返回列表 發帖
支持失物之城

GMA出年有獎項變動

金曲獎以語言分類獎項的爭議不斷:優秀的音樂作品可能因唱作的語言比例不符 ...
小伙子. 發表於 2020-12-4 17:53

希望祖兒可以競逐最佳MV獎

Get it!
bagfgfcde 發表於 2021-2-22 23:42

四封歌后ready

今年女歌手好似熱鬧啲
上年都幾靜

Tanya 七月出新歌 八月出碟
bagfgfcde 發表於 2021-7-8 10:51

對世界又有翻希望了

出走
今晚 20:00 電台首播  
9/7 00:00 上streaming
bagfgfcde 發表於 2021-7-8 12:21

說到愛 2.0 is coming
舊情歌 = 舊行李
出走 = 便利貼(環遊~環遊世界*)
收錄埋別找我麻煩(全民防疫版)

聽完感覺自己同最 pure 會員又近咗一步

大山婆又出歌了!

八月十三出碟

邊度有得聽
YouTube KKBOX 都沒有

813出碟…CD warehouse 收唔收八達通消費劵 XD ...
Evan@LaRossa 發表於 2021-7-23 07:55

琴晚出現
而家好似唔見咗

Bluebirds 30/7 正式上線!

經歷咗濕吻 依個女人今次真係好有野心

其實佢一直都好有野心
只不過濕吻真係唔知咩事

其實今年depart出得好合時
特別今年仲未有咩重點碟出既時 ...
Evan@LaRossa 發表於 2021-7-31 09:19

淨係出咗兩首歌
已經感覺下年會入好多項

究竟蔡女士同邊個合作 ><

全世界仲有大約10個鐘就得到救贖

雖然 track 4-6 已經聽過兩首
但感覺放咗入碟比起其他有啲失色 / 要時間煲下

不過有好多 tracks 一聽就喜歡(e.g. Breakdown、Into The Wild、讓浪漫作主)
成隻碟聽落都好順
同埋蔡女子嘅碟中最後一首歌又贏

想講
@CD Warehouse
我已經用199 帶左佢歸家了
Evan@LaRossa 發表於 2021-8-13 17:33

即刻想落街買!

仲未收到
想知啲手稿係點樣  

199好似貴過博客來(計埋運費)少少  ...
bagfgfcde 發表於 2021-8-13 19:23

手稿係咪有啲手寫歌詞 手寫 chords 嗰本

想知大家覺得隻碟下年成績會點

我覺得冇乜可能四封歌后
華專入圍應該都有啲希望,得獎就諗下好了
...
bagfgfcde 發表於 2021-8-13 21:30

歌后入圍應該有嘅(有進步!!)
暫時覺得 Tanya>Waa>>>>>>>...
睇埋其他對手點先知 不過要俾四封個關口好大

都係想佢攞到國專多啲啲
製作應該都入到嘅

魏如萱 Have A Nice Day
VS
蔡健雅 DEPART

呢兩隻嘅音樂方向好唔一樣
大家會鍾意邊隻多啲? ...
bagfgfcde 發表於 2021-8-14 09:28

感覺娃娃隻碟似以前多變翻 雖然都輕鬆駕馭到
但唱嘅優點冇上隻碟咁明顯

整體嚟計 編曲方面感覺 Have A Nice Day 比較精緻、得意
但係曲方面 我覺得有啲偏弱
作為一個鍾意聽曲嘅人會喜歡 DEPART 多啲

聽咗一日半 等我又排下喜好先...

Into The Wild > Breakdown = Bluebirds > 全部的所有 > 讓浪漫作主 = Om Tara > 那些小事情 = 出走 > Photographs > 舊情歌

話說大家有冇睇 讓浪漫作主 MV?
我覺得幾好睇
bagfgfcde 發表於 2021-8-15 23:39

歌好聽 MV有意思 可以係咁 loop 了
BTW 睇翻隻碟 credit 嗰度 係咪 舊情歌、Photographs、Into The Wild 都會有 MV??
期待 Into The Wild

係呀,呢幾首應該都有MV,但舊情歌係咪上次live版嗰個就係?
Serendipity 發表於 2021-8-16 01:12

Live MV 導演寫 8ID Studio
應該有新 MV

支持菜健雅

I Mean Us

Run run run Gwen run away

I Mean Us 新碟幾正
bagfgfcde 發表於 2021-10-15 22:49

覺得未出嘅歌好聽過出咗嘅
EDIT: 隻碟越聽越好聽 好好un

貪 聽聽下好聽咗

Top 3 for me:
懷疑論
一個禮拜至少有一天是醒著的
早晚

我都想 update《DEPART》 喜好排名
讓浪漫作主>Breakdown>Into The Wild>Bluebirds>Om Tara>那些小事情=Photographs=出走>舊情歌>全部的所有

同埋 Spotify 幾時先變翻繁體字

開下粉絲濾鏡先  不過今次隻碟真係好聽過濕吻100倍,記得第一次聽濕吻聽到搖哂頭  

蔡 ...
bagfgfcde 發表於 2021-11-4 09:13

希望會有《太難唱了》 review

巴奈

Lala 22/6出碟

喜歡LÜCY

part time 歌手焦安溥要出碟了

2022女歌手偏悶。。

教我如何做你的愛人

楊乃文新碟 feature 好多人

金曲30歌后係咪準備出碟強搶金曲35歌后