返回列表 發帖
Garfield 發表於 2018-6-25 17:04

強公司係咪好想簽UMG完約阿堅

最多咪又係買番黎hea
Btw 天地一沙鷗堅正
Lewis 發表於 2018-6-25 19:07

咁強公司都要女將要阿祖個位
就算謝楊容出返嚟成班都四十歲
感覺上四台已經將呢班人放咗上神檯hea播速冠

而強公司自己將Quota谷阿祖谷得太盡
搞到下面美Shxt三家姐嗰班霉到喊
阿堅算係市場上比較full package同似強公司口味
阿嬌嘅樣,美淫身材,勁過阿祖唱功
加上談吐老練中佬最愛搞得掂班老細(I Mean登台時)
睇返廢老過強公司個case要拎金拎至尊根本無難度

買極都買唔到隻碟
HOTMAN 發表於 2018-6-26 11:17

今晚鑽石山cd倉仲有至少4隻

今晚鑽石山cd倉仲有至少4隻
lblemon 發表於 2018-6-26 23:26

Cd warehouse翻左好多貨

如果可以揀3首歌做主打
我會揀 沙鷗 抱夢 自我
【This is MC】澳門見

全碟最正其實係信,唔明點解咁多人踩

聽咗六億次,暫時
很堅強 > 天地一沙鷗 > 信 > 自我感覺還好 > 抱夢而活 > 人間鬍子

aussie2013 發表於 2018-6-27 16:00

信唔錯,編曲好大氣好unusual

aussie2013 發表於 2018-6-27 16:00

原本覺得好難聽,聽聽下又唔差
不過絕對最正唔係佢

live降key反而比碟好聽好多
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

有d衝動想買LITM黑膠
但屋企無機播

頭半首完全訓著,曲又唔係特別好聽,又詞不達意,verse同chorus完全好似兩首歌夾埋咁,除左唱得好之外成首歌完全冇野值得聽

《信》應該放side track,當買碟既人聽到呢首咁特別,個迴響應該會完全唔同。
派《天地一沙鷗》大路啲+靚班底既歌,首歌咁多副歌重覆點好易記,未必big hit但起碼會多人鍾意。

btw 好想Gin下隻由Alvin Leong包碟監製

仲未買到隻碟, 星期六日再去睇下

很堅強 > 天地一沙鷗 > 自我感覺還好 > 抱夢而活 > 人間鬍子 > 信

回復 155# johnny0113

cd歌詞寫係枉想

無聊! 一點意思都沒有。

好欣賞GinLee呢個又勇敢又美麗既女子
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

平日若無其事咁聽呢隻碟,我會覺得隻碟不過不失,但並無帶來強烈嘅感覺
但當夜闌人靜,心靜下來聽呢隻碟時,發現Gin Lee好表達到軟弱無助但好堅強咁堅持走下去既感覺。
尤其《自我感覺還好》,如果你果排心情低落,或者你身邊朋友抑鬱向你訴苦,你就會發覺首歌寫得好中。

本身對呢隻碟既CONCEPT冇咩興趣
不過聽完gin lee講完自己既經歷 再聽番d歌
會覺得佢擺左好多心機&感情落去:D Good Try

平日若無其事咁聽呢隻碟,我會覺得隻碟不過不失,但並無帶來強烈嘅感覺
但當夜闌人靜,心靜下來聽呢隻碟時 ...
Nathan 發表於 2018-6-29 08:26

Gin Lee好多歌真係要靜心欣賞
BeGin適合搭火車聽
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

呢隻碟越聽越好聽
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

呢隻碟越聽越好聽
616.1314 發表於 2018-6-29 11:58

好高汁呀!!!唔知佢年尾有冇多一隻碟呢?

係cd倉門口見到海報slogan都係忍唔到笑
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

肯出第二版未啊!!!!?

好似依家又有海報送
即出即買反而無
二〇二三年度全女班投票

等出黑膠,因為個封面放大啲睇得清楚啲ginlee

信 >> 自我感覺還好=很堅強 > 抱夢而活 > 天地一沙鷗 >>> 人間鬍子

睇左演唱會 , 最愛都係 1st Date
最愛 :

周國賢.迪子.蔣雅文.黃馨

雖然大家好想plug天地一沙鷗 但第一week kkbox人間鬍子fight低左沙鷗

其實呢張EP應該派完架啦
等新碟第一plug吧啦
走音系人性嚟㗎嘛要擁抱瑕疵嘎
世界與你無關 以正義去唾駡人 道德撚

雖然大家好想plug天地一沙鷗 但第一week kkbox人間鬍子fight低左沙鷗
HOTMAN 發表於 2018-6-30 01:30

人間鬍子tracklist排喺新plug後面,高play正常啊

天地一沙鷗
個曲風有少少似以前衛蘭成日唱果個風格haha
btw 好聽過哂前幾plug la-,-

其實呢張EP應該派完架啦
等新碟第一plug吧啦
Qmen 發表於 2018-6-30 02:05

希望派 Falling(First of All Live) 攝時間

人間鬍子唱得好有憶蓮嘅感覺。呢隻EP雖然全慢歌,不過隻隻都有唔同,旋律都唔錯,做得幾好。

抱夢而活好聽到喊

阿堅打氣好溫柔
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

抱夢而活好聽到喊

阿堅打氣好溫柔
JasOh103 發表於 2018-6-30 18:22

支持 Plug 埋 Tracks 5-6
二〇二三年度全女班投票

人間鬍子唱得好有憶蓮嘅感覺。呢隻EP雖然全慢歌,不過隻隻都有唔同,旋律都唔錯,做得幾好。 ...
Serendipity 發表於 2018-6-30 17:15

其實Gin做既慢歌係好有氣質同埋要慢慢細味,但總係有班人一聽係慢歌就話悶

其實Gin做既慢歌係好有氣質同埋要慢慢細味,但總係有班人一聽係慢歌就話悶 ...
aussie2013 發表於 2018-6-30 20:26

認同 gin既歌有種氣質係度 連很堅強咁八婆既歌佢都唱到好典雅 又有d楚楚可憐咁

人間鬍子唱得好有憶蓮嘅感覺。呢隻EP雖然全慢歌,不過隻隻都有唔同,旋律都唔錯,做得幾好。 ...
Serendipity 發表於 2018-6-30 17:15

好鍾意人間鬍子

我覺得"抱夢而活"幾有"你是你本身的傳奇"x"假使世界原來不像你預期"ge感覺

連堅堅都知多人鍾意
希望真係plug
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

天地一沙鷗
個曲風有少少似以前衛蘭成日唱果個風格haha
btw 好聽過哂前幾plug la-,- ...
thomas199028 發表於 2018-6-30 12:18

原來都有人覺得似衛蘭style, 我仲以為係錯覺

認同 gin既歌有種氣質係度 連很堅強咁八婆既歌佢都唱到好典雅 又有d楚楚可憐咁 ...
HOTMAN 發表於 2018-6-30 20:57

我覺得其實Gin Lee歌路同形象都好類似當年嘅彭羚,都係純粹以好歌覓知音,不過今時今日港人冇咁好耐性去欣賞歌藝。

好鍾意人間鬍子
HOTMAN 發表於 2018-6-30 21:02

+1
少少似林宥嘉d歌
開頭聽無咩感覺
而編曲都幾特別下
聽幾次之後就好鍾意

有無搞錯,彭羚咁靚又靚聲,似彭羚肯定無可能咁少人賞識,似關淑怡就真 ...
iamsingingwong 發表於 2018-7-1 14:57

唔會似關淑怡啦,Shirley風格比較鮮明同少少另類,Gin Lee都係唱大路流行曲為主。
我覺得Gin Lee似彭羚的歌路,但佢仲未有讓我跟你走呢類大熱歌嘛,再等等睇吓幾時遇到。

個封面令我諗起王迪詩某本書嘅封面..

+1
少少似林宥嘉d歌
開頭聽無咩感覺
而編曲都幾特別下
聽幾次之後就好鍾意 ...
hehehaha 發表於 2018-7-1 15:27

你講起又係 唔怪得我愛呢首