返回列表 發帖
愛嬅榜
SSN Chart (29 Mar)  冠軍: 回復原廠設定 - SADJAY  |  亞軍: Control Freak - 小塵埃

雙楊一容好矛盾姐
kwanie 發表於 2017-4-19 22:12

跟本愛祖同愛嬅就唔係Mutually Exclusive
你幾時見我ban美麗嬅?
最多都係ban下美琪姐

愛嬅榜
John 發表於 2017-4-19 23:31

愛祖亦愛嬅

跟本愛祖同愛嬅就唔係Mutually Exclusive
你幾時見我ban美麗嬅?
最多都係ban下美琪姐

愛祖亦 ...
CunninG 發表於 2017-4-20 22:56

大鑊 又星期五又要出榜
唔知仲比唔比rnk冠好
SSN Chart (29 Mar)  冠軍: 回復原廠設定 - SADJAY  |  亞軍: Control Freak - 小塵埃

大鑊 又星期五又要出榜
唔知仲比唔比rnk冠好
John 發表於 2017-4-20 23:44

唔夠位咪過多幾個星期冠余春嬌都得,
反正MKB都應該上唔到大榜

唔夠位咪過多幾個星期冠余春嬌都得,
反正MKB都應該上唔到大榜
CunninG 發表於 2017-4-20 23:55

呢排已經轉聽緊環球個幾隻新歌
傳說都幾好聽

呢排已經轉聽緊環球個幾隻新歌
傳說都幾好聽
John 發表於 2017-4-20 23:56

連空姐你都岩?

CH細聽.音樂推介 第十六週

Rk Lw Nw Singer Song
1  R  4  MKB48 傳說
2  9  2  Supper Moment 說再見 ...
CunninG 發表於 2017-4-19 22:10

同在真係幾好聽喎

連空姐你都岩?
CunninG 發表於 2017-4-21 00:19
佢反BMA嘅Gin Lee 鍾意環球嘅Gin Lee嘛

同在真係幾好聽喎
bagfgfcde 發表於 2017-4-25 12:11

又多個自PLUG選擇唔洗只係自PLUG周二珂
佢反BMA嘅Gin Lee 鍾意環球嘅Gin Lee嘛
nicholashin 發表於 2017-4-25 14:26

死啦我想講我鍾意環球既GIN多D

又多個自PLUG選擇唔洗只係自PLUG周二珂

死啦我想講我鍾意環球既GIN多D ...
CunninG 發表於 2017-4-25 22:19
其實Gin Lee無論邊個時期都唔算太中me 光環有十大仲要係第二位真係要還神

CH細聽.音樂推介 第十七週

1  9  5  林奕匡 查無此字
2  3  4  AGA 3am
3  2  3  Supper Moment 說再見了吧
4  7  6  五月天 好好(想把你寫成一首歌)
5  4  5  ToNick 長相廝守
6  5  3  宋念宇 同在
7  8  2  余春嬌 動地驚天愛戀過
8  n  1  容祖兒 他狠過你(Live)
9  R  2  顏卓靈 閃光
10 10 6 YanTing  小姐你好
----------------------------------------------------
CH細聽.心甘命抵

你笑著問我有沒有喜歡的人,
難道我要認真回答那個人就你嗎 ?

容祖兒 - 間接傷害
「 分享你的愛 其實以好朋友的姿態 」

----------------------------------------------------
CH細聽.當年今日

Yellow! - 時間靜止器
「 童年可不可再來過 」
(2015年第十七週冠軍歌)

希望第六至十位可以懸空

希望第六至十位可以懸空
nicholashin 發表於 2017-4-26 22:22

點解如果無第八位既歌手都唔會孕育到今個星期呢首咁多cm會員chur既冠軍歌

點解如果無第八位既歌手都唔會孕育到今個星期呢首咁多cm會員chur既冠軍歌  ...
CunninG 發表於 2017-4-26 22:25
咁你應該自plug觀

點解如果無第八位既歌手都唔會孕育到今個星期呢首咁多cm會員chur既冠軍歌  ...
CunninG 發表於 2017-4-26 22:25

你本人都冇冠^^
我們的總和

今個星期共和 阿連應該1分都冇

你本人都冇冠^^
Wonders 發表於 2017-4-26 22:31

可能下星期就立即冠呢

咁你應該自plug觀
nicholashin 發表於 2017-4-26 22:26

我有呢個打算但應該係下一首小宇既自plug
而唔係你家匡匡既不敢DON   

今個星期共和 阿連應該1分都冇
ed8671ed 發表於 2017-4-26 22:39

我都係跟隨會長你既戰略性落榜咋

我都係跟隨會長你既戰略性落榜咋
CunninG 發表於 2017-4-26 22:43

上到共和已經任務完成

好大隻馬
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

間接傷害仲係 Playlist 揮手區

原來而家先R 閃光
會唔會我先係最鍾意呢首既榜主

好大隻馬
dongbb2332 發表於 2017-4-26 23:24

點解大家都要針對祖粉匡匡
間接傷害仲係 Playlist 揮手區
賴爽 發表於 2017-4-29 11:25

少有我會仲拎出黎聽既國語歌
其他仲會聽既得番不好意思我愛你 曙鳳蝶 同獨照
原來而家先R 閃光
會唔會我先係最鍾意呢首既榜主
kwanie 發表於 2017-4-30 04:03

個VOCAL真係J唔落
明明成個PRODUCTION (包MV)都好好J架

CH細聽.音樂推介 第十八週

1  2  5  AGA 3am
2  3  4  Supper Moment 說再見了吧
3  R  7  周柏豪 終於我們(feat.岑寧兒)
4  8  2  容祖兒 他狠過你(Live)
5  5  6  ToNick 長相廝守
6  n  1  王菀之 突然一生人
7  n  1  On@C AllStar 煉獄健身室
8  4  7  五月天 好好(想把你寫成一首歌)
9  n  1  Super Girl 從今以後
10 n 1  李幸倪 空姐
CH細聽.演唱會後遺症

可能是因為出現了不少跳樓價霏,
加上覺他會唱很多失戀兵歌,
令我在入場前降低了期望。
令我以為不會太感動, 誰知演唱會後遺症又來了

從來大家都知道他的天資不是最好,
可是後天努力加上幕後團隊的正確定位,
一邊用兵歌情歌吸納一班妹妹仔歌迷,
一邊用一堆人生哲理系歌曲吸引其他樂迷的支持,
令他比同期新人更早得到更多人氣, 登上紅館。

演唱會時, 我都驚訝自己為什麼懂得唱大部份歌曲,
然後回到家翻查自己的榜單,
嘩, 開榜九年多, 除上了上年沒有派台歌, 差不多每年至少一首冠軍歌,
而且九年間拿了5.5首十大,只是僅僅比愛將JOEY JASON少。
好吧, 我唯有認我是MK喜歡這個歌手。

當晚, 他說有些傷口會因為時間而癒合,
但總會留下遺憾的疤痕,
然後, 我又想起外公, 差點因為這首歌而哭了。

周柏豪 - 只有一事不成全你
「 而對你最不捨的是我
  竟丟低我自己一個   」

CH細聽.當年今日

應該係近十年我最喜愛既JY派台歌。

容祖兒 - 搜神記
「 只要敢遠飛 亦能自創我的搜神記 」
(2009年第十八週冠軍歌)

CH細聽不定期資料館

因為演唱會,發現唔單止柏宇,原來柏豪都係半個愛將。
我決定開呢個不定期既專欄數下各個歌手係本榜既威水史。
第一波當然係今個星期岩岩開完演唱會既比比鳥啦

冠軍歌
2008 一事無成、宏願
2009 報告總司令
2010 乞丐王子
2011 天光
2012 只有一事不成全你、無力挽回
2013 Imperfect、我的宣言
2014 自由意志
2015 小白、上次講到、相安無事

年度歌曲
2008 一事無成(第九位)、宏願(第十位)
2009 報告總司令(第六位)
2013 Imperfect(第九位)
2014 自由意志(第七位)
2015 上次講到(至尊歌)

重要歌手獎項
2014 年度男歌手金獎
2015 年度男歌手金獎、至尊歌手

最愛唱片

最愛SIDE TRACK
今天應該很快樂

不如整理埋祖兒既資料
搜神記真係好正 不過我更愛祖杯茶

Btw 周生冠軍歌有
天光 金 無力挽回 Imperfect(2 weeks no.1) 我的宣言 自由意志 還記得 終於我們

你個冠軍list其實都正路

有時睇番轉頭
我呢幾年都算係對啪蠔過份mean
不過整體比佢冠軍歌都唔算少

根本好多歌都好好聽囉

支持美奸!
冠軍歌+Re+Ne都好好聽
Jason's Playlist 2024
Week 15 拯救我自己 - 陳慧敏

不如整理埋祖兒既資料
搜神記真係好正 不過我更愛祖杯茶

Btw 周生冠軍歌有
天光 金 無力挽回 Imper ...
bagfgfcde 發表於 2017-5-3 12:05

祖祖個資料館要搵次我好得閒既時候先整到
你知啦, 個LIST會有D長
其實我都好鍾意杯茶, 但放到第四PLUG仲要係因為歌迷REQUEST先PLUG
個感覺太似SIDE TRACK LA
你個冠軍list其實都正路

有時睇番轉頭
我呢幾年都算係對啪蠔過份mean
不過整體比佢冠軍歌都唔算少 ...
-Prince- 發表於 2017-5-3 13:11

其實唔計果埋兵歌
周生既歌既情感質量比較重
而且唔會只講一兩隻情
另外我始終想比個CREDIT佢既團隊
無可否認佢既單曲製作同PROMOTION係做得幾好

當我將咁多因素加埋一齊
對我呢D偽文青MK榜主黎講, 咁多冠軍歌同十大又好似幾合理

咁當然佢既缺點大家都知
同埋佢既唱片製作真心一般, 抽一兩首去聽同成隻聽係兩回事
我諗亦都解釋左點解係我到有咁多十大, 但其實歌手或者專輯類既三甲咁少, 什至欠奉
根本好多歌都好好聽囉
kwanie 發表於 2017-5-3 13:19

但佢唱果D扮好HIGH既跳舞歌真係好難頂
我寧願佢唱多十首百年不合都唔好再整露齒
雖則佢個HAPPY FRIDAY老蘭西裝LOOK係幾型
支持美奸!
冠軍歌+Re+Ne都好好聽
JasOh103 發表於 2017-5-3 13:28

thanks
如果你話埋他狼過你好好聽我會更開心

咁當然佢既缺點大家都知
同埋佢既唱片製作真心一般, 抽一兩首去聽同成隻聽係兩回事
我諗亦都解釋左點解係我到有咁多十大, 但其實歌手或者專輯類既三甲咁少, 什至欠奉
CunninG 發表於 2017-5-3 14:31

agree!!!
隻隻EP都係執藥咁執幾款唔同genre嘅歌就算
Keep Going塞啲純音樂 個感覺叫做好啲………

Pakho唱快歌不知幾正

支持AGA

agree!!!
隻隻EP都係執藥咁執幾款唔同genre嘅歌就算
Keep Going塞啲純音樂 個感覺叫做好啲……… ...
ed8671ed 發表於 2017-5-3 15:54

始終如果佢唔一統佢做碟既方針
個問題無係解唔到

Pakho唱快歌不知幾正
nicholashin 發表於 2017-5-3 16:04

其實異能 摔角呢類型既快歌我OK GA
但唔型既快歌就真係免啦

始終如果佢唔一統佢做碟既方針
個問題無係解唔到  

其實異能 摔角呢類型既快歌我OK GA
但唔型 ...
CunninG 發表於 2017-5-4 22:13
其實想聽概念專輯點都唔會係揀去聽Pakho 就算有個好concept咪又會比人話佢把聲浪費咗個概念我會解讀係Pakho順應單曲化趨勢 唔洗做歌去迎合某個概念 於是可以大大增加產量 出EP都會係七首歌而唔係四首歌
而佢多產得黎質素都唔差 都算係咁

同埋佢大部份快歌都好正 (雖然今次兩首麻麻)
佢慢歌質素參差啲

周柏豪係我度係一個脫變

CH細聽.音樂推介 第十九週

1  2  5  Supper Moment 說再見了吧
2  9  2  Super Girl 從今以後
3  n  1  余春嬌 當我想起你(feat. 張志明)
4  6  2  王菀之 突然一生人
5  1  6  AGA 3am
6  n  1  宋念宇 給我你的壞
7  3  8  周柏豪 終於我們(feat.岑寧兒)
8  5  7  ToNick 長相廝守
9  8  8  五月天 好好(想把你寫成一首歌)
10 n 1  HANA 手中沙
CH細看.明日經典

一首經典金曲往往有數個版本,
當中可能有些比較好聽, 有些則較平庸,
但往往最打動你的還是原版。

同樣地,
一部經典電影往往會有續集,
有時續集會拍得比較成熟, 有時則拍得比較一般,
但往往最打動你的還是第一集。

五月天 - 志明與春嬌
「 走到淡水的海岸 兩個人的愛情 」

CH細聽.當年今日

周柏豪 - 報告總司令
「 我是428號宇宙傘兵 派駐這地殼看住這星 」
(2009年第十九週冠軍歌)

唔力推祖兒上共和 bam

我本人今個星期都聽咗好多次首推介

利申 冇睇套戲最新個集
利申2 冇飛睇紅館

HANA
不過首歌又真係OK

唔力推祖兒上共和 bam
bagfgfcde 發表於 2017-5-10 22:58
到最尾先發現原來我先係SAB反祖力
我本人今個星期都聽咗好多次首推介

利申 冇睇套戲最新個集
利申2 冇飛睇紅館 ...
ed8671ed 發表於 2017-5-10 23:12

第三集我真心麻麻
但班港女同事勁鍾意

利申 冇飛睇紅館
利申2 但已經去左高雄睇
HANA
不過首歌又真係OK
kwanie 發表於 2017-5-10 23:21
唔單止首歌, 其實套戲都幾好追

CH細聽.音樂推介 第十九週

1  2  5  Supper Moment 說再見了吧
2  9  2  Super G ...
CunninG 發表於 2017-5-10 22:48
陳綺貞呢

第10位

陳綺貞呢
chanchan0909 發表於 2017-5-11 07:21
唔知係咪因為唔係自家創作
我聽唔出女神果種chemical reaction
第10位
John 發表於 2017-5-12 23:57

其實套劇真係唔差
至少班底我係鍾意既
間接覺得首歌好聽左

呢位會員有冇興趣一齊上原來的你

呢位會員有冇興趣一齊上原來的你
bagfgfcde 發表於 2017-5-13 11:47

落埋給我你的壞可以考慮下

CH細聽.音樂推介 第二十週

1  4  3  王菀之 突然一生人
2  6  2  宋念宇 給我你的壞
3  2  3  Super Girl 從今以後
4  1  6  Supper Moment 說再見了吧
5 10 2  HANA 手中沙
6  n  1  林宥嘉 飛
7  5  7  AGA 3am
8  n  1  Jase@C AllStar Take Your Time
9  n  1  陳綺貞 我喜歡上你時的內心活動
10 8 8  ToNick 長相廝守
CH細聽.四式混算

作為CM共和榜的一員, 我們每星期只可以上一首非派台歌。
所以, 這一首非派台歌在榜主心目中,
一定是一首有份量的歌曲, 當中包括這一首。

就好像這首歌的走勢一樣,
8>7>6>5>4>3>2>1,
在心中的份量隨著時間的推進變得愈來愈重。

艾怡良 - 我們的總和
「 無論我怎麼截彎取直 找不回你 」
(CH細聽.音樂推介 2016 第三十八週冠軍)

CH細聽.當年今日

五月天 - 第二人生
「 生命不是過程 而是美麗旅程 」
(2012年第二十週冠軍歌)

ToNick睇黎有十大

ToNick睇黎有十大
bagfgfcde 發表於 2017-5-18 08:27

呢家叫做高分過應該十大底線小故事
但個問題係
我會唔會跟分比十大無另一回事

呢家叫做高分過應該十大底線小故事
但個問題係
我會唔會跟分比十大無另一回事 ...
CunninG 發表於 2017-5-19 00:20

希望調比傳說

CH細聽.音樂推介 第二十一週

1  2  3  宋念宇 給我你的壞
2  n  1  郭頂 淒美地
3  6  2  林宥嘉 飛
4  n  1  葛仲珊 就改天
5  4  7  Supper Moment 說再見了吧
6  1  4  王菀之 突然一生人
7  9  2  陳綺貞 我喜歡上你時的內心活動
8  5  3  HANA 手中沙
9  n  1  何雁詩 我不會撒嬌
10 n 1  陳柏宇 行屍走肉
CH細聽.金曲狂熱

許鈞 - 中了愛情一槍
「 用明媚的天 入骨的風 感受愛 」

CH細聽.當年今日

吳雨霏 - 留不低
「 身可以留得低 心恐怕留不低 」
(2014年第二十一週冠軍歌)