返回列表 發帖

[自唱分享] 百年樹木好正

本身只係覺得〈百年樹木〉係一首幾好聽的流行曲,
直到真係拎嚟唱,先發現原來我係幾鍾意呢首歌

講懷緬過去的歌曲不少,
類似題材有陳奕迅「不如不見」,但〈百年樹木〉相比下又無咁悲
又有麥浚龍「念念不忘」,但〈百年樹木〉相比下又放得開一點
亦有楊千嬅「剛剛好」,但〈百年樹木〉結局又無咁圓滿
甚至有Gin Lee「雙雙」,〈百年樹木〉可能稍為類似「雙雙」的感覺
回顧嘻嘻哈哈舊陣時,雖然經過歲歲年年的飛奔,可笑諾言被作廢了,你要走、我要追車,大家像交錯的17度直線一樣漸行漸遠
但唱到最後,原來始終有你棲息於心裡,再後悔,都精彩

百年樹木 (原唱: 張敬軒)

曲 伍卓賢
詞 林若寧
編 Mac Chew
監 張敬軒/廖志華

聯想 校友會的周年宴
即將跟你遇見
竟 令我紅起一張臉
幼嫩得媲美昨天
殘酷地再見 是你顯得禮貌謙謙
故事也許終結十年 已沒太多需要掛牽

怎 用最奢侈的懷愐
好好給你實踐
這 是我無知青春的結欠 跟你沒發展
情路越行越遠幾多對象相愛和情變
滄桑瀰漫似 你唇上香煙

在最燦爛時光交織美麗的錯愛
若有無奈 只有用新的愛情來做替代
若看不開 只不過從此沒有這麼緊張一段愛~~
未曾捉緊你那樣放開

面對我們成長必經鬥幸福競賽
十五年後 當你實現的美好將來 能淡化我悲哀
在人海再遇 說一些大概
你要走 我要追車 彼此生存路線
各有月台

能否 用你今天的微笑 補影一次合照
竟 令到回憶都給污染了 真相被揭曉
原來是唯獨我此刻帶著苦笑來憑弔
這一場玩笑 漂亮地觸礁

在最燦爛時光交織美麗的錯愛
若有無奈 只有用新的愛情來做替代
若看不開 只不過從此沒有這麼緊張一段愛
未曾捉緊你那樣放開

面對我們成長必經鬥幸福競賽
廿五年後 當你實現的美好將來 能淡化我悲哀
在人海再遇 說一些大概
你抱擁 我正分開 互取所需的灌溉

樹蔭看著人海悲歡愛恨都記載
二百年後 所有事物都種出青苔 墳墓見證花開
又何必掛礙 秒速一段愛
我靦腆 你也坦率 未可得到的最愛
再後悔都精采
SSN Chart (17 May)  自唱新歌「百年樹木」(17 Dec)
1. 零 瑕 疵 (1 Week No.1) - Another Kitchen
2. 所 以 我 愛 - 衛 蘭
3. Pretty Crazy - 祖 兒

幾時出道同GINLEE 合唱

扮曬讚百年樹木咁
其實個重點都係推雙雙
Gin粉真係好嘔心
我都係Gin粉所以我都好嘔心
二〇一八年度全女班音樂流行榜頒獎典禮
完滿結束!多謝支持,後會有期!

扮曬讚百年樹木咁
其實個重點都係推雙雙
Gin粉真係好嘔心
我都係Gin粉所以我都好嘔心  ...
616.1314 發表於 2018-12-18 01:11

太愛Gin啦

yes! 幾多可笑諾言被作廢了?
以前冇留意雙雙d歌詞,原來裡面講緊一個故事,真係時光飛逝ar...

啲拍子位有啲唔啱
同埋背景音樂可以大聲番少少
覺得你想盡量學番張敬軒個唱腔/唔走音
反而無咗感情

不過把聲真係好似佢呀哈哈
支持!
JIM’S MUSIC SELECTION 2019
WK21: 遺書 (2 Weeks No.1) / Forever Young / 傷害

支持hehehaha舊陣時 輕輕扣著尾指

多謝大家回應 同埋仲願意聽我放聲唱歌

幾時出道同GINLEE 合唱
Kyle_ 發表於 2018-12-17 21:20

想同梁詠琪合唱

扮曬讚百年樹木咁
其實個重點都係推雙雙
Gin粉真係好嘔心
我都係Gin粉所以我都好嘔心  ...
616.1314 發表於 2018-12-18 01:11

雙雙真係好聽
Gin Lee唱得好有感情

太愛Gin啦
Garfield 發表於 2018-12-18 09:41

Gin Lee真係一個好歌手

yes! 幾多可笑諾言被作廢了?
以前冇留意雙雙d歌詞,原來裡面講緊一個故事,真係時光飛逝ar... ...
thomas199028 發表於 2018-12-19 16:04

雙雙 玫瑰的故事 都係Gin Lee好有故事性的歌

啲拍子位有啲唔啱
同埋背景音樂可以大聲番少少
覺得你想盡量學番張敬軒個唱腔/唔走音
反而無咗感情

不過把 ...
放空 發表於 2018-12-19 20:03

多謝你評論 有評語係進步動力
我覺得張敬軒呢首歌太多哭腔 所以想放鬆少少唱 而我消化下既「百年樹木」亦都唔真係悲到要大量哭腔
不過真係未聽熟隻歌就急住年尾發力唱 所以明顯有D位唔太熟隻歌 下次都係唱返舊歌

支持hehehaha舊陣時 輕輕扣著尾指
hehehaha 發表於 2018-12-22 18:32

SSN Chart (17 May)  自唱新歌「百年樹木」(17 Dec)
1. 零 瑕 疵 (1 Week No.1) - Another Kitchen
2. 所 以 我 愛 - 衛 蘭
3. Pretty Crazy - 祖 兒

hi John敬軒

我都好鐘意依首歌...我都有錄到...
師兄唱得好好....唱功好好...唱得好輕鬆...好好聽...