返回列表 發帖
2018中華音樂人交流協會十大專輯/單曲

十大專輯

孫盛希《希遊記》
廖士賢《西部》
蔡依林《Ugly Beauty》
艾怡良《垂直活著,水平留戀著》
ØZI《ØZI: The Album》
謝震廷《愛麗絲》
落差草原 WWWW《盤》
陳奕迅與Duo Band《L.O.V.E.》
林憶蓮《0》
柯智棠《吟遊》

十大單曲

HUSH〈對等關係〉(詞:HUSH/曲:HUSH)
eason and the duo band〈海裡睡人〉(詞:盧凱彤/曲:盧凱彤、孫偉明)
許茹芸〈花粉症〉(詞:葛大為/曲:徐佳瑩)
李宗盛〈新寫的舊歌〉(詞:李宗盛/曲:李宗盛)
陳昇〈雨晴〉(詞:陳昇/曲:陳昇)
魏如萱〈Dont cry Dont cry〉(詞:魏如萱/曲:魏如萱)
艾怡良〈Forever Young〉(詞:艾怡良/曲:艾怡良)
盧廣仲〈幾分之幾〉(詞:盧廣仲/曲:盧廣仲)
蔡依林〈玫瑰少年〉(詞:蔡依林、五月天阿信/歌詞協力:陳怡茹/曲:剃刀蔣、蔡依
林)
陳綺貞〈傷害〉(詞:陳綺貞/曲:陳綺貞)

https://www.chinatimes.com/realtimenews/20190512001448-260404

台灣拎到獎既,係咪多數自己作既歌
Nathan 發表於 2019-5-14 17:01

唔關事 如果係咁 張惠妹呢啲歌手唔會攞咁多獎啩
但台灣多唱作人 仲要好屈機

第一次聽艾怡良首新歌估到個曲pattern嘅

今年CM金曲獎評審團工作都要順延了  (如果仲有
大家有興趣參加的話記得留意入圍名單公布之後 ...
bagfgfcde 發表於 2020-4-17 18:30

本身如期搞嘅話應該唔join CM評審團
睇嚟又有得逼自己聽晒入圍作品

竟然冇人討論 有cm話題人物作曲
just11256 發表於 2020-6-15 03:18

家謙好勁

#幫埋余佩真集氣
bagfgfcde 發表於 2020-7-10 07:29

支持祖兒

暫時聽咗椅子樂團新碟
給來自月球的L 都幾搶耳

有兩三首都幾似上隻碟style

GMA出年有獎項變動

金曲獎以語言分類獎項的爭議不斷:優秀的音樂作品可能因唱作的語言比例不符 ...
小伙子. 發表於 2020-12-4 17:53

Congrats Eason到時又多一個獎

再唔分國語台語個啲
直接統一為華語
Turns out 我覺得咪又係國語贏多/入圍多
到時又話忽略其他語言
Btw廣東碟係咪可以入圍華語歌手/華語碟

係由 國語 改做 華語
台語、客語同原住民 冇任何影響
bagfgfcde 發表於 2020-12-5 17:55

咁改名嚟做咩
我仲以為係好似年專