返回列表 發帖

Neway究竟發生咩事?

環球一大堆歌無左
陳慧琳消失左,陳慧嫻接近消失
張敬軒英皇前既歌無晒
Amusic既歌都無晒
張學友變到得返幾版

就執?

我響連登都見到人講

環球一大堆歌無左
陳慧琳消失左,陳慧嫻接近消失
張敬軒英皇前既歌無晒
Amusic既歌都無晒
張學友變到得返幾 ...
mychart- 發表於 2018-10-29 11:50

Sammi/ Gigi/ 千fa/ Eason有影響嗎?
梁詠琪 《時間遇上我們- 澳門站(23/3)台北小巨蛋(13/4》 獨一無二·專屬台灣的全國語rundown

唔係無先係正常既咩?
慣左無,有果排幾出奇,無又變返正常
FIGHT for 陳柏宇

去Neway 淨係得一堆中國好聲音
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

咁多歌都冇,去唱k都冇癮啦

Sammi/ Gigi/ 千fa/ Eason有影響嗎?
l00540 發表於 2018-10-30 05:16

楊千嬅 amusic同新藝寶官方mv無晒
陳奕迅 無umg既歌(呢個好似一向都無?)

前面兩個華納寰亞無事

唔係無先係正常既咩?
慣左無,有果排幾出奇,無又變返正常
~蛋撻~ 發表於 2018-10-30 08:32

以前係新既umg歌會無jei
而家係舊歌都無晒,唔再比錢續?
加埋amusic都無左,衛蘭得返華納d歌sosad

咁RED MR 有無多番D歌?

返強國唱算
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

上年都係恁
AGA、Gin Lee搵極搵唔到
陳奕迅、盧冠廷新歌又係
人哋屋企會所都有佢居然冇
小企鵝推介流行榜.2023Q1季度推介.敬請期待

【冇得唱E神?】Neway被裁定侵權 7天內須刪除環球唱片全部K歌
 http://s.nextmedia.com/realtime/ ... 6647&a=58854014
week13

譚詠麟、張學友、陳奕迅及陳慧琳等歌星所屬的環球唱片,不滿卡拉OK連鎖集團Neway使用翻版K歌錄像,去年入稟高等法院索償,並要求下令Neway刪歌。高等法院今午頒下判詞,裁定環球勝訴,下令Neway須於7天內刪歌,並支付懲罰性訟費。

新聞已報。

如果Eason退休唔唱,環球執得。

如果Eason退休唔唱,環球執得。
Ching2015 發表於 2018-10-30 19:03

譚伯?張學友?Kelly?

老本都有排食 邊洗驚

係咪冇得再唱 問好?
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

係咪冇得再唱 問好?
JasOh103 發表於 2018-10-30 19:32

呀迦係neway唯一一首歌都冇埋

希望Neway買得返啦
如果唔係香港K界就玩完㗎喇
小企鵝推介流行榜.2023Q1季度推介.敬請期待

呢十年樂壇越嚟越少人關注
真係多得環球唔少

無論係TVB定NEWAY
次次都係絕交玩攬炒
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

真係多得環球唔少

次次都係絕交玩攬炒 ...
JayantL 發表於 2018-10-30 21:17

本來就難做 然後為咗利益互相杯葛 最後落得兩敗俱傷

港真 環球新歌有幾多人唱先得架  
靠舊歌捆綁新歌硬俾版權費

但係估唔到連AMUSIC都沒埋喔  搞邊科啊

D人無得唱陳奕迅,仲會去Neway?

D人無得唱陳奕迅,仲會去Neway?
Nathan 發表於 2018-10-30 23:03

有得幾多人唱K係會因為想唱邊啲歌而去唱K?
而且陳奕迅都仲有華星蛋記
夠唱啦
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

夠唱啦 ...
JayantL 發表於 2018-10-30 23:45

00後: the line up?打得火熱?who?
week13

00後: the line up?打得火熱?who?
b01091018 發表於 2018-10-31 00:01

明年今日人來人往K歌之王呢堆
10後都應該準備識唱

夠唱啦 ...
JayantL 發表於 2018-10-30 23:45

淨係英記d歌已經夠唱

以後要唱陳奕迅就要去Red mr
咁就有機會順便點埋Gin Lee d歌
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

以後要唱陳奕迅就要去Red mr
咁就有機會順便點埋Gin Lee d歌
John 發表於 2018-10-31 10:51

Gin Lee 既歌好難唱

有關環球唱片勝訴Neway使用沒有版權歌曲錄像官司一事回應:

今日收到高等法院的宣判,Neway須下架所有沒有版權的歌曲,而且須賠償罰款和支付訴訟費。謝謝各界關心。
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

真係多得環球唔少

講真 唱片公司唔收版權靠咩搵食?
Btw 以後返深圳唱k算
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

fifty1205 發表於 2018-11-1 18:50

我冇話唔應該收吖
我只係話環球次次都係揀咗同對家絕交攬炒呢條路

真係多得環球唔少

勁同意囉 成日話香港人唔支持香港音樂
但佢第一時間截斷自己歌手既歌流通
不論tvb定neway都係

勁同意囉 成日話香港人唔支持香港音樂
但佢第一時間截斷自己歌手既歌流通
不論tvb定neway都係 ...
s0m3bodii 發表於 2018-11-2 10:35

老m都俾埋英皇
week13

預咗俾人小邏輯錯。當年TVB / Neway同四大反面係因為版權費問題
後來大家一齊食蕉,所以四大派翻歌去TVB,俾翻啲新歌Neway唱
結果華納同Sony keep到合作關係,偏偏環球又再反面
翻翻去版權費問題,點解TVB,Neway,甚至HMV都同其他唱片公司相安無事,唯獨同環球每次都係錢累事
我會覺得係環球恃住自己多舊歌又係大公司所以收得貴,樣樣野都以利益行先
登勤接受訪問都講明話:「大家打開門口做生意」(當然佢又真係商業機構)
吹佢唔脹嘅係咁嘅劣境之下都俾佢拎住AGA同Gin Lee兩個最重要嘅第二梯隊女歌手

簽名被屏蔽

fifty1205 發表於 2018-11-1 18:50

啱啱公佈 大陸Ktv下架6000多首歌
其中係英皇既下架最多 幾乎占咗一大半
nonkul

KTV收版權費就應該既, 唔係佢錯
不過呢隻登勤聽佢講野就覺得佢好自大成日聽到佢滿口原則, 其實就係靠老婆靠寶麗金,
做事作風一味企硬, 我話一就一, 唔識NEGOTIATE 先鑊鑊搞大
呢類人頂多係做細山寨廠MANAGER既材料

所以好吊詭地方係 環球以前盡攬一線男歌手 吹神 軒仔 宋生
    但環球一方面hea 宋生 同 軒仔 令佢 ...
tributehotel 發表於 2018-11-5 06:46

係咪姐係 AGA 同 Gin Lee 好快都會轉過去蛋記
然後攞女金
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

支持環球硬撼樂壇霸權
如果唔係有四大事件,去到今時今日,TVB仲同班歌手簽緊「只可在TVB講廣東話」既痴線合約

支持環球硬撼樂壇霸權
如果唔係有四大事件,去到今時今日,TVB仲同班歌手簽緊「只可在TVB講廣東話」既痴線 ...
John 發表於 2018-11-7 01:02

但d歌冇左tvb又難hit好多
唱片公司同tvb鬥長命, 好難輸]
tvb咁垃圾今時今日仲多人睇, 灰.
叱咤樂壇女歌手金獎 謝安琪!!!
至尊唱片大獎 the album
叱咤唯一大滿貫女歌手

原來太陽娛樂都過左去 red mr
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

上次唱K 環球好多歌都無左- - 得D視聽版  仲要收費都唔係平

一齊去Red Mr啦

Neway 屯門果間汁左:(

Red mr 音響設備同食物質素都好好多

好耐冇去neway唱k了

好耐冇去neway唱k了
stephybest 發表於 5/3/2021 18:26
幾時先肯開返K房牙

幾時先肯開返K房牙
kwanie 發表於 2021-3-5 18:27

要唱100次美男子與香gin

Red mr 音響設備同食物質素都好好多
Anlaiz 發表於 2020-10-1 16:24

同意,不過無祖祖唱