返回列表 發帖
你段感情傷左 7 個禮拜
chanchan0909 發表於 2019-6-6 14:05

SSN Chart (29 Mar)  冠軍: 回復原廠設定 - SADJAY  |  亞軍: Control Freak - 小塵埃

Jason餵飼遺憾落榜..

CH細聽.音樂推介 第二十四週

明日有更重要的話要做, 提早出榜。

Rk Lw Nw Singer Song
1  2  6  RubberBand 孤島人 (#1 for 2 weeks)
2  4  3  林欣彤 玫瑰式體驗
3  1  4  馮允謙 山旮旯
4  3  2  蔡依林 玫瑰少年
5  n  1  陳健安 在錯誤的宇宙尋找愛
6  n  1  達明一派 回憶有罪
8 10 8  李晧軒 講感情 傷感情
8  7  3  恭碩良/岑寧兒 5:59pm
9  9  2  per se 波雅斯
10 5 6  Serrini 靜謐神林
---------------------------------------------------
有些事現在不做一輩子都不會做了

要提早出榜, 亦都係因為我知道有啲說話今日唔講,
第日再講就無用。

過去幾年, 我地已經見到一班又一班既年青人,
付出自己既前途同未來, 去爭取理應屬於大家既自由同民主。
但另一方面, 我又會反問自己,
香港係咪真係值得佢地付出咁多?
香港人係咪又真係值得擁有民主同自由?

係大是大非面前,
未必每個人都有做家明既勇氣同覺悟,
但唔代表我地乜都做唔到。
如果你有時間, 就過黎支持下咁多位家明,
即使你未必可以做到家明咁勇敢,
你既出現仍然可以比到力量佢地!!

謝安琪 - 家明
「 他出發找最愛今天也未回來
  留低哪種意義就看世間怎記載 」

家明 共勉之
Jason's Playlist 2024
Week 15 拯救我自己 - 陳慧敏

CH細聽.音樂推介 第二十五週

1  5  2  陳健安 在錯誤的宇宙尋找愛
2  4  3  蔡依林 玫瑰少年
3  1  7  RubberBand 孤島人
4  n  1  陳輝陽x女聲合唱 明日有明天
5  3  5  馮允謙 山旮旯
6  6  2  達明一派 回憶有罪
7  n  1  陳慧敏 沉默之間
8  2  4  林欣彤 玫瑰式體驗
9  9  3  per se 波雅斯
10 n  1  林家謙 just carry on
---------------------------------------------------
假使世界原來不像你預期

假使世界原來不像你預期,
你有多難過我都知。

所以,一定唔好死,
因為我地係夥伙。

RubberBand - 夥伙
「 It's All right!  We're Together
  從來不會丟低一個       」

下面好似同冠軍歌有少少環環相扣啵

下面好似同冠軍歌有少少環環相扣啵
kwanie 發表於 2019-6-19 23:36

個關係應該係
1)我同陳健康既政治立相同
又或者
2)我係錯誤的地方尋找民主

我對rubberband一直都係路人粉
叫做買過兩隻碟
SSN Chart (29 Mar)  冠軍: 回復原廠設定 - SADJAY  |  亞軍: Control Freak - 小塵埃

我對rubberband一直都係路人粉
叫做買過兩隻碟
John 發表於 2019-6-20 13:50

我隻隻都有買

CH細聽.音樂推介 第二十六週

1  2  4  蔡依林 玫瑰少年
2  1  3  陳健安 在錯誤的宇宙尋找愛
3  R 10 艾怡良 Forever Young
4  7  2  陳慧敏 沉默之間
5  4  2  陳輝陽x女聲合唱 明日有明天
6  R  4  蔡健雅 遺書
7  n  1  小塵埃 高地之下
8  n  1  鄭秀文 我們都是這樣長大的
9  3  8  RubberBand 孤島人
10 5 6  馮允謙 山旮旯
比d掌聲自己

世界那麼大, 總不能永遠留在同一個地方,
即使前進未必是一個聰明的決定,
但至少比起留在現時的Comfort zone,
還是踏前了一步。

看來我要準備心情去迎接面前的未知數。

方皓玟 - 你是你本身的傳奇
「 高與低 得與失之間 無法準備
  你是你本身的傳奇 前路裡振翅再高飛 」

我隻隻都有買
CunninG 發表於 2019-6-27 22:42

我係E, G, H
(原來係3隻)

支持第二位同第八位
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

看來我要準備心情去臨接面前的未知數

我以為入錯B字頭會員的榜

慢慢喜歡你再次慘遭 bully

好有品味的榜單

值得支持既高質榜

值得支持既高質榜
JasOh103 發表於 2019-6-29 08:26

因為第六位

weiquan 發表於 2019-6-29 01:30

我都係

慢慢喜歡你再次慘遭 bully
chanchan0909 發表於 2019-6-29 07:28

呢種歌係兩位專員既定情愛歌
所以好神聖
無咩事都唔好搞佢
以免比人誤會啦
好有品味的榜單
bagfgfcde 發表於 2019-6-29 08:00
weiquan 發表於 2019-6-29 01:30
我都係
timc524 發表於 2019-6-29 09:13

今期既重新上榜歌曲的確係inspired by b會員
ps. 其實當果期無咩歌想上
我就會睇下其他榜主有咩推介
看來我要準備心情去臨接面前的未知數
John 發表於 2019-6-29 01:26

我岩岩自發現自己打錯字
個未知數其實指好多野
不過今次主要係同自己有關
但因為未firm
所以等firm左再同大家分享詳情
支持第二位同第八位
616.1314 發表於 2019-6-29 01:25

值得支持既高質榜
JasOh103 發表於 2019-6-29 08:26

其實我覺得MAG果首第八位好聽D...
不過呢首都唔差
可能有美祖加持

CH細聽.音樂推介 第二十七週

1  3 11 艾怡良 Forever Young (#1 for 3 weeks)
2  n  1  Leo王 神經兮兮
3  6  5  蔡健雅 遺書
4  4  3  陳慧敏 沉默之間
5  7  2  小塵埃 高地之下
6  2  4  陳健安 在錯誤的宇宙尋找愛
7  8  2 鄭秀文 我們都是這樣長大的
8  n  1  連詩雅 過路人
9  5  3  陳輝陽x女聲合唱 明日有明天
10 n 1  The Boogie Playboys 牧場裡的羊
夢遊

夢遊的人往往不知道自己在睡夢中,
作為旁人, 面對不同的夢遊病患者,
我們也應該以不同的手法去面對。

有些夢遊人士或者本身就是個沒良心的人
所以他們的夢話極度涼薄, 亦欠缺邏輯,
面對他們應該敬而遠之, 把他們的話當成耳邊風就好了。

有些夢遊人士則相反, 在夢境中可能遇上了太多的不公,
所以他們夢遊時的動作會有點粗暴,
但請放心, 他們只會對不公的象徵發洩, 不會傷害他人。
作為旁人, 我們不是要譴責他們的行為,
相反, 我們應該要支持他們,
了解夢遊的成因,
與他們一起解決問題。

孫盛希 - 夢遊
「 需要你陪 不可以 沒有最愛的音樂和你 」

CH細聽.音樂推介 2019第二季小結

第一季派台精選
Mr. - 細說.叫喊
RubberBand - 孤島人
Serrini - 靜謐神林
容祖兒 - Pretty Crazy
陳健安 - 在錯誤的宇宙尋找愛
陳健安 - 告別的藝術
陳輝陽×女聲合唱 - 終身美麗
馮允謙 - 山旮旯
盧凱彤 - 光之外

第二季派台首選

第一季幕後首選
曲/ 馮穎琪 - 在錯誤的宇宙尋找愛
詞/ Tim Lui - 孤島人
編/ Hanz - 靜謐神林
監/ 盧凱彤/蔡德才@人山人海 - 光之外

2019年合資格新人
Dusty Bottle
林家謙

支持碎雅

CH細聽.音樂推介 2019第二季小結

第一季派台精選
Mr. - 細說.叫喊
RubberBand - 孤島人
Serrini - 靜謐 ...
CunninG 發表於 2019-7-3 23:37

支持祖支持 PC
首選好高質
呢個榜主好 good taste
二〇二三年度全女班投票

CH細聽.音樂推介 第二十七週

1  3 11 艾怡良 Forever Young (#1 for 3 weeks)
2  ...
CunninG 發表於 2019-7-3 22:48
希望下周孫盛希強勢上榜 !!!

希望下周孫盛希強勢上榜 !!!
chanchan0909 發表於 2019-7-4 14:11

我接納你既意見

John 發表於 2019-7-4 13:12

I MISS OLD FIONA

支持祖支持 PC首選好高質
呢個榜主好 good taste
616.1314 發表於 2019-7-4 12:05

希望PC唔會係今年唯一一首冠軍歌...
支持碎雅
kwanie 發表於 2019-7-4 01:54

只要唔係星夢班底就可以

CH細聽.音樂推介 第二十八週

1  7  3  鄭秀文 我們都是這樣長大的
2  n  1  陳零九/孫盛希 北京的夜晚
3  6  5  陳健安 在錯誤的宇宙尋找愛
4  2  2  Leo王 神經兮兮
5  1 12 艾怡良 Forever Young (#1 for 3 weeks)
6  5  3  小塵埃 高地之下
7  8  2  連詩雅 過路人
8  n  1  鄭欣宜 救命歌
9  4  4  陳慧敏 沉默之間
10 n 1  吳青峰 巴別塔慶典

說 艾怡良

比起取得歌后,
我更想艾怡良拿下一座「最佳作曲人/作詞人」,
原因很簡單,
雖然我很喜歡她的聲音,
但我更喜歡她的創作。

她的創作時而芭樂, 時而深邃, 時而溫柔, 時而剛強,
充滿無限的可能性和濃濃的情感,
並且在她的世界中找到一份共鳴。

楊凱琳/余楓 - 怎麼還不愛

呢個榜高質到喊

見到陳零九孫盛希高位上榜 , 本人深感安慰 !
希望有機會同艾怡良合作 !

CH細聽.音樂推介 第二十九週

1  3  6  陳健安 在錯誤的宇宙尋找愛 (#1 for 2 weeks)
2  1  4  鄭秀文 我們都是這樣長大的
3  n  1  容祖兒 悲觀生物學
4  n  1  王菀之 波點女皇
5  8  2  鄭欣宜 救命歌
6  2  2  陳零九/孫盛希 北京的夜晚
7  4  3  Leo王 神經兮兮
8  6  4  小塵埃 高地之下
9  n  1  Dear Jane 2084
10 n 1  AGA Everyday
新歌簡評

最新有好多女歌手派左歌, 我揀左其中五首分享我既睇法

波點女皇: 一聽就好鍾意, 編曲好搶耳, 係一首既有個性又不失流行度既作品
悲觀生物學: 個曲唔順, 不過vocal夠感情補番曲既不足, 再次證明慘情廣東歌容祖兒真係無得輸, 但mixing有好大進步空間
野木蘭: 其實泳兒真係唱得, 好多曲風佢都carry到, 今次一樣, 同埋無左唱hifi陣悶氣
Everyday: 不過不失啦, 感覺Aga好似去左個樽頸位, 又或者之前太高質, 今次略嫌唔夠surprise
偷情的禮儀: vocal唔合格啵, 我聽既時候真係feel唔到偷情既感覺, 反而好擔心佢d高音位
都係果句啦, 謝安琪既強項係關懷社會, 聲音/感情傳遞跟本唔係佢既強項

要我由最唔鍾意聽排到最鍾意, 我會咁排:
偷情的禮儀>Everyday>>>>>野木蘭>>>悲觀生物學>>>>>>波點女皇

謝安琪 - 偷情的禮儀*

*因為無打算上, 所以就po下比大家認識下

支持兩週冠

支持齊齊兩週冠

波點女皇堅正
XX的XX唔想聽 未聽過 真.有緣先聽

波點女皇堅正
XX的XX唔想聽 未聽過 真.有緣先聽
John 發表於 2019-7-18 00:30

情歌的情歌
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 14 冠軍歌:留香瓊 - 半空

情歌的情歌
JayantL 發表於 2019-7-18 01:22

陌生的背影:(

嘩 呢個榜主好高質啊
冠亞季都 GQ 到一個點
好想愛呢個榜主
二〇二三年度全女班投票

1>2 真係好高質

偷情vocal越後越勉強 唱得越辛苦
但係聽唔到偷情既感覺正正就係呢首歌想帶出既野
沐春風就話到明你聽係偷緊 呢首要掩飾罪行所以唔可以太張揚

CH細聽.音樂推介 第二十九週

1  3  6  陳健安 在錯誤的宇宙尋找愛 (#1 for 2 wee ...
CunninG 發表於 2019-7-17 23:31
可惡 ! 野木蘭高 Everyday 咁多分都上唔到 !

可惡 ! 野木蘭高 Everyday 咁多分都上唔到 !
chanchan0909 發表於 2019-7-18 14:31

我今個星期補番

1>2 真係好高質

偷情vocal越後越勉強 唱得越辛苦
但係聽唔到偷情既感覺正正就係呢首歌想 ...
JasOh103 發表於 2019-7-18 14:17

佢既FANS應該會話係用VOCAL既辛苦表達偷情既辛苦

嘩 呢個榜主好高質啊 冠亞季都 GQ 到一個點
好想愛呢個榜主
616.1314 發表於 2019-7-18 02:12

全女班既你竟然會話冠軍好聽
情歌的情歌
JayantL 發表於 2019-7-18 01:22

波點女皇堅正XX的XX唔想聽 未聽過 真.有緣先聽
John 發表於 2019-7-18 00:30

唔明點解有人會話波點女皇難聽
點解某歌手咁多呢Dfans

支持齊齊兩週冠
weiquan 發表於 2019-7-18 00:11
支持兩週冠
kwanie 發表於 2019-7-17 23:34

不如直接埋年尾見

CH細聽.音樂推介 第三十週

1  8  5  小塵埃 高地之下
2  2  5  鄭秀文 我們都是這樣長大的
3  n  1  方皓玟 願
4  4  2  王菀之 波點女皇
5  3  2  容祖兒 悲觀生物學
6  1  7  陳健安 在錯誤的宇宙尋找愛
7  5  3  鄭欣宜 救命歌
8  n  1  泳兒 野木蘭
9 10 2  AGA Everyday
10 n 1  李幸倪 以愛情的罪名
無題

我今日做左一件好唔合理既事,
就係嘗試同大陸親戚解釋反送中既真相,
嘗試用道理去說服佢地。

最後, 我發現自己係浪費緊自己保貴既時間。

完。

周國賢 - 今生不回家
「 你的襯衫歸你 我的結他歸我 」

容祖兒 >>> 泳兒 >> 李幸兒

正想問點解食飯時間咁得閒嘈埋啲咁嘅交
= = = = = = = = = =
支持小明~~~

支持 2 3 5 6 8
LM Gin Lee 10>xx
二〇二三年度全女班投票

10首都愛

10首都愛
JasOh103 發表於 2019-7-28 22:28

咁記得支持悲觀生物學
支持 2 3 5 6 8
LM Gin Lee 10>xx
616.1314 發表於 2019-7-27 01:02

10>xx is still better than 偷XXX儀
容祖兒 >>> 泳兒 >> 李幸兒
bagfgfcde 發表於 2019-7-24 23:33

I dont know her

正想問點解食飯時間咁得閒嘈埋啲咁嘅交
= = = = = = = = = =
支持小明~~~
kwanie 發表於 2019-7-25 21:56

BTW, 原來同我嘈交既果位係我果位公安舅父
而我呢個星期六日要番大陸
希望我唔會被扣留啦

咁記得支持悲觀生物學  

10>xx is still better than 偷XXX儀

I dont know her

BTW, 原來 ...
CunninG 發表於 2019-7-30 17:22

偷葉劉淑儀!

偷葉劉淑儀!
John 發表於 2019-7-31 01:02

好暴力既行為, 我要強烈譴責你

CH細聽.音樂推介 第三十一週

1  4  3  王菀之 波點女皇
2  6  8  陳健安 在錯誤的宇宙尋找愛
3  3  2  方皓玟 願
4  2  6  鄭秀文 我們都是這樣長大的
5  n  1  RubberBand ¿醒未?
6  n  1  Dusty Bottle 問世間情是何物
7  5  3  容祖兒 悲觀生物學
8  n  1  JW 逃生門
9  7  4  鄭欣宜 救命歌
10 9 2  泳兒 野木蘭
喜歡這個城, 即使已變形

JW - 維多利亞
「 我最愛的已經失了蹤
  我怕餘下來的 消失殆盡
  疑惑惶恐 甚麼可以令我動容 」

李幸倪不見了
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 15
1. 無答案 2. 念 3. 現任榮譽顧問