返回列表 發帖

容祖兒 我好得閒 。。。 咁之後哩?

已經到第二十九隻全新大碟/ep,首先派來 黃昏點唱機 及 Gotta Get High,求帶耳目一新予樂迷,惟 黃昏 到喉唔到肺,GGH 又水準平庸,到咗第三主打,容氏又有何驚喜帶俾樂迷?

承接GGH 嘅係我好得閒,歌者形容為 "百忙纏身的我,為了喜歡的人放低自己所有,話自己好得閒"。alex fung 加上可謂英皇 "御用" 韓國作曲人iki 同yuta 配上 容氏忠實粉絲有微言嘅黃偉文,喺本壇受到唔少支持,稱 唱法好,編曲都好,alex fung 繼上年 這麼近,那麼遠 又救多佢一次,本人實在認為容祖兒可塑性不止於此。

毫無疑問,哩隻歌好catchy,theme 好,正直新年都好似歌者所謂 "唔放過大家,過年都出新歌!" 說真的,勤力天后冇人否認,但容祖兒係咪就係得咁多?以容祖兒嘅星途嚟睇,好似其成長歷程由空港之後冇郁過。不停自08年失落至尊碟之後便期望可以作一張至尊碟。惟之後的 joey and joey 及 小日子,雷聲大雨點小,大碟內基本上難構成一張值得推崇嘅大滿貫,更遑論要與做馬做到出面的陳奕迅比一日之長。可能真係灰心,今次都冇乜計算,訪問亦直言冇再對獎項有期望,筆者本來都拭目以待,不過當第二派台出世之後,就知道容氏要大改革,只有當佢自己知道自己對音樂嘅vision 係咩,佢先至可以有張令人驚喜嘅大碟。抱歉,佢仍未做到。我好得閒 哩類歌絕對比唔到佢任何加持,之後亦都唔會有人記得哩首歌,作為歌迷,其實咁係好可惜的,或者哩個係英皇每年都搶女金嘅後果吧!

環顧容氏嘅catelogue,剛出道以來嘅大碟,例如 全身暑假 誰來愛我 something about you 甚至為演唱會出嘅show up 都不乏好歌,我都認為係有角度,係為容祖兒度身訂造,可取而不庸俗。但觀乎近年的她,卻連一首代表作也要由電視劇的女皇、續集,甚至是原寫給周柏豪的天窗而保值。而歌者終於有機會做由衷咁做歌嘅最近三首,喺youtube 嘅點擊率都偏低。黃昏點唱機 如果唔係題材同林海峰,903 應該都好難獨力谷起,樂迷亦都真真正正咁開始冇留意過佢,可能容氏嘅非情歌原來係冇回響。

我好得閒 其實係一個洗牌好機會,而歡乎cm 都頗接受此歌,可算是小成功。不知是否wyman 嘅詞先引起容祖兒共鳴?不過,有一個非公開嘅體會,就如起初所講,容氏從來忠實嘅樂迷都對邚與黃偉文的合作反感,認為好姣,唔似佢。但歷史可見,大眾都只認識這個容祖兒,心淡更可算是其代表作。或者這其實是大眾真正想要的joey? 以我嘅角度,英皇亦深明容祖兒的定位不可過份走離人群,唔似其長期對手楊千嬅嘅樂迷般dynamic。

筆者認為若容祖兒很難再有突破,alex fung 都係夾王菀之,皆因王菀之嘅定位係小眾。而有人比喻容祖兒為葉倩文,相信都好難反駁。但原容祖兒往後可找到自己嘅一片天。

(第一次寫字,請多評論!)

評分人數

• powerful

學jolin做跳唱歌手啦,高質快歌+高成本mv,咪成日唱兒歌

祖兒已經係中女啦,仲要成日唱埋晒D騎呢快歌,真係俾alex fung害死。

真正欣賞佢既人,係唔會想佢試大路野,而係想佢發掘更多可塑性
佢唔應該為唔鍾意聽快歌既人而犧牲自己,plug 哂慢歌
同埋 女皇 同 天窗 唔同,唔係邊個唱都唱得好聽,加上 女皇 既人氣亦的確唔錯
所以我唔覺得佢宜家行緊條路(i mean 歌路)有咩問題

利申:非祖粉
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
Cyrus Top 20 2022 [WEEK #17]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

WFC

評分人數

• powerful

我都認同 Alex fung 都係夾王菀之多啲
不過呢次「我好得閒」出黎既效果已經比佢地之前既合作好左
[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

依幾年容祖兒既音樂都好似,老實講joey and joey/小日子/百老匯歌堆歌都系如出一轍,我唔系太分到
輕鬆小品型根本就唔適合容祖兒依個brand,搵一隻碟玩下我覺得ok,但系依條路線好似走左好幾年都冇咩突破,全部歌都系聽就覺得"哦,幾舒服呀!",但十年後又有邊個會搵翻黎聽?

容祖兒過左咁多年比我嘅感覺都系一個blank canvas,真系唔知系好事定壞事.....

輕鬆小品型根本就唔適合容祖兒依個brand,搵一隻碟玩下我覺得ok,但系依條路線好似走左好幾年都冇咩突破,全部歌都系聽就覺得"哦,幾舒服呀!",但十年後又有邊個會搵翻黎聽?
loowee 發表於 2016-2-13 17:46

講得好好
到底十年後嘅容祖兒 想人地記得佢係咩歌?仲係心淡?
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

講得好好
hehemamama 發表於 2016-2-13 19:44

女皇?

講得好好
hehemamama 發表於 2016-2-13 19:44

香港:我的驕傲
内地:揮著翅膀的女孩

我覺得佢都好努力去試新野, 玩突破
佢近幾首快歌真係麻麻地... 玩下做下side track都可以, 感覺不是主打歌材料 (又或者唔合我口味喇)

其實佢早年幾張大碟裡面有D另類既歌 (穿花蝴蝶, mad about you, 神魂顛倒, etc)
佢可以直接做一張類似既碟, 全張大部分同一個風格既歌
或者好似張惠妹咁 以阿密特形象 唱一D另類/實驗性既歌(e.g. 迷幻風/soul/R&B/jazz/全快歌,etc)

之後咪就有

我好唔得得閒,
究竟我幾時得閒
同埋我就快得閒

回復 3# 我等我在

Carry 到就得,
色惑我都覺得ok

都有幾位會員認為容小變應萬變,其實冇問題,不過小變亦可多層次,楊千嬅隻火鳥咪又係佢原有個style,但高質嘛!高質就ok ga la,其實容嘅 我好得閒 係好,不過佢嘅變化仍然係細,就好似由lucky star 變到我好得閒咁。其實哩隻歌係好在個曲同佢嘅唱法,哩種style 啱佢。但作為一個產量咁高嘅歌手,觀眾其實唔多唔少都多咗期望嘅。

回復 11# masterdragon

Xactly' 佢實驗性質其實係高

其實快歌係要有個好MV配合
如果冇畫面 只會令人focus喺歌詞
無奈佢既歌永遠係歌先出 MV係所有榜落哂榜啦先出
就好似天窗呢首歌咁
到plug小日子先出 真係幫吾到首歌
=)

其實佢咁量產,十幾年如一日,最「得閑」都可能係聲帶受損同14年噶排,要keep住俾聽眾新鮮感都唔容易

很忙
love wins!

一直覺得美祖出道以來最出色噶大碟就係Ten Most Wanted
流行度同實驗性 概念性都把握得好好
近年出果d乜諸如天然呆 布穀鳥大反擊 我要玩 加大力度真係唔識欣賞
墻紙啊 七不思議啊 樂觀啊佢又完全系handle唔到
同埋覺得佢真係一個唔系太有自己思想噶女歌手
佢已經系突破到自己唔知可以點行條路

一直覺得美祖出道以來最出色噶大碟就係Ten Most Wanted
流行度同實驗性 概念性都把握得好好
近年出果d乜諸 ...
jaydeng 發表於 2016-2-14 23:42

Ten Most Wanted 堅正
[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

我幾欣賞佢今次堅持唔派K歌呃like搶hitrate搶airplay
上次天然呆幾好 但最尾都要派隻翻唱搶fo
究竟今時今日客祖兒 既然派乜都有女金+TVB最女 仲有冇需要追追趕趕高高低低呢
希望唔好之後又走去派隻fa千樹2.0
今次頭三首歌都值得欣賞
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

認真, 佢LAW獎既次數同認同佢既聲音真係好唔成正比~
對一般賽果多數都係聽到
太好了佢終於LAW OR 有冇搞錯竟然係佢

但只有佢或者可能EASON LAW既時候, 會聽到
下乜又係佢.......
講真佢LAW多十次都冇用...
就算LAW多十次可能都不如他人
所以話人心先係最雪亮最呃唔到人~

唉,其實越來越唔知容小姐想點?
一方面想自己有突破,但其實一直故步自封
其實做到佢呢個地位、成就,
大家對你既睇法,鐘意唔鐘意都塵埃落定曬
你可唔可以有自信心D!!!!!!!!
每次演唱會只係唱d唱到爛到不能既怨婦十大
Fans講一D side cut歌名大家好好反應又係度質疑話唔好聽、反應咁好?
上我是歌手又傳話要唱揮著翅膀的女孩
一首13年前聽到已經唔想再聽佢又話過唔想再唱既歌
佢揀黎參賽,仲要係第一炮
作為祖迷,真係唔知好嬲定好笑
我仲好記得係睇完N6之後覺得佢開始成長,佢好型好掂
但抱歉我睇完1314只係覺得悶場連連,彷彿好似番番starlight之前既Joey
我都唔知佢拍拖抑或照顧屋企人令佢放棄自己咁
一隻14年開始做既大碟做到16年,質素只係普普通通
之前做Joey X Hacken佢可以話唔想分心唔派solo歌
MV拍左又等到凍曬先出
Side cut 演唱會由2010講到2016都十劃未有一撇
最弊既係佢認為好既嘢,樂迷唔會buy,佢唔鐘意既,樂迷最愛
點解佢仲咁大信心去做D令人不悅既作品?
其實除左李紫晰之後,真係得容小姐不停出低b兒歌
然後錄完派完台,永遠都唔會係音樂會、演唱會唱既
當初做呢類歌既意義係?
如果有次演唱會有一part唱齊你說得對、扮了解、我要玩、布穀鳥大反擊、天然呆、我好得閒同埋快樂最快
一定好多人排隊去廁所
真係好難想像,但佢又會keep住做,好心up

大 ...
Wing1211 發表於 2016-2-17 12:03

等睇joey將揮著翅膀的女孩 升key9嗌

等睇joey將揮著翅膀的女孩 升key9嗌
Nathan 發表於 2016-2-17 21:45

最後唱咗《月半小夜曲》XD

大 ...
Wing1211 發表於 2016-2-17 12:03

你說得對、扮了解、我要玩、布穀鳥大反擊、天然呆、我好得閒同埋快樂最快    如果係SIDE TRACk 演唱會唱,~ 班FAN屎會唔會叫回水

很忙
ivanbb 發表於 2016-2-14 17:57

係囉 得閑後就唔得閑

真正欣賞佢既人,係唔會想佢試大路野,而係想佢發掘更多可塑性
佢唔應該為唔鍾意聽快歌既人而犧牲自己,plu ...
cymusic 發表於 2016-2-13 10:21

套用係好多歌手都岩,支持MIRROR solo 成員            &犧牲品
Ooh~Tell me how you feel it
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go
I won't say sorry
Oh feeling so high