返回列表 發帖
蔡健雅首播30秒搶先聽

新專輯突破過往熟悉的都會療傷氛圍,Tanya以前所未見的音樂風格與敘事方 ...
bagfgfcde 發表於 2015-10-23 19:46

30秒已經被KO了。
唔知點解我覺得呢隻碟應該幾中我。
寒樂欣選2023 已開波,視乎幾時得閒就更新。
IG: lyric.alligraphy

失語者成隻碟都係小寒作詞
剛啱聽左全首異類的同類

如果聽慣佢既情歌其實上一隻碟都開始會唔慣
但呢隻歌既編曲都頗中個人口味。

我發現大獎類都有選擇困難症。

(除女歌手,因我是盲粉(算了吧。))

今年係第一年完全唔記得入圍記者會。
成份名單:
http://star.ettoday.net/news/697452
(返緊工手機Copy唔到)
BTW見到無限同亞洲通殺已經想在工作地方尖叫。

六位女歌手未聽過佢既碟,peggy、amit、tanya係CM熱選。
我爆冷估彭佳慧 ...
我等我在 發表於 2016-5-13 17:15

其實Peggy比張蔡已經好冷彭佳慧都唔奇

但如果中既係蘇運瑩......肯定大家都會諗
「究竟發生咩事?」

VIUTV 播金曲獎太好了......

All in 還是想念 & 皇后區的皇后
亞洲通車也不錯

歌后 家家同娃娃必入啦,金曲獎愛將
其他就無個穩陣
但家家報16定17?實體碟17年先出 ...
fifty1205 發表於 2017-5-5 19:02

1230出的話應該都計2016年(家家次次都係1230先走去出碟囉)

其實近年金曲獎女歌手咁鍾意用「歌聲最為感動」為由揀得獎者
(例如2004 2007 2011 2013 2015)
我覺得楊 ...
bagfgfcde 發表於 2017-5-6 09:57

其實上年彭佳惠都有咁既傾向

問過台灣官方幾時出入圍記者會

佢話未知
我斷估0515-0519個星期
我覺得舊年嘅賽果係建基於aMei/Tanya 2揀1揀唔到
所以兩個都唔頒,頒俾第三者 ...
fifty1205 發表於 2017-5-6 21:50

呢個係其中一個正解@@

估佢用看透入圍最佳作曲人/最佳單曲製作人
應該未至於摃龜,話哂有幫手係金曲國際音樂節做表演, 無理由咁 ...
阻住 發表於 2017-5-15 18:47

諗緊有咩方法在公司偷雞睇

隻黑色星期二係想幫陶生預熱人氣定係新碟首波主打?
-Prince- 發表於 2017-9-5 20:27

隻歌說實話仲係好黑色柳丁不過佢出碟都有少少期望既@@"

可能隻碟大部份歌都係《紫》咁既質素 ^^
nicholashin 發表於 2017-8-16 22:21

千祈唔好呀大佬
我蔡小雅碟未斷過架......隻「紫」真係好平凡囉@@"

許茹芸加盟索尼音樂 107年有望出新專輯

(中央社記者鄭景雯台北27日電)

歌手許茹芸加盟索尼音樂,許茹芸 ...
ayuan740622 發表於 2017-8-19 21:23

(off) 咁即係又要幫人去台灣買碟了......

蔡健雅新碟越聽越好聽
#得粉絲先會願意聽咁多次
bagfgfcde 發表於 2018-12-22 12:30

我覺得此年金曲獎無望

聽左大半隻Tanya
覺得好似返左少少電音同都會情歌既回頭路
喺我既要求唔算好好聽,雖然買左CD

Tanya 七月出新歌 八月出碟
bagfgfcde 發表於 2021-7-8 10:51

感覺係緩緩啲Friend
聽左感覺尚可以
KKBOX looping

點解隻死肥婆張惠妹重未捨得出新碟?!
上次隻疑似新歌難聽到死
4K演唱會又胎死腹中
係咪已經退出咗樂壇? ...
fancycar 發表於 2021-7-9 21:19

又未到難聽既
但真係Lala既曲太輕盈
阿妹唱起黎唔係幾做出療癒既效果

新歌好好聽   
反璞歸真嘅Tanya回來了
Serendipity 發表於 2021-7-10 03:42

聽到佢既舊情歌同呢首
用左唔少既弦樂器
同埋係用左唔少既高音去唱
聽開佢中低音既人可能有少少唔慣

~blue birds blue birds in the sky*
bagfgfcde 發表於 2021-7-21 10:33

佢會唔會有中英雙軌出碟?

Bluebirds = song of the year
bagfgfcde 發表於 2021-7-23 00:18

邊度有得聽
YouTube KKBOX 都沒有

813出碟…CD warehouse 收唔收八達通消費劵 XD

Bluebirds 30/7 正式上線!
WZA111 發表於 2021-7-27 18:15

佢IG話
00:00 有得聽
搞到我唔敢訓住
齋聽Intro已經入晒魂
聽完
完全將我部機綁架
好聽得太過份

我已經聽咗 > 30 次
覺得係 Tanya 近十年最出色嘅單曲
bagfgfcde 發表於 2021-7-30 12:38

個MV認真唔錯
都幾感動到我
至於首歌
唔可以講佢十年最好 (因為我好鍾意失語者,但濕吻真係我下限)
因為應該係佢所有歌中既個人心水top 5
金曲獎可以直接4封唔該,最少編曲同單曲製作同年歌

經歷咗濕吻 依個女人今次真係好有野心
WZA111 發表於 2021-7-30 16:26

其實佢一直都好有野心
只不過濕吻真係唔知咩事

其實今年depart出得好合時
特別今年仲未有咩重點碟出既時候
對手唔多
佢係時候要向國專出發

台灣下半年有機會出碟嘅歌手/樂隊組合(整理自StreetVoice小樹嘅facebook page同補助案名單)

艾怡良
薛詒 ...
koko51018 發表於 2021-7-31 17:39

洪佩瑜 同 黃宇寒 都正
魚丁系係屈機

傍晚聽photograph 真係好舒服⋯
個人咁排
Bluebirds >>>>出走>>>>photograph = 舊情歌

兩條女把聲起初溝唔埋後來聽多左就習慣左
舊情歌印象唔深但唔排斥
出走聽唔慣但歌詞我覺得做歌做得唔錯啱timing
感覺舒服
青鳥呢度大家明

8月13好快就到了
好接近美滿幸福的日子
bagfgfcde 發表於 2021-8-11 11:31

希望香港會同日有隻碟買到

另外下星期金曲獎
完全冇做功課
準備盲聽

但感覺上會重注Hebe x 蛋堡

好漫長嘅一日...
希望出完po之後即刻跳到8月13號!
bagfgfcde 發表於 2021-8-12 11:23

想問Cd warehouse / 信和有冇得賣
否則就要博客來
媽呀~

我係買博客來 hahaha
預購有贈品
bagfgfcde 發表於 2021-8-12 17:25

弱弱一問
幾時會到手
因為如果香港冇
我都會考慮隔山買碟

上一隻碟無記錯同步定遲一日就拎到, 不過而家有肺炎就好難講
mikan 發表於 2021-8-12 18:39

睇埋仲有咩野書一齊訂否則個運費會hihi (唔係請指正)
雖則我仲有台灣碟係想要既

btw 有冇人有bored
我爭佢全齊@@

回復  bagfgfcde

宗教音樂first attempt?
koko51018 發表於 2021-8-13 02:32

好明顯係
可以google 綠度母係咩

而家喺車度開始由頭聽一次
個人如果喺未出台既歌揀
我會揀breakdown

DEPART >>>>>>> 濕吻
bagfgfcde 發表於 2021-8-13 07:33

講堅
好過濕吻好多
但係比起G&H有點距離
(個人而言)

但佢肯大部份用返真樂器呢下抵讚

同失語者都冇得比啦  

不過 Bluebirds, Breakdown 同 Om Tara 都有機會入到我嘅 Tanya career b ...
bagfgfcde 發表於 2021-8-13 08:40

Om Tara 我睇左成堆背景都明啲唔明啲
(唔係佢係蔡健雅我唔會認真聽)
(不過估唔到你喜呢隻)
(講堅呢個女人行得勁前)

同失語者冇得比(同意呀)

雖然 track 4-6 已經聽過兩首
但感覺放咗入碟比起其他有啲失色 / 要時間煲下

不過有好多 tracks 一聽就喜 ...
WZA111 發表於 2021-8-13 11:02

隻碟好順係真既
由大地既情懷到講所謂愛情到最大讓感性/靈性作主
呢下專製作人係冇得出事
而頭一至三係聽得好爽

十隻歌其實真係覺得photograph 同讓浪漫作主麻麻地
但我會等全碟詞出埋再排名

反而覺得出走同舊情歌作為single麻麻地
放入碟之後好聽咗
bagfgfcde 發表於 2021-8-13 11:27

舊情歌基本上Single我係唔會聽
但佢同出走放喺隻碟度我而家就理解到

有冇人今日落過唱片舖,隻碟有得賣未?好想聽
Serendipity 發表於 2021-8-13 15:53

喺CD warehouse 網頁係有預購版
但真實我放工會再睇睇

想講
@CD Warehouse
我已經用199 帶左佢歸家了

即刻想落街買!
WZA111 發表於 2021-8-13 17:45

快去!(飲緊啡)
我去嗰間係太子始創

有手稿送架!

手稿係咪有啲手寫歌詞 手寫 chords 嗰本
WZA111 發表於 2021-8-13 20:11

Yes 就係嗰本野
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

咩都諗唔到最後決定講喜好 / 聽後感算啦
同大家講既野差唔多, 舊情歌 / 讓浪漫作主係好難放
反而那些小事情同全部的所有我係覺得OK既
前者係Side Track 格少少啫

原諒我排到199999

1. 1. Breakdown
  2. 2. 出走
  3. 3. 讓浪漫作主
  4. 4. 舊情歌
  5. 5. Photograph
  6. 6. 那些小事情
  7. 7. 全部的所有
  8. 8. Into the Wild
  9. 9. Bluebirds
  10. 10 . OM TARA
複製代碼

喜好排
BlueBirds = Breakdown >>Into the Wild >>OM TARA >> 出走
全部的所有 >>Photographs >>那些小事情>>舊情歌>>>>>>>>>>>>>>>>讓浪漫作主

想知大家覺得隻碟下年成績會點

我覺得冇乜可能四封歌后
華專入圍應該都有啲希望,得獎就諗下好了
...
bagfgfcde 發表於 2021-8-13 21:30

四封我覺得冇太多對手下係有啲機既
但我更想佢中一次華專
(但問過魚丁系未)
同埋專輯製作人應該都會有入圍既
Bluebirds 編曲太屈

從製作去睇
睇得出心機
但係有少少期望佢出一隻零情歌既專輯
舊情歌 / 讓浪漫作主 點放都覺得有啲Ought

年歌? 如果出走同緩緩計一定蝕章架喎

回復  bagfgfcde

會唔會太早討論 haha 唔知下半年有邊啲女歌手發力暫時得艾怡良係confirmed 傳聞會出 ...
koko51018 發表於 2021-8-13 22:07

楊乃文(!!!!!!!!)
上次越美麗越看不見冇真係唔知發生咩事
(拎起本小氣簿)

Into the wild 要睇下 Tanya 會唔會 submit 呢首... 啲主打應該會 submit 去爭編曲,into the wild 分分 ...
bagfgfcde 發表於 2021-8-15 17:34

Into the wild deserves more
已經唔理合唱嗰位係邊個
但曲詞編演繹俱佳

另外睇吓佢用咗咩樂器先

Bluebirds - acoustic guitar, mandolin, Ocarina, Cello, Percussions, strings  ...
bagfgfcde 發表於 2021-8-16 19:19

有一排聽開頌缽先訓得著既人表示
成首歌越聽越放鬆
同埋 佢比以前用多左好多String
同埋佢把聲係多左高音演繹
初時說實話聽得唔係好慣 (因為聽慣佢中低音)

如果係Last Track 排
個人係忘了 》all
就算失憶症都係爭好多皮

已經聽緊黃宇寒⋯
想講都幾unexpected

遲少少交包膠
另梁靜茹三部曲都幾值得大家留意~

大家覺得黃宇寒隻新碟點?
koko51018 發表於 2021-9-1 22:21

個人覺得幾破格
佢係用順序法去演繹呢隻碟
頭同尾都ok
不過中間就比較輕鬆啲

個人私推虛空同夢

唱is ok! 我講緊quote佛經/編曲reverb嗰種靈性
just11256 發表於 2021-9-2 11:57

咁呢個係佢既思想立場,冇對與錯既,尊重is ok

期待一陣提名
bagfgfcde 發表於 2022-5-18 11:56

唔想離開個位睇年度入圍決意叫松鼠
同埋想知邊個做主席
就知會吹咩風

記錄今年截至目前台灣發行嘅唱片,歡迎大家補充

黃玠瑋《遊牧》
鄭宜農《水逆》
A-Lin《LINK》
葉穎《活得 ...
koko51018 發表於 2022-6-25 03:04

洪珮瑜吹左兩年不過依然期待~
乃文 + Penny!!!!!

聽左Penny隻碟
講真
一隻都Penny式化既碟
但係都因為咁
成個方程式同愛瘋了 / Ipenny夾埋一齊
完全係無違和感

如果諗住憑佢雙封
我覺得揀少一隻
#利申:自己最鍾意係背信者,
如果講究聲線突破既可以聽頭兩首

難道終於到女歌手小年?
amei 同Jolin 呢d 又好似冇咩聲氣今年出
victor1991415 發表於 2022-7-9 19:49

希望乃文幫幫忙....其實女爵 / ZERO / 越美麗越看不見 事但一隻都應該雙封

我是新手還不能貼網址連結所以只能請各位到【youtube】搜尋【柏霖 走火入魔】

我來自台灣,平常都是潛水看 ...
pop666 發表於 2022-11-26 20:32

柏霖係正路型
我睇晒成個聲林3
覺得佢把聲感染力同把聲係okay
但聽佢呢啲出碟歌,咦,個特色好似⋯?

(雖然我嗰陣聲林係投好多飛同理同阿蘭)

呢2 個堅係有興趣想睇
victor1991415 發表於 2023-3-16 09:22

我見到老人台冇提Eve
但魚圈我真係眼鏡跌到碎一碎

我覺得大家對啟示錄既感覺係「預期之內」, 不過入唔到女演唱人又真係估唔到。
FMA應該係今年唯一金曲風 ...
victor1991415 發表於 2023-5-6 01:36

其實GEM 都係一個好明顯既對手
(而且覺得係玩華專嗰類)
小年睇歌后好睇過歌王(Lala 呢類鋼膽呢?)