返回列表 發帖

KWANIE MUSIC AWARDS 2018

好不容易又一年,
今年好似好熱鬧咁喎
好多歌手真正回歸
不過新一輩當然有能力左右大局啦。

唔同其他媒體
呢度無得 Compromise
無 Quota 無利害關係
無人直接送飛比我
無得直接拎PASS 周圍走
無人飛我過台灣去澳門去埋澳洲
全部嘢都忠於「我」最喜愛。

能夠堅持落去嘅嘢唔算太多
呢個屬於自己嘅迷你天地例外
19 年 1 月 5
一晚睇返今年樂壇行成點。
= = = = = = = = = = = = = = = = =
常設獎項
年度新晉歌手 金、銀、銅獎、優異獎
年度唱作人  金、銀、銅獎
年度作曲人  大獎、優異獎
年度填詞人  大獎、優異獎
年度編曲人  大獎、優異獎
年度監製   大獎、優異獎
年度組合   金、銀、銅獎
年度女歌手  金、銀、銅獎
年度男歌手  金、銀、銅獎
年度歌曲   至尊歌曲、第二至第十位
年度非主打  金、銀、銅獎
年度唱片   金、銀、銅獎

大碟第四名 - 644 分 the album PART ONE (麥浚龍/謝安琪)
kwanie 發表於 2019-1-5 17:29

竟然會買
仲以為你好憎心姐今年d歌

本帖隱藏的內容需要積分高於 1000 才可瀏覽

support
A Powerpick年度大清算 2023 (222終於開始頒獎)
click here

想知#meme幾分
帥小寶` 發表於 5/1/2019 18:33
無記錯好似無上過榜
一分都無
恭喜RB喺呢度有贏開巷嘅一日
原來之前連三甲十大乜都冇攞過 lol
唔係自plug全世界暫停 SM應該白果{: ...
ed8671ed 發表於 5/1/2019 18:31
嘻嘻
世界變啦
咁無呢首撼動同橙海成績可能好啲嘅
十大啲分好近
帥小寶` 發表於 5/1/2019 18:34
年經黎

十大啲分好近
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

隻碟呢 ??
kwanie 發表於 2019-1-5 18:30

想知#meme幾分
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

恭喜RB喺呢度有贏開巷嘅一日
原來之前連三甲十大乜都冇攞過 lol
唔係自plug全世界暫停 SM應該白果

呢首真心正
同想創同level
cymusic 發表於 5/1/2019 18:00
偏偏都唔係主打歌
點解李晧軒無新人獎?
帥小寶` 發表於 5/1/2019 18:13
隻碟呢 ??
oopsss 原來頒完 LOL
重溫賽果先
ed8671ed 發表於 5/1/2019 18:24
sor 唔記得夜晚有嘢做
順便避過個高峰期啦

隨便睇隨便 Comment

oopsss 原來頒完 LOL
重溫賽果先

點解李晧軒無新人獎?

年度非主打

金獎
聽完成隻碟得呢首有印象
好舒服好 Sweet
《閱後即焚》作曲人, ...
kwanie 發表於 2019-1-5 17:52
呢首真心正
同想創同level
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
Cyrus Top 20 2022 [WEEK #17]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

KWANIE MUSIC AWARDS 2018 得獎名單

年度歌曲

至尊歌曲  256  未來見 - RubberBand     02>03>04>01>02>01>04
第二位   241  全世界暫停 - Supper Moment 06>11>05>06>08>13>05>07>10>07>06>01
第三位   240  可一可再 - 陳奕迅       04>05>06>09>11>06>05>11>08>11>13>01
第四位   240  重光紀念日 - 林欣彤      09>04>03>09>10>13>02>02>01
第五位   239  愛情是一種法國甜品 - 林二汶  09>03>07>06>04>06>08>10>03>01
第六位   239  窮我一生 - 李晧軒       10>05>03>02>05>07>08>12>07>01
第七位   236  想創 - 陳柏宇         06>08>04>04>05>08>11>09>05>12>01
第八位   236  和好 - 鄧小巧         05>03>03>06>05>03>06>07>01
第九位   234  荒原 - 盧凱彤         18>08>04>06>04>09>04>01> X >01
第十位   233  荷光 - Robynn & Kendy   19>05>07>02>03>05>02>01>12

年度唱片
金獎 Hours - RubberBand (746) [逆流之歌 48 那一端 37 城市當代配樂團 202 未來見 256 發麻 203]
銀獎 L.O.V.E. - 陳奕迅 (685) [與你常在 55 破壞王 28 龍舌蘭 133 漸漸 229 可一可再 240]
銅獎 Alfred Hui - 許廷鏗 (681) [演員的自我修養 131 恐怖情人 73 體操 85 停半分鐘聽一闋歌 221 白紙 171]

年度男歌手
金獎 陳奕迅 (685) [與你常在 55 破壞王 28 龍舌蘭 133 漸漸 229 可一可再 240]
銀獎 許廷鏗 (681) [演員的自我修養 131 恐怖情人 73 體操 85 停半分鐘聽一闋歌 221 白紙 171]
銅獎 陳柏宇 (611) [無限大 51 閱後即焚 110 想創 236 認真如初 214]
 (4th - 張敬軒 438 5th - 周國賢 437)

年度女歌手
金獎 鄧小巧 (857) [四大發明 168 重陽 69 和好 236 將沙拋給一片海 149 芭樂 235]
銀獎 李幸倪 (642) [曌 79 很堅強 53 信 70 自我感覺還好 28 侘寂 132 風霏 74 天地一沙鷗 232]
銅獎 林欣彤 (623) [Da Di Da 72  228 重光紀念日 240]
 (4th - 江海迦 408 5th - 謝安琪 386)

年度組合
金獎 RubberBand (746) [逆流之歌 48 那一端 37 城市當代配樂團 202 未來見 256 發麻 203]
銀獎 Supper Moment (650) [不要死在崇拜裡 83 撼動 90 LOVE is NEARBY 76 橙海 160 全世界暫停 241]
銅獎 Robynn & Kendy (604) [青春終老 63 世界對我們 111 未來紀念館 197 荷光 233]
 (4th - Fabel 331 5th - Nowhere Boys 223)

年度唱作人
金獎 江海迦 (408) [自由 7 無期 210 小問題 191]
銀獎 陳蕾 (328) [慌 6 娛樂人生 160 Run Away 162]
銅獎 王菀之 (275) [離遊記 92 沉默的士高 183]
 (4th - 洪嘉豪 246 5th - 陳奕迅 240)

年度新晉歌手
金獎 洪嘉豪 (277) [青情符號 62 掉進海的眼淚 39 半天空檔 176]
銀獎 劉卓軒 (143) [有些夢太廉價 26 遇怪魔我急於變大個 117]
銅獎 梁釗峰 (128) [閃亮的青春 66 若然冬天沒有花 62]
優異 Cassette (15) [染色體 15]

年度作曲人
大獎 Supper Moment (1,013) [一二三,三二一 154 不要死在崇拜裡 83 天陰,間中有陽光 57 關於寂寞 78 風靡 74 LOVE is NEARBY 76 撼動 90 橙海 160 全世界暫停 241]
優異 林家謙 (755.5) [心之科學 36 潛水 65 #DLGH 38 重陽 69 伯利恆的主角 15.3 長大 1.7 世界對我們 55.5 想創 236 愛情是一種法國甜品 239]

年度填詞人
大獎 陳詠謙 (2,268.7) [草原 6 維多利亞 23 寶貝兒 15 男人背後 80 放工未 108 與你常在 55 求生 2.5 飲啦小氣 66 大肆慶祝 5 閨蜜專用 6 表情符號 20.7 主宰 23 開心節 51.5 R U Naughty? 7.5 揮揮手 65 啦啦小隊 2.5 在月台上等你 42 破壞王 28 龍舌蘭 133 掉進海的眼淚 39 點石成金 7 最後召集 33 一晃眼 63 奉愛之名 125 飢餓遊戲 212 半天空檔 176 小問題 191 漸漸 229 可一可再 240 認真如初 214]
優異 林夕 (2,199) [初心 26 一二三,三二一 154 失戀太少 9 恐怖情人 73 自我感覺還好 28 終生女友 5 勇悍‧17 114 仙樂處處飄 59 侘寂 132 太空艙 55 困獸.28 144 亂世情侶 76  228 荒原 234 窮我一生 239 人妻的偽術 220 天地一沙鷗 232 白紙 171]

年度編曲人
大獎 謝國維 (1,082.5) [自由泳 38.5 怕 101 重陽 34.5 和好 236 將沙拋給一片海 74.5 黑彩虹 123 重光紀念日 240 芭樂 235]
優異 王雙駿 (865) [一二三,三二一 154 不要死在崇拜裡 41.5 放工未 108 飲啦小氣 66 大肆慶祝 5 閨蜜專用 6 開心節 103 勇悍‧17 114 裸泳 49 撼動 30 R U Naughty? 15 啦啦小隊 5 沐春風 49 橙海 80 全世界暫停 120.5]

年度監製
大獎 王雙駿 (1,661.8) [一二三,三二一 154 不要死在崇拜裡 27.7 放工未 108 與你常在 55 搖滾之母 106 飲啦小氣 66 大肆慶祝 5 閨蜜專用 6 開心節 103 勇悍‧17 57 裸泳 49 撼動 45 R U Naughty? 15 困獸‧28 72 啦啦小隊 5 破壞王 28 龍舌蘭 133 沐春風 24.5 橙海 53.3 全世界暫停 80.3 漸漸 229 可一可再 240]
優異 謝國維 (1,525) [自由泳 77 嫌小姐 15 我們的航海時代 29.5 怕 101 年輕的我們 18 天空塌下前 45.5 生死時速 13 一生旅行團 24 四大發明 168 逝水如斯 12 重陽 69 和好 236 將沙拋給一片海 149 黑彩虹 123 芭樂 235 大不了一代 210]

年度非主打
金獎 對人歡笑 - 陳柏宇
銀獎 明明他已離開你 - 張敬軒
銅獎 人間鬍子 - 李幸倪

同我男女組合金獎一樣

打錯啊喂

年度唱作人
金獎 江海迦 (408) [自由 7 無期 210 小問題 191]
銀獎 方皓玟 (328) [慌 6 娛樂人生 160 Run Away 162]
銅獎 王菀之 (275) [離遊記 92 沉默的士高 183]

陳奕迅唱作 241?

年度非主打

金獎
聽完成隻碟得呢首有印象
好舒服好 Sweet
《閱後即焚》作曲人,應該大有作為。

對人歡笑 - 陳柏宇

多謝咁多位收睇,稍後送上完整得獎名單。
2020 未來見 :)。

我都係
Kfmusic 發表於 5/1/2019 17:49
你乜料

every people 都係淫0
kwanie 發表於 2019-1-5 17:47

我都係

年度非主打

銀獎
Side track 好聽過派台,此風不可長。
幾首未曝光作品唱得好自 ...
kwanie 發表於 2019-1-5 17:47

嗚嗚呢首好好聽 但都係歲月靜好最好

幸兒又有得唱歌
都期待呢首既首live 希望唔好咁快灰
JasOh103 發表於 5/1/2019 17:44
勇奪兩個獎
係某女歌手嘅 undefined 倍
零鏗咁多獎
帥小寶` 發表於 5/1/2019 17:48
無十大啦

零鏗咁多獎

年度非主打

銀獎
Side track 好聽過派台,此風不可長。
幾首未曝光作品唱得好自然,唔再曬唱功,
聽落舒服好多,好似環球年代啲歌咁 (轉會嚟把鬼)。

明明他已離開你 - 張敬軒

同alfred同公司果位
cymusic 發表於 5/1/2019 17:46
every people 都係淫0

嘩 阿堅原來仲有
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

WHO
kwanie 發表於 2019-1-5 17:44

DLGH的眼淚?

WHO
kwanie 發表於 2019-1-5 17:44
同alfred同公司果位
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

見到Hinry輸咗比條淫0
有d戥佢唔抵
cymusic 發表於 5/1/2019 17:44
WHO

見到Hinry輸咗比條淫0
有d戥佢唔抵

幸兒又有得唱歌
都期待呢首既首live 希望唔好咁快灰
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

年度非主打

呢個獎旨在表揚一啲出咗碟又唔PLUG 嘅歌,
當然我個榜上得嘅自Plug 成績唔會差得去邊,
所以呢個獎叫做補返啲打唔到入十大嘅歌啦。

銅獎
好似無人記得呢首咁
佢同《天地一沙鷗》都真係嘥鬼晒

人間鬍子 - 李幸倪

OK嘅 五隻碟買齊
全壇之中可以做到嘅人應該唔多
林仔 發表於 5/1/2019 17:33
呢五隻我都買齊
帥小寶` 發表於 5/1/2019 17:35
好波!!
真係好痴線囉
RubberBand第一次上台就拎晒至尊歌 至尊碟 同 組金
CunninG 發表於 5/1/2019 17:39
呢啲咪叫「同一年」大滿貫囉
Kfmusic 發表於 5/1/2019 17:40
RB起呢個賽區都有掃獎既一日
Wonders 發表於 5/1/2019 17:41
真心實至名歸喎

Wonders 發表於 2019-1-5 17:41

希望祖祖都會有咁嘅一日
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

我們的總和

真係好痴線囉
RubberBand第一次上台就拎晒至尊歌 至尊碟 同 組金
CunninG 發表於 2019-1-5 17:39

呢啲咪叫「同一年」大滿貫囉

真係好痴線囉

年度唱片

呢個年代要出碟當然難啦,
不過老實講今年出嘅碟質素都幾好嘅。
呢三 ...
kwanie 發表於 2019-1-5 17:29

呢五隻我都買齊

OK嘅 五隻碟買齊
全壇之中可以做到嘅人應該唔多

年度唱片

呢個年代要出碟當然難啦,
不過老實講今年出嘅碟質素都幾好嘅。
呢三隻全部都有買 !!

由於分數已經開晒,所以決定一次過頒

銅獎
派台作品穩妥,Side Track 有驚喜,進一步發掘到潛能

Alfred Hui - 許廷鏗 (681)

----------------------------------------------------------------------
銀獎
雖然歌曲傳唱度一定唔夠嚟,
但比起令人津津樂道嘅《The Key》嚟得更放更自然

L.O.V.E. - 陳奕迅 (685)

----------------------------------------------------------------------
金獎
用心感受由心出發的音樂製作
上乘、真摯而不做作
用自己既有一套進一步打進主流

Hours - RubberBand (746)

大碟第四名 - 644 分 the album PART ONE (麥浚龍/謝安琪)
大碟第五名 - 484 分[dal sengno] (Supper Moment)

計埋呢兩隻今年呢五隻碟全部都有支持 !! (好窮而家)

最後送上壓軸嘅三首年度非主打歌。

天地有正氣
帥小寶` 發表於 2019-1-5 17:23

真理必勝正義長存?

以前都幾唔鍾意 6號啲 ad-lip
去年幾首歌竟然搵唔到喎LOL

原來自己做監製效果好似好咁多
搵Mark 搵 Carl 都唔夠自己嚟咁好
《未來見》有幾好都唔多講
其實《阿發好風光》、《動物兇猛》都幾唔錯

第一次拎三甲就有金獎
呢個組合金其實都等咗幾耐嘅
還住一個先啦好無 :)

年度組合
金獎

RubberBand (746)
上榜歌曲:逆流之歌 [48]、那一端 [37]
冠軍歌曲:城市當代配樂團 [202]、發麻 [203]
年度至尊歌曲:未來見 [256]

組合第四名 - 331 分 Fabel
組合第五名 - 223 分 Nowhere Boys (其他太弱)

得返六個獎咋!

準備見證歷史時刻 @CunninG
Wonders 發表於 2019-1-5 17:22

真係世界變了樣

我成日覺得rb係佬先會開始懂得欣賞
恭喜你, 你已經變成一個佬
CunninG 發表於 5/1/2019 17:24
好 _ 老啦 _ 。

決定分開監製
每人做兩首歌
感覺好似同以前嘅歌有分別
最特別係主音
好似唱落去嘅感覺唔同咗喎。
kwanie 發表於 2019-1-5 17:20

我成日覺得rb係佬先會開始懂得欣賞
恭喜你, 你已經變成一個佬

天地有正氣
帥小寶` 發表於 5/1/2019 17:23
天地仲一沙鷗添

質就幾好喇,
量就唔夠抽囉。
《世界對我們》係跨年作品
唔係只得三首派台作品
...
kwanie 發表於 2019-1-5 17:15

天地有正氣

準備見證歷史時刻 @CunninG
我們的總和

其實佢哋產量又唔算係好高,
但係《靈感床》嗰期係有啲唔鍾意嘅
嫌佢哋好似唔夠真摯咁。
不過如果當佢哋係 Mayday
能夠帶動全場氣氛嘅
佢哋嘅能力都真係幾強吓。

過去一年出咗隻唔錯嘅碟,
而五首上榜作品都幾好幾好,
包括埋《全世界暫停》啦。
估唔到《橙海》呢首都上到神枱,
港台都真係幾得意,
係咪要多謝埋旅發局。

年度組合
銀獎

Supper Moment (650)
上榜歌曲:撼動 [90]、LOVE is NEARBY [76]
亞軍歌曲:不要死在崇拜裡 [83]
冠軍歌曲:橙海 [160]
年度歌曲:全世界暫停 [241]

年度組合
金獎

決定分開監製
每人做兩首歌
感覺好似同以前嘅歌有分別
最特別係主音
好似唱落去嘅感覺唔同咗喎。

十幾年前係ok嘅
近年就可能換咗部門主管