返回列表 發帖
(暫時) 其實我先係對祖衰d嗰個
我冇上過Gotta Get High..
Wonders 發表於 2016-5-11 23:54

我地一齊祈禱等天主唔會打我地落地獄

CH細聽.音樂推介 第二十一週

Rk Lw Nw Singer Song
1  2  6  鄧小巧 煩可寧
2  3  6  吳業坤 百姓
3  8  7  Twins Emoji
4  4  4  鄭欣宜 女神
5  5  3  李榮浩 流行歌曲
6  R  4  五月天 勇敢
7  n  1  田馥甄 姐
8  n  1  韋禮安 第一個想到你
9  n  1  蘇運瑩 冥明
10 n 1  麥浚龍 如髮
------------------------------------------
CH細聽.生日快樂

十五歲很快過,亦似不快過。
十五年我由小學雞變成一個朝九既七既office man,
但她們仍是我小時候喜歡的孖女。

Happy Birthday to Twins

Twins - 明愛暗戀補習社

五月天乜事

五月天乜事
bagfgfcde 發表於 2016-5-18 23:30

慶祝五月天入圍金曲獎+紅館show+比黃牛買晒飛我入唔到去睇

同埋真心無歌上

CH細聽.音樂推介 第二十二週

1  4  5  鄭欣宜 女神
2  n  1  薛凱琪 Miss Fiona
3  7  2  田馥甄 姐
4  n  1  Super Girls 有事發生
5  n  1  As One Hey Ya!
6  6  4  五月天 勇敢
7  n  1  C AllStar 專業失戀30年
8  n  1  五月天 派對動物
9  3  8  Twins Emoji
10 R 3  Supper Moment 一樣不一樣
------------------------------------------
CH細聽.我最喜愛的歌sssssss

希望會唱呢十首我最想聽既side track啦

1. 男朋友與歌
2. 近在咫尺
3. 上次坐飛機
4. 我的麻煩男友
5. 與貓共舞
6. 遲鈍
7. 拍拖
8. 很忘
9. 派對機器
10. Give Love A Break

其實我想聽既又點止十首....
今次左手又係肉,手背又係肉。

我仲要身驕肉貴 / 借過 / 早有預謀 / 傷神 / 凝溶 / 跩跩 / 我也不想這樣......
一個演唱會得三十首歌點可以唱晒咁多首side track

容祖兒 - 男朋友與歌

CH細聽.音樂推介 第二十二週

1  4  5  鄭欣宜 女神
2  n  1  薛凱琪 Miss Fiona ...
CunninG 發表於 2016-5-25 20:09

Hi 祖粉
然而活在現在按著現在
這個季節精心的選播
現在哪一首似我

Hi 祖粉
然而活在現在按著現在
這個季節精心的選播
現在哪一首似我
...
bagfgfcde 發表於 2016-5-25 20:31

個個祖迷都好大貪想佢首首都唱

個個祖迷都好大貪想佢首首都唱
CunninG 發表於 2016-5-25 23:37

信今生愛過 同 呢首 可以唱下
待遇同side track差唔多嘅蝶蝶佢捨得唱未
我們的總和

待遇同side track差唔多嘅蝶蝶佢捨得唱未  ...
Wonders 發表於 2016-5-25 23:45

兩面兩面兩面兩面兩面

利申: 反容
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

待遇同side track差唔多嘅蝶蝶佢捨得唱未  ...
Wonders 發表於 2016-5-25 23:45

其實除左想睇佢一口氣唱晒44隻字外
我其實麻麻地蝶蝶

兩面兩面兩面兩面兩面

利申: 反容
John 發表於 2016-5-25 23:49

兩面主旨: 愛你=恨你

結論: 反容=愛祖

其實除左想睇佢一口氣唱晒44隻字外
我其實麻麻地蝶蝶  

兩面主旨: 愛你=恨你

結論: 反容=愛祖 ...
CunninG 發表於 2016-5-26 23:41

蝶蝶好聽呀 我鍾意
當年我都有比冠軍

愛你變成杏你
原來祖兒都係霏粉
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

期待祖兒偽side track(冇人識既歌都當side track)演唱會歌單

1. 布穀鳥大反擊
2. 天然呆
3.  扮了解
4. 你說得對
5. 最新消息

6. 共你痴痴愛在
7. 呼天不應
8. 圓謊

9. 跟珍芳達做健身操
10. 無電才是災難
11. 出色
12. 28個我

13. 敬請留步
14. 故弄玄虛
15. 追風箏的風箏 (嘉賓: 許靖韻)
16. 獨活 (嘉賓: 關智斌)

17. 今年新款
18. 相當刺激
19. 瘦身大法
20. 暖光

21. 夢路
22. 為你萬歲
23. 無人知道雙子座
24. 續集

Encore
25. 一個人砌圖
26. 第一次我想醉
27. 歌姬
28. 與蝶同眠

2nd Encore
29. 我好得閒
30. 樂觀

期待祖兒偽side track(冇人識既歌都當side track)演唱會歌單

1. 布穀鳥大反擊
2. 天然呆
3.  扮了解
4. 你 ...
John 發表於 2016-5-28 02:15

獨活係咩料
同埋我最想聽果十首一首都無

CH細聽.音樂推介 第二十三週

1  2  2  薛凱琪 Miss Fiona
2  6  6  五月天 勇敢
3  8  2  五月天 派對動物
4  10 4  Supper Moment 一樣不一樣
5  7  2  C AllStar 專業失戀30年
6  4  2  Super Girls 有事發生
7  n  1  熊仔 凶宅
8  5  2  As One Hey Ya!
9  3  3  田馥甄 姐
10 1 6  鄭欣宜 女神
CH細聽.一二三四

Baby can you see, all I need is Miss Fiona~

那一個在所有下雨天跟劍龍散步的閨密,最後最後還是唱不進我心。
我要的,是那個在周末時,會走進小峽谷,用微笑俘虜人心的維多利亞女皇。

薛凱琪 - 小峽谷之1234

獨活係咩料
同埋我最想聽果十首一首都無
CunninG 發表於 2016-5-31 21:41

呢個應該係博比人噓rundown

仲以為可以第一個冠MISSFIONA

CH細聽.音樂推介 第二十四週

1  3  3  五月天 派對動物
2  2  7  五月天 勇敢
3  7  2  熊仔 凶宅
4  4  3  C AllStar 專業失戀30年
5  n  1  陳柏宇 上集大結局
6  1  3  薛凱琪 Miss Fiona
7  6  3  Super Girls 有事發生
8  R  2  容祖兒 無人知道雙子座
9 10 7  鄭欣宜 女神
10 R 7  吳業坤 百姓
CH細聽.第二人生

因為「生命不是過程而是美麗旅程」, 選擇了上莊。
四年後 , 因為害怕「生命只剩生存 , 活著只會呼吸吃飯喝水的生活」, 埋下了日後辭職追夢的念頭。

聽五月天就是一件既熱血及離地的事情 , 哈哈。

五月天 - 生存以上生活以下

五月天要霸兩個三甲位幾耐

回復 118# -Prince-

希望勇敢快D儲夠分讓番個三甲出黎

我應該都會re翻勇敢

CH細聽.音樂推介 第二十五週

1  4  4  C AllStar 專業失戀30年
2  9  8  鄭欣宜 女神
3 10 8  吳業坤 百姓
4  3  3  熊仔 凶宅
5  2  8  五月天 勇敢
6  n  1  林宥嘉 熱血無賴
7  n  1  ShowOff 錯的情錯的人
8  n  1  盧廣仲 一定要相信自己
9  1  4  五月天 派對動物
10 6 4  薛凱琪 Miss Fiona
CH細聽.童年回憶

如果你都識唱,證明你都老啦。

「有些情緒,是該說給懂的人聽。」

郭靜 - 下一個天亮

2  9  8  鄭欣宜 ...
CunninG 發表於 2016-6-15 16:01

好彩我唔識唱...

好彩我唔識唱...

好彩我唔識唱...
nicholashin 發表於 2016-6-15 16:24

好彩我唔識唱...
John 發表於 2016-6-15 16:23

我知你地後生啦

呢首真係識唱
好老呀
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

見到歌名已經load到個chorus lol
#好老呀救命

呢首真係識唱
好老呀
JasOh103 發表於 2016-6-15 17:45

見到歌名已經load到個chorus lol
#好老呀救命
ed8671ed 發表於 2016-6-15 20:42

成功釣到兩個扮後生既老鬼
下星期再post d再舊d既歌先

咁我係咪扮唔到後生既老鬼

CH細聽.音樂推介 第二十六週

1  n  1  艾怡良 寂寞無害
2  n  1  熊仔 Neon
3  R  2  韋禮安 第一個想到你
4  2  9  鄭欣宜 女神
5  6  2  林宥嘉 熱血無賴
6  1  5  C AllStar 專業失戀30年
7  8  2  盧廣仲 一定要相信自己
8  n  1  方皓玟/Rubberband 終於好天氣
9  R  2  陳柏宇 上集大結局
10 n 1  李幸倪 光環

CH細聽.自plug歌

本身想自plug下雨的夜晚
不過糾結左陣, 發覺蘇打綠既好聽根本唔洗我自plug大家都會知,
咁不如用呢個咁珍貴既自plug quota,
推介一D我覺得唔錯既音樂比大家

今年金曲獎既最佳專輯入圍名單
大家可能只會關注阿妹件雅蘇打綠
其實仲有三張專輯都同時入圍
當中我最喜愛既就係熊仔既無限
一張用RAP去反省自身價值, 社會問題既專輯

熊仔 - Neon

CH細說.超偶冠軍

我是在哪個超級星光大道和超級偶像十分蓬勃的年代,
所以比起Amei或JJ, 我更喜歡Yoga和Lala,
因為我是看著他們成長。

同樣是選秀出身, 我好像一直無視了她的存在,
或許因為她當時唱的是GEM式唱法, 唱不進我心。

直至推出第三張專輯, 我好像重新認識她。
或許經歷多了, 現在的她好像終於找對了路。

「 你的過往 我停滯 減掉自己 」

艾怡良 - 我們的總和

CH細聽.音樂推介 第二季小結

粗體為我最喜愛, 同榜分零關係。

目測男歌手五強
吳業坤 / 周國賢 / 陳奕迅 / 陳柏宇 / 張敬軒   (榜主: 我最喜愛五不入)

目測女歌手五強
李幸倪 / 容祖兒 / 鄭欣宜 / 鄧小巧 / 謝安琪

目測樂隊組合五強
C AllStar / Dear Jane / Supper Moment / Twins / 五月天

目測目測唱片五強
BeGin / Felix / J-POP / LOL / 告別之後原聲大碟  (榜主: 我最喜愛五不入)

推薦旋律
馮穎琪 - 煩可寧
馮翰銘 - 月球下的人
藍奕邦 - 女神

推薦歌詞
林若寧 - 我們的
林若寧 - 月球下的人
黃偉文 - 女神

推薦編曲
何山/孔奕佳 - 女神
謝國維 - 煩可寧
Supper Moment - 一樣不一樣

CH細聽.音樂推介 第二十七週

1  2  2  熊仔 Neon
2  1  2  艾怡良 寂寞無害
3  n  1  田馥甄 人間煙火
4  5  3  林宥嘉 熱血無賴
5  n  1  蘇打綠 痛快的哀艷
6  n  1  五月天 如果我們不曾相遇
7  n  1  林俊傑 不為誰而作的歌
8  7  3  盧廣仲 一定要相信自己
9  3  3  韋禮安 第一個想到你
10 n 1  周杰倫 床邊故事

CH細說.金曲餘溫

其實一個人真的不可怕, 最可怕是你不接受自己一個人。
但最後, 我還是被她感動到。

「 雖然現在 還是一個人 」

彭佳慧 - 大齡女子

全部都非粵語
咁都比你湊到幾隻ne既舊歌

而家先上痛快的哀艷想點

全部都非粵語
咁都比你湊到幾隻ne既舊歌
-Prince- 發表於 2016-6-29 23:06

上年呢家時間我好似ne左不散。不見
上上年好似自plug緊我是海雅谷慕
好似變左六、七月上國語舊歌係慣例

而家先上痛快的哀艷想點
nicholashin 發表於 2016-6-29 23:22

咁每星期只可以上一首自plug
咁我只可以逼住上佢唯一plug既果首

易累的同類呢

上年呢家時間我好似ne左不散。不見
上上年好似自plug緊我是海雅谷慕
好似變左六、七月上國語舊歌係慣例 {: ...
CunninG 發表於 2016-6-29 23:56
唔係啵 而家你個榜有 3 首自 plug
熱血無賴 同 不為誰而作的歌 都無派架

熱血無賴 同 不為誰而作的歌 都無派架  ...
chanchan0909 發表於 2016-6-30 00:05
你信唔信王子先?
正解噶
我地共和榜一向都只可以靠CHH
始終邊隻係邊隻唔係我地都唔有100%肯定既資料來源

所以JJ Yoga呢兩隻原則上都會當係共和既派台歌
-Prince- 發表於 2016-6-26 17:39

易累的同類呢
bagfgfcde 發表於 2016-6-30 00:04

其實我仲未聽晒成隻件雅隻失乳者
可以考慮下年先

熱血無賴 同 不為誰而作的歌 都無派架  ...
chanchan0909 發表於 2016-6-30 00:05

正解噶
我地共和榜一向都只可以靠CHH
始終邊隻係邊隻唔係我地都唔有100%肯定既資料來源

所以JJ Yoga呢兩隻原則上都會當係共和既派台歌
-Prince- 發表於 2016-6-26 17:39

不要狠心揭破真相
我都只係走灰色地帶走得過火左少少

其實我仲未聽晒成隻件雅隻失乳者
可以考慮下年先
CunninG 發表於 2016-6-30 00:13
希望你可以修補翻bag會員破碎的心

你信唔信王子先?
nicholashin 發表於 2016-6-30 00:11
不要狠心揭破真相  
我都只係走灰色地帶走得過火左少少
CunninG 發表於 2016-6-30 00:13
原來有提起過 無留意到
咁樣好呀 唔使成日睇住首歌喺 my903.com 同 勁爆 有無 update

nicholashin 發表於 2016-6-30 00:25

你聽唔聽到我心碎既聲音

希望榜主快啲冠哂蔡健雅失語者所有歌

nicholashin 發表於 2016-6-30 00:25

你聽唔聽到我心碎既聲音

希望榜主快啲冠哂蔡健雅失語者所有歌 ...
bagfgfcde 發表於 2016-6-30 22:46

老老豆豆對上一隻成隻聽係若你碰到他
咁我承諾我係呢年內聽番說到愛 天使與魔鬼的對話同失語者

希望我既承諾可以修補你既破碎的心

原來有提起過  無留意到
咁樣好呀 唔使成日睇住首歌喺 my903.com 同 勁爆 有無 update  ...
chanchan0909 發表於 2016-6-30 07:36

你唔好為左想合法自PLUG而亂出post
太過過份既會比CHH餅主發現

老老豆豆對上一隻成隻聽係若你碰到他
咁我承諾我係呢年內聽番說到愛 天使與魔鬼的對話同失語者

希望 ...
CunninG 發表於 2016-7-1 00:19

等我pm隻新歌比你先

等我pm隻新歌比你先
John 發表於 2016-7-1 00:20

我相信下星期19個榜都會上JOHN子首雲加點的歌

我相信下星期19個榜都會上JOHN子首雲加點的歌
CunninG 發表於 2016-7-1 00:29

係學而隻歌

CH細聽.音樂推介 第二十八週

1 10 2  周杰倫 床邊故事
2  1  3  熊仔 Neon
3  2  3  艾怡良 寂寞無害
4  3  2  田馥甄 人間煙火
5  6  2  五月天 如果我們不曾相遇
6  5  2  蘇打綠 痛快的哀艷
7  n  1  周杰倫/張惠妹 不該
8  8  4  盧廣仲 一定要相信自己
9  R  2  方皓玟/Rubberband 終於好天氣
10 n 1  林宥嘉 壞與更壞       
CH細說.自plug經典

上星期冠左一首自plug歌。

屈指一算開榜以來的九年間,
自plug冠軍歌原來兩隻手已經數晒,
而自plug的十大更加兩隻手指數晒。

自plug而又係十大,
代表呢首歌唔單止好聽,
更加係成長既一個重要印記。

「有多少快樂有你和我一起享受 一起感勳」

蘇打綠 - 當我們一起走過
(CH細聽.年度歌曲 2012 第三位)

唔知堆國語歌幾時會洗走晒

個榜點解會有返廣東歌

終於好天氣 re 返上黎都仲喺低位

美j得一星期
我們的總和