返回列表 發帖
小碎步又多12分
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

仲諗住霏霏強勢空降冠軍
超級失望
chanchan0909 發表於 2017-6-28 21:25

明明你就連上都無上

第二位好高質
100000000000000000000分都嫌少
bagfgfcde 發表於 2017-6-28 20:57

希望佢好似美艾咁推到入圍金曲獎 (不過拎歌王就唔好啦....)
如果第二位係Waterfall會值100分
而家就。。。
ed8671ed 發表於 2017-6-28 21:31

做咩要歧視小宇
佢同美艾咁FD, 美艾都唔想你地bam佢

btw waterfall排緊隊, 上完所謂的愛就一上waterfall好無

小碎步又多12分
dongbb2332 發表於 2017-6-28 21:43

希望衝擊共和冠軍

開心 又多個榜幫手推家家上榜
我們的總和

明明你就連上都無上

希望佢好似美艾咁推到入圍金曲獎  (不過拎歌王就唔好啦....)

...
CunninG 發表於 2017-6-28 22:01

點解歌王唔好
今年唔多覺有男歌手突圍而出 可能係美宇既機會

霏霏係女歌手最後一位 喊

CH細聽.季度總結 第二季

粗體為本季最愛, 同榜分依然係零關係

目測男歌手五強
郭頂 / 周柏豪 / 林奕匡 / 林宥嘉 / 許志安
疑似第六位: 宋念宇

目測女歌手五強
AGA / JW / 王菀之 / 容祖兒 / 衛蘭
今年未上過榜: 艾怡良

目測樂隊/組合五強
C AllStar / Dear Jane / RubberBand / Supper Moment / 五月天

Seasonal Pick Q2 (Wk12 - Wk24 新上榜歌)
AGA - 3AM
Robynn & Kendy - 無敵
Supper Moment - 說再見了吧
ToNick - 長相廝守
王菀之 - 突然一生人
林宥嘉 - 飛
岑寧兒 - 剎那的烏托邦 (自私選作詞: 周耀輝)
郭頂 - 淒美地 (自私選作曲/自私選編曲: 郭頂)

Song of the season
回歸基本, 只用一把結他和聲音,
把歌曲最原始的情感赤裸裸地傳遞到聽眾的耳中,
或者這就是成為Song of the season的原因。

CH細聽.季度總結 第二季

粗體為本季最愛, 同榜分依然係零關係

目測男歌手五強
郭頂 / 周柏豪  ...
CunninG 發表於 2017-6-28 23:52

女歌手五強有祖祖 開心
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

美宇一首冠軍歌兩首上榜歌都排疑似第六
勁嬲豬

開心 又多個榜幫手推家家上榜
Wonders 發表於 2017-6-28 22:03

其實佢隻碟唔差
只不過未吸引到我會去自PLUG
但如果佢有PLUG我都會上既
點解歌王唔好
今年唔多覺有男歌手突圍而出 可能係美宇既機會 ...
bagfgfcde 發表於 2017-6-28 22:09

同韋禮安case一樣
覺得夠入圍門檻
但未去到歌王既高度
霏霏係女歌手最後一位 喊
nicholashin 發表於 2017-6-28 22:36

你應該黎美霏係最後一位成功搭到尾班車既女歌手

女歌手五強有祖祖 開心
616.1314 發表於 2017-6-29 01:14

如果今年女歌手係蘭煎獨大
我唔排除美祖可以憑三首翻唱入三甲
美宇一首冠軍歌兩首上榜歌都排疑似第六
勁嬲豬
bagfgfcde 發表於 2017-6-29 09:17

同在兩星期
給我你的壞三星期
所謂的愛一星期
合計六星期

人地一首淒美地都六星期啦

CH細聽.音樂推介 第二十七週

Rk Lw Nw Singer Song
1  5  3  小肥 當你走了以後
2  2  2  宋念宇 所謂的愛
3  7  2  吳雨霏 Come With Me
4  n  1  陳柏宇 霸氣情歌
5  3  4  岑寧兒 剎那的烏托邦
6  6  2  秦馨敏 我的燦爛
7  4  2  家家 家家酒
8  R  2  陳蕾 出走
9  R  3  鄧小巧 兩溝
10 n 1  Dear Jane KEEP住你團火
----------------------------------------------------
CH細聽.霸氣情歌

歌詞不斷強調「帶你走」、「陪你走」,
原因只有一個, 就是很愛你。
而且對比出道的永久保存的青澀,
這首歌多了一分穩重,
為這首情歌的甜蜜增加幾分質感。
所以, 這首歌可以算是陳柏宇音樂生涯中最「霸氣」的一首情歌。

陳柏宇 - 請跟我走
「 若你想擁抱 最遠的星宿
  請跟我走        」

----------------------------------------------------
CH細聽.當年今日

很MK, 但我認我MK。

周柏豪 - 宏願
「 宏願是大到這樣細 再與你入戲院 」
(2008年第二十七週冠軍歌)

Yoga同頂頂out咗

慶幸曾經這麼MK 過

2>2 實力走勢
呢個榜主係咪想谷到佢拎三甲

Yoga同頂頂out咗
nicholashin 發表於 2017-7-5 23:14

高峰過總會有下坡

慶幸曾經這麼MK 過
kwanie 發表於 2017-7-5 23:17

仲要係動地驚天MK過
因為宏願係十大歌曲黎架

2>2 實力走勢
呢個榜主係咪想谷到佢拎三甲
bagfgfcde 發表於 2017-7-5 23:26

或者係谷十大呢

CH細聽.音樂推介 第二十八週

1  5  5  岑寧兒 剎那的烏托邦
2  n  1  秦馨敏 分過手請舉手
3  4  2  陳柏宇 霸氣情歌
4  2  3  宋念宇 所謂的愛
5  3  3  吳雨霏 Come With Me
6  n  1  家家 還是想念
7  1  4  小肥 當你走了以後
8  8  3  陳蕾 出走
9  n  1  王菀之 愛不曾遺忘任何人
10 6  3  秦馨敏 我的燦爛
CH細聽.自由飛翔

當被告知或者不能升職,第一時間是覺得氣餒、
無奈,因為被批評「做得不夠多」是非戰之罪。
氣餒過後,我就開始找工作,希望找到一個新出
口。

道理就和去旅行一樣,待在一個地方太長時間,
繼而迷失。與其原地踏步,不如走出Comfort
Zone,或者會找到一片讓我自由飛翔的平台。

JW - 自由飛翔
「 飛出去 不相信明日無甜夢可期 不准放棄 」

CH細聽.當年今日

應該是陳柏宇歌唱生涯中演繹最動人、到位的一
首,而且歌曲兼備流行性和上盛曲詞,可謂最高
質素的作品。

但偏偏一首高質素作品卻同時記錄了某個自稱會
推動好音樂的電台是何其迂腐。

陳柏宇 - 別來無恙
「 忙下去 捱下去 但一不小心
  總記起你          」
(2015年第二十八週冠軍歌)
(2015年CM共和十大 第三位)

今個星期3 4 5 6 都正

Emily最高位ne

高質榜
冠軍歌 三首新上榜 兩首推介都好愛
別來無恙真係提一次痛一次
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

今個星期3 4 5 6 都正
bagfgfcde 發表於 2017-7-12 22:23

唔知下星期冠邊首先好呢
Emily最高位ne
Kfmusic 發表於 2017-7-12 22:24
首歌愈聽愈有味道

高質榜
冠軍歌 三首新上榜 兩首推介都好愛
別來無恙真係提一次痛一次 ...
JasOh103 發表於 2017-7-12 22:29

別來無恙真心嬲真係要聽一次鞭一次

CH細聽.音樂推介 第二十八週

1  5  5  岑寧兒 剎那的烏托邦
2  n  1  秦馨敏 分 ...
CunninG 發表於 2017-7-12 22:13

你真係好愛祖兒唷

你真係好愛祖兒唷
賴爽 發表於 2017-7-13 10:13

愛祖亦愛笑, 大家一齊愛祖啦

CH細聽不定期資料館

今個星期突然好想證明自己係元老級CM宇粉。

冠軍歌
2008 I Miss You(2) / 你來自哪顆星 / 原諒我怕黑
2009 I Will Be Loving You / 你瞞我瞞 / 逸後 / 拍一半拖 / 無可厚非
2010 別怕失去 / 多此一愛(2)
2011 無限
2012 命案
2013 夭心夭肺 / 我沒有
2014 I Wanna Fly
2015 回眸一笑(2) / 別來無恙 / 親愛的仇人
2016 請跟我走 / 乜青 / 沒有你, 我甚麼都不是

年度歌曲
2008 I Miss You(至尊歌)
2009 逸後(第三位)
2010 多此一愛(第三位)
2012 命案(第六位)
2014 I Wanna Fly(第八位)
2015 回眸一笑(第二位)
2016 沒有你, 我甚麼都不是(第二位)
(根據記錄, 應該係最多年度十大既歌手)

重要歌手獎項
年度男歌手金獎 2008-2010, 2013, 2016
至尊歌手 2013, 2016
年度唱片 Change(2008)、Escape(2015)

最愛唱片

最愛SIDE TRACK

連中間果兩隻碟成績都唔差

連中間果兩隻碟成績都唔差
kwanie 發表於 2017-7-13 22:49

中間兩隻係咪指tales 同 the next moment

其實the next moment 唔差, 係我第二最愛
如果論音樂性應該係陳伯最好既唱片
不過計埋流行性同埋回眸別來太神
所以先會最愛Escape

其實唔計07年出既first experience(未開榜),
陳伯真係一碟至少一冠

甘幾時證明你係元老級CM祖粉
二〇二三年度全女班投票

甘幾時證明你係元老級CM祖粉
616.1314 發表於 2017-7-16 13:06

諗住壓軸留番最後一星期先做
WELL, 你知啦, 個LIST真係有D長

CH細聽.音樂推介 第二十九週

1  5  4  吳雨霏 Come With Me
2  8  4  陳蕾 出走
3  2  2  秦馨敏 分過手請舉手
4  3  3  陳柏宇 霸氣情歌
5  6  2  家家 還是想念
6  n  1  AGA 吃定我
7  4  4  宋念宇 所謂的愛
8  9  2  王菀之 愛不曾遺忘任何人
9  1  6  岑寧兒 剎那的烏托邦
10 n 1  方皓玫 Let's Say
CH細說.我的心願

楊千嬅 - 好不容易遇見愛
「 天關顧大家好不容易遇見愛 」

CH細聽.當年今日

我有時會覺得這張國語專輯比起她任何一張廣東大碟還要好.....

何韻詩 - 詩與胡說
「 別理我 愛胡說 就胡說 」
(2010年第二十九週冠軍歌)

好不容易遇見愛
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

好不容易遇見愛
John 發表於 2017-7-19 23:19

聽人講祖粉同千粉係會互相欣賞對方偶像

Come With Me 雙周冠加油

聽人講祖粉同千粉係會互相欣賞對方偶像
CunninG 發表於 2017-7-20 17:19

支持!欣賞!!

SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

希望方皓玫有冠

3 6 10 都好 GQ
tag 千千
二〇二三年度全女班投票

Come With Me 雙周冠加油
chanchan0909 發表於 2017-7-20 17:31

呢個世界邊有咁多淫婦呢
希望方皓玫有冠
ed8671ed 發表於 2017-7-20 23:32

呢首好似難D....
3 6 10 都好 GQ
tag 千千
616.1314 發表於 2017-7-23 00:16

愛祖亦愛千

呢個世界邊有咁多淫婦呢

呢首好似難D....

愛祖亦愛千
CunninG 發表於 2017-7-26 19:50

小道消息話係七月或之前冠cwm既榜主都係淫婦..

-Prince- 發表於 2017-7-26 19:53

聽講兩周冠CWM既榜主就會負負得正變到好pure

CH細聽.音樂推介 第三十週

1  2  5  陳蕾 出走
2  3  3  秦馨敏 分過手請舉手
3  4  4  陳柏宇 霸氣情歌
4  5  3  家家 還是想念
5  6  2  AGA 吃定我
6  7  5  宋念宇 所謂的愛
7  8  3  王菀之 愛不曾遺忘任何人
8  n  1  JW 安全感
9  n  1  ToNick 阿飛與阿基
10 1 5  吳雨霏 Come With Me
CH細聽.百萬富翁

at17 - 窮得只有愛
「 窮得多麼精彩 窮得我想得更開 」

CH細聽.當年今日

如果無左呢首歌,我諗我今時今日未必會咁熱愛陳伯。

陳柏宇 - 逸後
「 今天起各有日後 如花火攜不走 」
(2009年第三十週冠軍歌)

-Prince- 發表於 2017-7-26 19:53

睇黎你要換下消息來源...

聽講兩周冠CWM既榜主就會負負得正變到好pure
bagfgfcde 發表於 2017-7-26 20:05

你確定呢條係乘數而唔係加數?

恭喜陳蕾
宋生幾時冠
霏霏跌到第十 唔喜

JW強搶女金

陳蕾驚喜奪冠

JW強搶女金
kwanie 發表於 2017-7-26 21:12

JOEY成日霸住女金真係好差囉
恭喜陳蕾
宋生幾時冠
霏霏跌到第十 唔喜
bagfgfcde 發表於 2017-7-26 20:35

其實諗緊冠唔冠宋生好
陳蕾驚喜奪冠
chanchan0909 發表於 2017-7-26 21:18

你咪當代你冠囉

JOEY成日霸住女金真係好差囉
其實諗緊冠唔冠宋生好
你咪當代你冠囉   ...
CunninG 發表於 2017-7-26 21:49

如果宋生暫時個分穩入三甲既話都可以唔冠既
否則就會被逐出愛宇力後援會

或者轉一首自plug eg 原來的你 都OK

強烈反對本週冠軍歌!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

CH細聽.音樂推介 第三十一週

1  6  6  宋念宇 所謂的愛
2  3  5  陳柏宇 霸氣情歌
3  8  2  JW 安全感
4  n  1  林奕匡 有淚多好
5  n  1  Supper Moment 靈感床
6  5  3  AGA 吃定我
7  2  4  秦馨敏 分過手請舉手
8  7  4  王菀之 愛不曾遺忘任何人
9  n  1  小肥 冒雨
10 4 4  家家 還是想念
CH細說.生日願望

尋尋找找為何都找不到?

藍奕邦 - 說再見的對象
「 要是離開 揮手都要對象 」

CH細聽.當年今日

比起奪獎的成名在望, 我更喜歡如果我們不曾相遇的精煉。
當你經歷過中學畢業、大學畢業後, 然後步入社會,
一邊認識新的朋友、一邊告別過去的戰友,
你或許和我一樣找到共鳴。

五月天 - 如果我們不曾相遇
「 而我的 自傳裡 曾經有你 沒有遺憾的詩句 」
(2016年第三十一週冠軍歌)

強烈反對本週冠軍歌!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
dongbb2332 發表於 2017-8-2 22:07

明明都同陳伯一樣有個宇字做咩要反

如果我們不曾相遇 說再見的對象 同 所謂的愛 都正正子

dongbb2332 發表於 2017-8-2 22:07
今鋪支持你

如果我們不曾相遇 說再見的對象 同 所謂的愛 都正正子
bagfgfcde 發表於 2017-8-2 22:30

可惜所謂的愛得少數人識欣賞

可惜所謂的愛得少數人識欣賞
CunninG 發表於 2017-8-3 10:53

咁好既歌係要夠高質既會員先會識欣賞
例如三位有上首歌既祖粉