返回列表 發帖
Taste 完又 touch
seems jeng
RVHOCPC 發表於 2018-10-29 19:13
聽覺:Songs of Love
味覺:A Taste of Life
觸覺:A Touch of

下隻碟講視覺定嗅覺?

封面好核突
歌好難聽
希望佢退居幕後
放空 發表於 2018-10-29 18:57
CM比較buy嘅《查無此字》、《第一個早晨》、《好好的聊個天》都係出碟前未曝光

BTW 連Sony官方文案都無視咗《從世界到我家》

應該講緊Songs of Love, 6隻歌+3隻demo扮9歌大碟
sampras625 發表於 2018-10-29 21:21
Do You Know係小眾情人國語新曲加精選嘅新歌黎 只係再次入碟 唔係demo
嗰3首歌都fit個主題 而且滿足咗大家話想聽別來無恙Demo 然後可以話Jason唱得好聽啲嘅願望
Sony啲碟真係keep住有side track聽(小塵埃、葉巧琳)
好勁
希望下年二汶同黃姸都係大碟
hehehaha 發表於 2018-10-30 00:57
呢隻碟未出碟前side track多過派台歌 試問而家仲有幾多香港主流樂壇歌手做到
二汶好似話係EP 唔知會唔會塞啲instrumental/remix扮大件夾抵食啦
「每一首創作他都精雕細琢、鉅細無遺,務求將最好的作品展現人前。」
唔好再寫得嘔心啲?貨不對版既喂
帥小寶` 發表於 2018-10-30 04:02
勤力唔代表得人鍾意嘅 始終大家比較鍾意天才

嘩 隻碟好高質
就連本來感覺唔大嘅《一世同學》都好聽咗10000倍
Album of the year confirmed

利申未聽

好感動,好難得聽完一次成隻碟係會仲想聽,好好 Loop
Miracle成首歌都好 林奕匡,好多畫面
nicknicknick 發表於 2018-11-2 09:46
除左編曲d 歌詞都寫得幾好  為佢度身訂造咁
(雖然其他人會無咩共鳴 所以plug從世界到我家都合理ge)

好嘔心
佢有無諗過無人想 Touch 佢?
仲嘔心過舊馬拉糕
616.1314 發表於 2018-11-2 12:43
又唔好咁講
佢拍cover都忍唔住合埋眼 無眼睇自己 相信佢有自知之明
加隻Touch唔到佢嘅手 用埋啲核突字體 都係想嚇走大家
假如佢萬聖節用呢個厲鬼look大聲唱生之頌 肯定大受歡迎!

如果唔派從世界到我家男三甲同唱作金已經穩咗
sunnyay1231 發表於 2018-11-3 00:02
《從世界到我家》唔叫好唔叫座都播咗超過60次 純粹從爭獎角度睇唔算派錯
只係派到《生之頌》 Sony突然放棄谷佢拎大獎姐

聽完終於明點解派從世界到我家

到底林先生可以食老本食幾耐?
就反映香港樂壇有幾唔長進
onceuponatime 發表於 2018-12-11 16:20
一年出7+1首原創新歌叫食老本 咁出side track精選係咪叫長進?

咁星夢張家誠咪好長進?lol 原創+大量+cookie-cutter

我Mi至少唱紅"高山低谷",為HK爭 ...
onceuponatime 發表於 2018-12-11 19:33
曲風上,呢隻碟嘅《從世界到我家》、《生之頌》、《沒有你還沒有你》都已經好唔同
題材上,《停止繁殖》、《查無此字》、《榮辱戰爭》都顯示林奕匡唔係千年如一日地叫人Creo en Mi同相信自己
創作上,林奕匡有能力寫出多種風格嘅旋律,唔係一個模式用到老,呢隻碟亦有同其他創作人合作,唔係做《有人共鳴2.0》、《高山低谷3.0》就算

林奕匡並唔係張家誠之流,唔會係cookie-cutter,亦無空間畀佢唔長進、食老本
如果你係認為佢聲線、唱功、銷量、創作能力唔及你偶像而反對佢,會合理好多