返回列表 發帖
支持Gin Lee
SSN Chart (26 Apr)  冠軍: 也許沒有未來神 - per se  |  亞軍: 撞到正 - 泳兒

當信任變得諷刺時,剩下女生的無奈心聲,一字一句鏗鏘有力,這段關係還能靠忍耐來維持下去嗎?

好感動
SSN Chart (26 Apr)  冠軍: 也許沒有未來神 - per se  |  亞軍: 撞到正 - 泳兒

副歌「很堅強很堅強很堅強很堅強」也在坊間廣泛流傳甚至不停循環播放

好hit

Big hits呢?!
stephybest 發表於 2018-6-18 14:30

很堅強

喺咪個個習慣曬賓妹果d一年兩三首歌嘅做歌模式?
定系俾走數琪搞到覺得低產系正常?
正常嘅出歌速度唔喺應 ...
jaydeng 發表於 2018-6-21 12:16

係囉,其實Gin Lee已經係放慢左
一年10隻歌好基本

其實係gin lee黎
隻碟好悶,不如試下揾aga整成隻碟可以嗎
joshua 發表於 2018-6-23 17:23

隻碟好好聽
希望唔好搵aga

其實有無話邊首係今次演唱會主題曲?
newguy 發表於 2018-6-24 20:05

No ar

大眾有冇?
lblemon 發表於 2018-6-26 11:31

黃埔大眾唔見

X2

球記真係花唔少錢捧佢

美煎好似簽左球記3年, 估計續約的機會好大了 ...
lblemon 發表於 2018-6-26 11:25

Gin Lee又做到成績
環球又做到野
希望之後都合作愉快啦

平日若無其事咁聽呢隻碟,我會覺得隻碟不過不失,但並無帶來強烈嘅感覺
但當夜闌人靜,心靜下來聽呢隻碟時 ...
Nathan 發表於 2018-6-29 08:26

Gin Lee好多歌真係要靜心欣賞
BeGin適合搭火車聽

有無搞錯,彭羚咁靚又靚聲,似彭羚肯定無可能咁少人賞識,似關淑怡就真 ...
iamsingingwong 發表於 2018-7-1 14:57

咪即係Gin Lee賣點囉

gin lee反而似關心妍, 走勢唱功歌路都似, 係k歌無咁受歡迎.
on07111 發表於 2018-7-2 16:41

身材一樣咁勁

估唔到Gin Lee咁跳得
希望唱多d快歌
Sammi Joey接班人confirmed.
hehehaha 發表於 2018-7-2 19:44

唔想佢變祖兒

佢現在似憶蓮,唱法同歌路其實都似,當年都市系列嗰堆碟
期待佢將來出張實驗大碟(Gin版蓋亞) ...
hehehaha 發表於 2018-7-2 19:58

我都覺得佢有時唱法似憶蓮
天變地變情不變最明顯

又係認真做碟既好歌手
身材又勁

很堅強hit到去泰國!!!

點樣紅法???
stephybest 發表於 2018-7-3 16:49

十日了,你們很堅強,很堅強很堅強很堅強

很堅強 很堅強 很堅強
責備你為相信愛~~~~~
海鷗只跟海鷗一起
當你有夢 方可堅強 清楚所追跟所想

隻 ...
Nathan 發表於 2018-7-4 08:33

呢排好鍾意抱夢而活

以前Gin Lee每次出碟都會自己買番十幾廿隻,唔知道佢今年有無買多幾十隻谷下銷量呢? 

...
Garfield 發表於 2018-7-4 18:25

Gin Lee好得意呀

Alvin Leong 仲合作左一首,抽起左無出到
Gin話留返下隻碟用
fifty1205 發表於 2018-7-6 16:07

可能係天地一沙毆國語版

即係9成9又派新歌
唔怪得903要就住播
hehehaha 發表於 2018-7-6 18:31

覺得似2014年吳雨霏2.0

姐係本身係大碟啦抽起兩首咁大件事
stephybest 發表於 2018-7-6 20:39

Gin Lee d碟成日抽歌Ginetic

我身為真心粉都未買住第一版d MV又冇出埋DVD, 9成9有第二版
loowee 發表於 2018-7-6 22:10

我買左了
80蚊 即係13蚊一首歌 值得

肯派天地一沙鷗未呀垃圾環球
JasOh103 發表於 2018-7-9 22:16

應該等到大約Week 30-35就會派
等緊新城落榜

希望Gin Lee好似信MV咁燒哂D碟

畢竟出左國語碟就會盡量多在內地台灣宣傳, 在香港曝光率就少左,好容易在香港的人氣/存在感降低
千禧年 ...
lblemon 發表於 2018-7-18 09:26

其實最好好似容祖兒咁
國語碟當side project
同步做香港歌

佢真係超愛芝麻開門

每次 Gin Lee 推出新碟,網上總有一些聲音說很懷念她〈Falling〉那種曲風,Gin Lee 說她也有留意到這些意見,「當年選了〈Falling〉也是機緣巧合,當時其他同事覺得這首歌並不起眼,但我卻很想嘗試」,〈Falling〉是美國音樂人的作品,但並不是改編歌,Gin Lee 是第一個發表的,「這類型的歌好難話有就有,你問我想不想再唱類似這樣的歌,如果遇到或者寫到當然想,我自己也很喜歡。」

言談間,Gin Lee 也提到樂迷的口味並不容易觸摸。「那時我做〈Falling〉這首歌,也曾覺得未必適合香港的樂迷,但結果卻大受歡迎;新碟選擇了〈天地一沙鷗〉,我覺得是很特別的一首歌,EP 推出後反應最好就是這首,很多網民說一定要 plug,這也是我預計不到的。」Gin Lee 說這幾年來,她以為不太 commercial 的歌,結果人人都喜歡,當她以為很 commercial 時,又原來沒想像中合大家的口味,「我現在的心態是我要覺得正先,你不能 please 任何人,當然我都會接納 fans 的意見,有些說我做太多 K 歌,有些則說我的歌『唱唔到嘅,都唔係 K 歌嚟』,有些說我的歌首首差不多,多唱〈Falling〉那一類吧,我心想〈自我感覺還好〉都好爆、〈信〉都好爆喎!我會嘗試滿足不同樂迷,但首先我要覺得正先囉!」問 Gin Lee 過往哪一首歌最能代表她的個人喜好,她說是〈1st Date〉,但不是大碟版,而是演唱會版的編曲,「〈好風如水〉都是我喜歡的類型,我喜歡有 groove 的歌」。

談到圓了紅館夢後的下個目標,她說想做巡迴。「我好 enjoy 做演唱會,好鍾意唱 live,一直以來我的終極目標都是做巡迴,去到不同的地方唱歌。因為我又好鍾意旅行,如果能去到不同城市表演,會是一樣我很享受的事情。」年底 Gin Lee 將會推出國語專輯,同樣有 Alex Fung 和 Fergus Chow 參與,亦會跟台灣和內地的音樂人合作,她的音樂將會傳得更遠,巡迴指日可待,大家密切留意吧。

原來佢真係蠢唔係扮
JasOh103 發表於 2018-7-26 00:57

有些說我的歌首首差不多,多唱〈Falling〉那一類吧,我心想〈自我感覺還好〉都好爆、〈信〉都好爆喎!

Gin Lee好委屈
成日比d人吹毛求疵

應該等到大約Week 30-35就會派
等緊新城落榜
John 發表於 2018-7-10 00:54

老師又中

原來佢真係蠢唔係扮
JasOh103 發表於 2018-7-26 00:57

其實成隻碟
最唔突出我都覺得係天地一沙鷗...

全碟最好聽係自我感覺還好
remus 發表於 2018-7-26 09:22

同意,搶耳得黎又冇很堅強咁俗

信就比較特別,係外國式r & b,唔紅都預左

但很堅強經過演唱會後變到好好聽

抱夢而活 愈聽愈好聽
Nathan 發表於 2018-7-27 09:38

我都鍾意抱夢

派左又唔播 係咪蝦我煎先
帥小寶` 發表於 2018-7-27 16:52

擺明啦
根本最要播既時間已經過左
講咩天地一沙鷗都係side氣

而家只會聽人間鬍子同天地一沙鷗
其他擺響度做裝飾
請問我仲應唔應該買碟 ...
dongbb2332 發表於 2018-8-2 09:40

聽返信

好幽默
煎煎會好鍾意你

反OT: 抱夢而活其實應該派多過信
JasOh103 發表於 2018-8-2 19:58

信好正wor
只係聽開容祖兒d樂迷接受唔到

天地一沙鷗 唔似係903杯茶 情況有d似別來無恙
派人間鬍子 應該似會播 ...
dicksonkwok 發表於 2018-8-4 01:24

應該派咩都唔會播
好明顯很堅強之後係bam得好勁

點解要咁做?
kenneth 發表於 2018-8-5 00:02

容祖兒

原來唔覺唔覺
自我感覺還好都已經80萬view
成績幾好

唔知隻碟最尾銷量有冇20000隻?