返回列表 發帖
我聽左一次
見你係祖粉喳

祖兒黯然落榜
bagfgfcde 發表於 2016-9-14 22:23

祖兒變了舊歡不過祖兒都話舊歡同樣也很珍貴
我地下星期一齊谷祖兒首舊歡

我們的總和真係好好聽

聽下先
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

CH細聽.音樂推介 第三十九週

Rk Lw Nw Singer Song
1  n  1  AGA 孤雛
2  3  9  Dear Jane 哪裡只得我共你
3  6  6  Supper Moment 沙燕之歌
4  5  4  鄧小巧 強弱
5  2  2  Dear Jane 經過一些秋與冬
6  8  6  陳柏宇 乜青
7  7  2  李克勤 一個都不能少
8  n  1  陳奕迅 四季
9  n  1  艾怡良 Then You Come Along
10 n 1  容祖兒 新貴
------------------------------------------
CH細聽.芭樂情歌

雖然很芭樂,但不代表唱片公司可以求求其其出一個2016年REMIX,
因為一個錯的REMIX會破壞成首歌。

(註: youtube是2013年原版,以免大家聽到2016年版對首歌有壞印象)

「 我要如何去假裝 我沒有愛過 」

梁文音 - 分手後不要做朋友

CH細聽.音樂推介 第三季小結

粗體為第三季最愛, 但同榜分零關係。

目測男歌手五強
周國賢 / 陳奕迅 / 陳柏宇 / 張敬軒 / 熊仔

目測女歌手五強
艾怡良 / 李幸倪 / 容祖兒 / 鄭欣宜 / 鄧小巧

目測樂隊組合五強
C AllStar / Dear Jane / Supper Moment / Twins / 五月天

目測目測唱片五強
BeGin / Felix / J-POP / 自傳 / 說 艾怡良

推薦旋律
王菀之 - 強弱
艾怡良 - 我們的總和
周慧敏 - 尋找消失的過去

推薦編曲
王舜 - Intro
董運昌 - 我們的總和
Dough-boy / Silverstrike - Stupid BOII

推薦歌詞
艾怡良 - 我們的總和
阿信 - 如果我們不曾相遇
黃偉文 - 今生不回家

CH細聽.音樂推介 第四十週

1  3  7  Supper Moment 沙燕之歌
2  4  5  鄧小巧 強弱
3  8  2  陳奕迅 四季
4  R  5  黃劍文 尋找消失的過去
5  9  2  艾怡良 Then You Come Along
6  1  2  AGA 孤雛
7  5  3  Dear Jane 經過一些秋與冬
8  n  1  李榮浩 不說
9  n  1  張敬軒 不同班同學
10 n 1  AGA/李幸倪 獨一無二
------------------------------------------
CH細說.(偽)祖粉的祈禱

麻煩你不要唱16號愛人,
佢地早係舊日回憶的演唱會唱過,
呢類比主打更hit既假side track可唔可以借一借過,
比啲真side track出下場,阿門!

「 結伴到淺草等於身在天國 」

容祖兒 - 上次坐飛機

我睇唔透16號愛人次次唱都仲會有人投 (fb page嗰d)
睇見佢段訪問呢已經燥底
對自己d side track冇信心 pun到一個點
我們的總和

都唔知話你係真祖粉定偽祖粉好

我睇唔透16號愛人次次唱都仲會有人投 (fb page嗰d)
睇見佢段訪問呢已經燥底
對自己d side track冇 ...
Wonders 發表於 2016-9-28 22:04

佢仲要話只開兩三場麥花臣就夠- -點解可以無信心到咁
雖然我都覺side track同紅館係有d唔夾
但點都開到四五場star hall啦

同埋講真大家都識唱side track點止得16號愛人
舊日回憶的山丘 身嬌肉貴 最好時光其實都好多人識唱

唉或者咁講啦
點解容祖兒咁多年都衝唔出香港
或者就係因為尚欠呢一點點既自信  

都唔知話你係真祖粉定偽祖粉好
bagfgfcde 發表於 2016-9-28 22:06

cm既祖粉點解要落地獄係因為佢地唔去盲捧jy
而且會appreciate其他女歌手既effort

一個真祖粉唔會因為落左jy就變成反祖
同樣地一個反祖如果唔聽jy既歌唔會因為突然上左新貴而變得唔反祖

但點都開到四 ...
CunninG 發表於 2016-9-28 22:20

太自我中心喇佢
好似之前無人知道咁 身邊班人都叫佢唔好要 但佢係要首歌
另外就係太聽某人話 成日比人左右 每次做出黎嘅嘢都中伏
祈求黎緊班樂迷爭氣啲好快咁清哂啲飛 直接打臉
我們的總和

但點都開到四 ...

咁我係真祖粉定反容
上齊咁咁多plug

between, 佢有d派左既歌比起乜春16號愛人更加值得唱
派左唔代表多人識, 派左唔代表熱門
呼天不應, 喜喜, 甚至近年既布穀鳥大反擊都係派左等如無派, 但值得唱既歌

以往成日唱既16號愛人, 黃色大門雖然冇派, 但都唔算side啦下話
與蝶分分鐘仲side過呢兩隻
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

太自我中心喇佢
另外就係太聽某人話 成 ...
Wonders 發表於 2016-9-28 22:35

無人知道雙子座唔錯喎

一個真祖粉唔會因為落左jy就變成反祖
同樣地一個反祖如果唔聽jy既歌唔會因為突然上左新貴而變得唔反祖

本帖隱藏的內容需要回復才可以瀏覽
[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

咁我係真祖粉定反容
上齊咁咁多plug

between, 佢有d派左既歌比起乜春16號愛人更加值得唱
派左 ...
John 發表於 2016-9-28 23:24

你連祖粉都ban既雙子座都上你直頭係死忠
btw 黃色大門其實連我果d唔係好識容祖兒既歌既樂迷同事都識
不過以容小姐既個性, 一定有呢埋勁多人識既side track

太自我中心喇佢
另外就係太聽某人話 成 ...
Wonders 發表於 2016-9-28 22:35

我一方面想佢清晒d飛
但另一方面又驚唔到飛

**** 本內容被作者隱藏 ****
matthew1990 發表於 2016-9-28 23:39

唔比你話cm永遠榮譽頭號祖粉John子

你連祖粉都ban既雙子座都上你直頭係死忠
btw 黃色大門其實連我果d唔係好識容祖兒既歌既樂迷同事都 ...
CunninG 發表於 2016-9-29 00:19

雙子座真係幾正
我啱啱先係街哼完

CH細聽.音樂推介 第四十一週

1  2  6  鄧小巧 強弱
2  3  3  陳奕迅 四季
3 10  2  AGA/李幸倪 獨一無二
4  6  3  AGA 孤雛
5  R  6  陳柏宇 乜青
6  R  4  韋禮安 第一個想到你
7  7  4  Dear Jane 經過一些秋與冬
8  R  2  容祖兒 新貴
9  n  1  劉明湘 從醒著到願意睡著
10 n 1  Supper Moment 同一
CH細說.童年回憶

由星光的《原來你什麼都不想要》唱到第一首個人派台作品《從醒著到願意睡著》,
原來已經用了七年時間。

原來,我可以用七年時間去等一把我喜歡的聲音出唱片。

「 為了這次相聚 我連見面時的呼吸都曾反覆練習 」

劉明湘 - 飄洋過海來看你

是咪雙子座2.0

是咪雙子座2.0
John 發表於 2016-10-6 06:20
我永遠愛祖但我未能投降讓步答允

唔知今年男金係邊個呢

唔知今年男金係邊個呢
bagfgfcde 發表於 2016-10-6 22:57
肯肯定係坤哥

CH細聽.音樂推介 第四十二週

1  5  7  陳柏宇 乜青
2  3  3  AGA/李幸倪 獨一無二
3  2  4  陳奕迅 四季
4  1  7  鄧小巧 強弱
5  6  5  韋禮安 第一個想到你
6  4  4  AGA 孤雛
7  7  5  Dear Jane 經過一些秋與冬
8  n  1  方大同 很不低調
9  9  2  劉明湘 從醒著到願意睡著
10 10 2 Supper Moment 同一
CH的黃昏點唱機

獨家村說的不只是中港問題,更是一個實實在在的愛情故事。
當兩個人之間還有愛,大概還可以高呼「我永遠愛你但我未能投降讓步答允」;
但當感覺變了質,倒不如及早離開,對大家都有好過點。

「 換到飽暖失去自己一世不甘願 」

謝安琪 - 獨家村

希望祖兒今年既女金唔好俾xx之家都美化搶左

冠乜青既榜都值100分噶
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

bagfgfcde 發表於 2016-10-12 23:04

支持Gin Lee女金

bagfgfcde 發表於 2016-10-12 23:04

[認真問]誰是美化?

不過呢, 老老豆豆, 呢家女歌手第一同第二好似真係差唔夠十分

支持Gin Lee女金
John 發表於 2016-10-13 02:18

唔好離間我同美祖之間既感情

冠乜青既榜都值100分噶
dongbb2332 發表於 2016-10-13 01:35

一齊力谷埋沒有你, 我什麼都不是

[認真問]誰是美化?

不過呢, 老老豆豆, 呢家女歌手第一同第二好似真係差唔夠十分

唔好離間我 ...
CunninG 發表於 2016-10-13 21:49

XX之家都美化 係大吟釀一句歌詞

唔好離間我 ...
CunninG 發表於 2016-10-13 21:49

李幸倪都有個兒字

CH細聽.音樂推介 第四十三週

1  5  6  韋禮安 第一個想到你
2  2  4  AGA/李幸倪 獨一無二
3  n  1  陳柏宇 沒有你, 我甚麼都不是
4  8  2  方大同 很不低調
5  4  8  鄧小巧 強弱
6  1  5  陳奕迅 四季
7  n  1  五月天 頑固
8  n  1  楊丞琳 年輪說
9  n  1  劉明湘 我不要再比了
10 6 5  AGA 孤雛
CH細聽.愛屋及烏

愛琳亦愛浩。

「 要什麼時候 才能放輕鬆 
  才能不要寂寞 才能真的快樂 
  才懂            」

楊丞琳 - 觀眾

我鍾意intro多好多

我鍾意intro多好多
bagfgfcde 發表於 2016-10-19 22:52

其實...我都係鍾意在你身邊多D

玩家無得即上

CunninG 發表於 2016-10-19 22:57

Gimme5!!!
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

CunninG 發表於 2016-10-19 22:57

咁呢首係神曲 無得比

CH細聽.音樂推介 第四十三週

1  5  6  韋禮安 第一個想到你
2  2  4  AGA/李幸倪 ...
CunninG 發表於 2016-10-19 22:50
愛浩但係成績差到今年得 1 首歌入過前五

玩家無得即上
nicholashin 發表於 2016-10-19 23:43

等埋其他祖榜睇下有無機會上榜尾嘛

愛浩但係成績差到今年得 1 首歌入過前五
chanchan0909 發表於 2016-10-20 08:32

美浩應該係中左男銅詛咒
拎完男銅果年就比我BAN
(擺到明搵籍口)

CH細聽.音樂推介 第四十四週

1  5  6  陳奕迅 四季
2  4  3  方大同 很不低調
3  8  2  楊丞琳 年輪說
4  3  2  陳柏宇 沒有你, 我甚麼都不是
5  7  2  五月天 頑固
6  n  1  容祖兒 玩家
7  R  7  李幸倪 月球下的人
8  2  5  AGA/李幸倪 獨一無二
9  R  3  Supper Moment 同一
10 n 1  田馥甄 念念有詞
CH細說.擇善固執

我今天想說青政。

這兩個星期,幾乎所有政治光譜都指責梁游。
建制不滿他們恥華;泛民懷疑他們是鬼;本土笑他們衝出嚟SEVEN。
受盡千夫所指的兩個星期,他們什麼都沒有做,
包括道歉。

大部分人指罵他們死性不改,但我卻欣賞他們的擇善固執。
或許我沒有完全認同他們的理念(但都有大部份... ),
我在他們身上看到遺失在立法會多時的頑固和倔強,
沒有跪低,忠於自己的政治理念和選民。

看來我沒有支持錯人。

「 我想你 依然錯得很過癮 」

五月天 - 頑固

CH細聽.音樂推介 第四十四週

1  5  6  陳奕迅 四季
2  4  3  方大同 很不低調
3 ...
CunninG 發表於 2016-10-26 23:41

多謝支持
多謝不離不棄

多謝支持
多謝不離不棄
John 發表於 2016-10-27 01:44
但願我地既司法制度係可信, 唔會因為一男子因素DQ佢地

CH細聽.音樂推介 第四十五週

1  3  3  楊丞琳 年輪說
2  6  2  容祖兒 玩家
3 10 2  田馥甄 念念有詞
4  4  3  陳柏宇 沒有你, 我甚麼都不是
5  9  4  Supper Moment 同一
6  n  1  林二汶/岑寧兒 銀髮白
7  7  3  五月天 頑固
8  2  4  方大同 很不低調
9  7  8  李幸倪 月球下的人
10 8 6  AGA/李幸倪 獨一無二
CH細看. 2016秋日劇

逃げるは恥だが役に立つ
↑↑↑↑↑↑↑↑↑↑↑↑↑↑↑↑↑↑↑↑↑↑
今年暫時睇過最好睇既日劇,
當然結衣BB係有加到分既❤

星野 源 - 恋

不如都係睇番結衣BB跳❤

GinLee穩入十大

3 1 ...
CunninG 發表於 2016-11-2 21:52

年輪說!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

GinLee穩入十大
bagfgfcde 發表於 2016-11-2 22:03

故事教訓我地:
1. PLUG歌應該要跟季節plug, 始終要等呢兩星期有番D秋意先有feel
2. 我好得閒呢家排第十一

年輪說!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
dongbb2332 發表於 2016-11-2 22:13

話說自從MiRi榜主離開左共和之後
就好似無咩人會上Rainie既歌
更加唔好講冠

3 1 ...
CunninG 發表於 2016-11-2 21:52

!!!
我前幾日得閒都開咗套劇睇

原來個個榜都自plug過田福音唔同歌

故事教訓我地:
1. PLUG歌應該要跟季節plug, 始終要等呢兩星期有番D秋意先有feel
2. 我好得閒呢家排第十 ...
CunninG 發表於 2016-11-2 22:25

好可惜環球年尾對Gin Lee有少少放軟手腳
咁快就停手, 好難谷上一線

!!!
前幾日得閒都開咗套劇睇

原來個個榜都自plug過田福音唔同歌 ...
ed8671ed 發表於 2016-11-2 23:01

好可惜環球年尾對Gin Lee有少少放軟手腳
咁快就停手, 好難谷上一線
John 發表於 2016-11-3 04:19
可能環球唔想益咗AGA 先hea推獨一無二
然後環球咁保守 絕對唔會覺得光環、很想要吧有得谷 就hea咗佢

可能環球唔想益咗AGA 先hea推獨一無二
然後環球咁保守 絕對唔會覺得光環、很想要吧有得谷 就hea咗佢 ...
nicholashin 發表於 3/11/2016 12:00
我欣賞你既思路

CH細聽.音樂推介 第四十六週

1  7  4  五月天 頑固
2  5  5  Supper Moment 同一
3  3  3  田馥甄 念念有詞
4  4  4  陳柏宇 沒有你, 我甚麼都不是
5  6  2  林二汶/岑寧兒 銀髮白
6  1  4  楊丞琳 年輪說
7  n  1  許廷鏗 你在我在
8  n  1  小塵埃 卜卜卜
9  2  3  容祖兒 玩家
10 n 1  林奕匡 停止繁殖
CH細說.什麼叫絕望

這是一個關於失去一代人的故事。

其實可能沒有失去, 因為根本從來沒有得到過。

「 讓恨仇沉湎這一代裡 」

關楚耀 - 我這一代人

希望Jason讓曬quota畀三位師弟妹

希望Jason讓曬quota畀三位師弟妹
nicholashin 發表於 2016-11-9 12:51

可能叫偶像讓晒quota比粉絲可能性仲大