返回列表 發帖

[Nov/29/2018] #meme - 曾樂彤 (EP)

歌手:曾樂彤
唱片名稱:#meme
唱片封面:

推出日期:2018/11/29
唱片類型:EP

TrackList:
CD
1. 單身旅遊日誌
2. 青春、戀愛和意外
3. 永生花
4. 我我

附加資料:
英皇2018年新人曾樂彤推出首張個人EP《#meme》。大眾對曾樂彤最感好奇莫過於由她原來的身分──「YouTuber」轉變成歌手。今次EP名字上的《#meme》,在Urban Dictionary上就有以下解釋:任何文字、圖片或影片,意想不到的在網絡上被用家高速且瘋狂地大量模仿、複製及傳播,使人歡鬧發笑。

《#meme》正好說明了曾樂彤這個打從一開始就在網絡上引起關注的身分。「meme」一詞更由兩個「meme」組成。但曾樂彤又怎會只得兩面呢?

打從曾樂彤推出第一首歌曲《單身旅遊日誌》,她的身分由「YouTuber」一躍,正式轉變成歌手。可是她從沒有掩飾以前的任何一面,沒有因此多了偶像包袱;她的身分時移世易,亦讓她參與到不同的製作、嘗試各種曲風與題材。《單身旅遊日誌》的輕鬆休閒、《青春、戀愛和意外》的憂鬱無奈、《永生花》的悔恨內疚……她不單多了一個身分,更多了一個媒介──「歌曲」去分享她的想法。《永生花》正是她告訴填詞人林若寧自己對愛情的見解後所製成的作品。

除了邀得林若寧為《永生花》填詞《#meme》這張EP內的文案亦由他創作。他從曾樂彤、與她這一代的年輕人出發,在「夢想」、「音樂」、「情緒」、「化妝」、「時尚」、「吃」,以及「meme」這七個範疇內,道出一些有趣的想法;用簡單的文字,展露出年輕人的態度與性格。也許《#meme》不單是屬於曾樂彤的EP,更是專屬於那些愛作夢、青春單純又調皮有趣的年輕人。 《#meme》包括三首派台歌外,更載有《我我》一曲。「meme」一詞由兩個「me」組成,中文直接翻譯就是「我我」,歌所講的就是現在搞怪又「跳掣」的年輕人,別人或者覺得不解;但如果你明白的話,其實他們只是用有趣的方式又不在乎外間的看法表現自己而已。 《#meme》固然展示了曾樂彤的多樣與多變,每一個正好帶來意想不到的驚喜和新鮮感;《#meme》更甚的意義或是一種對她未來的期盼,迎接更千變萬化的曾樂彤。

「meme」霎眼話爆就爆,總不是你能夠預計的。曾樂彤就是「meme」,就繼續讓她放開心胸去擁抱和接受一切機會與嘗試,締造更多不一樣的曾樂彤。

出處:Sky music
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

個封面真係影得佢好樣衰

唱片封面好趕客
Be a top star 退貨別要遮瑕
隨便在世界到處也站立
寧願用一身筋骨作收納

封面似幽靈
【This is MC】澳門見

封面好似兇案現場

佢個樣成個大媽咁
同埋對腳點解擘到咁開
不過張相個景都幾靚

影到好似 Annabelle

用返單身旅遊日誌個張相啦, 唱片封面個樣似四十歲女人死老豆/老公咁

蛋記永遠都係咁
除咗升神枱
待遇最好嘅就係新人

出完呢張之後唔係新人
應該又要同其他班霉霉一齊等運到出歌
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

對腳岔開,好不雅
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

有一首新歌
其實post可以再好啲
走音系人性嚟㗎嘛要擁抱瑕疵嘎
世界與你無關 以正義去唾駡人 道德撚

應該一碟歌手啦

陳凱彤早兩年岀道先岀到兩隻碟
佢...
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

應該一碟歌手啦

佢...
hinz 發表於 2018-11-20 15:30

呢間公司叫桐、彤嘅都唔得。
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

應該一碟歌手啦

佢...
hinz 發表於 2018-11-20 15:30

陳凱彤被英皇雪到一首新歌都冇

蛋記永遠都係咁
除咗升神枱
待遇最好嘅就係新人

出完呢張之後唔係新人
應該又要同其他班霉霉一齊等 ...
JayantL 發表於 2018-11-20 15:10

其他霉星點解連四首歌EP都出唔到

陳凱彤被英皇雪到一首新歌都冇
阿mark 發表於 2018-11-20 15:55
陳凱彤今年8月已經"約滿"英皇啦 (我估應該係被提早解約)

其他霉星點解連四首歌EP都出唔到
阿mark 發表於 2018-11-20 15:57

可能因為做新人容易爭到獎
但如果爭完之後第二年紅唔到
就即刻放棄 自生自滅費事浪費錢所以呢間公司攞獎嘅永遠都係未來神枱級或者新人
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

可能因為做新人容易爭到獎
但如果爭完之後第二年紅唔到
就即刻放棄 自生自滅費事浪費錢 ...
JayantL 發表於 2018-11-20 16:55

明明洪卓立鍾舒漫吳浩康羅力威都可以出四首歌EP

封面好似蘋果照妖鏡 點解咁都出到街

呢條女真係上唔到大場面
2024年最幸運,最幸福嘅,幸定就是李~!

睇死捧一年跟住擺一二邊自生自滅

今年第一個新人出碟?
舞來舞去 不日內開始錄音。

痴線張相好恐怖

我聽樂瞳唔好?
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

恐怖片宣傳海報?

今年第一個新人出碟?
黃家正 發表於 2018-11-20 17:32

9 Feb - Cassette (卡式帶樂團) - 17年派咗《瞳》今年出碟 (RTHK 2018 候選新人)
13 Oct - Small Potato in the Town (劉卓軒)
8 Nov - 提及你 Tag You (張可盈)
29 Nov - #meme (曾樂彤)

我聽樂瞳唔好?
帥小寶` 發表於 2018-11-20 17:47

我聽親佢(曾小姐)都好似聽緊阿Sa唱歌咁

hehehaha 發表於 2018-11-20 06:27 PM

唔好影衰阿Sa囉
距難聽一萬倍邊有資格同師姐比
走音系人性嚟㗎嘛要擁抱瑕疵嘎
世界與你無關 以正義去唾駡人 道德撚

hehehaha 發表於 2018-11-20 18:27
永生花直情係阿Sa唱

COVER 好似美鹿
本週冠軍歌: 說好的未來 - Winka 陳泳伽

個feel係咪扮fi lol

佢煩啲定亞視暗星煩啲

陳凱彤今年8月已經"約滿"英皇啦 (我估應該係被提早解約)
boy4dudes 發表於 2018-11-20 16:02

真係慘佢減完肥都幾靚幾順眼又唱得
明明有好牌都唔識推走去推TLT

蛋記永遠都係咁
除咗升神枱
待遇最好嘅就係新人

出完呢張之後唔係新人
應該又要同其他班霉霉一齊等 ...
JayantL 發表於 2018-11-20 15:10

但近幾年佢啲新人谷唔起
TLT啦,小背心啦新人時期資源好多(肥彤真係唔多覺得有谷過)
特別TLT老是常出現到接近煩嘅地步但都無人識
直頭成日搵軒仔拉佢出Show煩到喊

呢條女真係上唔到大場面
cathay1996 發表於 2018-11-20 17:09

完全無星味拍住其他所謂蛋記暗星都好似跟班妹仔咁
唱功真係唔洗講平平無奇畀多佢

mtrccc 發表於 2018-11-20 20:39

連碟名都係
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

mtrccc 發表於 2018-11-20 20:39

我去想番美長隻me仲好
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

個封面話係美長都有人信
人大了珍惜今次不可有下次

我愛樂瞳
憎樂瞳嘅行埋一二邊
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

青春、戀愛和意外 真係 HOHO 聽

賴爽 發表於 2018-11-21 11:10

歌ok
可惜唱功浪費哂所有歌

四歌EP已成為某個單一公司嘅專利咩

佢煩啲定亞視暗星煩啲
Frankiekiekie 發表於 2018-11-20 20:49

唔識揀 打和啦

四歌EP⋯⋯
睇落英皇都係想搵YouTuber做歌手整啲noise,跟住出張EP仔就用完即棄
佢唱歌唔錯,恁就糟蹋哂
小企鵝推介流行榜.2023Q1季度推介.敬請期待

我愛樂瞳
憎樂瞳嘅行埋一二邊
b01091018 發表於 2018-11-21 07:44
但係佢係曾樂彤喎⋯⋯
小企鵝推介流行榜.2023Q1季度推介.敬請期待

賴爽 發表於 2018-11-21 11:10

俾樂瞳唱會好聽好多

最後一首唔係非一般難聽喎, 點解咬字可以怪到咁...

以曲嚟排: 青春 > 永生 > 單身 > 我我

竟然係Mischa同Pong作曲

封面

我我好難聽
同啲相話唔係扮Fi都無人信