返回列表 發帖
圓有冠
原來Mi而家先上
Jason's Playlist 2024
Week 17 填詞魂 - 謝雅兒

shiga響我個榜好似仲強勢。。。似乎我先係真。雅粉
RVHOCPC 發表於 2016-5-4 01:07

年底有埋獎先得架喎
SM走勢幾靚
Shiga慘被霏出十甲 偽雅粉
nicholashin 發表於 2016-5-4 01:29

可以一路04>04>04>…落去架
圓有冠
原來Mi而家先上
JasOh103 發表於 2016-5-4 01:49

個remix又幾好聽~
圓 個冠好不容易呀
kayzzz 發表於 2016-5-4 01:44

喺呢度要捱到9week都真係好不容易

好野唔洗自PLUG
kwanie 發表於 2016-4-24 23:42
waiting list:
衝過去(P) 森山大道 一樣不一樣 第一個想到你 想你記得我 逃出阿卡拉 浮沙之路
如無意外某 ...
kwanie 發表於 2016-5-4 01:35
硬仗已經比你迫走左

硬仗已經比你迫走左
nicholashin 發表於 5/5/2016 15:04
EI~ 係喎仲有我們的~
鬼叫平時返工無得聽 LOL

EI~ 係喎仲有我們的~
鬼叫平時返工無得聽 LOL
kwanie 發表於 2016-5-6 00:01
我成日聽我們的創意跟你 來攀得更高

ED's Choice Billboard [2016#20]

本週冠軍歌 消化不良 - 周國賢
作曲 / 周國賢
作詞 / 林寶
編曲 / Edward Chiu
監製 / 周國賢 / Goro / Edward Chiu

「這個亂世 如何上路」
當下的亂,是生於斯的都會感到水土不服
「這個病態 繁殖憤怒」
要解決消化不良唯有…

赤手空拳去打一場硬仗打一場硬仗打一場硬仗

RK  LW WK  SONG        SINGER    TREND            

01  12  08  消化不良      周國賢      11>10>04>04>03>10>12>01
02  04  07  一樣不一樣     Supper Moment  17>11>05>04>04>04>02
03  10  02  如髮        麥浚龍      10>03
04  03  02  沒關係不是愛情   楊千嬅      03>04
05  Re  06  流行歌曲      李榮浩      01>09>03>19>19>XX>05

06  06  04  女神        鄭欣宜      15>09>06>06
07  02  05  亂世超人      Nowhere Boys  19>XX>13>07>02>07
08  05  04  姐         田馥甄      16>16>05>08

09  09  02  #Jungle       MastaMic     09>09
10  15  04  跟車太貼      Yellow!     12>05>15>10
11  08  05  煩可寧       鄧小巧      09>05>13>08>11
12  14  02  衝過去       鄭秀文      14>12
13  19  02  密陽        徐天佑      19>13
14  17  04  Ah Oh        陳凱彤      18>11>17>14
15  18  02  You Ain’t Comin’ Back A2A       18>15
16  07  05  我們的       黃劍文      17>07>02>07>16
17  20  03  廣東歌       林海峰      12>20>17
18  Ne  01  鐵拳之道      Kolor      18

19  Ne  01  硬仗        帶菌者      19
20  Ne  01  火線下       鄭俊弘      20

OUT
XX  01  09  圓         江海迦      11>04>02>08>06>10>11>15>01
XX  11  02  驚         鄭俊弘      17>11
XX  13  02  印記        譚嘉儀      20>13
XX  16  05  血一般紅      連詩雅      13>18>10>03>16

ED’s Weekly Choice
再見穿梭機 - 李克勤(2010 ; 罪人)

離開一段 開新一段
你 別妒恨成為成人越大越退步
自虐地重提從前有過的憤怒
新世紀等你效勞
脫下這制服留低火箭 下班車已到

International Pick TOP 5
May Rain(Leah Dou) [2] / Re-Bye(AkDong Musician) / Your Favorite Places(Kana Nishino) / Can’t Stop The Feeling(Justin Timberlake) / In Common(Alicia Keys) /

ED's Choice Billboard [2016#20]

作曲 / 周國賢
作詞 / 林寶
編曲 / Edwa ...
ed8671ed 發表於 2016-5-11 00:00

終於都係re番流行歌曲
  竟然上鄭俊弘劇歌
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 唯美本尊 - 李駿傑

希望女神shega會掉下來狼狼懲罰你

Supper個走勢真係幾靚下 希望有機候選十大
打一場硬漿^^
我們的總和

做乜用灰色咁灰子呀 :(

Wow血一般紅

做乜用灰色咁灰子呀 :(
kwanie 發表於 2016-5-11 00:05

呢排都幾灰 :'(
仲有呢 其實我已經諗唔到用咩顏色好
終於都係re番流行歌曲
  竟然上鄭俊弘劇歌
kevinlai1621 發表於 2016-5-11 00:03

希望推到上共和就心滿意足
呢首冇老套唱腔 幾好聽吖
同埋我發覺原來我已經上齊熊貓今年3plug
希望女神shega會掉下來狼狼懲罰你
-Prince- 發表於 2016-5-11 00:03
Wow血一般紅
JasOh103 發表於 2016-5-11 00:12

家陣掉下來 shega快啲嚟咬我耳仔 come on
希望下plug會好聽啲噶
Supper個走勢真係幾靚下  希望有機候選十大
打一場硬豆漿^^
Wonders 發表於 2016-5-11 00:05

有機會嘅~希望某燈入嚟燈下真死位咁啦
希望豆漿大王可以好似首歌咁 瘋狂生產豆漿

呢排都幾灰 :'(
仲有呢 其實我已經諗唔到用咩顏色好

希望推到上共和就心滿意足
呢首冇老 ...
ed8671ed 發表於 11/5/2016 00:23
呢d 天氣真係好愁~~
六七隻色狂 LOOP~
Testing 一二三四 抄港鐵既
Testing 一二三四 rgb 溝出黎 (0,128,255)
Testing 一二三四 唔記得 lol

竟然上鄭俊弘劇歌
kevinlai1621 發表於 2016-5-11 00:03

其實熊貓首歌幾好聽

OUT SHIGA.................................

不能相信唷

作曲 / 周國賢
作詞 / 林寶

基於你冇冠shega而我有 我宣布我係瓦粉
林家謙太誘人 林家謙太惱人
林家謙跟我 企在銅像前擁吻

shiga 15歲寫真流出 你就out血一般紅 歧視平凡中學生可恥!

作曲 / 周國賢
作詞 / 林寶
唔 re 野生動物
唔上爸爸媽媽
唔上流淚的歌
Out 驚
對你好失望

唔 re 野生動物
唔上爸爸媽媽
唔上流淚的歌
Out 驚
對你好失望 { ...
chanchan0909 發表於 2016-5-11 18:46

好大怨氣咁

唔 re 野生動物
唔上爸爸媽媽
唔上流淚的歌
Out 驚
對你好失望 { ...
chanchan0909 發表於 2016-5-11 18:46

Hi 豆漿
野生動物比某人認投咗喇
免 費乳酪呢
我們的總和

唔 re 野生動物
唔上爸爸媽媽
唔上流淚的歌
Out 驚
對你好失望 { ...
做咩咁對ed

好大怨氣咁
kevinlai1621 發表於 2016-5-11 18:58
Hi 豆漿  
野生動物比某人認投咗喇  
免 費乳酪呢
Wonders 發表於 2016-5-11 19:03
做咩咁對ed
nicholashin 發表於 2016-5-11 19:11
佢地幾個成日豆漿前豆漿後咁叫我
真係不知所謂

真係不知所謂
chanchan0909 發表於 2016-5-11 20:42

咁你真名唔係陳零九咩

希望千千首歌快啲走

咁你真名唔係陳零九咩
kevinlai1621 發表於 2016-5-11 20:45
思想污糟嘅人先會叫我豆漿

真係不知所謂
chanchan0909 發表於 2016-5-11 20:42
我無咁對你架喎

呢d 天氣真係好愁~~
六七隻色狂 LOOP~
Testing 一二 ...
kwanie 發表於 2016-5-11 00:40

有冇得抄埋機場快綫
OUT SHIGA.................................

不能相信唷
賴爽 發表於 2016-5-11 10:10

希望shiga下plug畀多啲心機唷
基於你冇冠shega而我有 我宣布我係瓦粉
RVHOCPC 發表於 2016-5-11 14:51

咁我做住第二瓦粉先~
shiga 15歲寫真流出 你就out血一般紅 歧視平凡中學生可恥!
nicholashin 發表於 2016-5-11 14:57

咁就更加要out左佢
唔 re 野生動物
唔上爸爸媽媽
唔上流淚的歌
Out 驚
對你好失望 { ...

希望wk21嘅CBM會見到以上畫面
希望千千首歌快啲走
bagfgfcde 發表於 2016-5-11 20:52

點解咁討厭千千
都走架啦

ED's Choice Billboard [2016#21]

本週冠軍歌 一樣不一樣 - Supper Moment
作曲 / Supper Moment
作詞 / Supper Moment
編曲 / Supper Moment
監製 / Supper Moment / 王雙駿

「若要離開再選擇 還是堅守此處再種決心花」
要承接去年的成功
的確要做出既一樣而又不一樣的作品

一貫的熱血 配上富現場感的演繹
再加上新嘗試的emo rock及少有的電子元素
為樂隊帶來了新的突破

RK  LW WK  SONG        SINGER    TREND            

01  02  08  一樣不一樣     Supper Moment  17>11>05>04>04>04>02>01
02  09  03  #Jungle       MastaMic     09>09>02
03  08  05  姐         田馥甄      16>16>05>08>03
04  05  07  流行歌曲      李榮浩      01>09>03>19>19>XX>05>04
05  15  03  You Ain’t Comin’ Back A2A       18>15>05
06  20  02  火線下       鄭俊弘      20>06

07  Re  06  不為誰而作的歌   林俊傑      15>15>11>17>03>XX>07
08  19  02  硬仗        帶菌者      19>08
09  11  06  煩可寧       鄧小巧      09>05>13>08>11>09
10  Ne  01  逃出阿卡拉     Nowhere Boys  10

11  Re  08  舊街角       連詩雅      18>10>04>08>07>04>01>XX>11
12  Ne  01  有事發生      Super Girls     12
13  Ne  01  Hey Ya!        As One      13
14  06  05  女神        鄭欣宜      15>09>06>06>14
15  10  05  跟車太貼      Yellow!     12>05>15>10>15
16  18  02  鐵拳之道      Kolor      18>16
17  03  03  如髮        麥浚龍      10>03>17
18  Ne  01  精靈        蘇運瑩      18

19  04  03  沒關係不是愛情   楊千嬅      03>04>19
20  Ne  01  森山大道      湯駿業      20

OUT
XX  01  08  消化不良      周國賢      11>10>04>04>03>10>12>01
XX  07  05  亂世超人      Nowhere Boys  19>XX>13>07>02>07
XX  12  02  衝過去       鄭秀文      14>12
XX  13  02  密陽        徐天佑      19>13
XX  14  04  Ah Oh        陳凱彤      18>11>17>14
XX  16  05  我們的       黃劍文      17>07>02>07>16
XX  17  03  廣東歌       林海峰      12>20>17

不一樣又怎樣 - 蔡依林(2014 ; 呸)

世界有千種百種的信仰
愛不是抽象的信仰 有血有汗

Can’t Stop The Feeling(Justin Timberlake) / In Common(Alicia Keys) / That Day I Went To This Funeral(GDJYB) / This Is What You Came For(Calvin Harris/Rihanna) / Fly(Jessica) /

無歌到要re 舊街角

愛J 關鍵詞是咪冇機嘎
不一樣又怎樣呢首好愛喔
我們的總和

Re 舊街角
睇來我都應該學頭號粉咁做

SM加個落榜週應該夠十大
JJ Shiga re得咁突然既

無歌到要re 舊街角
kwanie 發表於 2016-5-18 00:00
Re 舊街角
睇來我都應該學頭號粉咁做
JasOh103 發表於 2016-5-18 00:03

得返幾首排隊 咪順便幫shega儲返首十大候選先囉~!
愛J  關鍵詞是咪冇機嘎
不一樣又怎樣呢首好愛喔
Wonders 發表於 2016-5-18 00:02

關鍵詞要再等等喔
不一樣又怎樣 長期喺playlist <3
SM加個落榜週應該夠十大
JJ Shiga re得咁突然既
nicholashin 發表於 2016-5-18 00:05

都有機嘅 睇吓下半年有冇幾首谷得過啦
近排聽金曲獎啲歌loop返

ED's Choice Billboard [2016#22]

本週冠軍歌 不為誰而作的歌 - 林俊傑
作曲 / 林俊傑
作詞 / 林秋離
編曲 / 吳慶隆
監製 / 林俊傑

「原諒我這一首 不為誰而作的歌」
這是一首關於感激無名者的歌
歌者的演繹是從心底而發的吶喊
比起平淡唱著無言感激的是你
來得更加震撼人心

01  07  07  不為誰而作的歌   林俊傑      15>15>11>17>03>XX>07>01
02  05  04  You Ain’t Comin’ Back A2A       18>15>05>02
03  06  03  火線下       鄭俊弘      20>06>03
04  18  02  精靈        蘇運瑩      18>04
05  12  02  有事發生      Super Girls     12>05

06  Ne  01  在,也不見     孫燕姿      06
07  10  02  逃出阿卡拉     Nowhere Boys  10>07
08  09  07  煩可寧       鄧小巧      09>05>13>08>11>09>08
09  14  06  女神        鄭欣宜      15>09>06>06>14>09
10  01  09  一樣不一樣     Supper Moment  17>11>05>04>04>04>02>01>10
11  11  09  舊街角       連詩雅      18>10>04>08>07>04>01>XX>11>11
12  Ne  01  Miss Fiona      薛凱琪      12

13  Ne  01  光環        李幸倪      13
14  Re  11  你是你本身的傳奇  方皓玟      05>05>05>05>05>04>10>04>01>20>XX>14
15  03  06  姐         田馥甄      16>16>05>08>03>15
16  15  06  跟車太貼      Yellow!     12>05>15>10>15>16
17  Ne  01  愛的履歷      雷琛瑜      17

18  20  02  森山大道      湯駿業      20>18
19  13  02  Hey Ya!        As One      13>19
20  17  04  如髮        麥浚龍      10>03>17>20

OUT
XX  02  03  #Jungle       MastaMic     09>09>02
XX  04  07  流行歌曲      李榮浩      01>09>03>19>19>XX>05>04
XX  08  02  硬仗        帶菌者      19>08
XX  16  02  鐵拳之道      Kolor      18>16
XX  19  03  沒關係不是愛情   楊千嬅      03>04>19

母系社會 - 阿密特(2015 ; AMIT2)

最佳年度歌曲的對手
本週冠軍歌是今屆金曲獎最佳年度歌曲獎的入圍作品之一
阿密特的母系社會是當中另一首頗為喜愛的作品
激昂的情緒、直白的歌詞
很直接感受到歌曲表達性別地位的矛盾衝突

Silent Majority(Keyakizaka46) / Can’t Stop The Feeling(Justin Timberlake) / That Day I Went To This Funeral(GDJYB) / Fly(Jessica) / All For One(The Stone Roses) /

ED's Choice Billboard [2016#22]

作曲 / 林俊傑
作詞 / 林秋離
編 ...
ed8671ed 發表於 2016-5-25 00:00
華納又冠

燕姿又一個高位上榜 勁喎

美煎即上喲
我們的總和

作曲 / 林俊傑
作詞 / 林秋離
編 ...

下星期係咪兩位肥婆爭冠呢

近來無歌無到咁
shiga竟然留多1wk, 小明又re

(其實我本來都打算咁做, 等十大穩陣d, 但係真係好希望今年仲有其他正歌)
希望今日錄個首係年度作

Jf未上到

我會密切跟進愛的履歷係呢個榜得到嘅待遇
Happy and Blessed.

作曲 / 林俊傑
作詞 / 林秋離
編 ...

冠呢隻, 咁關鍵詞呢

作曲 / 林俊傑
作詞 / 林秋離
編 ...
#Jungle 流行歌曲 out
小明想點

華納又冠

燕姿又一個高位上榜 勁喎
chanchan0909 發表於 2016-5-25 00:03

22星期7首唔過份吖
呢首幾好聽呀
美煎即上喲
Wonders 發表於 2016-5-25 00:03

終於plug到一首可以俾我表達對美煎嘅愛 <3
下星期係咪兩位肥婆爭冠呢
RVHOCPC 發表於 2016-5-25 00:04

你想邊個肥婆贏~
近來無歌無到咁
shiga竟然留多1wk, 小明又re

(其實我本來都打算咁做, 等十大穩陣d, 但係真 ...
JasOh103 發表於 2016-5-25 00:04

呢一兩日多返啲想上架啦
希望今日呢首再正過舊街角 <3
JF呢首我普通 要等多陣先~
我會密切跟進愛的履歷係呢個榜得到嘅待遇
jose 發表於 2016-5-25 00:11

希望愛丁堡衛隊唔會討伐本榜
冠呢隻, 咁關鍵詞呢
kevinlai1621 發表於 2016-5-25 00:13

等到我好得閒先上
#Jungle 流行歌曲 out
小明想點
nicholashin 發表於 2016-5-25 00:26

等re啦jungle~ 流行歌曲推到上大榜都已經玩夠啦
聽得多就re返 就係咁簡單

近排個樂壇真係靜得交關
有少少後悔上星期上左一大半

近排個樂壇真係靜得交關
有少少後悔上星期上左一大半
kwanie 發表於 2016-5-25 00:37

re剛剛好
SSN Chart (26 Apr)  冠軍: 也許沒有未來神 - per se  |  亞軍: 撞到正 - 泳兒

re剛剛好
John 發表於 2016-5-25 01:04

做乜周圍宣傳剛剛好-.-

鄭俊弘

做乜周圍宣傳剛剛好-.-
RVHOCPC 發表於 2016-5-25 03:01

你是嬋粉也可以
做咩換propic?
[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

你是嬋粉也可以
做咩換propic?
matthew1990 發表於 2016-5-25 10:41

唔換得?

唔換得?
RVHOCPC 發表於 2016-5-25 15:39

你同harry 撞icon 嘛
[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

你同harry 撞icon 嘛
matthew1990 發表於 2016-5-25 17:42

琴日已經被佢責罵左半分鐘