返回列表 發帖
唔知堆國語歌幾時會洗走晒
ed8671ed 發表於 2016-7-6 23:06

少年你太年輕了
洗走A可以自plugB

個榜點解會有返廣東歌
-Prince- 發表於 2016-7-6 23:31

愛將美膠有特權
其實要搵九首PLUG左既國語而我又想上真係有D難度

終於好天氣 re 返上黎都仲喺低位
chanchan0909 發表於 2016-7-6 23:39

上星期天氣比較好
可能下星期打完風會高位呢

美j得一星期
Wonders 發表於 2016-7-6 23:42
始終美J今隻碟都唔係我杯茶

下隻碟我會對佢好D

愛將美膠有特權
其實要搵九首PLUG左既國語而我又想 ...
CunninG 發表於 2016-7-7 00:20

美嘉個隻都係廣東黎既
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

美嘉個隻都係廣東黎既
John 發表於 2016-7-7 01:38
大家都是中文歌, 不用分得哪麼細

CH細聽.音樂推介 第二十九週

Rk Lw Nw Singer Song
1  4  3  田馥甄 人間煙火
2  7  2  周杰倫/張惠妹 不該
3  3  4  艾怡良 寂寞無害
4  5  3  五月天 如果我們不曾相遇
5  2  4  熊仔 Neon
6  1  3  周杰倫 床邊故事
7  n  1  林海峰 今天我
8  9  3  方皓玟/Rubberband 終於好天氣
9 10 2  林宥嘉 壞與更壞       
10 n 1  麥浚龍/薛凱琪 結
------------------------------------------
CH細說.延伸聆聽

其實由第一次聽人間煙火已經諗起呢隻碟,
當年我都好似有自plug過呢隻碟仲冠埋添。

陳珊妮 - I Love You, John

冠軍歌同延伸聆聽都好GQ噶
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

當年我都有自plug冠

CH細聽.音樂推介 第三十週

1  2  3  周杰倫/張惠妹 不該
2  8  4  方皓玟/Rubberband 終於好天氣
3 10 2  麥浚龍/薛凱琪 結
4  5  5  熊仔 Neon
5  3  5  艾怡良 寂寞無害
6  4  4  五月天 如果我們不曾相遇
7  n  1  韋禮安 Intro
8  n  1  Twins 不愛之恩
9  n  1  衛蘭 失戀的意義
10 1 4  田馥甄 人間煙火
------------------------------------------
CH細聽.童年回憶

這是首討厭的歌曲, 因為這首只會愈聽愈Blue。

「 但故事的最後妳好像還是說了 拜拜 」

周杰倫 - 晴天

祖兒呢?

祖兒呢?
bagfgfcde 發表於 2016-7-20 22:46

你都未上

我費事浪費左一星期既榜分

睇下過廿幾分底分會唔會上到榜尾

睇下過廿幾分底分會唔會上到榜尾
kwanie 發表於 2016-7-20 22:59

唔信
祖祖一定會19榜齊齊上拎埋冠軍!!!!!!!!

CH細聽.音樂推介 第三十一週

1  6  5  五月天 如果我們不曾相遇
2  9  2  衛蘭 失戀的意義
3  n  1  周國賢 今生不回家
4  7  2  韋禮安 Intro
5  3  3  麥浚龍/薛凱琪 結
6  8  2  Twins 不愛之恩
7 10 5  田馥甄 人間煙火
8  n  1  艾怡良 我們的總和  
9  1  4  周杰倫/張惠妹 不該
10 2 5  方皓玟/Rubberband 終於好天氣
CH細說.後來的我

後來的我最期待著,你真的自由了。

「 突然好想你 你會在哪裡 」

五月天 - 突然好想你

#新歌未能超越神曲
#但有MV加持首歌都變得好聽
#希望香港啲歌手明白MV重要性
#好既MV會令首歌好聽左
#唔係求求其其叫人拍啲片剪埋一齊就叫MV

CH細聽.音樂推介 第三十一週

1  6  5  五月天 如果我們不曾相遇
2  9  2  衛蘭  ...
CunninG 發表於 2016-7-27 22:30

靚抽

個榜點解得9首歌既LOL
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

個榜點解得9首歌既LOL
dongbb2332 發表於 2016-7-30 22:59
笑左

笑左
nicholashin 發表於 2016-7-30 23:05

不如一齊搵下第4同第5位去左邊

第4係咪鴛鴦襪
第5應該係雙子座

不如一齊搵下第4同第5位去左邊
dongbb2332 發表於 2016-7-30 23:10

Sorry ar,  下次會proof read好先出街
第4係咪鴛鴦襪
第5應該係雙子座
bagfgfcde 發表於 2016-7-30 23:19

下星期可以考慮咁做

CH細聽.音樂推介 第三十二週

1  6  3  Twins 不愛之恩
2  3  2  周國賢 今生不回家
3  2  3  衛蘭 失戀的意義
4  1  6  五月天 如果我們不曾相遇
5  n  1  五月天 後來的我們
6  n  1  容祖兒 鴛鴦襪
7  8  2  艾怡良 我們的總和  
8  n  1  王菀之 該死的快樂
9  4  3  韋禮安 Intro
10 7 6  田馥甄 人間煙火
CH細說.聽電台的人

品味和沉悶往往只差一線。
我絕對不是說雲妮和細蘇的分別哦~

「 我們的理想被貼上價碼的委屈 」

許茹芸 - 我留下的一個生活

點解兩首歌同時上榜既唔係容祖兒!

nicholashin 發表於 3/8/2016 22:07
我無睇錯username 呀可 !?

nicholashin 發表於 2016-8-3 22:07

個榜明明無第六位得九首歌
你係咪左眼見到唔應該見到既野

CunninG 發表於 3/8/2016 22:20
七月來了你們應當悔改

CunninG 發表於 2016-8-3 22:20
五月天=容祖兒

CH細聽.音樂推介 第三十三週

1  2  3  周國賢 今生不回家
2  6  2  容祖兒 鴛鴦襪
3  4  7  五月天 如果我們不曾相遇
4  8  2  王菀之 該死的快樂
5  R  6  李幸倪 月球下的人
6  7  3  艾怡良 我們的總和  
7  5  2  五月天 後來的我們
8  9  4  韋禮安 Intro
9  3  4  衛蘭 失戀的意義
10 1 4  Twins 不愛之恩
CH細說.洪荒之力

我喜歡傅園慧和喜歡容祖兒大概一樣吧:直白和全力以赴。

我欣賞容祖兒的直白。
有時因為太直太白沒有包裝,
令一些人誤會了,又或者令一些人厭惡。
但與其要一個面面俱圓的偽善人,
倒不如要一個大情大性的真小人。

我欣賞容祖兒的全力以赴。
1314病倒了仍要唱;腳扭傷了仍要跳。
縱然未必是跳舞冠軍、某種曲風的冠軍,
但至少每次用上洪荒之力去試,
哪怕最後只得季軍,什至預賽出局,
但至少已經贏歌迷心中的掌聲。

「 市面太多毒素 忘憂草等我做 」

容祖兒 - 世界小姐

CH細聽.音樂推介 第三十三週

1  2  3  周國賢 今生不回家
2  6  2  容祖兒 鴛鴦 ...
CunninG 發表於 10/8/2016 22:32
endy 應該cm 榜有機會衝下歌曲高位
mayday 繼續打孖

試黎試去咪又係吃力不討好

愛五亦愛祖

endy 應該cm 榜有機會衝下歌曲高位
mayday 繼續打孖

試黎試去咪又係吃力不討好  ...
kwanie 發表於 2016-8-10 22:35

- 最好趁我呢D快上快落既短命種仲上既時候上埋冠軍
- 好似今年唔知第幾個星期孖五
- 其實如果一個歌手/人, 只係為左討好所有人而唱/活, 其實佢既人生係好悲哀

你講開又講既延伸聆聽
熊仔 - 信 feat. 葉丙成

同埋人地一直都無話要討好戴有色眼鏡睇佢既人
只係唔知點解戴有色眼鏡睇佢既人成日提好似好想容祖兒想討好佢地

愛五亦愛祖
bagfgfcde 發表於 2016-8-10 22:35

自傳愈聽愈正
好想瘋狂自plug晒成隻碟

- 最好趁我呢D快上快落既短命種仲上既時候上埋冠軍  
- 好似今年唔知第幾個星期孖五  
- 其 ...
CunninG 發表於 10/8/2016 23:19
TOTALLY 唔記得左原來已出左碟

班愛將究竟要上到幾時

班愛將究竟要上到幾時
nicholashin 發表於 2016-8-10 23:52

可唔可以define下愛將係邊幾位

可唔可以define下愛將係邊幾位
CunninG 發表於 2016-8-10 23:53

nicholashin 發表於 2016-8-11 01:46

多謝提供下星期冠咩既指引

CH細聽.音樂推介 第三十四週

1  2  3  容祖兒 鴛鴦襪
2  n  1  陳柏宇 乜青
3  3  8  五月天 如果我們不曾相遇
4  4  3  王菀之 該死的快樂
5  6  4  艾怡良 我們的總和  
6  1  4  周國賢 今生不回家
7  7  3  五月天 後來的我們
8  8  5  韋禮安 Intro
9  n  1  JW 太空人
10 n 1  Supper Moment 沙燕之歌
CH細說.體育的價值

一面獎牌的力量,遠遠不及一個運動展示的氣度和體育精神。
所以啊,李慧詩其實妳不用和香港人說對不起,
因為妳已經為香港付出太多,而我們亦欠了妳很多。

「 就算失望不能絕望 」

五月天 - 倔強

是咪抄我推介倔強架
祖祖

乜青依個version當唔當派台歌好??

是咪抄我推介倔強架
祖祖
bagfgfcde 發表於 2016-8-17 23:44

大家都是五迷, 不用分得那麼細

乜青依個version當唔當派台歌好??
dongbb2332 發表於 2016-8-18 23:49

咁我可以改番唔remix既 , 反正係咪都上唔到

希望祖兒2 weeks No.1!!!
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

CH細聽.音樂推介 第三十五週

1  n  1  JW 自由飛翔
2  8  6  韋禮安 Intro
3  n  1  JW Stupid BOII
4  5  5  艾怡良 我們的總和
5 10 2  Supper Moment 沙燕之歌
6  1  4  容祖兒 鴛鴦襪
7  n  1  羅孝勇 獨家地理頻道
8  n  1  黃劍文 尋找消失的過去
9  6  5  周國賢 今生不回家
10 2 2  陳柏宇 乜青
CH細聽.尋人啟事

我信我能夠找到,我信我能夠找到,
所以我的好朋友們,你們不必替我感到擔心,
我相信我有我的蘇眉,只是暫時未出現。

「 身邊數百萬一雙一對 和你是唯一的一對 」

吳雨霏 - 蘇眉

自由kary翔穩袋22分
係咪自由霏翔轉左做蘇眉

希望乜青同intro冠到。。。

希望祖兒2 weeks No.1!!!
John 發表於 2016-8-19 00:59

祖兒比你燈到無2 weeks

自由kary翔穩袋22分
係咪自由霏翔轉左做蘇眉
bagfgfcde 發表於 2016-8-24 23:02

唔准你話美霏坐後備座
雖然係事實

希望乜青同intro冠到。。。
dongbb2332 發表於 2016-8-24 23:08

intro出碟都冠唔到
應該就無啦
不過如果佢plug在意又唔同講法

CH細聽.音樂推介 第三十六週

1  R  4  王菀之 該死的快樂
2  7  2  羅孝勇 獨家地理頻道
3  4  6  艾怡良 我們的總和
4  8  2  黃劍文 尋找消失的過去
5  n  1  MastaMic Good Times
6  5  3  Supper Moment 沙燕之歌
7  1  2  JW 自由飛翔
8  6  5  容祖兒 鴛鴦襪
9  10 3  陳柏宇 乜青
10 n  1  鄧小巧 強弱
CH細聽.電影男孩

人愈大就愈喜歡看電影,
因為人愈大就愈發現生命中有太多遺憾。

縱然我不能把遺憾修正,
但至少在看電影的數十分鐘裡,
有限度的彌補這些生命中的缺失。

「 快樂若是有
  傷心若是有
  眼淚灌溉
  不枉愛過  」

陳綺貞 - 流浪者之歌
(CH細聽.年度歌曲 2014 第三位)

祖兒比你燈到無2 weeks
CunninG 發表於 2016-8-24 23:10

Joey Yung同Joey Wong都是祖兒
不用分那麼細

CH細聽.音樂推介 第三十七週

1  5  2  MastaMic Good Times
2  3  7  艾怡良 我們的總和
3 10 2  鄧小巧 強弱
4  6  4  Supper Moment 沙燕之歌
5  4  3  黃劍文 尋找消失的過去
6  2  3  羅孝勇 獨家地理頻道
7  9  4  陳柏宇 乜青
8  1  5  王菀之 該死的快樂
9  8  6  容祖兒 鴛鴦襪
10 7 3  JW 自由飛翔
CH細聽.全身暑假

抓緊夏天的尾巴....

其實呢幾年香港要搵首好un既canton-pop
好似已經愈黎難

廿四味 - Hot In The 852

希望我們的總和係8>7>6>5>4>3>2>1>1>... 直到永遠

祖兒有冇得玩埋下星期?
一齊力谷祖兒啦不如

CH細聽.音樂推介 第三十八週

1  2  8  艾怡良 我們的總和
2  n  1  Dear Jane 經過一些秋與冬
3  R  8  Dear Jane 哪裡只得我共你
4  R  6 周國賢 今生不回家
5  3  3  鄧小巧 強弱
6  4  5  Supper Moment 沙燕之歌
7  n  1  李克勤 一個都不能少
8  7  5  陳柏宇 乜青
9  1  3  MastaMic Good Times
10 5 4  黃劍文 尋找消失的過去

CH細聽.本週冠軍

用了八星期的時間,去鋪排一個只有上升沒有下跌的走勢,
因為這首歌真的愈聽愈好聽。

我明白,不會因為我的一個冠軍另其他榜主把這歌放在榜單內,
但如果你見到一首非派台的冠軍歌而把歌曲完整的聽一次,
我覺得我整榜的目的已經達到了。

CH細聽.迷失東京

上星期去了一趟東京。

本來還煩惱應該用應該用哪一首歌曲去概括這個旅程,
一個不太精彩亦不太乏味的旅程。

只是一個人在東京街頭時,
耳機傳來這首歌,突然覺得有些事情想通了。

「 原來過得很快樂  衹我一人未發覺 」

楊千嬅 - 再見二丁目

希望我們的總和係8>7>6>5>4>3>2>1>1>... 直到永遠
-Prince- 發表於 2016-9-9 22:15

雙週冠會令到佢個分過左我今年既至尊歌 
再加上我仲猶疑緊應該用呢首定下一首自plug做十大

祖兒有冇得玩埋下星期?
一齊力谷祖兒啦不如
bagfgfcde 發表於 2016-9-10 09:57

新貴太垃圾
今星期唔谷啦

我聽左一次
見你係祖粉喳

祖兒黯然落榜