返回列表 發帖

KWANIE MUSIC PICKS 2016 - WEEK 53 抬頭飛奔向日落不斷嗌

繼續有我既音樂選擇,
好個人好主觀 (可能亦都好偏頗)~
希望 2016 年有更加出色既音樂作品,
事關下半年實在係悶得好好好緊要~~

咁多位睇啱可以入黎留返一兩句架喎 :)

2016 冠軍歌走勢 !!
WK Songs - Singers         Trend
01  年月匆匆 - 馮允謙        19>13>09>09>09>03>01
02  羅生門 - 麥浚龍 / 謝安琪     19>02>01
03  最陌生的熟悉人 - 黎曉陽     10>07>06>10>06>09>10>01
04  矛盾一生 - 王灝兒        08>03>08>06>04>11>05>05>04>06>04>01
05  有人共鳴 - 林奕匡        11>06>12>08>07>07>03>08>10>01>20
06  有夢要想 - 謝安琪        19>18>01
07  剛剛好 - 楊千嬅         19>08>07>04>08>05>07>11>07>13>01
08  點水蜻蜓 - 薛凱琪        11>11>09>07>06>08>13>01
09  告別之前 - 陳柏宇        12>10>08>03>05>10>06>11>04>01
10  你是你本身的傳奇 - 方皓玟    12>09>12>06>04>05>06>03>05>01>08
11  也可以 - 閻奕格         16>13>08>08>04>10>13>13>15>01
12  舊街角 - 連詩雅         14>14>11>14>05>06>08>03>05>01
13  一雙手 - 林奕匡         07>03>10>07>06>07>08>01>04

14  永遠很近 - 黎曉陽        04>07>06>04>09>14>09>01
15  山林道 - 謝安琪         11>07>05>11>07>04>06>03>05>01>06
16  黑洞 - 陳奕迅          18>09>05>11>03>08>09>06>01
17  少年宮 - C AllStar         12>09>10>08>03>11>07>13>04>03>01
18  給自己的命書 - 麥家瑜      19>10>09>05>08>03>11>13>01
19  哪裡只得我共你 - Dear Jane     07>04>02>05>08>04>08>01>06>06
20  圓 - 江海迦           05>10>06>02>13>18>12>13>01
21  謝謝你 - SiS 樂印姊妹         13>03>11>09>16>04>03>14>01>10
22  夢花鏡影 - Fabel          12>11>11>08>07>14>09>11>09>09>01
23  逃出阿卡拉 - Nowhere Boys    19>02>02>03>01>04>05>01
24  跟車太貼 - Yellow!         12>12>11>04>11>10>05>12>01
25  女神 - 鄭欣宜          20>14>11>03>07>12>13>11>06>02>01>08
26  逃出阿卡拉 - Nowhere Boys    19>02>02>03>01>04>05>01

27  派對動物 - 五月天        02>02>06>12>03>01
28  Miss Fiona - 薛凱琪         12>12>04>03>09>07>10>01
29  有事發生 - Super Girls       11>07>05>14>10>06>09>11>01
30  後知後覺 - 馮允謙        14>07>03>05>04>07>10>01
31  生活道 - sp'ACE           20>16>07>16>18>08>02>08>01
32  自由飛翔 - 王灝兒        15>16>14>06>03>07>03>08>01
33  我的志願 - 許廷鏗        06>04>02>04>06>09>11>04>01
34  愛情小品 - 林奕匡        13>09>07>05>09>10>05>13>06>01
35  不該 - 周杰倫 / 張惠妹      05>02>03>08>02>18>01
36  只知感覺失了蹤 - Dear Jane     12>09>08>06>04>05>09>11>14>01
37  B 面第一首 - 梁詠琪       10>03>07>06>07>12>07>07>13>01
38  終於好天氣 - 方皓玟 / RubberBand 08>13>13>11>12>06>07>05>03> X >12>01
39  該死的快樂 - 王菀之       19>09>10>08>12>04>08>11>01

40  孤雛 - 江海迦          15>09>03>05>10>06>07>11>09>08>01
41  中居與正廣 - ILUB        07>03>02>01
42  芝麻開門 - 李幸倪        17>15>09>12>10>12>07>16>06>01
43  卜卜卜 - 小塵埃         19>11>14>06>06>09>11>14>01
44  強弱 - 鄧小巧          03>02>04>04>06>04>06>06>01
45  放開 - Blaster          10>06>05>10>02>03>08>05>12>04>01
46  四季 - 陳奕迅          05>04>07>03>04>05>07>01>02
47  你在我在 - 許廷鏗        10>07>10>16>05>12>05>10>01
48  懸崖花 - 林欣彤         14>05>03>07>09>14>13>07>05>01
49  找片天空接收我們 - sp'ACE    13>09>04>08>15>03>01>02
50  沒有你,我什麼都不是 - 陳柏宇  11>03>09>06>10>09>05>01>01>13
51  沒有你,我什麼都不是 - 陳柏宇  11>03>09>06>10>09>05>01>01>13
52  小故事 - 王灝兒         08>06>05>04>06>04>08>11>01
53  敗部 - 黎曉陽          12>04>06>08>09>05>03>04>01>04

咁多年冠軍請細心觀賞呢張圖: https://na.cx/i/a4X3MO.png

留名跟進楊千嬅女金
其實15下半年我ok
有人共鳴, 愛在xxxxxxx太空, 剛剛好, 后會無期me都好中2
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

留名跟進楊千嬅女金
其實15下半年我ok
有人共鳴, 愛在xxxxxxx太空, 剛剛好, 后會無期me都好中2 ...
John 發表於 29/12/2015 02:30

呢d 頒獎禮見啦
好歌真心唔多啦~

我到而家先發現原來我個榜歷史仲長過你
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

今年狠ban羅生門
下年可以唔使睇

我出翻去先

我到而家先發現原來我個榜歷史仲長過你
John 發表於 29/12/2015 03:51

我 07 年年尾開既
得嗰幾個星期咪當試行囉

我 07 年年尾開既
得嗰幾個星期咪當試行囉
kwanie 發表於 2015-12-29 11:54

我07年week 2開既
後尾先補返week 1湊夠一年

我 07 年年尾開既
得嗰幾個星期咪當試行囉
kwanie 發表於 2015-12-29 11:54

Ching乜原來我地同期ga

Ching乜原來我地同期ga
CunninG 發表於 29/12/2015 21:40

yes 啦我陣好多我地呢一代一齊開榜既
初初既冠軍歌係達爾文

Kwanie Music Picks Week 1 (02/01/2016)

冠軍歌

人越大,經歷越多,
睇法亦都開始有唔同,
各自有唔同既追求既同時,
你又會體諒一下身邊既人嗎?

年頭最易冠,恭喜呢位歌手終於開齋

年月匆匆 - 馮允謙
作曲: 馮允謙 編曲: Johnny Yim
填詞: 陳詠謙 監製: 廖志華

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

JF呢首有冠, 正!
羅生門唔止1wk
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

點水終於上
又 EXCEL
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

點水終於上  
又 EXCEL
616.1314 發表於 2/1/2016 14:50

最大原因都係懶姐
同埋excel 有得highlight 嘛

Kwanie Music Picks Week 1 (02/01/2016)

冠軍歌
人越大,經歷越多,
睇法亦都開始有唔同,
各自有唔同既 ...
kwanie 發表於 2016-1-2 14:39
好想知咩原因羅生門有番個 no.2

好想知咩原因羅生門有番個 no.2
chanchan0909 發表於 2/1/2016 19:52

Sympathy

Kwanie Music Picks Week 2 (09/01/2016)

冠軍歌

「十年」呢個概念近年都玩好多,
不過通常都係講過去既,
呢一首亦都唔例外。
過往「十年」係懷念係惋惜
未來既《十年》會係點,
係惶恐係絕望定係迷惘?

一首屬於 2015 年既時代曲無理由係 0 分無冠既。

羅生門 - 麥浚龍 / 謝安琪
作曲: 伍樂城 編曲: 伍樂城
填詞: 黃偉文 監製: 麥浚龍 / 伍樂城

Kwanie Music Picks Week 2 (09/01/2016)

冠軍歌
「十年」呢個概念近年都玩好多,
不過通常都係講過去既, ...
kwanie 發表於 2016-1-9 18:40
PUN
btw, 格格終於上榜

嘩份SYMPATHY換到2>1!
多謝坤哥! 呢首真係2015年時代曲

PUN
btw, 格格終於上榜
chanchan0909 發表於 9/1/2016 18:42
呢首排到啦應該可以停一陣既
嘩份SYMPATHY換到2>1!
多謝坤哥! 呢首真係2015年時代曲
JasOh103 發表於 9/1/2016 20:19
越諗越唔抵~~
小道消息話羅生門同矛盾一生係2016年十大候選
nicholashin 發表於 9/1/2016 23:51
首首歌都係候選架,
未到WEEK 53 邊個知賽果

Superman 無冠
一首屬於 2015 年既時代曲無理由係 0 分無冠既。

你 2015 W52 上令首歌 15 / 16 都唔係 0 fun 個下好野
二〇二三年度全女班投票

遲來的冠軍歌
雖然彌補唔到最歌嘅遺憾,但感謝你依份心意

Kwanie Music Picks Week 3 (16/01/2016)

冠軍歌

好多講成長既歌都中我既
尤其都仲係畢業無幾耐既
生活各有事忙圈子越黎越大
好不容易聚埋一齊,
最尾發覺原來係相對無言
Sosad。

嘩年度男歌手勁喎 :)

最陌生的熟悉人 - 黎曉陽
作曲: 黎曉陽 / 謝國維 編曲: 林一峰
填詞: 林日曦     監製: 謝國維

新一年就咁快有>10wks既歌出現。。。
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

矛盾一生 = 頌讚詩2.0 ?!

新一年就咁快有>10wks既歌出現。。。
dongbb2332 發表於 16/1/2016 13:06
矛盾一生 = 頌讚詩2.0 ?!
ed8671ed 發表於 16/1/2016 13:23
JW 排緊隊, 就冠架啦~

Kwanie Music Picks Week 4 (23/01/2016)

冠軍歌

呢首歌其實真係 15 年既佳作之一,
真係衰在太遲派架姐~
曲詞都夠大路,唱又唱得唔差
其實幾好,期待 JW 16 年繼續髮力喎 :D

矛盾一生 - 王灝兒
作曲: 林家謙 編曲: 周錫漢 / 黃兆銘
填詞: 陳詠謙 監製: 周錫漢

Kwanie Music Picks Week 4 (23/01/2016)

冠軍歌
呢首歌其實真係 15 年既佳作之一,
真係衰在太遲派架姐~
...
kwanie 發表於 2016-1-23 14:14

矛盾一生終於要冠

24都有死位
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 念 - 陳蕾

24仲有精選

矛盾一生終於要冠

24都有死位
kevinlai1621 發表於 23/1/2016 14:21
24仲有精選
ed8671ed 發表於 23/1/2016 14:50
下做乜你地咁詫異既

下做乜你地咁詫異既
kwanie 發表於 2016-1-23 14:56

24 d 負評咁多, 有死位真係好出奇
  或者我未到24歲掛

Children Song 係咪死位
nicholashin 發表於 23/1/2016 16:46

其實係

Kwanie Music Picks Week 5 (30/01/2016)

冠軍歌

找到命中既 Only One 其實唔容易
正如一首歌要歷久常新一樣
都要經過好多難關同考驗先可以~
呢一首歌跨左年,要大 Hit 應該唔得
但係起碼我鍾意囉 !
黎自同名專輯既第三首冠軍作品 :D

有人共鳴 - 林奕匡
作曲: 林奕匡 填詞: 林若寧 編曲/監製: Edward Chan

好彩我都有排未到24姐 呵呵

18>17
19>18
20>19
塞車呀喂

24 2>2
nicholashin 發表於 30/1/2016 15:13
勁呢
好彩我都有排未到24姐 呵呵

18>17
19>18
20>19
塞車呀喂
ed8671ed 發表於 30/1/2016 15:17
你睇住黎
其實榜尾度左好耐 =,=

第四冠應該都就有
不過如果真係作歌俾偶像希望會狠ban

Btw又跨年十大?

恭喜早已個 fsns
如一得 3 wks 低位 so sad
二〇二三年度全女班投票

Kwanie Music Picks Week 6 (06/02/2016)

冠軍歌

過年幾大都揀隻開心D 架啦 :D
要開心去無篋神既樂園簡直一流
希望開左上海果個D 蝗就咪L 落黎啦下~
黎自唔知會唔會落碟既樂園主題曲
D 人話歌詞有隱喻你又聽唔聽得出呢
話咁快就第二冠好似有少少做馬呀可 lol

有夢要想 - 謝安琪
作曲: Andy Dodd / Adam Watts 填詞: 林夕 編曲: 張人傑 監製: 趙增熹

Kwanie Music Picks Week 6 (06/02/2016)

冠軍歌
過年幾大都揀隻開心D 架啦 :D
要開心去無篋神既樂園簡直 ...
kwanie 發表於 2016-2-6 16:15

kay冠爆升上去咁爆
  phil即plug即上

kay冠爆升上去咁爆
  phil即plug即上
kevinlai1621 發表於 6/2/2016 16:17

其實唔算好多歌等緊上榜~

24十大mode
突然戥JW唔抵
nicholashin 發表於 6/2/2016 17:06

落架啦落架啦~

美Kay咁都有冠
edit:原來上埋山林道
2個歌手霸4個位
btw香港個迪迪尼好似香啲,所以都係會繼續咁多人

咦咦舊年fa都係年頭就有兩冠然後
仲上埋條道添

shiga上星期有精選
仲以為今個星期肯肯定上到頭十賺吓共和榜分

WOW 估唔到 Kay 咁都冠到

KAY 冠 + 接力PLUG
剛剛好仲未OUT
但我好得閒呢

Kwanie Music Picks Week 7 (13/02/2016)

冠軍歌

世界太昏亂 最想貪多一點是無聊日子
任何持份者都只顧最大利益 凡事都要最好
偏差太大 好到變壞 只得一人在暗笑。
情人節前夕揀選呢首歌
探索一下人與人之間既關係 :D
PS 新歌太搶, 舊歌未除, 個榜又塞過~

剛剛好 - 楊千嬅
作曲: 陳奕迅 填詞: 林夕 編曲: C.Y. Kong 監製: 陳奕迅/C.Y. Kong

上CAS
咁我都應該係時候out夜幕

Phil同Michael新一年繼續對撼
nicholashin 發表於 13/2/2016 12:13
難得繼續plug 咪繼續打囉
上CAS
咁我都應該係時候out夜幕
JasOh103 發表於 13/2/2016 12:25
寰亞唔派我自己黎

Kwanie Music Picks Week 8 (20/02/2016)

冠軍歌

咦都係我鍾意既女歌手喎
(你睇下我幾偏心~)
15 年做左三首歌, 三首都係慢歌
自從跟左杜麗莎唱歌之後
呢位女歌手唱腔真係變得好緊要
扭音扭過扭扭粉~
呢首簡簡單單咁唱已經好得我心啦其實
16 年同 Juno 果首希望特別少少~ 愛嘎 !!

點水蜻蜓 - 薛凱琪
作曲: ANDYOU / WISEY 填詞: 林若寧 編曲: 禇鎮東 監製: 舒文