍拖
覺得你地更實至名歸 ...
CunninG 發表於 2019-5-15 22:05
呢個煙幕黎嘅姐 , 有時我地眼見嘅野未必係最真實架嘛
例如喺我見到你地一班人咁 , 我以為你地組團拍拖

2  7  2  蔡依林 你也有 ...
CunninG 發表於 2019-5-15 22:08
1 , 3 , 4 厲害 !

2  7  2  蔡依林 你也有 ...
CunninG 發表於 2019-5-15 22:08

babe 一齊推你也有今天

babe 一齊推你也有今天
賴爽 發表於 2019-5-16 11:00

呢排真係無歌上 再加上ugly beauty d歌真係愈聽愈好loop

呢個煙幕黎嘅姐 , 有時我地眼見嘅野未必係最真實架嘛
例如喺我見到你地一班人咁 , 我以為你地組 ...
chanchan0909 發表於 2019-5-16 10:29

成班人拍拖呢種open relationship我未接受到
估唔到你咁前衛

第四位好高質
不過第一同第六位仲高質
bagfgfcde 發表於 2019-5-15 22:19

其實我覺得最高質係今期既舊歌推介

長大了嗎...

CH細聽.音樂推介 第二十一週

1  2  3  蔡依林 你也有今天
2  3  3  RubberBand 孤島人
3  7  5  李晧軒 講感情 傷感情
4  n  1  鄧小巧 精神餵飼
5  n  1  馮允謙 山旮旯
6  1  3  Serrini 靜謐神林
7  4  3  黃瑋中 雙失受害者
8  6  7  容祖兒 Pretty Crazy
9  n  1  MC HotDog Do You Remember
10 n 1  Nowhere Boys 掹藤
喜歡祖兒

係TG已經想玩
最後拖到呢家先玩

每隻碟揀一首
我會咁揀

EP - 這分鐘更愛你
EP2 - 何苦
誰來愛我 - 為你萬歲
喜歡祖兒 - 痛愛
全身暑假 - 故弄玄虛
隆重登場 - 怯
說真的 - Heart Beat
Something About You - 我的麻煩男友
一個人的情歌 - 無
喜歡祖兒2 - 爭氣
我的驕傲 - 與貓共舞
Show Up - 勉強幸福
獨照 - 獨照
Nin9 2 5ive - 候鳥樹
Give Love A Break - 男朋友與歌
喜歡祖兒3 - 呼不天應
Bi-Heart - 去火星戀愛
Ten Most Wanted - 上次坐飛機
(中間好似出左隻Trush)
Close Up - 愛一個上一課
小小 - 間接傷害
Glow - 很忘
喜歡祖兒4 - Lucky Star
In Motion - 夢非夢
A Time For Us - 搜神記
很忙 - 很忙
Joey Ten - 雙冠軍
空港 - 空港
Joey & Joey - 蜉蝣
Moment - 正好
小日子 - 近在咫尺
Me Re-do - 飄紅
J-pop - 黃昏點唱機
一百個我 - 第一百個我
答案之書 - 優秀

Best of the best
容祖兒 - 近在咫尺
「 能再相聚有多久
  命中註定了要牽的手 」

真祖粉

我琴日心血來潮 第一次聽小日子全碟
都係一般 最鍾意天窗同蟲之家

真祖粉

我琴日心血來潮 第一次聽小日子全碟
都係一般 最鍾意天窗同蟲之家 ...
John 發表於 2019-5-22 22:51

反而呢兩隻我麻麻 

反而呢兩隻我麻麻 
CunninG 發表於 2019-5-22 23:04

真假祖粉差異現形
不過j pop我都係最鍾意黃昏

反而呢兩隻我麻麻 
CunninG 發表於 2019-5-22 23:04

聽到中間訓著左
不過其實係因為我真係眼訓

聽到中間訓著左
不過其實係因為我真係眼訓
John 發表於 2019-5-22 23:13

我覺得呢隻碟最合適係下午食tea時間聽
真假祖粉差異現形
不過j pop我都係最鍾意黃昏
John 發表於 2019-5-22 23:06

又咁講小日子我係異形
因為我係祖粉個tg group見到好多人揀臨床/蟲之家 (including king jer)
反而近在咫尺仲有人話悶

我覺得呢隻碟最合適係下午食tea時間聽

又咁講小日子我係異形
因為我係祖粉個tg group見到好多 ...
CunninG 發表於 2019-5-22 23:24

我搭緊車返屋企個陣聽咋

即上San Ka La

CH細聽.音樂推介 第二十二週

1  2  4  RubberBand 孤島人
2  5  2  馮允謙 山旮旯
3  1  4  蔡依林 你也有今天
4  n  1  林欣彤 玫瑰式體驗
5  4  2  鄧小巧 精神餵飼
6  3  6  李晧軒 講感情 傷感情
7  6  4  Serrini 靜謐神林
8 10  2  Nowhere Boys 掹藤
9  n  1  潘裕文 情歌
10 n 1  恭碩良/岑寧兒 5:59pm
愛是永恆

今個星期聽得最多就係「愛最大」
或者就係因為愛係一種可以超越時間既概念
才會顯得愛既存在係特別、美麗、動人

艾怡良 - Forever Young
「 我一橫一豎 描上過程 
  我一刀一剪 摺成了永恆 」

講感情傷感情持久力好強

2  5  2  馮允謙 山旮 ...
CunninG 發表於 2019-5-29 22:36

stopzi 發表於 2019-5-30 22:05

講感情傷感情持久力好強
John 發表於 2019-5-30 11:21

我覺得還好但又未覺得正到/感動到想冠

山旮旯高位上榜!
支持!

2  5  2  馮允謙 山旮 ...
CunninG 發表於 2019-5-29 22:36

OUT 咗 Pretty Crazy 好慘
二〇二三年度全女班投票

CH細聽.音樂推介 第二十一週

1  2  3  蔡依林 你也有今天
2  3  3  RubberBand  ...
CunninG 發表於 2019-5-22 22:32

最諷刺係發起呢個活動嗰條友係鍾意膠歌嘅
二〇二三年度全女班投票

最諷刺係發起呢個活動嗰條友係鍾意膠歌嘅
616.1314 發表於 2019-5-31 15:51

我都唔好意思同人講我地係鍾意緊同一個偶像

CH細聽.音樂推介 第二十三週

1  2  3  馮允謙 山旮旯
2  2  5  RubberBand 孤島人
3  n  1  蔡依林 玫瑰少年
4  4  2  林欣彤 玫瑰式體驗
5  7  5  Serrini 靜謐神林
6  n  1  梁詠琪 再見灰姑娘
7  10 2  恭碩良/岑寧兒 5:59pm
8  n  1  陳柏宇 金草莓
9  n  1  per se 波雅斯
10 6 7  李晧軒 講感情 傷感情
限時外語推介

Official髭男dism - Pretender
「 出会える世界線 選べたらよかった 」

你段感情傷左 7 個禮拜

CH細聽.音樂推介 第二十三週

1  2  3  馮允謙 山旮旯
2  2  5  RubberBand 孤島 ...
CunninG 發表於 2019-6-5 23:38

冠軍歌高質
好榜要推推

個榜好高質

個榜好高質
Kfmusic 發表於 2019-6-7 14:34
冠軍歌高質
好榜要推推
放空 發表於 2019-6-6 14:09

希望大家今年可以支持追風 HE DESERVES MORE

你段感情傷左 7 個禮拜
chanchan0909 發表於 2019-6-6 14:05

估唔到呢位會員好擔心我段感情不過你咁擔心我既感情我會好擔心你既另一半會因此而唔開心