返回列表 發帖
Bluebirds = song of the year

台灣知名樂評網站「PlayMusic音樂網」公布第一屆PMA(PLAYMUSIC AWARDS)的年度得獎名單。
PMA年度最佳專輯 ...
fifty1205 發表於 2021-7-27 17:38

LOL

佢IG話
00:00 有得聽
搞到我唔敢訓住
齋聽Intro已經入晒魂
聽完
完全將我部機綁架
好聽得太過份 ...
Evan@LaRossa 發表於 2021-7-29 21:13

我已經聽咗 > 30 次
覺得係 Tanya 近十年最出色嘅單曲

Song of the year confirmed

岩岩公佈左 - Carla Bruni
mikan 發表於 2021-8-5 18:17

Cls

岩先發現Carla Bruni微博(LOL無計Tanya簽左北京環球)早在6點半已leak封面:

仲有營銷號話佢會用中文演唱 { ...
mikan 發表於 2021-8-5 23:39

好彩得一句...

Tanya did it again! A great song!

唔係踩低自己野, 但如果香港近排都出到咁簡單又好聽既歌就好

目前出左三首, 三首都好好loop,  ...
mikan 發表於 2021-8-6 05:00

暫時排
Bluebirds >> Photographs >> 出走 >>>>>>>> 舊情歌

唔係踩低自己野, 但如果香港近排都出到咁簡單又好聽既歌就好

目前出左三首, 三首都好好loop,  ...
mikan 發表於 2021-8-6 05:00

其實都有

阿裁最勁既係個acoustic guitar其實好簡單好似得幾個chord之外, 啲electric guitar點綴令到成首歌有層次 ...
mikan 發表於 2021-8-6 23:50

同裁女比就冇得比啦 不過都OK嘅,同埋Honest個對唱鋪排都有得心思,中間幾句transition係加分位
Photographs 旋律好有 Tanya 一貫風格,好好mood,不過我對佢要求多啲,希望之後啲歌好似Bluebirds咁有驚喜

8月13好快就到了
好接近美滿幸福的日子

好漫長嘅一日...
希望出完po之後即刻跳到8月13號!

想問Cd warehouse / 信和有冇得賣
否則就要博客來
媽呀~
Evan@LaRossa 發表於 2021-8-12 17:10

我係買博客來 hahaha
預購有贈品

弱弱一問
幾時會到手
因為如果香港冇
我都會考慮隔山買碟
Evan@LaRossa 發表於 2021-8-12 17:52

8月13出貨,未知幾時到香港
應該要至少一星期?

最後一track

DEPART >>>>>>> 濕吻

講堅
好過濕吻好多
但係比起G&H有點距離
(個人而言)

但佢肯大部份用返真樂器呢下抵讚 ...
Evan@LaRossa 發表於 2021-8-13 08:05

同失語者都冇得比啦

不過 Bluebirds, Breakdown 同 Om Tara 都有機會入到我嘅 Tanya career best 25

Track rating:
Bluebirds - A (breathtaking!)
Breakdown - A (fire!)  
Into The Wild - B+ (interesting!)
出走 - B+ (cute!)
那些小事情 - B
舊情歌 - B+ (surprisingly good album version!)   
全部的所有 - A- (subtly beautiful!)
Photographs - B+ (soothing!)
讓浪漫作主 - A- (catchy!)
Om Tara - A (captivating!)

Overall rating: A- (heaven!)

雖然 track 4-6 已經聽過兩首
但感覺放咗入碟比起其他有啲失色 / 要時間煲下

不過有好多 tracks 一聽就喜 ...
WZA111 發表於 2021-8-13 11:02

反而覺得出走同舊情歌作為single麻麻地
放入碟之後好聽咗

其實應該係world music, 唔太似係宗教....

我反而覺得佢咁排搞到後面好多歌好面目模糊, 因為前面兩首太 ...
mikan 發表於 2021-8-13 17:01

我本身以為佢會排 bluebirds 喺中間

同意而家咁樣排唔係最理想
本來想話虎頭蛇尾 不過最後幾首都幾掂
係差在中間幾首

快去!(飲緊啡)
我去嗰間係太子始創

有手稿送架!
Evan@LaRossa 發表於 2021-8-13 18:18

仲未收到
想知啲手稿係點樣

199好似貴過博客來(計埋運費)少少

灣仔聲威閣170入手
Serendipity 發表於 2021-8-13 19:47

有冇贈品?

Yes 就係嗰本野
Evan@LaRossa 發表於 2021-8-13 20:27

好想快啲收到

我自己幫佢排:咁樣對我黎講順耳好多, 亦都令我諗起我上年重排既無人知曉:可以試下岩唔岩你, 但我覺得依兩 ...
mikan 發表於 2021-8-13 20:39

我都試下排tracklist:
1. 出走
2. Into the Wild
3. 那些小事情
4. Bluebirds
5. 讓浪漫作主
6. Breakdown
7. 全部的所有
8. 舊情歌
9. Photographs
10. Om Tara

保持故事性同時 嘗試打散中間嗰啲歌

想知大家覺得隻碟下年成績會點

我覺得冇乜可能四封歌后
華專入圍應該都有啲希望,得獎就諗下好了
年歌可能搏到入圍?大家覺得隻碟製作如何?
另外希望bluebirds贏到編曲人 雖然唔關佢事

魏如萱 Have A Nice Day
VS
蔡健雅 DEPART

呢兩隻嘅音樂方向好唔一樣
大家會鍾意邊隻多啲?

有手稿呀
隻碟包裝好靚,但歌詞書啲相縫住想點?要拆開先睇到?

聽咗一次,整體感覺都唔錯,比 ...
Serendipity 發表於 2021-8-14 15:50

唔洗拆!你上Tanya fb睇翻佢個開箱片,佢話係特登嘅

聽咗一日半 等我又排下喜好先...

Into The Wild > Breakdown = Bluebirds > 全部的所有 > 讓浪漫作主 = Om ...
WZA111 發表於 2021-8-14 19:23

Breakdown > Bluebirds > Om Tara > 讓浪漫作主 > 全部的所有 > 出走 > Into The Wild > Photographs > 舊情歌 >> 那些小事情

認同排序有問題 啲歌individually好掂但聽到後尾風格好重複
另外 into the wild 份詞好掂 將平時用開嗰堆膜 ...
just11256 發表於 2021-8-15 17:20

Into the wild 要睇下 Tanya 會唔會 submit 呢首... 啲主打應該會 submit 去爭編曲,into the wild 分分鐘淪為 side track

我仲以為金曲獎冇sub唔submit呢啲戅居嘢,全隻碟都要考慮
just11256 發表於 2021-8-15 18:02

之前聽聞係每個category定唔知所有category最多三首
如果係每個category三首,咁佢仲有啲機會嘅

但如果首歌完全冇submit,班評審可能會直接skip咗嗰啲tracks,因為要聽嘅專輯數量實在太多
Source: Jerald 之前喺 podcast 講

話說大家有冇睇 讓浪漫作主 MV?
我覺得幾好睇

收到隻碟了
本歌詞縫到咁真係好玩嘢

另外睇吓佢用咗咩樂器先

Bluebirds - acoustic guitar, mandolin, Ocarina, Cello, Percussions, strings (orchestra)
Breakdown - violin solo, flamenco dancing and handclaps (), strings (orchestra)
Into the wild - acoustic guitar
出走 - acoustic guitar, strings (violin, viola, cello)
那些小事情 - acoustic guitar, string
舊情歌 - acoustic guitar
全部的所有 - acoustic guitar, organ
Photographs - acoustic guitar, electric guitar
讓浪漫作主 - acoustic guitar, electric guitar
Om Tara - acoustic guitar, synth + programming, tibetan singing bowl ()

6:50 Tanya 講解專輯分開上半同下半
上半有弦樂 = tell the audience that something is happening
下半好簡單 = 內心世界 what could I do
-> 從大世界往內心嘅一次出走

(Waawei & Tanya 嗰個訪問聽咗少少覺得好無聊 )

聽全部的所有即刻諗翻起 Just Say So 時期嘅 Tanya
PS 風琴好好聽

回復  bagfgfcde

馬世芳暫時唔做訪談節目,得返小樹《StreetVoice未來進行式》或者《感官一條通》可 ...
koko51018 發表於 2021-8-19 17:11

希望佢唔好咁懶啦

有啲好奇台灣對隻碟反應如何

蔡女士中文錄音專輯 last track 排名
1. 下次見
2. 忘了
3. 走過的路
4. Om Tara
5. Keep Breathing
6. 平凡之歌
7. 原諒
8. Only Love
9. 粉末
10. 失憶症
11. 靠邊停
12. 漂亮一點

達爾文II>all
just11256 發表於 2021-8-21 03:09

Bonus track 唔計

蔡健雅帶着新專輯「出走」
撰文: 何重立 | 發佈日期: 23.08.21

蔡健雅的新專輯「Depart」的歌曲我都喜歡,連日來聽了多遍,而其中最觸動到我的是「Bluebirds」,旋律優美動聽、歌詞發人心省,更有台灣金馬獎音樂大師/製作人 Ricky (何國杰)編寫弦樂,他在線上隔空指揮保加利亞國家廣播交響樂團配樂與Tanya 結他、曼陀林與陶笛混成一片,展現青鳥無拘無束的在空中盤旋,叫人響往,歌者語帶期盼的唱著:

星光閃爍 給了無數承諾 煽情的煙火
厭倦謊言 厭倦人間是非 該死的是非
好想飛到 最遙遠的地方
在那地方 萬物都是善良
望著天空吶喊 請你還我希望

蔡健雅邀請了多才多藝的台灣創作歌手陳珊妮製作「Bluebirds」的MV, 拍出了歌曲的神髓,這首歌本來就有畫面,陳珊妮的鏡頭展視,在新冠肺炎疫情的衝擊下的生活場景掩蓋著一層淡淡的哀愁,看而不只是意會,簡直是身同感受。

青鳥在空中翱翔,俯瞰疫情期間地上的眾生相,無論多困苦,多傷痛,只要生命仍然繼續,當我們仰望天空,看見青鳥振翅高飛,見到希望。

蔡健雅、Ricky Ho 與陳珊妮有相同的創作理念,很有默契,三人合作帶來一首視野廣博,融合流行與古典帶有南美曲風的歌曲。

另外一首具拉丁曲風味的 「Breakdown」,蔡曜宇浪漫的小提琴拉奏,佛朗哥舞的跺腳與手打響板貫穿全曲,小寒的歌詞發人心省。

當世界 已崩裂
已在失控中毀滅
這一劫 我感覺 不能化解
再惡劣 再畏怯
Just hold me till the end
Of this beautiful beautiful breakdown

專輯的標題曲「Depart」,中文歌名是「出走」, Tanya 實在唱得無可挑剔 ,她的音色變化多端,真聲假音互換流暢,大小強弱的聲音運用,於無形之中增強了歌曲的層次感、縱深感、空間感,演繹歌曲內涵的能力超強。

Tanya 説「Depart」帶著一種「不能受困於此」的信念,她表示疫情爆發,整個世界變了,出走現在只可以做夢。她寄語:

雷雨過後
出現了彩虹
掀開被窩
終於可以出走

她說希望大家能用想像力,想像外面發生的事只是一場雷雨,當彩虹出現的時候,相信我們可以出門。

「出走」的MV由金曲獎導演黃中平執導,他以慢鏡拍攝,給人感覺是整個世界慢了下來,帶出歌曲的意境。

蔡健雅去年參與上海東方台「我們的歌」與內蒙歌手阿雲嗄結台緣,她在疫情期間看了大量的自然生態紀錄片,寫了「Into The Wild」,要找美聲男歌手合唱,第一個想到的就是阿雲嗄,她接受訪問時說她要為地球寫歌,與大地同在,周耀輝填寫的歌詞,非常能表達 Tanya 這個心意,清新簡樸的民謠旋律, 感受一望無際的草原,藍天白雲,令人心曠神怡。

「那些小事情」的小提琴伴配着Tanya 一起奏着,一起唱着,一起憂傷。 孤單的「舊情歌」只有Tanya自彈自唱 ,據悉是向她的偶像Karen Carpenter 致敬的。

「 Depart 」專輯是蔡健雅自我探索的作品,由內而外綻放出難而言諭的感染力,透過作品的音符與字句,讓聽者重返純粹的初衷。

Talent!

五大金榜
冠軍 摩天動物園 (黑膠加冕盤) 新上榜 鄧紫棋 銷售 25.52%
亞軍 DEPART (預購版) 新上榜 蔡健雅 ...
fifty1205 發表於 2021-8-27 17:39

今星期再跌一級

Breakdown > Bluebirds > Om Tara > 讓浪漫作主 > 全部的所有 > 出走 > Into The Wild > Photographs >  ...
bagfgfcde 發表於 2021-8-15 14:42

Update:
Om Tara > Bluebirds > Breakdown > 讓浪漫作主 > Into The Wild > Photographs > 那些小事情 () > 全部的所有 > 出走 > 舊情歌

出走竟然尾二
小伙子. 發表於 2021-8-30 19:30

It kinda fades into the background but I don’t consider it to be bad at all!
好唔鍾意 om tara 嗰種懶 spiritual 好作狀嘅腔
just11256 發表於 2021-8-31 16:37

咁都作狀?!我覺得呢首佢唱得好自然,其實track 6/7之後都聽得好舒服

唱is ok! 我講緊quote佛經/編曲reverb嗰種靈性
just11256 發表於 2021-9-2 11:57

我覺得 Om Tara 係一個 natural progression for her career,對比之下失語者轉型時期反而幾刻意;quote Om Tara 都唔係乜特別嘢,大支十年前首〈人〉已經有,編曲就還好啦,符合一般人對呢種流行曲嘅想像,調翻轉頭咁諗,係最自然嘅表達方式

真係要認真咁講,當然我尊重呢個係佢嘅立場/beliefs,但佢嘅立場還佢嘅立場,都要convince到我歌 ...
just11256 發表於 2021-9-2 15:00

單獨分析嘅話,Om Tara的確有以上嘅問題,但放喺專輯脈絡去解讀,其實都唔係咁難明姐,尤其當Om Tara完成一個循環駁翻去Bluebirds嘅主歌,又或者Into the Wild嘅全球暖化,讓浪漫作主某程度上可以解讀成對世上各式各樣愛情嘅祝福,而Om Tara就係所有歌曲嘅一個大總結,如果寫得太specific會好奇怪
喺專輯context之下,政治現實就唔會係專輯討論範圍內(but of course everything is political),「所有障礙」其實只係包括蔡女士作為一個中年女人喺台灣見到嘅嗰啲煩惱
我某程度上同意你嘅批評,但覺得責任主要落喺前面啲歌度,例如中間有幾首突然去翻小情小愛(全部的所有份詞想點?),如果可以變成探討深入少少嘅情感 (fear, depression...),build up 得實淨啲同貼近翻靈性上嘅討論,最後一首Om Tara會更加有後座力,但而家都可以接受嘅

另外香港人係有好強嘅政治無力感,但台灣其實唔係咁(所以魏如萱會出埋啲咩 have a nice day),所以隻碟聽落有「離地」嘅感覺都唔出奇,但我唔認為台灣會有人覺得隻碟扮關心社會其實離地得很。不過講真,呢首如果係非藍絲香港歌手唱,已經夠大部分聽香港歌嘅樂迷J同無限解讀

如果去到音樂層面以外嘅討論,我其實係覺得有時只能令自己mentally ready/stable,冇乜可能完全overcome某啲問題,尤其當講緊得自己一個面對... 好似全球暖化同疫情;另外,拉去疫苗/其他政治事務會唔會講得太遠?始終隻碟係inspired自上年疫情爆發初期嘅驚惶失措(隻碟係上年開始製作),嗰陣最current同大眾嘅討論亦唔係而家最hit嘅疫苗 etc。我覺得隻碟個出發點係一個個體去睇呢個大世界/宇宙,而Om Tara係做到呢個connection,幾圓滿嘅一個總結

過份解讀時間:而且,就係因為唔盡信外界同科技,所以先要由心出發平復自己心情(利申:未打疫苗 )

我覺得你都講得好好,我承認我係將自己嘅期望架構喺蔡健雅身上,我唔應該expect佢搞啲咩political a ...
just11256 發表於 2021-9-3 09:05

https://freshmusic.sg/2021/09/08/tanyadepart/

最後嗰篇應該就係我哋所講嘅嘢

// 如果真的要挑剔,我會希望中半段的歌曲能有一些比較深刻的情緒轉折。因為《DEPART》從頭到尾聆聽下來如同喝了一碗心靈雞湯,舒服且溫暖,但結尾也有一點完美地不真實。

現實生活的重量很多時候不會像〈Bluebirds〉和〈Breakdown〉那麼輕盈,不是一趟出走就能豁然開朗,旅途中總得面對像《游牧人生》裡的芬恩揮之不去的寂寞。 //

呢四個樂評人入面,1319、老黃瓜同蛋黃仔都寫得幾有水準

估唔到Freshmusic第一隻平均分過八分嘅碟就係Tanya
koko51018 發表於 2021-9-8 22:46

隻碟的確有80分水準,今年出嘅碟冇邊幾隻可以砌低呢隻啦

陳建年嗰隻冇預期咁好...
同樣係好耐冇出 巴奈嗰隻正好多

鍾意聽佢講自己創作旋律嘅心得,今次好多歌都作得好俾心機同特別

大家覺得黃宇寒隻新碟點?
koko51018 發表於 2021-9-1 22:21

初步聽,唔差但都唔算好深刻好正
有啲歌製作有少少 thin,或者 vocal 唔太撐得起,例如〈社會現象〉
〈影戲人〉都幾 out of nowhere 地突兀
不過都有幾首唔錯,可能聽聽下會更加鍾意
而且加入搖滾編制係有加分,雖然 vast & hazy 將佢造到成個黃妍咁(聽頭一首嘅時候不停諗起佢首牆身有裂...)

另外聽咗魚丁糸隻碟,都幾一言難盡...

好似都幾多人麻麻地魚丁糸隻碟。你覺得佢地有咩做得唔好? ...
koko51018 發表於 2021-10-4 17:54

歌詞一直係佢哋最大強項
今次隻碟磨去呢個特色其實好唔明智
而風格上乜都有 但冇一條好順嘅線連接 好messy