返回列表 發帖
原來咁快就過左一個月
聽住天地一沙鷗期待second of all

每次 Gin Lee 推出新碟,網上總有一些聲音說很懷念她〈Falling〉那種曲風,Gin Lee 說她也有留意到這些意見,「當年選了〈Falling〉也是機緣巧合,當時其他同事覺得這首歌並不起眼,但我卻很想嘗試」,〈Falling〉是美國音樂人的作品,但並不是改編歌,Gin Lee 是第一個發表的,「這類型的歌好難話有就有,你問我想不想再唱類似這樣的歌,如果遇到或者寫到當然想,我自己也很喜歡。」

言談間,Gin Lee 也提到樂迷的口味並不容易觸摸。「那時我做〈Falling〉這首歌,也曾覺得未必適合香港的樂迷,但結果卻大受歡迎;新碟選擇了〈天地一沙鷗〉,我覺得是很特別的一首歌,EP 推出後反應最好就是這首,很多網民說一定要 plug,這也是我預計不到的。」Gin Lee 說這幾年來,她以為不太 commercial 的歌,結果人人都喜歡,當她以為很 commercial 時,又原來沒想像中合大家的口味,「我現在的心態是我要覺得正先,你不能 please 任何人,當然我都會接納 fans 的意見,有些說我做太多 K 歌,有些則說我的歌『唱唔到嘅,都唔係 K 歌嚟』,有些說我的歌首首差不多,多唱〈Falling〉那一類吧,我心想〈自我感覺還好〉都好爆、〈信〉都好爆喎!我會嘗試滿足不同樂迷,但首先我要覺得正先囉!」問 Gin Lee 過往哪一首歌最能代表她的個人喜好,她說是〈1st Date〉,但不是大碟版,而是演唱會版的編曲,「〈好風如水〉都是我喜歡的類型,我喜歡有 groove 的歌」。

談到圓了紅館夢後的下個目標,她說想做巡迴。「我好 enjoy 做演唱會,好鍾意唱 live,一直以來我的終極目標都是做巡迴,去到不同的地方唱歌。因為我又好鍾意旅行,如果能去到不同城市表演,會是一樣我很享受的事情。」年底 Gin Lee 將會推出國語專輯,同樣有 Alex Fung 和 Fergus Chow 參與,亦會跟台灣和內地的音樂人合作,她的音樂將會傳得更遠,巡迴指日可待,大家密切留意吧。
SSN Chart (26 Apr)  冠軍: 也許沒有未來神 - per se  |  亞軍: 撞到正 - 泳兒

恭喜好歌有好報 做唔成side track
Jason's Playlist 2024
Week 17 填詞魂 - 謝雅兒

我心想〈自我感覺還好〉都好爆、〈信〉都好爆喎!
John 發表於 2018-7-25 14:41

認真咩 全壇好似得我鍾意咁
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 15
1. 無答案 2. 念 3. 現任榮譽顧問

認真咩 全壇好似得我鍾意咁
帥小寶` 發表於 2018-7-25 15:08

我諗Gin Lee意思係佢覺得呢兩隻唔易唱但大家都仲覺得係K歌。認真呢兩首其實唔易唱,只係佢唱得順大家以為好容易。就算雙雙同很堅強都唔係想像中咁易唱。

新碟選擇了〈天地一沙鷗〉,我覺得是很特別的一首歌,EP 推出後反應最好就是這首,很多網民說一定要 plug,這也是我預計不到的。」

原來佢真係蠢唔係扮

原來佢真係蠢唔係扮
JasOh103 發表於 2018-7-26 00:57

有些說我的歌首首差不多,多唱〈Falling〉那一類吧,我心想〈自我感覺還好〉都好爆、〈信〉都好爆喎!

Gin Lee好委屈
成日比d人吹毛求疵
SSN Chart (26 Apr)  冠軍: 也許沒有未來神 - per se  |  亞軍: 撞到正 - 泳兒

應該等到大約Week 30-35就會派
等緊新城落榜
John 發表於 2018-7-10 00:54

老師又中

原來佢真係蠢唔係扮
JasOh103 發表於 2018-7-26 00:57

其實成隻碟
最唔突出我都覺得係天地一沙鷗...

其實成隻碟
最唔突出我都覺得係天地一沙鷗...
John 發表於 2018-7-26 03:04

你需要既係多少少時間
多一陣就會聽到呢首既大歌格

每次 Gin Lee 推出新碟,網上總有一些聲音說很懷念她〈Falling〉那種曲風,Gin Lee 說她也有留意到這些意見 ...

收外國歌要搵番個識填詞既,Falling 隨風 填得幾好,信 填得格硬左d

隻碟又係Alex 同Fergus

全碟最好聽係自我感覺還好
任我行 失憶蝴蝶

,Gin Lee 也提到樂迷的口味並不容易觸摸。「那時我做〈Falling〉這首歌,也曾覺得未必適合香港的樂迷,但結果卻大受歡迎;新碟選擇了〈天地一沙鷗〉,我覺得是很特別的一首歌,EP 推出後反應最好就是這首

Gin姐你耳仔冇野下?天地一沙鷗又順耳又大路又好聽,聽一次都知擺到明就要攞黎plug啦,佢仲講到首歌好偏,唔expect咁多人中意,癡線!

收外國歌要搵番個識填詞既,Falling 隨風 填得幾好,信 填得格硬左d

隻碟又係Alex 同Fergus  ...
Nathan 發表於 2018-7-26 08:24

Fall零同信係同一個人填

HOTMAN 發表於 2018-7-26 16:27

佢真心世界級 插人填詞廢都唔首先做下research先

不過由此可見 Gin gin自主度都幾高 plug邊首都有say

我諗Gin Lee意思係佢覺得呢兩隻唔易唱但大家都仲覺得係K歌。認真呢兩首其實唔易唱,只係佢唱得順大 ...
Serendipity 發表於 2018-7-26 00:42

其實信已經好接近falling個種

remus 發表於 2018-7-26 09:22 AM

+1
其他唔該行埋一邊
沙鷗side到毫無存在意義都吹捧到bit hit
啲煎粉真系自我感覺還好囉
心裡沒點逼數???
走音系人性嚟㗎嘛要擁抱瑕疵嘎
世界與你無關 以正義去唾駡人 道德撚

remus 發表於 2018-7-26 09:22

同意,搶耳得黎又冇很堅強咁俗

信就比較特別,係外國式r & b,唔紅都預左

+1  
其他唔該行埋一邊
沙鷗side到毫無存在意義都吹捧到bit hit
啲煎粉真系自我感覺還 ...
Qmen 發表於 2018-7-26 19:27

信就比較特別,係外國式r & b,唔紅都預左 ...
John 發表於 2018-7-26 21:35

聽完全碟,自覺感覺還好真係最好聽,完全唔悶,其他反而聽幾次已經無興趣了
任我行 失憶蝴蝶

聽天地一沙鷗聽到喊
點解堅堅可以唱得咁好

HOTMAN 發表於 2018-7-26 16:27

係喎,Sor ,聽番訪問,Gin話要求周耀輝咁樣填,所以搞到唔似佢style

信就比較特別,係外國式r & b,唔紅都預左 ...
John 發表於 2018-7-26 21:35

但很堅強經過演唱會後變到好好聽

抱夢而活 愈聽愈好聽

每日都要聽既歌:《天地一沙鷗》
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

派左又唔播 係咪蝦我煎先

但很堅強經過演唱會後變到好好聽

抱夢而活 愈聽愈好聽
Nathan 發表於 2018-7-27 09:38

我都鍾意抱夢

派左又唔播 係咪蝦我煎先
帥小寶` 發表於 2018-7-27 16:52

擺明啦
根本最要播既時間已經過左
講咩天地一沙鷗都係side氣

其實呢隻碟都几有主題喎(勇敢)

期待sha au首live
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

期待sha au首live
dongbb2332 發表於 2018-7-27 19:26

睇黎又撞十大

天地一沙鷗會出Lyric Video和派台!(在Gin Lee IG Story見到)

天地一沙鷗會出Lyric Video和派台!(在Gin Lee IG Story見到)
johnny0113 發表於 2018-7-28 00:08

燒車燒到冇錢拍MV
不過佢都係有lyrics video既歌正啲

Gin中意 信、人間鬍子 自我感覺還好

無天地一沙鷗

睇黎又撞十大
JasOh103 發表於 2018-7-27 22:31

We good taste ~ (love)

年度好碟 推介比大家

燒車燒到冇錢拍MV
不過佢都係有lyrics video既歌正啲
JasOh103 發表於 2018-7-28 00:11

認同

而家只會聽人間鬍子同天地一沙鷗
其他擺響度做裝飾
請問我仲應唔應該買碟

其他擺響度做裝飾
請問我仲應唔應該買碟 ...
dongbb2332 發表於 2018-8-2 09:40

一首天地一沙鷗已經值一隻碟既價 必買!

其他擺響度做裝飾

聽返信

其他擺響度做裝飾

收到風大鱷八月尾出手
股價會急挫八成
Happy and Blessed.

收到風大鱷八月尾出手
股價會急挫八成
jose 發表於 2018-8-2 19:00

好幽默
煎煎會好鍾意你

反OT: 抱夢而活其實應該派多過信

好幽默
煎煎會好鍾意你

反OT: 抱夢而活其實應該派多過信
JasOh103 發表於 2018-8-2 19:58

信好正wor
只係聽開容祖兒d樂迷接受唔到

信好正wor
只係聽開容祖兒d樂迷接受唔到
John 發表於 2018-8-2 23:22

信值100分!
不過抱夢值1000分
天地值10000分

除左有冠信既榜主咁good taste
其他咪就係聽開容祖兒d樂迷囉

李幸倪《Bold & Beauty》:用都市女性的感性聲線,堅守在港樂這片領地之上,內心的倔強和跌宕的情緒起伏,用高水準的作品來說話,實屬難得。

信值100分!
不過抱夢值1000分
天地值10000分

其他咪就係聽開容 ...
JasOh103 發表於 2018-8-2 23:28

好彩我有冠到姐

信值100分!
不過抱夢值1000分
天地值10000分

其他咪就係聽開容 ...
JasOh103 發表於 2018-8-2 23:28

好彩我有冠到姐

天地一沙鷗 唔似係903杯茶 情況有d似別來無恙
派人間鬍子 應該似會播

天地一沙鷗 唔似係903杯茶 情況有d似別來無恙
派人間鬍子 應該似會播 ...
dicksonkwok 發表於 2018-8-4 01:24

應該派咩都唔會播
好明顯很堅強之後係bam得好勁

其實我鍾意 抱夢而活 多過 天地一沙鷗
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 16 冠軍歌:謝雅兒 - 填詞魂 (2 Weeks No.1)

應該派咩都唔會播
好明顯很堅強之後係bam得好勁
John 發表於 2018-8-4 01:33

同意,但我都唔明點解ban得咁勁。佢連AGA個數都仲有一段距離,況且最後唔似會俾AGA女金。
最驚就係要留返啲播放率敬老,講真捧Gin上位都實至名歸,唔明903驚啲乜。

似乎Gin Lee都會開類似AGA的音樂會谷銷量?所以話8月會唱碟啲歌?