返回列表 發帖

CH細聽.音樂推介 2018

2018年度有幾多首歌,給我最愉快的消磨?
我又會為哪一首心軟過、心碎過、對號入座?
又有哪一首到明年還在播?

讓我們拭目以待。

Credit to:
謝安琪 - 年度之歌
容祖兒 - 男朋友與歌
楊千嬅 - 最後的歌

CH細聽.音樂推介 2018 冠軍歌

Week 01  Serrini - Don't Text Him
Week 02  吳雨霏 - 奉愛之名
Week 03  王菀之 - 離遊記
Week 04  JW - I Just Wanna Stay With You
Week 05  許志安 - Remember Me
Week 06  AGA - 無期
Week 07  徐佳瑩 - 灰色
Week 08  陳柏宇 - 想創
Week 09  張敬軒 - 缺
Week 10  許廷鏗 - 演員的自我修養
Week 11  林奕匡 - 好好的聊個天
Week 12  林欣彤 - 忍
Week 13  陳慧琳 - 尾站天國

Week 14  Rubberband - 城市當代配樂團
Week 15  方大同 - Ten Reasons
Week 16  J.Sheon - 壞蛋特調
Week 17  鄧小巧 - 將沙拋給一片海
Week 18  丁世光 - Simon
Week 19  Supper Moment - 橙海
Week 20  MastaMic - 破地獄
Week 21  陳蕾 - Run Away (feat. Jan Curious)
Week 22  張惠妹 - 身後
Week 23  林欣彤 - 重光紀念日
Week 24  陳柏宇 - 無限大
Week 25  RubberBand - 逆流之歌
Week 26  Dear Jane - 深化危機

Week 27  鄭興 - 城南
Week 28  Serrini - Pink Song
Week 29  張敬軒/容祖兒 - Make A Beat
Week 30  小塵埃 - 哪兒
Week 31  李幸倪 - 天地一沙鷗
Week 32  側田 - 半杯入魂
Week 33  王菀之 - 沉默的士高
Week 34  李榮浩 - 年少有為
Week 35  Serrini - Let Us Go Then You And I
Week 36  Serrini - Let Us Go Then You And I
Week 37  RubberBand - 未來見
Week 38  林二汶 - 愛情是一種法國甜品
Week 39  RubberBand - 未來見

Week 40  RubberBand - 未來見
Week 41  謝安琪 - 一個女人和浴室
Week 42  鍾舒祺 - 裸泳
Week 43  容祖兒 - 優秀
Week 44  陳奕迅 - 可一可再
Week 45  Supper Moment/Survive Said The Prophet - To Whom
Week 46  JW - 揮揮手
Week 47  衛蘭 - 在月台上等你
Week 48  梁釗峰 - 閃亮的青春
Week 49  陳綺貞 - 傷害
Week 50  陳柏宇 - 認真如初
Week 51  周國賢 - 守口如瓶
Week 52  陳綺貞 殘缺的彩虹

支持容祖兒重奪女金
我們的總和

CH細聽.音樂推介 第一週

Rk Lw Nw Singer Song
1  2  5  Serrini Don't Text Him
2  8  5  吳雨霏 奉愛之名
3  1  8  方皓玟 假使世界原來不像你預期
4  n  1  徐佳瑩 言不由衷
5  5  6  Robynn & Kendy 世界對我們
6  3  3  鄧小巧 心靈作家
7  7  7  陳柏宇 閱後即焚
8  6  4  王菀之 離遊記
9  9  2  張惠妹 你說了算
10 n 1  JW I Just Wanna Stay With You
----------------------------------------------------
CH細聽.二零一八

2017年是一個不容易過的年份。
但正因為難過,我才可以好好地認識自己。
願,我能保存這份謙卑來面對未知的2018。

方皓玟 - 假使世界原來不像你預期
「 仍懷著一顆謙卑 來面對不安的天氣 」

Serrini 啪啪啪
希望閱後即焚下星期冠

支持容祖兒重奪女金
Wonders 發表於 2018-1-3 22:13

係咪因為17年女金太驚嚇搞到大家要講容祖兒而唔係JOEY
Serrini 啪啪啪
希望閱後即焚下星期冠
bagfgfcde 發表於 2018-1-3 22:21

唔支持霏姐

CH細聽.音樂推介 2017 冠軍歌

Week 01  Serrini - Don't Text Him
CunninG 發表於 2018-1-3 22:12
恭喜Don't Text Him踢走飛天成為CH細聽.音樂推介 2017 Week 01真‧冠軍歌

心靈作家仲係榜
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 15
1. 無答案 2. 念 3. 現任榮譽顧問

恭喜Don't Text Him踢走飛天成為CH細聽.音樂推介 2017 Week 01真‧冠軍歌
nicholashin 發表於 2018-1-3 22:36

多謝你又幫我proof read
心靈作家仲係榜
帥小寶` 發表於 2018-1-3 22:37

上星期先re 番咋

Joey 新一年就咁快就髮力

支持祖粉
Intro Tag 嗰三首歌都好幸福喎
希望 18 年 祖祖可以重奪女金!!
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

支持Serrini 女金

支持Serrini 女金
stopzi 發表於 2018-1-8 10:55

希望樹rini歌迷會cm分部比我入會

支持祖粉
Intro Tag 嗰三首歌都好幸福喎
希望 18 年 祖祖可以重奪女金!! ...
616.1314 發表於 2018-1-7 01:46

美祖真係派左歌啦
雖然應該好伏....

Joey 新一年就咁快就髮力
chanchan0909 發表於 2018-1-4 19:25

睇完演唱會更加喜歡祖兒

CH細聽.音樂推介 第二週

1  2  6  吳雨霏 奉愛之名
2 10 2  JW I Just Wanna Stay With You
3  n  1  徐佳瑩 灰色
4  1  6  Serrini Don't Text Him
5  3  9  方皓玟 假使世界原來不像你預期
6  4  2  徐佳瑩 言不由衷
7  n  1  許志安 Remember Me
8  8  5  王菀之 離遊記
9  5  7  Robynn & Kendy 世界對我們
10 9 3  張惠妹 你說了算
----------------------------------------------------
CH細聽.喜歡祖兒

原來我由祖兒的第一首派台歌已經開始支持她。
所以,二零一八年繼續喜歡祖兒。

JW - 掛念好友
(CH細聽.音樂推介 2010 第二十二週冠軍歌)
「 這份掛念 要怎麼承受
  你或許超過像好友  」

CH細聽.音樂推介 第二週

1  2  6  吳雨霏 奉愛之名
2 10 2  JW I Just Wanna S ...
CunninG 發表於 2018-1-10 21:30
灰色高位上榜 !!!

2018年CM國語力第一個計劃係推灰色上榜
btw 希望容大媽首新歌下星期打入你個榜
我們的總和

支持祖兒!
灰色高位上榜 !!!
chanchan0909 發表於 2018-1-10 21:32

12 + 11 + 10 + 9 = 42*

2018年CM國語力第一個計劃係推灰色上榜
btw 希望容大媽首新歌下星期打入你個榜 ...
Wonders 發表於 2018-1-10 21:44

無謂浪費位置, 有位都雷動大家上想創先

支持祖兒!

12 + 11 + 10 + 9 = 42*
ed8671ed 發表於 2018-1-10 21:45

灰色高位上榜 !!!
chanchan0909 發表於 2018-1-10 21:32

如果過50分就好穩啦, 係咪呢derder

無謂浪費位置, 有位都雷動大家上想創先  

如果過50分就好穩啦, 係咪呢derder  ...
CunninG 發表於 2018-1-10 21:50

好多人起我度轉投Serrini 廣偉告急
我們的總和

新一年大家都離棄左小宇了。。。

傷心 睇嚟榜主掛住撐呢個祖兒 已經放棄咗另一個祖兒
很少糾紛 夠豁達能讓我們 有雙冠軍
二〇二三年度全女班投票

第一三五都好好聽

第一三五都好好聽
stopzi 發表於 2018-1-16 09:39

開心, 有人支持LALA

新一年大家都離棄左小宇了。。。
bagfgfcde 發表於 2018-1-10 22:05

今個星期第十位又係小宇啊
傷心 睇嚟榜主掛住撐呢個祖兒 已經放棄咗另一個祖兒
很少糾紛 夠豁達能讓我們 有雙冠軍  ...
616.1314 發表於 2018-1-14 03:51

我都想支持祖兒
但可唔可以唔派電影歌同噴歌

CH細聽.音樂推介 第三週

1  8  6  王菀之 離遊記
2  4  7  Serrini Don't Text Him
3  3  2  徐佳瑩 灰色
4  n  1  AGA 無期
5  2  3  JW I Just Wanna Stay With You
6  7  2  許志安 Remember Me
7  6  3  徐佳瑩 言不由衷
8 10 2  張惠妹 你說了算
9  n  1  周國賢 當下的力量
10 n 1  陳柏宇 交叉神經
CH細聽.很堅強

Serrini - Let Us Go Then You and I
「 繼續去 放心去 開發你新的秩序 」

灰色穩守第 3
第 4 位首新歌喺邊到有得聽

咁都要硬tag某大面歌手
我們的總和

灰色穩守第 3
第 4 位首新歌喺邊到有得聽
chanchan0909 發表於 2018-1-17 22:31

連歌名都打錯
希望唔會比人踢出愛迦力啦

咁都要硬tag某大面歌手
Wonders 發表於 2018-1-17 22:31

世界上最遠既距離
或者就係用首新歌做tag而我短期內未有意欲上呢首歌.....

CH細聽.音樂推介 第四週

1  5  4  JW I Just Wanna Stay With You
2  6  3  許志安 Remember Me
3  4  2  AGA 無期
4  2  8  Serrini Don't Text Him
5  n  1  JW 維多利亞
6  9  2  周國賢 當下的力量
7  3  3  徐佳瑩 灰色
8  n  1  陳柏宇 想創
9  1  7  王菀之 離遊記
10 n 1  張敬軒 缺
CH細聽.忘記有時

快樂有時,悲傷有時。
人生實在有太多個有時,
而我們心盡一生的心機,
仍未能學會好好面對每一個有時,
特別是悲傷的有時。

周國賢 - 有時
「 有時我在記憶空間找到你 分秒在一起 」

自plug想創高質 我又自plug先

風衣上唔到榜。。。傷心

恭喜Joey

支持宇粉一齊自plug想創
我們的總和

睇黎大家都好憎落糖落奶喎

CH細聽.音樂推介 第四週

1  5  4  JW I Just Wanna Stay With You
2  6  3  許 ...
CunninG 發表於 2018-1-24 23:56

第三位係咪新VERSION

風衣上唔到榜。。。傷心
bagfgfcde 發表於 2018-1-25 07:43

下次下次 下次大概可以....

第三位係咪新VERSION
放空 發表於 2018-1-27 19:41

改左啦 THX
睇黎大家都好憎落糖落奶喎
kwanie 發表於 2018-1-27 13:03

四首未PLUG最唔鍾意就係呢首
一直都唔鍾意佢唱假音 (所以我當年係逸後>你瞞)
點知最後就係PLUG呢首

支持宇粉一齊自plug想創
Wonders 發表於 2018-1-27 12:42

自plug想創高質 我又自plug先
帥小寶` 發表於 2018-1-25 00:23

開心, CM好多愛宇力

CH細聽.音樂推介 第五週

1  2  4  許志安 Remember Me
2  n  1  陳蕾 娛樂人生
3  4  9  Serrini Don't Text Him
4  6  3  周國賢 當下的力量
5  8  2  陳柏宇 想創
6  3  3  AGA 無期
7 10 2  張敬軒 缺
8  7  4  徐佳瑩 灰色
9  5  2  JW 維多利亞
10 n 1  小肥 風塵三俠(feat. 6號/側田)
CH細聽.冬天的歌

即使沒有My Secret Live, 我也不會遺忘這首歌,
因為它是我的冬日戀歌PLAYLIST中最重要的一首歌。

容祖兒 - 冬眠
「 分手 沒有光火 沒有心火 」

你真係好鍾意don't text him
下星期仲係唔係度

冠 Remember Me!! 好高質!! 榜主有無睇 Coco 呢
淨係擺祖祖喺下面嗰格... 唔畀佢上榜... 嬲
明明祖祖已經全身髮力出咗三首國語歌
二〇二三年度全女班投票

你真係好鍾意don't text him
下星期仲係唔係度
bagfgfcde 發表於 2018-2-2 10:21

計計分睇下落得榜未先
如果得就下星期PINK SONG啦

冠 Remember Me!! 好高質!! 榜主有無睇 Coco 呢
淨係擺祖祖喺下面嗰格... 唔畀佢上榜... 嬲 {:1_ ...
616.1314 發表於 2018-2-4 13:57

Remember Me 個冠軍好大程度係因為Coco
雖然個人唔係特別鍾意呢套戲
但都係好睇既

至於祖祖... 都係等第四PLUG啦

CH細聽.音樂推介 第六週

1  6  4  AGA 無期
2  3 10 Serrini Don't Text Him
3  n  1  鄧小巧 和好
4  5  3  陳柏宇 想創
5  2  2  陳蕾 娛樂人生
6  n  1  孫燕姿 風衣
7  9  3  JW 維多利亞
8  4  4  周國賢 當下的力量
9  8  5  徐佳瑩 灰色
10 10 2 小肥 風塵三俠(feat. 6號/側田)
CH細聽.冬日暖歌

李榮浩 - 大太陽
「 大太陽 有希望
  有歌唱 的地方 」

支持 01 06 09
估唔到 AGA 咁快有得冠
希望風衣都會有冠喇
二〇二三年度全女班投票

CH細聽.音樂推介 第六週

1  6  4  AGA 無期
2  3 10 Serrini Don't Text Him
3 ...
CunninG 發表於 2018-2-7 22:00

個榜好靚 十首歌都想冠哂佢 尤其係第三位

恭喜AGA又多一首冠軍作品

3 5 兩首新野真係幾好聽

灰色越跌越低
痛哭

個榜好靚 十首歌都想冠哂佢 尤其係第三位
帥小寶` 發表於 2018-2-7 22:35

3 5 兩首新野真係幾好聽
kwanie 發表於 2018-2-10 11:29

呢兩首都應該有得冠既

恭喜AGA又多一首冠軍作品
stopzi 發表於 2018-2-8 11:29

支持 01 06 09
估唔到 AGA 咁快有得冠
希望風衣都會有冠喇
616.1314 發表於 2018-2-7 22:27

我係CM頭號愛GA力

灰色越跌越低
痛哭
chanchan0909 發表於 2018-2-10 12:04

一變四 四變十二
下星期會唔會BEY BEY 呢

CH細聽.不定期資料館

為何還在看海,不看開?
或者心態真的變老了,
不時就會回顧過去。

2018年是本榜的第十一個年頭。
我告訴自己要擁抱未來,
迎接一個Better Me。
但我亦明白沒有過去的我,
便無今天的我。

所以在2018年,
不定期資料館依然不定期鞭自己屍,
回顧驕傲/不堪回首的過去,
同時用今天的我去看過去的自己。

今年第一波有當年今日的新手金獎。

當年新人金獎 當年新人金獎以外獲得的獎項 2018年的我心中的新人金獎
2008 男: 林宥嘉
女: G.E.M.
組: Mr.
N/A RubberBand
2009 徐佳瑩
華語歌曲金獎 - 失落沙洲 徐佳瑩
2010 C AllStar 年度歌曲第七位 - 80後時代曲
年度組合銀獎
C AllStar
2011 林欣彤 年度歌曲第九位 - 洗澡 林欣彤
2012 陳芳語 N/A 陳僖儀
2013 陳慧敏 N/A AGA
2014 新青年理髮廳 年度組合銀獎 SiS樂印姊妹
2015 吳業坤 N/A 吳業坤
2016 鄧小巧 年度專輯銀獎
年度女歌手金獎
鄧小巧
2017 秦馨敏 N/A 秦馨敏

陳僖儀