返回列表 發帖
我中學都唔算好多人會追廣東歌...
我個級應該得我一個

利申band 1 但唔係名校 ...
bagfgfcde 發表於 2018-3-7 11:16

+1 我d fd覺得美祖係過氣

Singcon廣東歌都好少 我記得只有長相廝守 superman

Singcon廣東歌都好少 我記得只有長相廝守 superman
...
Yan 發表於 2018-3-7 11:34

咁其實真係過氣既... 對於新一代黎講 祖兒千千呢啲已經好舊
其實連雙琪都已經係十幾年前出道既老人家

反OT
2018 作文Mock卷!

1. 試以「我本人,明白甚麼都總有限期」為最後一句,寫作一篇文章。
2. 有人認為要「捨棄未來抱緊片刻」,你認為這個看法在現今社會是否適用?試談談你的看法。
3. 試以「煙花」為題,寫作一篇文章。

我中學都唔算好多人會追廣東歌...
我個級應該得我一個

利申band 1 但唔係名校 ...
bagfgfcde 發表於 2018-3-7 11:16

你成級都識晒咁勁?

你成級都識晒咁勁?
lblemon 發表於 2018-3-7 11:56

大部分啦... 一級百幾人姐
選修科加高中初中同班既同學已經佔左大部分

...
Yan 發表於 2018-3-7 11:34

SINGCON 唱呢D本地歌都好正路, 同埋部分本地歌堅難唱.

大部分啦... 一級百幾人姐  
選修科加高中初中同班既同學已經佔左大部分 ...
bagfgfcde 發表於 2018-3-7 11:59

識, 仲要知對方有冇留意本地新歌, 都唔易架

我反而覺得中學個陣有唔少人都有聽廣東歌
都識小明 Phil AGA JW Gin Lee 呢啲

利申 Band 1
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

我反而覺得中學個陣有唔少人都有聽廣東歌
都識小明 Phil AGA JW Gin Lee 呢啲

利申 Band 1 ...
616.1314 發表於 2018-3-7 12:14

再細d其實好難講

特別係今年中六已經係00後。。。
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 唯美本尊 - 李駿傑

SINGCON 唱呢D本地歌都好正路, 同埋部分本地歌堅難唱.
lblemon 發表於 2018-3-7 12:03

認同sing con係好好指標

見今年中學sing con都仲有別來無恙, 另加張敬軒周柏豪歌

等我發放下啲tips啦
不過未必係成功方程式 純粹係心得

本帖隱藏的內容需要回復才可以瀏覽

就係咁上下啦
歡迎其他人補充

等我發放下啲tips啦

**** 本內容被作者隱藏 ****

就係咁上下啦 {:1_114 ...
bagfgfcde 發表於 2018-3-7 15:04

好充足

好充足
kevinlai1621 發表於 2018-3-7 15:08

決定要全力支持某會員

決定要全力支持某會員
bagfgfcde 發表於 2018-3-7 15:14

cm最後一棵幼苗

cm最後一棵幼苗
kevinlai1621 發表於 2018-3-7 15:19

培育幼齒計劃..

培育幼齒計劃..
jose 發表於 2018-3-7 15:44

未知有無人負責呢份proposal, 定係佢係Practice paper topic

等我發放下啲tips啦

而家係咪唔使考朗讀
我嗰陣好似係考完朗讀
再唔知去邊到考小組討論

同埋就算同一個time slot 都好似分2-3批
我好似寫7點 8點先有點考
等嘅過程會好緊張
而且點名係嗌考生編號
會好驚miss咗自己
可以留言吓周圍嘅人咩樣 睇吓醒唔醒目

而家係咪唔使考朗讀
我嗰陣好似係考完朗讀
再唔知去邊到考小組討論

同埋就算同一個time slot  ...
stopzi 發表於 2018-3-7 17:14

暴露年齡
   等都係好辛苦, 我中文個時係1730報到但係等到last一批, 考完都8點幾...

等我發放下啲tips啦

唔一定要 bam 人地既野 +1
可以話同意人地個選項做到 A
但係自己個選項做到 A + B
成效上既廣度上似乎更加優勝 blahblahblah
二〇二三年度全女班投票

而家係咪唔使考朗讀
我嗰陣好似係考完朗讀
再唔知去邊到考小組討論

同埋就算同一個time slot  ...
stopzi 發表於 2018-3-7 17:14

我覺得第一日考係真係會好緊張
但之後基本上就會越考越 smooth

我覺得 chur 完個 study leave 之後
筆試開考之後就唔好再 chur
基本上我考筆試期間都無咩點溫書
我覺得筆試期間最重要係作息定時
維持自己係一個好好既精神狀態
臨急抱佛腳唔會有用
仲有自己考之前要練定點去考場
唔好考個朝先第一日去
二〇二三年度全女班投票

仲有自己考之前要練定點去考場
唔好考個朝先第一日去
616.1314 發表於 2018-3-7 18:38

呢個真 特別我個時派到d地方立立亂

等我發放下啲tips啦

想做故事題 反正大家都亂吹 中國文化就真係出事

筆試 ...

除咗oral之外考場喺晒屋企附近

除咗oral之外考場喺晒屋企附近
Yan 發表於 2018-3-7 19:17

咁好

咁好
kevinlai1621 發表於 2018-3-7 19:20

其實上水同粉嶺一條巴士線差唔多可以去晒所有地方

其實上水同粉嶺一條巴士線差唔多可以去晒所有地方
Yan 發表於 2018-3-7 19:22

咁都係要撘一程車
  我個時最近係屋企樓下, 最遠係跨區(最少4個字車)

咁都係要撘一程車
  我個時最近係屋企樓下, 最遠係跨區(最少4個字車) ...
kevinlai1621 發表於 2018-3-7 19:27

我諗港島麻煩啲

我諗港島麻煩啲
bagfgfcde 發表於 2018-3-7 19:29

唔係, 係因為我考英文卷

唔係, 係因為我考英文卷
kevinlai1621 發表於 2018-3-7 19:30

但我最遠都只係20分鐘之內就到啦

但我最遠都只係20分鐘之內就到啦
bagfgfcde 發表於 2018-3-7 19:33

咁如果我唔塞車都係20分鐘嘅
  不過已經跨左區

咁都係要撘一程車
  我個時最近係屋企樓下, 最遠係跨區(最少4個字車) ...
kevinlai1621 發表於 2018-3-7 19:27

唔搭車行去最遠都係20分鐘

反正朝早d巴士仲逼過kary 我應該都係行

筆試 ...

要帶夠錢 帶外套
帶齊文具 准考證
同埋電話唔好較震機就算
考之前再睇notes都唔入腦
只會愈睇愈亂

要帶夠錢 帶外套
帶齊文具 准考證
同埋電話唔好較震機就算
考之前再睇notes都唔入腦
只會愈睇愈亂 ...
stopzi 發表於 2018-3-7 22:00

上多啲CM
好似我上年咁

同埋唔好約人一齊去
我跟咗佢個方法去差啲遲到

同埋唔好約人一齊去
我跟咗佢個方法去差啲遲到
stopzi 發表於 2018-3-7 22:05

交友不慎

最緊要帶定錢,有乜野都可以飛的

交友不慎
kevinlai1621 發表於 2018-3-7 22:08

應該話唔好搭巴士 就算可以門口落

stopzi 發表於 2018-3-7 22:11

唔關事, 係你事前準備功夫不足
  之前你要去一次, 預時間計時然後再到時仲要預早時間到, 最後當然係盡量早上時間試一次

我全部都係搭巴士出入, 又唔見我有事

唔關事, 係你事前準備功夫不足
  之前你要去一次, 預時間計時然後再到時仲要預早時間到, 最後當然係 ...
kevinlai1621 發表於 2018-3-7 22:13

路面情況好難講
咁當然有啲得巴士到一定係搭巴士
姐係寶馬山嗰啲

我嗰次係下晝考 點知塞車

stopzi 發表於 2018-3-7 22:11

早啲出門口咪得
一世人一次 訓少一陣ok既

我上年有約個同學一齊行去屋企附近既中學考
不過我係超級易緊張既人 所以佢遲左一兩分鐘我就會即刻狂催佢

路面情況好難講
姐係寶馬山嗰啲

我嗰次係下晝考 點知 ...
stopzi 發表於 2018-3-7 22:16

意外呢家野係好難講, 你搭地鐵都會壞車啦

路面情況好難講
姐係寶馬山嗰啲

你去寶馬山考咁慘?
寶馬山朝早同下晝四點零搭巴士好易塞死
[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

早啲出門口咪得  

不過我 ...
bagfgfcde 發表於 2018-3-7 22:19

所以其實係佢問題
  我寧願早到等個人靜下仲好, 我早半個鐘到咪又係咁

早啲出門口咪得  

不過我 ...
bagfgfcde 發表於 2018-3-7 22:19

最緊要識calm down
有次緊張痛肚 個學校廁所又dirty
最尾都係算了

最緊要識calm down
有次緊張痛肚 個學校廁所又dirty
最尾都係算了
stopzi 發表於 2018-3-7 22:22

有邊間學校個廁所係乾淨ga

所以其實係佢問題
  我寧願早到等個人靜下仲好, 我早半個鐘到咪又係咁 ...
kevinlai1621 發表於 2018-3-7 22:21

都話同人一齊去
我自己去梗係醒早到咗

你去寶馬山考咁慘?
寶馬山朝早巴士一定塞死
matthew1990 發表於 2018-3-7 22:20

我要搭頭班  不過我樓下有車到

有邊間學校個廁所係乾淨ga
kevinlai1621 發表於 2018-3-7 22:23

都有分唔同程度
唔到最尾忍唔住都唔會去

路面情況好難講
姐係寶馬山嗰啲

我都有兩日係寶馬山考 去就搭車
走個陣反正唔趕時間就慢慢行落去
二〇二三年度全女班投票

我都有兩日係寶馬山考 去就搭車
走個陣反正唔趕時間就慢慢行落去  ...
616.1314 發表於 2018-3-7 22:28

行落去好似快啲
車又少又多人
好多私家車

行落去好似快啲
車又少又多人
好多私家車
stopzi 發表於 2018-3-7 22:29

EXACTLY!!!
第一日走個陣我本來都想搭車
但係太多考生同一時間走
所以根本唔會夠車