返回列表 發帖
個MV認真唔錯
都幾感動到我
至於首歌
唔可以講佢十年最好 (因為我好鍾意失語者,但濕吻真係我下限)
因 ...
Evan@LaRossa 發表於 2021-7-30 12:53

濕吻無咁差掛濕吻同名曲+離線地圖編得好好喎

究竟蔡女士同邊個合作 >
WZA111 發表於 2021-8-5 13:31

https://www.facebook.com/tanyachuaofficial/posts/373185684176620

岩岩公佈左 - Carla Bruni

岩先發現Carla Bruni微博(LOL無計Tanya簽左北京環球)早在6點半已leak封面:

仲有營銷號話佢會用中文演唱

好彩得一句...

Tanya did it again! A great song!
bagfgfcde 發表於 2021-8-6 00:04

唔係踩低自己野, 但如果香港近排都出到咁簡單又好聽既歌就好

目前出左三首, 三首都好好loop, 有返以前聽歌個種感覺 (Sorry we don't know 舊情歌)

暫時排
Bluebirds >> Photographs >> 出走 >>>>>>>> 舊情歌
bagfgfcde 發表於 2021-8-6 07:16

出走同photographs同你調轉, 其他一樣
主要出走個after tasting好拎勁: 初聽個"出發 走走走"唔知做乜事, 聽多幾次想一齊唱(但failed)

其實都有
bagfgfcde 發表於 2021-8-6 20:41

阿裁最勁既係個acoustic guitar其實好簡單好似得幾個chord之外, 啲electric guitar點綴令到成首歌有層次唔少
湯生首歌acoustic guitar+piano類似想做到咁既效果, 但唔睇video完全聽唔出個piano (除左最後個piano收尾聲), 聽落佢想托出個旋律出黎, 但旋律又唔夠smooth (p.s. 個編曲mood係做得好好, 前幾日聽返佢個discography, 雖然得幾首歌, 佢d編曲確實係有功架)

同裁女比就冇得比啦  不過都OK嘅,同埋Honest個對唱鋪排都有得心思,中間幾句transition係加分位 ...
bagfgfcde 發表於 2021-8-7 09:14

講湯生既話我都係覺得佢岩做有beat既歌多d
仲有5日就聽到裁新專, can't wait

8月13好快就到了
好接近美滿幸福的日子
bagfgfcde 發表於 2021-8-11 11:31

當日仲有多一首歌(MV)曝光
https://www.facebook.com/tanyachuaofficial/posts/377109563784232

8月13出貨,未知幾時到香港  
應該要至少一星期?
bagfgfcde 發表於 2021-8-12 18:07

上一隻碟無記錯同步定遲一日就拎到, 不過而家有肺炎就好難講

睇埋仲有咩野書一齊訂否則個運費會hihi (唔係請指正)
雖則我仲有台灣碟係想要既

btw 有冇人有bored
我 ...
Evan@LaRossa 發表於 2021-8-12 20:08

其實...我上次係信和唱片鋪(迷你)訂, 個日順便行都見到sky music都有上架, 應該係香港環球派貨

回復  bagfgfcde

宗教音樂first attempt?
koko51018 發表於 2021-8-13 02:32

其實應該係world music, 唔太似係宗教....

隻碟好順係真既
由大地既情懷到講所謂愛情到最大讓感性/靈性作主
呢下專製作人係冇得出事
而頭一至三係聽 ...
Evan@LaRossa 發表於 2021-8-13 11:17

我反而覺得佢咁排搞到後面好多歌好面目模糊, 因為前面兩首太勁爆, 之後全acoustic guitar為主覺得有d悶

另外你想要既歌詞 (無貼既魔鏡都有):

Breakdown
  1. 外面連呼吸都危險
  2. 顏色混濁的藍天
  3. 澆不熄火的雨點
  4. 累積在廢墟上面 Ah~Oh

5. 快粉碎 快成灰
  6. 我的世界在崩潰
  7. 倒不回 要不回 就被摧毀

8. 無戒備 無路退
  9. Will you hold me till the end
  10. Of this beautiful beautiful break-breakdown
  11. Hold me till the end of this breakdown

12. 噩夢如巨浪般席卷
  13. 我們剩多少時間
  14. 才懂快失去的多美
  15. 一點也不許浪費 Ah~Oh

16. 快粉碎 快成灰
  17. 我的世界在崩潰
  18. 倒不回 要不回 就被摧毀
  19. 無戒備 無路退
  20. Will you hold me till the end
  21. Of this beautiful beautiful break-breakdown
  22. Hold me till the end of this breakdown

23. 這世界 已崩裂
  24. 已在失控中毀滅
  25. 這一劫 我感覺 不能化解
  26. 再惡劣 再畏怯
  27. Just Hold me till the end
  28. Of this beautiful beautiful breakdown

29. 當世界 已崩裂
  30. 已在失控中毀滅
  31. 這一劫 我感覺 你能了解
  32. 再惡劣 再畏怯
  33. You’ll Hold me till the end
  34. Of this beautiful beautiful break-breakdown
  35. Hold me till the end of this breakdown
  36. Breakdown

37. Hold me till the end of this breakdown
複製代碼

Into the Wild
  1. 冰川為熱鬧塌下來
  2. 高樓把欲望撐起來
  3. 誰沒有對自己的膜拜
  4. 森林趁冷漠燒過來
  5. 穿上什麼把靈魂裹起來
  6. 誰沒有看過世界的崩壞

7. Come into the wild
  8. 向天學雲海
  9. 向地學青苔
  10. 我向天地學同在
  11. Come into the wild
  12. 風吹樹會擺
  13. 日去月會來
  14. 我向自由學自在
  15. Oh 為一切未來
  16. Oh 陪一切同在

17. 趕著去文明的時代
  18. 別忘記原始的期待
  19. 用生命把生命喚回來
  20. 剎那有混沌的初開
  21. 可否永遠做純真的小孩
  22. 邊走邊唱著人類好奇怪

23. Come into the wild
  24. 向天學雲海
  25. 向地學青苔
  26. 我向天地學同在
  27. Come into the wild
  28. 百獸不買賣
  29. 萬物都明白
  30. 無明一念誰還在
  31. Oh 你在故我在

32. Come into the wild
  33. 向天學雲海
  34. 向地學青苔
  35. 我向天地學同在
  36. Come into the wild
  37. 風吹樹會擺
  38. 日去月會來
  39. 我向自由學自在
  40. Oh 為一切未來
  41. Oh 陪一切同在

42. Come into the wild
  43. 向天學雲海
  44. 向地學青苔
  45. 我向天地學同在
  46. Come into the wild
  47. 百獸不買賣
  48. 萬物都明白
  49. 無明一念誰還在
  50. Oh 為一切未來
  51. Oh 陪一切同在 故我在
複製代碼

那些小事情
  1. Raindrops falling on a Saturday morning
  2. Wind chimes blowing in the wind
  3. 純白色可愛的雲朵
  4. 好想回到童年時的我

5. 媽媽做家事哼著歌的聲音
  6. 早晨新鮮的空氣
  7. 用力盪鞦韆的快活
  8. 好懷念天真無比的我

9. 當回頭望著那些小事情
  10. 嘴角自然揚起
  11. 沉重肩膀 卸下一切變輕盈
  12. 心找回安寧
  13. 眼紅鼻酸我掉眼淚

14. Raindrops falling on a Saturday morning
  15. Wind chimes blowing in the wind
  16. 純白色可愛的雲朵
  17. 好想回到童年時的我

18. 當回頭望著那些小事情
  19. 嘴角自然揚起
  20. 沉重肩膀 卸下一切變輕盈
  21. 心找回安寧
  22. 眼紅鼻酸我掉眼淚

23. 當回頭望著那些小事情
  24. 細節依然清晰
  25. 滲透縫隙 成為了永久記憶
  26. 拼湊這點滴
  27. 不知不覺擦乾眼淚

28. 無法彌補 但若時針能暫停
  29. 暫時暫停而已
  30. 給我機會好好珍惜
  31. 收藏那些幸福小事情
複製代碼

全部的所有
  1. 心房敞開 耐心等待
  2. 那個對的人 他會在
  3. 某個時間點出現 卸下防備
  4. 你的優缺點
  5. 他似乎都看得見

6. 他對你說 你不需軟弱
  7. 不需取悅 不需為誰而改變
  8. 就因為你是你
  9. 我愛你全部的所有

10. 愛你 愛你 愛你 愛你 愛你

11. 忠於自我 但他們說
  12. 大多數男人
  13. 害怕這樣的女人太強勢 難以控制
  14. 有太多堅持
  15. 所以最好別靠近

16. 你就是你 並沒有錯
  17. 不服輸的 個性別感到抱歉
  18. 懂你的人會說
  19. 愛你全部的所有

20. 愛你 愛你 愛你 愛你 愛你
  21. 全部的所有

22. 還好是你 他遇見的你
  23. 雖然會帶著傷痕到天長地久
  24. 對的人 他會說
  25. 我愛你全部的所有

26. 愛你 愛你 愛你 愛你 愛你
  27. 全部的所有
  28. 我愛你 愛你
  29. 全部 全部的所有
  30. 愛你全部的所有
複製代碼

Om Tara
  1. Om Tare Tuttare Ture Soha
  2. Om Tare Tuttare Ture Soha
  3. Om Tare Tuttare Ture Soha
  4. Om Tare Tuttare Ture Soha
  5. Om Tare Tuttare Ture Soha

6. 左手給你當港灣
  7. 我的右手給你翅膀
  8. 散發出綠色的光
  9. 許願人類能排除這艱難
  10. Ohh I wanna give I wanna give
  11. You joy and peace

12. Om Tare Tuttare Ture Soha
  13. Om Tare Tuttare Ture Soha
  14. Om Tare Tuttare Ture Soha
  15. Om Tare Tuttare Ture Soha
  16. Om Tare Tuttare Ture Soha

17. 如慈愛母親一樣
  18. 落下的淚變成花瓣
  19. 三寶印掌心向外
  20. 許願人類排除所有障礙
  21. Ohh I wanna give I wanna give
  22. My love my heart

23. Om Tare Tuttare Ture Soha
  24. Om Tare Tuttare Ture Soha
  25. Om Tare Tuttare Ture Soha
  26. Om Tare Tuttare Ture Soha
  27. Om Tare Tuttare Ture Soha

28. Om Tare Tuttare Ture Soha
  29. Om Tare Tuttare Ture Soha
  30. Om Tare Tuttare Ture Soha
  31. Om Tare Tuttare Ture Soha
  32. Om Tare Tuttare Ture Soha

33. Om Tare Tuttare Ture Soha
  34. Om Tare Tuttare Ture Soha
複製代碼

我本身以為佢會排 bluebirds 喺中間

同意而家咁樣排唔係最理想
本來想話虎頭蛇尾 不過最後幾首都幾掂
...
bagfgfcde 發表於 2021-8-13 19:18

我自己幫佢排:
  1. Bluebirds
  2. Into the Wild
  3. 那些小事情
  4. 讓浪漫作主
  5. 出走
  6. Breakdown
  7. 舊情歌
  8. 全部的所有
  9. Photographs
  10. Om Tara
複製代碼
咁樣對我黎講順耳好多, 亦都令我諗起我上年重排既無人知曉:
  1. Intro
  2. 人什麼的最麻煩了
  3. 一一

4. 先知
  5. 底里歇斯
  6. 諷刺的情書
  7. 無人知曉
  8. 懸日
  9. 皆可
  10. 或是一首歌
複製代碼
可以試下岩唔岩你, 但我覺得依兩隻碟都係曲目好頭重腳輕shuffle feel, 糟塌左每首水準都好平均

魏如萱 Have A Nice Day
VS
蔡健雅 DEPART

呢兩隻嘅音樂方向好唔一樣
大家會鍾意邊隻多啲? ...
bagfgfcde 發表於 2021-8-14 09:28

Waa隻碟佢終於搵到自己想要d乜, 但去到完全可以表達自己, 或者整一隻概念完整既碟, 都仲有好大段距離
相反裁早就係若你碰到他/失語者依兩隻碟了解到自己既能力去到邊, Depart編同曲都係行雲流水 (d結他chords用得好靚), 有得比咩

歌好聽 MV有意思 可以係咁 loop 了
BTW 睇翻隻碟 credit 嗰度 係咪 舊情歌、Photographs、Into The Wild  ...
WZA111 發表於 2021-8-16 00:39

OMG今次咁強打, 睇黎環球好睇好隻碟受市場歡迎

我又排下名先, 未出碟前:
Bluebirds > 出走 > Photographs > 舊情歌
出左碟+loop左幾日後:
舊情歌 > Bluebirds > 出走 = Photographs > 讓浪漫作主 > Breakdown > Om Tara = 那些小事情 > 全部的所有 > Into the Wild

唔鐘意Into the Wild既原因係主要好大浸大陸(想打chi-na但唔知打唔打得lol)民謠 mix 伍佰味, 加埋阿裁專登就男聲個兒化韻...不了. (但確實好合佢而家簽間公司既審美) 而舊情歌彈出係因為碟版個vocal處理因為係錄音室唱可以剪到岩feel正好多 ("live"版melodyne到似機械人唱歌, 但其實睇佢出碟前參加個慈善演唱會, 明明音準岩哂) 唱左個種又想諗往日美好, 有少少折磨但最後卻釋懷既感覺

6:50 Tanya 講解專輯分開上半同下半
上半有弦樂 = tell the audience that something is happening
下半 ...
bagfgfcde 發表於 2021-8-17 10:10

最大問題d弦樂into the wild已經斷左, 即係上半部得2首歌? 聽左waa個訪問, 都係同其他訪問無乜太大分別(講讓浪漫作主5分鐘寫好, om tara創作歷程), 最大分別係佢又係度講種菜同埋講左同Carla Bruni互相素顏咁傳授中文+Carla Bruni聽photographs就覺得好鐘意+最後Carla個outtakes係專登剪入去

我覺得怡良首歌似係上隻碟既outtake多過係主打歌

魚丁糸製作人陳君豪回應 Freshmusic 樂評人 1319的評論

「Freshmusic您好

我是陳君豪,ㄧ直有在關注貴網 ...
koko51018 發表於 2021-10-9 16:04

bulls**ting at its best 依個年代都用beatles sgt peppers做inspiration, 難怪成隻碟聽落都咁老土. 又想人聽到編曲細節, mastering又整到又嘈又濛(屌完先肯減細返-.5dB, which is better than nothing), 邊個聽到? 仲要講完個製作動機出黎完全唔convincing個度先係大劑; 歌詞又扮直白結果又唔知講乜勁. 呢個reply簡直係成隻碟既縮影: 眼高手低

我都覺得後製搞到成件事好模糊,Beatles嗰度我理解做佢哋想學嗰種pop中有實驗嘅精神,可以接受呢種諗法 ...
bagfgfcde 發表於 2021-10-15 09:52

我有寫豆瓣呀, 我都幾肯定佢地有睇到(因為我唔小心聽到我就奇怪偷跑屌佢地mastering做得屎, 結果後尾再上架個版本就改左細聲左少少). 覺得太空人同依隻碟最大既問題係: 好似係學生交功課咁, 砌一大堆理論, 務求睇落好專業, 但一聽就唔知佢地做乜野. 而且回應返beatles個種實驗精神, 其實早就fuse左入去成個音樂圈度, 即係好似香港夾band既人話參考beyond, 好多人第一反應就係不思進取. 其實參考beatles都係. 個製作人講左咁多咁好既inspirations, 結果用一個"阿媽係女人"式既野做inspiration而且又無深入了解, 咪出哂事囉.

P.S. sgt peppers不嬲大家都係讚係混音同製作上面有突破, 不嬲唔是音樂性取勝

回復  mikan

可唔可以再講詳細啲mastering點做得唔好?尤其係邊一首/幾首歌?唔係好識聽呢啲  {:9_49 ...
koko51018 發表於 2021-10-15 17:12

成隻碟都差喎, 你有好少少既設備就會聽到又濛又拆. 不過都唔係依隻碟開始既事啦, 冬爛尾又係濛到嘔, 大編制變左小貓幾隻錄咁真係唔太明佢地做乜 . 不過算啦, 我又唔識拋書包, 唔夠佢地黎既

但舊情人屬於昨天我知道~~~~

好聽
bagfgfcde 發表於 2021-10-20 09:59

你是咪又要改你個rating

大家覺得艾怡良隻碟點?
bagfgfcde 發表於 2021-10-29 20:11

一個字: 悶
聽返阿裁好過

冇人討論燕姿新歌?佢係咁出單曲係咪冇打算出碟⋯
Serendipity 發表於 2021-11-1 16:56

原本首歌7月尾佢生日出, 結果支那水災無成事. 當初以為會好似其他單曲咁直接push back 2個星期, 結果拖到而家先出

首歌好而家既孫燕姿: 無聊 聽得出佢想試下其他野但又懶得用力去做咁

是時候係遺珠confirmed 明明真.乜野風格都包哂但又夾主題, 仲要玩埋hidden track, 而首hidden track仲要唔差都無人講

感覺燕姿嘗試突破但冇乜方向,可能因為好多類型都唱過晒,但始終最煞食係慢歌。
呢首都ok叫做upbeat少 ...
Serendipity 發表於 2021-11-3 13:31

其實Radio好聽過依首, 而且依首歌無論旋律定編曲都好軟, 尤其個收尾收到半桶水得黎又無點到即止既感覺好...奇怪

唔係差但同想像中差太遠
果然都係倉底貨demo水平
bagfgfcde 發表於 2022-10-15 00:31

唔知做乜野呢三年台灣D碟全部衰係曲序手上; <沒有寄的信>個編曲雖然幾合理, 但好hifi碟, 次次聽都會因為諗起hifi碟投入唔到