返回列表 發帖
ugly beauty 聽上癮
力推你也有今天、甜秘密、消極掰

終於聽咗《0》
癡線高質到
聽完隻碟對人生多咗好多領悟
啲詞……香港樂壇依家啲歌詞同呢啲比真係好羞家

同埋我覺得風格好似王菲《將愛》,希望唔係收山

暫時我會排 sandy>jolin>tanya>eve(雖然我好好好好好鍾意 forever young)

本來覺得首歌麻麻,睇完kkbox live + MV鍾意咗
阻住 發表於 2019-1-28 12:33

和音好正啊呢首
不過派做第二單破壞咗隻碟主題

個 mv 咁有 gimmick 即刻 hit
佢個團隊啲 idea 真係好勁

當你啲 sidetrack 高質到可以改做主打再拍 mv

竟然冇人討論 有cm話題人物作曲

認同排序有問題 啲歌individually好掂但聽到後尾風格好重複
另外 into the wild 份詞好掂 將平時用開嗰堆膜拜/崩壞/初開意象發揮到極致 可以恭喜定周耀輝老師出年嘅金曲獎提名

Into the wild 要睇下 Tanya 會唔會 submit 呢首... 啲主打應該會 submit 去爭編曲,into the wild 分分 ...
bagfgfcde 發表於 2021-8-15 17:34

我仲以為金曲獎冇sub唔submit呢啲戅居嘢,全隻碟都要考慮

我又排下名先, 未出碟前:
Bluebirds > 出走 > Photographs > 舊情歌
出左碟+loop左幾日後:
舊情歌 > Bluebi ...
mikan 發表於 2021-8-17 03:57

我都覺得舊情歌CD版upgrade咗好多,首唱版悶到抽筋 啲rest勁長勁拖,有啲歌都係適合一個人聽CD品嚐多啲

蔡女士中文錄音專輯 last track 排名
1. 下次見
2. 忘了
3. 走過的路
4. Om Tara
5. Keep Breathing
6. 平 ...
bagfgfcde 發表於 2021-8-19 23:06

達爾文II>all

Update:
Om Tara > Bluebirds > Breakdown > 讓浪漫作主 > Into The Wild > Photographs > 那些小事情 ( ...
bagfgfcde 發表於 2021-8-30 18:58

好唔鍾意 om tara 嗰種懶 spiritual 好作狀嘅腔

It kinda fades into the background but I don’t consider it to be bad at all!

咁都作狀?!我覺 ...
bagfgfcde 發表於 2021-8-31 17:17

唱is ok! 我講緊quote佛經/編曲reverb嗰種靈性

咁呢個係佢既思想立場,冇對與錯既,尊重is ok
Evan@LaRossa 發表於 2021-9-2 13:04

我覺得 Om Tara 係一個 natural progression for her career,對比之下失語者轉型時期反而幾刻意;quote ...
bagfgfcde 發表於 2021-9-2 14:16

真係要認真咁講,當然我尊重呢個係佢嘅立場/beliefs,但佢嘅立場還佢嘅立場,都要convince到我歌者同內容之間嘅emotional connection
佢成隻碟都冇真係點樣build up去呢個主題,最後一首歌突然殺出嚟嚟resolve「人類所有障礙」,呢個轉折實在太離奇
仲要首歌得咁少歌詞,完全深化唔到佢想表達嘅思想,所以淪為我所講嘅「懶係嘢咁quote佛經」
而喺少少嘅歌詞入面亦犯咗今時今日華語歌手嘅大毛病,「人類所有障礙」係指乜?疫情係必然,但各種議題/政治現實呢?成首歌完全冇對現實嘅承認,聽落好似「非洲啲小朋友好慘好肚餓」嗰種voluntourism片面關懷
而佢呢種盼望真係可以解決到疫情所產生嘅問題?資源不公/科學倒退/政府濫權嘅問題?大家都知唔得,呢種祈禱式大愛畀人感覺只係離地
我知佢要揾錢,模糊係一定要,但咁unspecific真係完全幫唔到佢,聽落只係冠冕堂皇

而編曲方面,she can do better than「符合一般人對呢種流行曲嘅想像」啦,可能係我expect太多

單獨分析嘅話,Om Tara的確有以上嘅問題,但放喺專輯脈絡去解讀,其實都唔係咁難明姐,尤其當Om Tara完 ...
bagfgfcde 發表於 2021-9-2 15:35

我覺得你都講得好好,我承認我係將自己嘅期望架構喺蔡健雅身上,我唔應該expect佢搞啲咩political art
而我非常認同你最後關於香港歌手嗰句

原本首歌7月尾佢生日出, 結果支那水災無成事. 當初以為會好似其他單曲咁直接push back 2個星期, 結果拖 ...
mikan 發表於 2021-11-2 16:55

上隻碟幾好,我好鍾意,結果差唔多0提名

我都認同,上張碟派第一主打時有啲期待,但出到嚟除咗頭五首同最後一首ok外,後段幾隻都麻麻哋。 ...
Serendipity 發表於 2021-11-4 01:40

認同,一隻碟10首歌入面有6首歌收貨我已經心滿意足

由台灣網絡樂評人同樂迷發起嘅音樂評選(?)
可以參考下
koko51018 發表於 2022-4-15 14:57

撳咗呢條link先知小宇出咗碟
請問質素如何

蔡健雅新project有六首新歌