返回列表 發帖
我都最鍾意恐怖情人
CM冇人鍾意
hehehaha 發表於 2018-11-25 20:48

我最鐘意
恐怖情人>停半分鐘>體操>演員>白紙

Alfred IG + Warner IG repost:

11月26號 全碟試聽
11月27號 網上各大平台全線上架
11月28號 [金堅哥欠]分 ...
Bluejays 發表於 2018-11-25 22:56

我覺得華納/Alfred/Sdoor 100%有睇CM, i g明顯係回應番CM會員的問題。

華鈉似比$佢自己做歌咁, 應該唔會有任何干預~
見大毒榴3部曲都冇佢份不知幾開心~ ...
kenny1102 發表於 2018-11-26 15:24

Alfred唔係用華納A & R. 所以三部曲唔關佢事。

知唔知合唱的女聲是誰?

K歌首先要易唱 最後一對北極熊男聲個key高到
不過大路過體操係真嘅 可能唔plug體操plug呢首會好 ...
sampras625 發表於 2018-11-27 00:43

但合唱歌只計一半AP

聽左一次,未派的歌之中,暫時覺得都係一句話同最後一對北極熊最正。有歌詞再comment.

即刻消失 > 花輪同學 > 鬼

如果做個主流歌手就係要唱其他嗰啲歌
咁我可以講,我唔再 care 佢攞唔攞獎,有 ...
Bluejays 發表於 2018-11-27 01:33

其實做vocalist同上一線,攞獎,有hit歌係無衝突,最緊要歌夠多,實有一樣。

你試下如果佢 plug 呢三首 睇下會有乜野後果
連903都可能撐 演員的自我修養 多啲 ...
Bluejays 發表於 2018-11-27 07:43

其實可以兩類歌一齊做。所以我話兩者無衝突。hit歌for攞獎,另類歌for演唱會。plug呢三首個結果會係似去年派大雄同強迫症囉。

所以我地上面咪分左 CD1 CD2 囉
係方便大家各取所需,可以收起一隻碟唔駛聽 ...
Bluejays 發表於 2018-11-27 07:51

再一次証明Alfred轉會決定好正確,因為就算自資出歌,Herman應該ban淨一半度,即刻消失/花輪同學/鬼同體操呢四首歌100%ban同會replaced by劇歌。

你試下如果佢 plug 呢三首 睇下會有乜野後果
連903都可能撐 演員的自我修養 多啲 ...
Bluejays 發表於 2018-11-27 07:43

再睇明白你的意思了。兩類歌一齊做,派大路歌,另類歌唔派或者做夠數後,開演唱會時派一首,即係而家咁囉。其實華納派歌planning做得幾好。
聽聽下覺得首花輪同學幾正,唱腔好特別,另類歌之中又幾好loop.

好成功...
呢隻碟出左唔夠一日討論數量已經比神奇之旅更多
samsam 發表於 2018-11-27 10:04

未出已經好多討論啦

903男銀應該穩, 可能一月先派碟裡面D好歌呢.
boy4dudes 發表於 2018-11-27 13:58

其實一句話同花輪同學都應該派。唔派哂左。

呢間就係 Alfred 每年出碟第一日 我會去買嗰間
連呢樣都撞中?

我一向唔去連鎖店買,甚至唔去 ...
Bluejays 發表於 2018-11-29 17:43

Happy Birthday!
隻碟賣得好似唔錯。剛想post.

呢間就係 Alfred 每年出碟第一日 我會去買嗰間
連呢樣都撞中?

我一向唔去連鎖店買,甚至唔去 ...
Bluejays 發表於 2018-11-29 17:43
睇黎HMV好似就執,全鋪大減價同完全無新碟。早排先見法庭新聞話有一間分店欠幾十萬租未交。而家想買CD都難。聽日去始創買。

宜家仲係減25嗎?
阿mark 發表於 2018-11-29 20:02

暫時重係。

佢ig做乜private左, profilepic又黑色?
721AXA 發表於 2018-12-4 12:52

昨晚KKBox Live之後就係咁了,唔知咩事? 但我今早重睇到佢i g 同留到言。

https://www.instagram.com/p/Bq9- ... igshid=fo77682h71tn

睇佢I g live, 原來真係去左長洲relax.
聽左多次成隻碟,如果計未派果5首,其實都幾高質,最初第一次聽最中意北極熊,但聽左好多次,其實我愈來愈中意鬼。

上星期買唔到,HMV又無訂貨。今日係Warehouse買左兩隻,一隻送人,一隻要黎收藏。見放係當眼位置,店員話呢隻碟賣得幾好,呢批已經係再番貨。

Alfred 變左中高音歌手 :P
佢再唔用翻多啲佢啲招牌低音,冇人會記得佢係靠低音起家 ...
Bluejays 發表於 2018-12-7 12:26

即係佢已經脫離星夢陰影,同埋音域又闊左,哈哈。

https://youtu.be/Yg1XgdaOMMM

白紙無聲無息地出左lyric video. 金堅昨晚Live都無提過,會唔會佢自己都唔知出左?

入左最後十強
停半分鐘 gogogogo
samsam 發表於 2018-12-14 13:32

我所有票all in 停半分鐘.
本來睇好有十大。希望入到5強。

當年幫 Color By Numbers 宣傳嘅時候
已經講到話 覺得自己變到 唔識唱歌咁
佢從來冇隱瞞過 ...
Bluejays 發表於 2018-12-24 19:54

隻碟佢將CC的歌唱到一舊舊,成隻碟最好聽已經係護航。
剛聽完港台Uncle Ray個節目,佢唱左漣漪,陪著你走同埋有心人都好好聽。其實可以繼續兩類歌一齊做。講番隻碟,三首歌,鬼,笨拙的人即係消失同花倫同學,愈聽愈正,轉會華納最大的收穫,係唱功進步左好多。

唔係講左話 得譚嘉儀一個有 HMV 計,而 HMV 佔 30%
當一冇得計 HMV,譚嘉儀就由 No.1 直接跌出榜嗎? ...
Bluejays 發表於 2018-12-26 03:22

Week 49唱片商會個銷量榜係譚嘉儀number one, 11月29號星期四先出碟不足一星期的Alfred number two。 但30號我去過HMV見根本Alfred的碟就無訂貨, 整間鋪個樣似就摺,唔明點解HMV只賣譚的碟重計唱片商會30%? 譚小姐唔該還番個一週冠比金堅。

但係Watermark好似喺市面都賣七七八八喎
Alanalan 發表於 2018-12-25 14:37

17年大陸網友叫我帮佢買Watermark, 搵左幾間鋪都無貨,最後要二手市場網購。
Colour by Numbers 同 Watermark分別攞左15同16年度IFPI十大廣東唱片銷售獎,話佢地差,應該有唔少唱片更差。