返回列表 發帖
2016 CBM 年度總選 獎項競猜

所有獎項除左投票獎項之外都已經確定好
趁總選就快到 , 大家又對年 ...
chanchan0909 發表於 2017-1-10 15:34
Believe in Live同淒美地對於被horse出年度歌曲五強 無法為銀髮白陪跑表示強烈不滿

Btw 呢個男員工tip中有首未派台歌曲算係咁
Chan台男員工最新消息 年度十大歌曲
1. 銀髮白
2. 終於好天氣
3. Believe in Live
4. 四季
5. 該死的快樂
6. 你是你本身的傳奇
7. 夢花鏡影
8. 頑固
9. (未派台歌曲)
10. 還不夠遠
nicholashin 發表於 2016-11-27 15:23

Believe in Live同淒美地對於被horse出年度歌曲五強 無法為銀髮白陪跑表示強烈不滿

Btw 呢個男員工tip中有 ...
nicholashin 發表於 2017-1-10 23:36
邊個話 2 周冠就一定入 5 強
淨係估年度歌曲唔可以當係男員工囉
何況非派台歌應該有 2 首入到 top 10

亂估

1. 鄧小巧
2. Nowhere Boys
3. 小塵埃
4. 馮穎琪 - 銀髮白
5. 林夕 / 周耀輝 - 結
6. 方大同 / Larry Gold / Derrick Sepnio / Fergus Chow - 很不低調 
7. 蘇道哲 / 謝國維 / 馮穎琪 - 銀髮白 
8. 麥浚龍 / Jerald / Adrian Chan / 王雙駿 / 蔡德才 / 伍樂城 - Evil is a Point of View
9. 陳奕仁 - 頑固
10. 門小雷 - A Little Louder
11. 方皓玟
12. 林二汶 / 岑寧兒 - 銀髮白
13. The Strength of Weakness - 鄧小巧
14. 小塵埃
15. 五月天
16. 方大同
17. 方皓玟
18. 索尼音樂娛樂有限公司
19. 林二汶 / 岑寧兒 - 銀髮白
20. JTW 西遊記 - 方大同
21. 鄧小巧

CBM 第 369 期  2017 第 3 周

本周冠軍歌 山河故人 - RubberBand [收錄專輯 - 呢度]
作曲 RubberBand
填詞 RubberBand / Tim Lui
編曲 RubberBand
監製 
RubberBand

原本對呢隻「呢度」無咩期待

一黎出得好趕 , 二黎演唱會無唱

點知聽完之後 ... 好正
做咩演唱會唔唱呢首同老人與海
點都好啦 ,
再次恭喜 RubberBand 時隔 3 周又重登冠軍位置

01 山河故人 [1 周冠]     RubberBand      05>01
02 巴別塔          陳柏宇        12>02
03 不藥而癒         鄧小巧        08>03
04 淒美地 [2 周冠]      郭頂         19>01>01>04
05 非關愛情         孫盛希        20>05
06 有生一天         周柏豪        07>06
07 凡人對抗命運       鐵樹蘭        10>07
08 賣空氣的人        盧凱彤        07>06>03>08
09 姊妹 2016 (平行宇宙版)  張惠妹        17>09
10 愛比死更冷        周國賢        10
11 羽毛鱗刺         Dear Jane      15>03>02>02>11
12 致青春          movin'        12
13 銀髮白 [2 周冠]      林二汶 & 岑寧兒    04>03>02>01>02>01>03>04>05>08>08>09>13
14 幾個十年         太極         11>15>14
15 皇后區的皇后       葛仲珊        18>03>04>15
16 推開世界的門       楊乃文        13>04>06>16
17 愛在身邊         周興哲        17
18 獵            王嘉儀        04>08>11>04>02>09>14>18
19 伊是阮老爸        賴銘偉        19
20 飢餓遊戲         八三夭        20

OUT 驗傷 - 衛蘭 | 大步走 - Nowhere Boys | 迷些路 - 孫盛希 Feat. Matzka | 蹦蹦 BOOM - 吳建豪 Feat. 方大同 | 幸福止痛 - 側田

CBM Billboard Weekly Top 3
01 14.85 羽毛鱗刺 [1 周冠] - Dear Jane
02 14.40 淒美地 - 郭頂
03 13.50 賣空氣的人 - 盧凱彤

山河故人
心照一生再接呢首成件事會正好多
太極班阿伯仲起度
我們的總和

山河故人
心照一生再接呢首成件事會正好多
太極班阿伯仲起度  ...
Wonders 發表於 2017-1-17 13:56
太極首歌幾好聽呀 近排成日接住致青春黎聽

愛比死更冷最高位上

愛比死更冷最高位上
stopzi 發表於 2017-1-17 20:42
唔知有無冠呢
另外都要多謝 你 der jose 同 ed 踴躍參與估榜 結果證明左大家對我嘅榜有一定嘅瞭解

老人與海我都ok, 但呢隻其實唔係好識欣賞
其實本身對rb都無咩好慼
janice 1 week命
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: Diff. - Gin Lee

哇 原來郭頂有兩周冠

冠山河故人=5分

希望RB都有兩週冠
btw movin' 首歌係咪未正式plug ???

老人與海我都ok, 但呢隻其實唔係好識欣賞
其實本身對rb都無咩好慼
janice 1 week命{:1_11: ...
kevinlai1621 發表於 2017-1-17 22:15
RB D 歌每次都係聽第一次未必覺得好但聽多幾次之後你就開始覺得唔差
然後越聽越鍾意
跟住隔一排就會想拎返出黎 loop
次次都係咁

聽耐左歌就覺得呢類歌真係悶到唔想聽
哇 原來郭頂有兩周冠
-Prince- 發表於 2017-1-17 22:57
首歌真係好好聽
冠山河故人=5分
bagfgfcde 發表於 2017-1-17 23:03
雙周冠嘅話會比幾多分
希望RB都有兩週冠
btw movin' 首歌係咪未正式plug ???
ed8671ed 發表於 2017-1-17 23:33
好想繼續將自己鍾意嘅歌留喺高位 甚至繼續留喺冠軍 希望 RB 可以再一次拎到雙周
movin' 自己喺 fb 話派左
但無人播 903 997 又長期唔 update 我唔等啦 既然佢地話 plug 左就 plug 左啦
趁我們還有青春 趁青春還有我們 都話 plug 左

CBM 第 369 期  2017 第 3 周

本周冠軍歌 山河故人 - RubberBand [收錄專輯 - 呢度]
...
chanchan0909 發表於 2017-1-17 13:46

銀髮白2017仲未冠 :(

銀髮白2017仲未冠 :(
RVHOCPC 發表於 2017-1-18 09:38
Billboard 今年咪冠左囉 :(

Billboard 今年咪冠左囉 :(
chanchan0909 發表於 2017-1-18 19:47

Billboard 冠都冇得做年度歌曲

Billboard 冠都冇得做年度歌曲
RVHOCPC 發表於 2017-1-18 19:51
算啦你 入過 5 強歌曲唔可以再參選架

算啦你  入過 5 強歌曲唔可以再參選架
chanchan0909 發表於 2017-1-18 20:53

係咪姐係完美可以參選

係咪姐係完美可以參選
RVHOCPC 發表於 2017-1-18 21:22
sorry 呀 又令你失望啦 都係無得再參選嘅
隻碟又唔係 12 月中打後出 , 而且唔會上首歌 , 你死心啦

希望 chanB 會自 plug 嘉儀其他歌然後俾冠
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

希望 chanB 會自 plug 嘉儀其他歌然後俾冠
616.1314 發表於 2017-1-19 23:15
上一首自 plug 都係好耐好耐以前啦

上一首自 plug 都係好耐好耐以前啦
chanchan0909 發表於 2017-1-20 21:16

所以係時候有下一首喇
二〇二三年度全女班投票

CBM 第 370 期  2017 第 4 周

填詞 RubberBand / Tim Lui
編曲 RubberBand
監製 
RubberBand

繼續係你地
原來唔覺唔覺已經係你地第 3 隻雙周冠
希望再次重新出發嘅橡膠樂團

2017 年可以髮力做多 D 好嘅作品

等你地嘅 H 大碟

01 山河故人 [2 周冠]     RubberBand      05>01>01
02 凡人對抗命運       鐵樹蘭        10>07>02
03 推開世界的門       楊乃文        13>04>06>16>03
04 不藥而癒         鄧小巧        08>03>04
05 淒美地 [2 周冠]      郭頂         19>01>01>04>05
06 致青春          movin'        12>06
07 飢餓遊戲         八三夭        20>07
08 巴別塔          陳柏宇        12>02>08
09 有生一天         周柏豪        07>06>09
10 賣空氣的人        盧凱彤        07>06>03>08>10
11 皇后區的皇后       葛仲珊        18>03>04>15>11
12 銀髮白 [2 周冠]      林二汶 & 岑寧兒    04>03>02>01>02>01>03>04>05>08>08>09>13>12
13 愛比死更冷        周國賢        10>13
14 姊妹 2016 (平行宇宙版)  張惠妹        17>09>14
15 光年之外         G.E.M.        15
16 伊是阮老爸        賴銘偉        19>16
17 非關愛情         孫盛希        20>05>17
18 負攝石          Robynn & Kendy    18
19 演員           吳業坤        19
20 羽毛鱗刺         Dear Jane      15>03>02>02>11>20

OUT 幾個十年 - 太極 | 愛在身邊 - 周興哲 | 獵 - 王嘉儀

01 16.25 淒美地 [1 周冠] - 郭頂
02 14.20 山河故人 - RubberBand
03 13.80 賣空氣的人 - 盧凱彤

突破就係有更多兩星期冠軍歌?
二〇二三年度全女班投票

同我一樣俾2 wks no 1 俾 RB
GOOD TASTE

銀髮白挑戰上榜二十週

突破就係有更多兩星期冠軍歌?
616.1314 發表於 2017-1-22 23:10
表面上係可能會有好多 2 周冠 , 可能會有 3 周都唔定
不過主要嘅目的都係將自己鐘意嘅歌有好成績
同我一樣俾2 wks no 1 俾 RB
GOOD TASTE
bagfgfcde 發表於 2017-1-23 06:44
愛 RB 嘅都 Good Taste
銀髮白挑戰上榜二十週
stopzi 發表於 2017-1-23 08:18
應該無 要上榜 20 周應該得熊貓 BB 做到

好無歌咩, 又一個四星期得2個單位有冠
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: Diff. - Gin Lee

應該無  要上榜 20 周應該得熊貓 BB 做到
chanchan0909 發表於 2017-1-23 17:35

咁風沙幾時上

睇唔透下星期冠咩
要加大力度推楊乃文上共和
我們的總和

好無歌咩, 又一個四星期得2個單位有冠
kevinlai1621 發表於 2017-1-23 17:44
唔一定無歌先有 2 周冠架嘛
咁風沙幾時上
ed8671ed 發表於 2017-1-23 18:55
下周開始上榜直到第 24 周
睇唔透下星期冠咩
要加大力度推楊乃文上共和
Wonders 發表於 2017-1-23 19:36
下周應該好似之前郭頂咁 19>01
希望幫到手啦

CBM 第 371 期  2017 第 5 周

本周冠軍歌 不藥而癒 - 鄧小巧 [收錄專輯 - The Strength of Weakness]
作曲 阿 Bert
填詞 藍奕邦
編曲 蘇道哲
監製 
謝國維

新一年祝大家不藥而癒
勇敢地大步走

01 不藥而癒 [1 周冠]     鄧小巧        08>03>04>01
02 山河故人 [2 周冠]     RubberBand      05>01>01>02
03 凡人對抗命運       鐵樹蘭        10>07>02>03
04 模            一群少女       04
05 光年之外         G.E.M.        15>05
06 飢餓遊戲         八三夭        20>07>06
07 終於我們         周柏豪 Feat. 岑寧兒  07
08 推開世界的門       楊乃文        13>04>06>16>03>08
09 致青春          movin'        12>06>09
10 愛比死更冷        周國賢        10>13>10
11 負攝石          Robynn & Kendy    18>11
12 Getting Stronger      姚亦晴        12
13 淒美地 [2 周冠]      郭頂         19>01>01>04>05>13
14 巴別塔          陳柏宇        12>02>08>14
15 難得一遇         林奕匡        15
16 明白           辛曉琪        16
17 銀髮白 [2 周冠]      林二汶 & 岑寧兒    04>03>02>01>02>01>03>04>05>08>08>09>13>12>17
18 有生一天         周柏豪        07>06>09>18
19 在這家          糖妹         19
20 春節大禁忌        ToNick        20

OUT 賣空氣的人 - 盧凱彤 | 皇后區的皇后 - 葛仲珊 | 姊妹 2016 (平行宇宙版) - 張惠妹 | 伊是阮老爸 - 賴銘偉 | 非關愛情 - 孫盛希 | 演員 - 吳業坤 | 羽毛鱗刺 - Dear Jane

01 17.10 山河故人 [1 周冠] - RubberBand
02 15.80 不藥而癒 - 鄧小巧
03 14.80 淒美地 [1 周冠] - 郭頂

致青春被調落第九位

全碟都係冠軍歌

好愛漿

祝大家不藥而癒呀
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

致青春被調落第九位
nicholashin 發表於 2017-1-29 22:04
sor 係第 11 位調上第 9 位
全碟都係冠軍歌
stopzi 發表於 2017-1-29 22:05
好勁 希望小巧見到
好愛漿
bagfgfcde 發表於 2017-1-29 22:07
話比你知一樣野 , 新年聽 100 次光年之外包你行運行成年
祝大家不藥而癒呀
RVHOCPC 發表於 2017-1-29 22:14
呢個時候拎出黎用好合適

第16位 good taste
但係熊貓bb喺邊

其實 模 嘅音源出咗未 :0
我們的總和

15位 good taste
ed8671ed 發表於 2017-1-30 15:41
Wonders 發表於 2017-1-30 16:12
https://play.spotify.com/album/4WWXXWWKauCxHuu3sxwYtH
This one?

第16位 good taste
但係熊貓bb喺邊
ed8671ed 發表於 2017-1-30 15:41
首歌好慢熱 終於開始 loop
熊貓 BB 一向侵佔我第 2 個自家榜
Wonders 發表於 2017-1-30 16:12
https://play.spotify.com/album/4WWXXWWKauCxHuu3sxwYtH
This one?
nicholashin 發表於 2017-1-30 16:24
good 不過無音源我都會去一 D 有播過首歌嘅節目去搵返黎聽

G.E.M.!!!!!!!

Give me a G
Give me an E
Give me an M!

Give me a G
HOTMAN 發表於 2017-1-31 10:46

應該係
Give me a G (G!)
Give me an E (E!)
Give me an M (M!)
[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

G.E.M.!!!!!!!
賴爽 發表於 2017-1-31 10:41
Give me a G
HOTMAN 發表於 2017-1-31 10:46
應該係
Give me a G (G!)
Give me an E (E!)
Give me an M (M!)
matthew1990 發表於 2017-1-31 13:46
比一個高位就引曬班 fans 出黎

比一個高位就引曬班 fans 出黎
chanchan0909 發表於 2017-1-31 17:37

呢個榜甘 GQ
gembb 肯肯定會 05>04>03>02>01>01>02>01>02>...
二〇二三年度全女班投票

呢個榜甘 GQ
gembb 肯肯定會 05>04>03>02>01>01>02>01>02>...
616.1314 發表於 2017-1-31 17:51
銀髮白無三周冠 , gem 都肯定唔會有

金草莓 1 月歌曲

為左唔想 miss 左每一首 pun 歌
所以今年每個月都會 mark 低比我記低
順便都想比大家知下有咩 pun 歌
以下會分為 2 part
一 part 係「入圍歌曲」年尾金草莓歌曲獎肯定會入圍初選名單
另一 part 係「待定歌曲」, 去到年尾再諗下首歌值唔值得入圍

入圍歌曲
1. 邱美薇 - 不死扇
2. 林海峰 - 你你你引致我震盪
3. 杜海濤 / 海鳴威 - 吃貨

待定歌曲

1. 李克勤 - C3PO
2. E-Kids Feat. MC RIBS - 全部都係 KIDS
3. 姚嘉兒 - 空氣草

希望銀髮白到年尾都上榜
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

希望銀髮白到年尾都上榜
JasOh103 發表於 2017-1-31 21:35
咁樣條 trend 會無位