返回列表 發帖
美祖不要哭
阻住 發表於 2018-11-8 23:28

嘩!好期待!!

Joey又被比下去
nicholashin 發表於 2018-12-15 17:26

高手一開口,便知有沒有。呢隻同Tanya隻遺書都好高質,編曲簡單演繹難度仲高。
真心如果英皇想要金曲奬提名都係快啲花錢拍個靚MV提名MV奬算吧,亞亞亞呢啲連MV都唔會有得提名⋯⋯

OMG 今個星期五大唱片 王心凌銷量竟然砌低陳綺貞
fifty1205 發表於 2018-12-14 20:31

乜唔係正常咩?陳綺貞一向係小眾聽眾群嘅歌手又唔係點宣傳,其實賣得同王心凌差唔多已經唔錯。

蓮母都係digital大碟 蝦餃老母's impact
nicknicknick 發表於 2018-12-17 20:49

唔會出實體?好可惜⋯⋯

林憶蓮 - 沙文 MV
hv8638 發表於 2018-12-20 23:27

個MV好震撼!林憶蓮真係好勁,雖然已經係前輩級但音樂題材非常貼近社會,上次蓋亞同今次都係。

啲人太敏感吧,如果要刻意抄都可以改少少啦,況且Tanya又唔係唔識作歌,駛乜特登抄幾粒音。
上次嗰啲其實好難講,有時你聽過/聽得多某啲歌,可能潛意識會記咗呢個旋律,寫歌時就會用咗。不過佢已經同當時人解釋咗,已經做咗佢要做嘅嘢了,如果人家覺得利益受損可以控告,也不用大家做判官。

原諒好聽 wor
bagfgfcde 發表於 2018-12-28 21:28

同意!原諒幾高質!
尋日終於有時間聽Tanya隻碟,都唔係大家講咁差。比起上兩隻係冇咁驚喜,但我始終覺得上兩隻音樂上同佢一向風格刻意唔同,有新意係好事,但唔係佢本身嘅感覺。今次有返啲以前風格嘅感覺,但其實編曲都係同以前有分別,節奏強咗。頭五首都好好聽,係覺得track 6-7少少跌watt,8-10都係水準以上。

仲有唱片啲相影得幾靚,美術做得幾好。MV遺書搵余靜萍拍?諗起都sad......

我會咁排  

舞步 (好正既開場曲)
原諒 (有少少舊歌feel,好似翻到去若你碰到他、陌生人咁)
同 ...
bagfgfcde 發表於 2018-12-29 00:09

咁我都係Tanya忠粉但比較仁慈,呢隻碟我幾滿意。
其實半途好好聽,無啦啦拉進抄歌事件好可惜,或者改派原諒都可以。不過係咪大陸Taylor Swift 歌迷先咁激烈?我見YouTube 啲留言都好理性。自己冇聽過Taylor Swift嗰隻歌,但認同半途旋律好一貫Tanya風格,唔覺得會抄,或者純粹巧合。

【2018年台灣五大唱片年度華語金榜】(統計時間:2018/1/1 - 2018/12/31)

1.華晨宇《異類》
2.王心凌《CY ...
fifty1205 發表於 2019-1-10 21:13

Jolin 計幾日都第三?陳綺貞都係賣咗三星期都第四?咁頭十一個月銷量咪好低?

自己自 high 揀班女人新碟 top 3 先
Tanya - 舞步 > 原諒 > 我要給世界最悠長的濕吻
Jolin - 惡 ...
bagfgfcde 發表於 2019-1-15 11:58

很好的分析!我只買了Tanya Sandy Cheer三隻,Jolin未有機會聽。聽咗幾個星期後感覺如下:

蔡健雅 - 其實煲落隻碟好好loop,始終上兩隻啲歌特別但唔算同佢最夾,今次其實有啲返去Goodbye and Hello嗰種感覺,比較輕鬆。而且啲歌melody都唔差,演繹依然到位,我覺得都唔係冇攞奬機會。
推介:我要給世界最悠長的濕吻、原諒、遺書、半途、舞步

林憶蓮 - 今次冇蓋亞咁爆,整體係靜態為主,演繹十分細膩功力深厚,明顯歌曲旋律性冇咁高。不過演繹難度高風格好突出似乎得獎機會最大。
推介:纖維、幻覺動物、太陽系、歸零、沙文

陳綺貞 - 初初聽覺得後段有點平淡,但聽多幾次個flow都幾順同埋唔悶,同Tanya類似有點返璞歸真感覺。主打歌的旋律明顯較大路,同碟內其餘歌反差比較大。
推介:台北某個地方、傷害、殘缺的彩虹、觀察者、沙發海

Tanya 預告遺書MV終於可以出了!睇嚟都有少少同Ellen有關喎

音樂上只係吳若希/Hana質素
唔知佢d fans等左七年聽完有咩反應
fifty1205 發表於 2019-5-17 21:25

其實梁靜茹當年入環球想改變而做咗隻情歌沒有告訴你,點知全碟反應都好一般,之後愛久見人心個勢先好返,所以我相信佢啲歌迷係唔期望佢有大改變。

直頭flop到落谷底,佢生涯都冇幾首快歌,佢真係安安靜靜唱情歌就可以了。 ...
風見志郎 發表於 2019-5-21 08:14

咁我覺得嗰隻碟又唔係咁差,只係冇首食糊歌,難為佢仲係監製⋯
佢啲快歌都係輕快開心嗰種,唔係型格嗰類,但燕尾蝶呢類搖滾都carry到。

正到喊
lmml4 發表於 2019-5-30 18:25

Yes! 全碟最正!旋律好catchy佢又唱得投入,睇埋MV再加分!

心痛......唱著自己嘅婚姻
lmml4 發表於 2019-9-9 20:59

好慘,歌詞真係好應,但點解現場觀眾見到佢唱到喊都冇反應⋯⋯好似好冷漠咁

第二波出席名單有RubberBand同呀扣
唔知GEMGEM會唔會反口唔去
阻住 發表於 2019-12-13 13:08

有RubberBand好驚喜!希望可以幫佢哋開拓吓台灣市場。
GEM今次隻碟暫時出嘅歌好似唔錯,冇上次咁悶。

邊個系美浩
lu12 發表於 2020-1-23 18:03

李榮浩?
睇個LIST咁GEM都算女歌手第一喎(唔計合唱),好勁

Tanya 又贏了
bagfgfcde 發表於 2021-7-9 00:18

新歌好好聽    
反璞歸真嘅Tanya回來了

有冇人今日落過唱片舖,隻碟有得賣未?好想聽

想講
@CD Warehouse
我已經用199 帶左佢歸家了
Evan@LaRossa 發表於 2021-8-13 17:33

多謝報料!

仲未收到
想知啲手稿係點樣  

199好似貴過博客來(計埋運費)少少  ...
bagfgfcde 發表於 2021-8-13 19:23

灣仔聲威閣170入手  

有冇贈品?
bagfgfcde 發表於 2021-8-13 19:53

有手稿呀
隻碟包裝好靚,但歌詞書啲相縫住想點?要拆開先睇到?

聽咗一次,整體感覺都唔錯,比起上兩三張碟,今次啲歌編曲較簡約都係結他為主,突出返佢把聲,佢真係唱得好好聽。
頭三首好有氣勢,好似Nomadland嘅配樂咁,之後幾首就有啲歐陸feel,等我聽多幾次再感受下。

唔洗拆!你上Tanya fb睇翻佢個開箱片,佢話係特登嘅
bagfgfcde 發表於 2021-8-14 15:52

好,等我睇睇先。其實我都覺得係特登,呼應返主題,不過覺得有少少玩嘢lol

讓浪漫作主 真係好好loop
今日天陰陰咁聽好啱feel
JasOh103 發表於 2021-8-14 18:17

我都係不停loop呢首,好正,有啲佢早期嘅風格,個MV都好特別。

歌好聽 MV有意思 可以係咁 loop 了
BTW 睇翻隻碟 credit 嗰度 係咪 舊情歌、Photographs、Into The Wild  ...
WZA111 發表於 2021-8-16 00:39

係呀,呢幾首應該都有MV,但舊情歌係咪上次live版嗰個就係?

隻碟的確有80分水準,今年出嘅碟冇邊幾隻可以砌低呢隻啦
bagfgfcde 發表於 2021-9-8 23:45

同意,Depart真係越聽越正,算係呼應時代嘅作品,水準好出色。

冇人討論燕姿新歌?佢係咁出單曲係咪冇打算出碟⋯

原本首歌7月尾佢生日出, 結果支那水災無成事. 當初以為會好似其他單曲咁直接push back 2個星期, 結果拖 ...
mikan 發表於 2021-11-2 16:55

感覺燕姿嘗試突破但冇乜方向,可能因為好多類型都唱過晒,但始終最煞食係慢歌。
呢首都ok叫做upbeat少少冇咁悶,但我原本諗佢係咪應該出碟?本身上年要開20周年巡迴。

得兩項單曲入圍  
不過上隻碟我其實覺得一般(尤其中後段)
係估唔到連女歌手都落馬 ...
bagfgfcde 發表於 2021-11-3 15:31

我都認同,上張碟派第一主打時有啲期待,但出到嚟除咗頭五首同最後一首ok外,後段幾隻都麻麻哋。

本身諗住用得啟示錄呢個名似係做d 大d 既concept
好似蓋亞個種咁
出左個幾首都係覺Gloria 最正 ...
victor1991415 發表於 2022-8-24 01:35

我都同意,Gloria有嗰種寓言/蓋亞feel ,但之後嗰啲又好似唔係呢個方向

tanya繼續出mv喎最鍾意呢首
liebe 發表於 2022-12-25 00:27

正!呢隻碟真係超高質,聽到而家都未厭。啱啱見到黑膠香港都有得賣,即刻買返隻收藏。