返回列表 發帖
魚丁糸製作人陳君豪回應 Freshmusic 樂評人 1319的評論

「Freshmusic您好

我是陳君豪,ㄧ直有在關注貴網 ...
koko51018 發表於 2021-10-9 16:04

1319呢篇寫得幾差,佢係有對音樂嘅一啲執著,但入面嘅批評都唔適用於佢哋身上,有反擊實屬正常
好意外今次冇人點出歌詞部分嘅轉變,明明呢一部分先係變得最多、最唔蘇打綠嘅一環 for better or worse

左光平hype得咁勁之下聽 首波主打都幾普通
我這個人好似好聽D

bulls**ting at its best  依個年代都用beatles sgt peppers做inspiration, 難怪成隻碟聽落都咁 ...
mikan 發表於 2021-10-14 19:39

我都覺得後製搞到成件事好模糊,Beatles嗰度我理解做佢哋想學嗰種pop中有實驗嘅精神,可以接受呢種諗法,當然成品出到黎好一般亦係事實 而我覺得Beatles一直幾overrated
幾想將你呢個留言拎去俾陳君豪同台灣新嗰批樂評人s睇,唔知點解佢哋冇人講得出隻碟嘅核心問題,成件事都好messy 除咗呢個:

「如果製作一張專輯花費的心力足以寫成一本書,但別人還是覺得難聽得要命,那問題究竟出在哪?」

I Mean Us 新碟幾正

但舊情人屬於昨天我知道~~~~

好聽

你是咪又要改你個rating
mikan 發表於 2021-10-20 18:07

當年失語者啱啱出 我每隔一至三個月不等就排過一次新嘅

睇ig d post, 好似A-Lin 今年都會出新專輯?
victor1991415 發表於 2021-10-20 22:12

應該係 但唔太睇好成品,覺得佢最後可能又搞啲唔咸唔淡嘅嘢出黎

大家覺得艾怡良隻碟點?

RIP 凡凡

上隻碟幾好,我好鍾意,結果差唔多0提名
just11256 發表於 2021-11-3 14:53

得兩項單曲入圍
不過上隻碟我其實覺得一般(尤其中後段)
係估唔到連女歌手都落馬

個人感受/評論/whatever it is
艾怡良《偏偏我卻都記得》
1. 以灰之名
副歌好flat,聽落好似只係pre-chorus咁,同埋好重覆,去到後面啲和聲鋪排都救唔翻

2. 聰明 ()
幾鍾意呢首,編曲係黃少雍,難怪

3. 貪
唯一值得讚嘅係轉入第二次副歌嗰個位,弦樂落得幾靚。其他部分都幾...

4. 我多想變成她
intro有啲熟口面,chorus又有啲熟口面,保守咗少少。「你總有發落,她那像家」唔知想點。

5. 懷疑論 ()
旋律寫得好搶耳,但副歌聽聽下有啲似〈聰明〉 編曲都可以嘅

6. 一個禮拜至少有一天是醒著的 ()
其實arrangement幾generic,但無可否認作曲都係好catchy,所以觀感幾好。最後兩把聲疊埋 + 勁多和聲開始混亂,唔知發生乜事。

7. 偏愛
雖然有多兩個人合作,但比想像中平凡 但覺得呢首編排focused翻少少

8. 先過完今天吧
唔知首歌做乜

9. 痛感
首歌本身係正正常常嘅R&B,可以接受,不過李玖哲把聲好正,艾怡良演繹都可以,某啲位仲係略嫌未夠自如

10. 早晚
唔知點解諗起孫燕姿跳舞的梵谷某幾首慢歌 都算OK,但好鍾意又稱唔上

11. 我這個人
好多人都話呢首放收尾好正,但我冇乜特別感受,對呢個曲目鋪排定對首歌都係。覺得有啲似 Tanya 首遺書 lol

整體黎講,覺得隻碟編制比較generic,高度懷疑陳建騏唔太識處理呢種新式R&B(PBR&B?),做嘅聲只係好surface level嘅「新潮」(我的菜都唔太好聽)
另外詞作整體表現同概念表達都差過上隻,但佢作曲(尤其快歌)係真心幾好聽
結合種種因素,我估呢隻應該出年都入到金曲獎唔少提名嘅

順便聽 + 寫埋

個人感受/評論/whatever it is
魏如萱《Have A Nice Day》
1. 奶奶
雖然concept好好,但成件事出到黎真係好悶

2. 賣花的人 ()
旋律好吸引,副歌好似一路唱一路有風吹埋黎咁,一頭長髮飛起哂

3. Have A Nice Day
輕輕鬆鬆冇乜負擔,冇乜技術含量,不過當開心下都OK

4. 沒事不哭 ()
編曲同歌詞都好多值得咀嚼嘅地方,連帶娃娃把聲特點都發揮到出黎

5. 我的菜
R&B喺台灣已經紅到人人都要跟風唱下,但冇諗過自己完全唔啱 :o) 副歌嗰句好搞gag,「XXXX我的菜」

6. 美人
A track that comes out of nowhere

7. 變形金剛
首歌旋律其實好單調,仲有啲低B,都算夾首歌嘅mood 配落個咁複雜嘅編曲上面,真係有種變形金剛嘅感覺,for better or worse lol

8. 大賞 ()
好聽,歌詞有啲意思,後段 free jazz 都正

9. 四月是適合說謊的日子 ()
其實呢首同closer有啲奇怪,同前面好似唔係好夾,唔知好知佢點樣由「我的菜」之類嘅歌上昇到呢個層次 但單論歌係好吸引,小號好似喺耳邊不停撩動咁,襯埋啲好輕嘅高音,好好聽

10. 很小很小
疊字歌黎講呢首最普通,算係中規中矩嘅作品

我都認同,上張碟派第一主打時有啲期待,但出到嚟除咗頭五首同最後一首ok外,後段幾隻都麻麻哋。 ...
Serendipity 發表於 2021-11-4 01:40

我淨係鍾意 1-3 同 10

開下粉絲濾鏡先 不過今次隻碟真係好聽過濕吻100倍,記得第一次聽濕吻聽到搖哂頭

蔡健雅《DEPART》
1. Bluebirds ()
曲詞編唱都好掂,估唔到蔡女士可以作到一份有深度有人文意義嘅詞出嚟

2. Breakdown ()
有膽識,最後啲和聲勁正。佢嘅和聲編寫真係拋離其他人好多

3. Into the Wild ()
周耀輝 編曲同搵男聲合唱都幾好,唯獨蔡女士唱高音有啲辛苦

4. 出走
Filler 黎,弦樂算有啲野聽下。第一次聽覺得有啲搞笑

5. 那些小事情
睇蔡女士格硬寫中文詞感到尷尬,其實唔聽詞(同唱)係一首唔錯嘅歌

6. 舊情歌 ()
演唱會版覺得好普通,第一次入碟聽又覺得好聽咗好多,之後放低咗,而家又聽翻 前尾奏都有變成iconic moment嘅潛質

7. 全部的所有
結他掃chord好正,但風琴唔太起眼。蔡女士又瘋狂砌和音營造前後層次

8. Photographs
同前一首都係簡單地好聽。歌詞幾有意思。但變化可以再多少少 in terms of songwriting。

9. 讓浪漫作主 ()
Please win 最佳作曲人獎

10. Om Tara ()
估唔到佢會用咁嘅方式收尾,有啲驚喜,後座力都強過艾+魏嘅last track好多。

認同,一隻碟10首歌入面有6首歌收貨我已經心滿意足
just11256 發表於 2021-11-4 14:07

DEPART 10首入面有10首收貨!

左光平因為一個page嘅評語而嬲到,好小家
咁樣係唔會令你旗下啲歌手進步架

https://zh.soundoflife.com/blogs ... -chinese-album-2021

女歌手揀得幾好!

Hitfm 百大單曲投票 Tanya 入到三首
讓浪漫作主排名創咗歷年新高(第二十九名)

Hit Fm DJ專業嚴選 2021年度十大專輯
蔡健雅《DEPART》
盧廣仲《勵志論》
YELLOW黃宣《BEANSTALK》
李權哲《愛情一陣風》
Karencici《99% Angel》
icyball 冰球樂團《我好斯文》
馬念先《Mama Jeans and Daddy Shoes》
魏如萱《HAVE A NICE:DAY!》
韋禮安《I'm More Sober When I'm Drunk》
魚丁糸《池堂怪談》

http://www.hitoradio.com/activities2022/20220214Top10Album/

支持蔡健雅、詹雯婷、馬念先、雷擎入圍金曲獎四項以上
魏如萱、彭佳慧入得越少越好

期待一陣提名

lala 隻碟好差

除非對手太弱或評審太噴 否則我估A-Lin都係冇機會首封
首先隻碟麻麻 散修修咁觀感一般
其次都冇乜聲勢同人氣

不過今年暫時女歌手表現都一般

G.E.M. 我回來了!

帶著我的新作品《啓示錄》!
14首新歌、14個MV,和一個我人生中首次當編劇的完整故事。 ...
fifty1205 發表於 2022-7-16 13:19

希望下年 Tanya 頒最佳演唱錄音專輯大獎俾佢

9m88 隻碟好普通
今年女歌手完全係弱年
GEM is going to win

但其實仲未係好明啟示錄個theme 同堆歌既關係 ...
不過唔否認佢機會應該最大 ...
victor1991415 發表於 2022-8-23 23:53

我都唔明 應該佢都係格硬黎
不過佢紅 + 唱得 + 對手唔強
反正又唔係專輯獎

安溥9月尾出碟,希望可以突圍而出, 佢隻碟有16隻歌 同gem鬥多歌
timgoi 發表於 2022-8-25 12:10

上次神的遊戲冇入歌后同專輯

聽完, 覺得如果連都入唔到金曲獎, 呢隻更加唔值得入
chkalu 發表於 2022-10-14 16:25

唔係差但同想像中差太遠
果然都係倉底貨demo水平

中華音樂人交流協會2021年十大專輯單曲

十大專輯
魏如萱《HAVE A NICE :DAY》
黃連煜《滅人山》
蔡健雅《DEPART》
陳建年《pongso no Tao》
以莉高露《尋找你》
馬念先《Mama Jeans & Daddy Shoes》
小島大歌《Our Island 我們的島》
YELLOW黃宣《BEANSTALK》
許鈞《美夢公司》
百合花《不是路》

十大單曲
魏如萱〈奶奶〉
黃連煜 feat.桑布伊〈滅人山〉
艾怡良〈貪〉
新寶島康樂隊〈現實的女性〉
盧廣仲〈輕輕〉
ØZI x 蛋堡〈DEATH TRIP 跑馬燈〉
淺堤〈恬恬一下仔〉
珂拉琪〈萬千花蕊慈母悲哀〉
黃明志 feat.陳芳語〈玻璃心〉
羅思容與孤毛頭樂團〈測量〉

Spotify 揭曉年度回顧排行

台灣最多串流收聽次數女歌手
1.Taylor Swift
2.鄧紫棋
3.張惠妹
4.蔡健雅
5.梁靜茹
6.蔡依林
7.任然
8.陳忻玥
9.徐佳瑩
10.A-Lin

蔡健雅好勁

tanya繼續出mv喎最鍾意呢首
liebe 發表於 2022-12-25 00:27

She did it again!

Freshmusic嚴選2022年度50佳專輯 / The Best 50 Albums of 2022
今年選出的50佳專輯名單:
Dark light of t ...
victor1991415 發表於 2023-4-2 00:13

冇 The Crane 咩料

露波合唱團今年隻碟《美麗新世界》幾好聽!
koko51018 發表於 2023-9-9 22:48

幾好!

第 14 屆金音創作獎入圍名單

■ 最佳專輯獎
《歌佈靈的奇妙電台》/小人(製作人:小人)
《In the Cave》 ...
koko51018 發表於 2023-9-12 16:20

最佳專輯入圍名單好靚

入圍可能得但拎有d 難度
大大個楊乃文係度喎
孫盛希嚟緊又出
但感覺出年大家個focus 都係梁靜茹 ...
victor1991415 發表於 2023-11-10 12:18

Hopefully 楊乃文二封

咩叫台灣版 明明兩位係同鄉
JasOh103 發表於 2023-11-12 22:09

繼大陸女歌手葛仲珊後又一力作

希望今年歌王入圍有LINION同國蛋

估歌后鐵膽
楊乃文 孫盛希 袁婭維
victor1991415 發表於 2024-3-6 00:11

孫盛希今次隻碟好差 希望入唔到

想 Sophy 爆冷入圍