返回列表 發帖
我是新手還不能貼網址連結所以只能請各位到【youtube】搜尋【柏霖 走火入魔】

我來自台灣,平常都是潛水看 ...
pop666 發表於 2022-11-26 20:32

柏霖係正路型
我睇晒成個聲林3
覺得佢把聲感染力同把聲係okay
但聽佢呢啲出碟歌,咦,個特色好似⋯?

(雖然我嗰陣聲林係投好多飛同理同阿蘭)
寒樂欣選2023 已開波,視乎幾時得閒就更新。
IG: lyric.alligraphy

Spotify 揭曉年度回顧排行

台灣最多串流收聽次數女歌手
1.Taylor Swift
2.鄧紫棋
3.張惠妹
4.蔡健雅
5.梁靜茹
6.蔡依林
7.任然
8.陳忻玥
9.徐佳瑩
10.A-Lin

蔡健雅好勁

回復 1529# bagfgfcde

妹姨當年改盲撐班gay gay真係明智嘅選擇5年冇新歌依然榜上有名

GEM係台灣都好勁唷
Dear flop Gin Lee,your  songs are very bored&low!>_<

Spotify 揭曉年度回顧排行

台灣最多串流收聽次數女歌手
1.Taylor Swift
2.鄧紫棋
3.張惠妹
4.蔡健雅
5.梁 ...
bagfgfcde 發表於 2022-12-3 10:17

有d 驚訝冇waa 同Hebe

tanya繼續出mv喎最鍾意呢首
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

liebe 發表於 2022-12-25 00:27

She did it again!

liebe 發表於 2022-12-25 00:27

正!呢隻碟真係超高質,聽到而家都未厭。啱啱見到黑膠香港都有得賣,即刻買返隻收藏。

2022女歌手偏悶。。

回復 1536# WZA111

Lisa Djaati,黃玠瑋,薛詒丹,Kivi,洪佩瑜,葉穎,呢啲都ok啊

估唔到魏如萱艾怡良都去聲生不息
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

JayantL 發表於 2023-3-15 22:15

連壞特咁新都去
估唔到星馬歌手一個都無 目標幾明確

JayantL 發表於 2023-3-15 22:15

呢2 個堅係有興趣想睇

教我如何做你的愛人

柏霖係正路型
我睇晒成個聲林3
覺得佢把聲感染力同把聲係okay
但聽佢呢啲出碟歌,咦,個特色好似⋯ ...
Evan@LaRossa 發表於 2022-12-1 21:19

我本來普通柏霖 好buy阿蘭但阿蘭隻碟聽多2次就覺得好煩厭
柏霖愈聽愈正咁~

呢2 個堅係有興趣想睇
victor1991415 發表於 2023-3-16 09:22

我見到老人台冇提Eve
但魚圈我真係眼鏡跌到碎一碎

Freshmusic嚴選2022年度50佳專輯 / The Best 50 Albums of 2022
今年選出的50佳專輯名單:
Dark light of the soul – 泳兒
Glitch Princess – yeule
SNOW WHITE – JADE
理想狀態 – 宇宙人
水逆 – 鄭宜農
LINK – A-LIN
Power Station – Cory Wong
亞水 – Jan Curious
子曰 – 林一峰
Get in losers, We’re going to eternal damnation – Forests
夢境 – 大象體操
PRO – 熊仔
調教 – 陳珊妮
YESTERDAY’S IMPRESSIONS – Jonathan Yang
The Roots (cinevuan 7鄰86號) – Matzka
我們的所有差別 – Pezen
SYSTEM BOOTING… – Robot Swing
自從彼時陣 – 周自從
被動的觀眾 – 戴佩妮
狗日子 – 表情銀行
心葬 – Fifi Rong
Xia Ye – Night Swimmer
生成 – 老莫
嬉元 – 黃嬉皮
Modern Problem – 凹與山
邊緣轉生術 – 同根生
馬拉美的星期二 – 吳青峰
MAGIC MAN – 王嘉爾
只此一生 – 萬妮達
倒敘 – 薛詒丹
Dear Life – 郁可唯
折墮忘形 – 黃衍仁
Everything I Know About Love (Deluxe edition) – Laufey
明室 – 洪佩瑜
羽球大報社 – 海豚刑警
VESSEL – 皿樂隊
來一場冒險 – 絕命青年
漣漪效應 – 靜物 Lisa Djaati
後設時空共構 – 非/密閉空間
在遊蕩的路上學會寬容 – 好樂團
張狂的占欲,未明的偏執 – 王頌
娛樂自己 – HUSH
Soft Soft Pillow – Soft Soft Pillow
探索kssa’ – 呂薔
我在客廳做的夢 – 彭佳慧
禁 – 曹雅雯
彼岸束棒舞 – 木推瓜
逆火 – 深白色二人組
風的歌 – 穆靜
出一支喙 – 邵大倫

Freshmusic嚴選2022年度50佳專輯 / The Best 50 Albums of 2022
今年選出的50佳專輯名單:
Dark light of t ...
victor1991415 發表於 2023-4-2 00:13

冇 The Crane 咩料

bagfgfcde 發表於 2023-4-2 19:11

連《給》同《啟示錄》都入唔到
睇唔透

草東5月出碟

bagfgfcde 發表於 2023-4-2 19:11

然後 MAGIC MAN – 王嘉爾 入到…
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

睇飛機ig原來雅姐嚟咗香港做宣傳,然後暗示Let's Depart演唱會有香港站
唔知今次book唔book到紅館開?

https://www.instagram.com/p/Crfy ... ce=ig_web_copy_link

https://www.myfeel-tw.com/en/cro ... yNReZWvzPnbG7YCK5aY

Freshmusic Awards 今年搞實體頒獎禮,有興趣支持佢地嘅可以睇睇呢個眾籌

第16屆Freshmusic Awards入圍名單

文案:
由新加坡音樂評論網站Freshmusic音樂誌主辦以及馬來西亞「TAMA台灣東協造音行動」(簡稱TAMA)協辦的第16屆Freshmusic Awards(簡稱FMA)於5月4日公佈入圍名單。共有四組音樂人榮獲四項提名,包含「天生歌姬」A-Lin的《LINK》專輯一舉入圍最佳女演唱人、年度十大專輯、年度十大單曲和年度大躍進;樂團大象體操也以《夢境》專輯提名最佳樂團、十大單曲、十大專輯以及表彰南向發展的TAMA大賞獎;近年席捲各大音樂祭的兩組樂團Robot Swing與同根生,也分別搶進十大專輯、十大單曲、最佳樂團、年度大躍進等入圍名單。

邁入第16屆的Freshmusic Awards,是東南亞唯一華人音樂評選獎項,今年從900張專輯和EP、8000首單曲,歷經半年試聽評選,在四月初率先公布初選名單,並透過遺珠回鍋名單篩選機制,最終產出本屆13個獎項的入圍名單。除了領跑四項的四位音樂人,也有13組歌手獲得三項提名佳績,包含台灣的熊仔、吳青峰、靜物Lisa Djaati、鄭宜農、邵大倫、彭佳慧、黃嬉皮;香港的泳兒;馬來西亞的戴佩妮和Soft Soft Pillow;新加坡則有Forests、aeriqah和yeule。

最佳新人
LÜCY《LÜCY》
Pezen《我們的所有差別》
aeriqah《All We Have》
龔敬文《甲洨斯丁》
Laufey《Everything I Know About Love》
洪佩瑜《明室》
穆靜《風的歌》
鶴 The Crane《TALENT》
黃浩庭《萬壽菊》
陳童言《陳童言Nono》

最佳新團體
晚安兔《Around The Clock》
Bremen Entertainment Inc. 布萊梅《Taured》
Robot Swing《SYSTEM BOOTING…》
芒果醬《新・寶島少年?》
黃嬉皮《嬉元》
凹與山《Modern Problem》
莉莉周她說《大預言家》
皿樂隊《VESSEL》
好樂團《在遊蕩的路上學會寬容》
Soft Soft Pillow《Soft Soft Pillow》

年度大躍進
泳兒《Dark light of the soul》
A-LIN《LINK》
同根生《邊緣轉生術》
曾沛慈《今天陽光就是特別耀眼特別和諧》
萬妮達《只此一生》
彭佳慧《我在客廳做的夢》
蔡秋鳳《憐朱安》
邵大倫《出一支喙》
周自從《自從彼時陣》
呂薔《探索kssa’》

最佳男演唱人
林一峰《子曰》
熊仔《PRO》
Matzka《The Roots (cinevuan 7鄰86號)》
周自從《自從彼時陣》
吳青峰《馬拉美的星期二》
王嘉爾《MAGIC MAN》
HUSH《娛樂自己》
康康《百味人生》

最佳女演唱人
泳兒《Dark light of the soul》
鄭宜農《水逆》
A-LIN《LINK》
徐佳瑩《給》
戴佩妮《被動的觀眾》
萬妮達《只此一生》
薛詒丹《倒敘》
郁可唯《Dear Life》
Lisa Djaati《漣漪效應》
彭佳慧《我在客廳做的夢》

年度 10 大單曲(25強)
〈不要靠近〉HUSH
〈是咧吹啥貨〉曹雅雯
〈Involuntary Adventures〉蘇珮卿
〈八音之歌〉邵大倫
〈醍醐〉黃琬婷
〈最好的時光〉安溥
〈污漬〉洪佩瑜
〈死火山〉靜物 Lisa Djaati
〈(……醉鬼阿Q)〉吳青峰、孫燕姿
〈時尚!〉持修
〈江湖卡夫卡〉生祥樂隊
〈默想空曠〉黃衍仁
〈八寶公主〉同根生
〈馬兒〉龔敬文
〈親愛的〉余佩真
〈切歌〉徐佳瑩、阿爆 & Brandy
〈發夢到你〉大象體操、林生祥
〈鬧鈴與愛歌〉熊仔、韋禮安
〈理想〉陳珊妮
〈查特貝克的窗〉鴻鴻、謝明諺、林理惠、崔香蘭
〈摯友〉A-LIN
〈I<3U〉yeule
〈TM5〉Robot Swing、LEO37、陳以恆、LINION、雷擎、老莫、熊仔、呂士軒、黃宣、李權哲、謝明諺、Star Wu
〈新世紀的女兒〉鄭宜農
〈游牧〉黃玠瑋

年度十大專輯 (25強)
《Dark light of the soul》泳兒
《Glitch Princess》yeule
《理想狀態》宇宙人
《水逆》鄭宜農
《LINK》A-LIN
《Get in losers, We’re going to eternal damnation》Forests
《夢境》大象體操
《PRO》熊仔
《SYSTEM BOOTING…》Robot Swing
《自從彼時陣》周自從
《被動的觀眾》戴佩妮
《狗日子》表情銀行
《Xia Ye》Night Swimmer
《嬉元》黃嬉皮
《邊緣轉生術》同根生
《馬拉美的星期二》吳青峰
《MAGIC MAN》王嘉爾
《Dear Life》郁可唯
《漣漪效應》靜物 Lisa Djaati
《後設時空共構》非/密閉空間
《張狂的占欲,未明的偏執》王頌
《我在客廳做的夢》彭佳慧
《彼岸束棒舞》木推瓜
《風的歌》穆靜
《出一支喙》邵大倫

https://freshmusic.sg/

第16屆Freshmusic Awards入圍名單

文案:
由新加坡音樂評論網站Freshmusic音樂誌主辦以及馬來西亞「TAMA台 ...
victor1991415 發表於 2023-5-4 20:08

再次恭喜泳泳 更多人睇到佢音樂上嘅進步了

都仲係冇啟示錄喎
唔通樂評界對呢張嘅反應一般??
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

再次恭喜泳泳 更多人睇到佢音樂上嘅進步了

都仲係冇啟示錄喎
唔通樂評界對呢張嘅反應一般?? ...
liebe 發表於 2023-5-5 20:49

我覺得大家對啟示錄既感覺係「預期之內」, 不過入唔到女演唱人又真係估唔到。
FMA應該係今年唯一金曲風向球?
即管睇下中幾多 私心希望A-Lin 今年襯歌后小年快快趣拎左佢
唔係真係唔知仲要等幾時

我覺得大家對啟示錄既感覺係「預期之內」, 不過入唔到女演唱人又真係估唔到。
FMA應該係今年唯一金曲風 ...
victor1991415 發表於 2023-5-6 01:36

其實GEM 都係一個好明顯既對手
(而且覺得係玩華專嗰類)
小年睇歌后好睇過歌王(Lala 呢類鋼膽呢?)

梁靜茹新碟聽完一次直頭係0 記憶點 ...
上張仲好過今次我覺得

上張仲好過今次我覺得
victor1991415 發表於 2023-5-20 15:07

越出越差 今次連入圍都難
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

上張仲好過今次我覺得
victor1991415 發表於 2023-5-20 15:07

係,隻碟慢熱得太緊要
反而歌詞今隻好過上一隻

*唔知下plug會唔會係誤讀呢

係,隻碟慢熱得太緊要
反而歌詞今隻好過上一隻

*唔知下plug會唔會係誤讀呢 ...
lmml4 發表於 2023-5-23 21:22

麋鹿作為首波主打都係明智
因為so far 真係得呢首叫catchy d lol

麋鹿作為首波主打都係明智
因為so far 真係得呢首叫catchy d lol
victor1991415 發表於 2023-5-23 21:25

慢歌黎講關於愛同預感都推

第16屆Freshmusic Awards 得獎名單 (節錄)
最佳男演唱人:熊仔
最佳女演唱人:靜物Lisa Djaati
最佳新人:洪佩瑜
最佳新團體:Robot Swing
最佳樂團:同根生
最佳創作/演唱組合:JADE
年度大躍進:同根生
年度EP:李友廷「冷身操」

年度金曲:安溥「最好的時光」
年度十大單曲:
HUSH「不要靠近」
蘇珮卿「Involuntary Adventures」
安溥「最好的時光」
洪佩瑜「污漬」
黃衍仁「默想空曠」
大象體操與林生祥「發夢到你」
熊仔/韋禮安「鬧鈴與愛歌」
A-LIN「摯友」
鄭宜農feat. Chunho「新世紀的女兒」
黃玠瑋「游牧」

年度專輯:吳青峰「馬拉美的星期二」
年度十大專輯:
yeule「Glitch Princess」
鄭宜農「水逆」
A-LIN「LINK」
大象體操「夢境」
熊仔「PRO」
Robot Swing「SYSTEM BOOTING…」
戴佩妮「被動的觀眾」
黃嬉皮「嬉元」
同根生「邊緣轉生術」
吳青峰「馬拉美的星期二」
靜物Lisa Djaati「漣漪效應」

linlin唔黎香港 ?

linlin唔黎香港 ?
lmml4 發表於 2023-7-4 21:52

我都有d 出奇佢竟然會去澳門先
不過點都會嚟既 畢竟佢成日提香港係佢第二個家

戴愛玲新碟有d 驚喜

楊乃文新碟 feature 好多人

楊乃文新碟 feature 好多人
WZA111 發表於 2023-8-1 17:57

十個樂團一個單位一首
不過佢都陳君豪
二封應該冇大問題卦

十個樂團一個單位一首
不過佢都陳君豪
二封應該冇大問題卦
Evan@LaRossa 發表於 2023-8-25 08:32

楊乃文呢張暫時絕對跑贏
其他好似蘇運瑩都幾好、戴愛玲新專又有耳目一新既感覺
出年梁靜茹真係一d 都唔睇好入圍 ...

楊乃文呢張暫時絕對跑贏
其他好似蘇運瑩都幾好、戴愛玲新專又有耳目一新既感覺
出年梁靜茹真係一d 都唔 ...
victor1991415 發表於 2023-8-29 23:41

入圍當鼓勵
不嬲都係咁
你唔好殺個Tanya / Amei / Lala 就算架啦

另,Elva 簽華納會唔會有啲野睇

另外,Flow 我竟然鍾意最尾兩首
500 呢排同晒我鍾意既女歌手唱歌

入圍當鼓勵
不嬲都係咁
你唔好殺個Tanya / Amei / Lala 就算架啦

另,Elva 簽華納會唔會有啲野睇

另外 ...
Evan@LaRossa 發表於 2023-8-30 19:57

金曲好似一直當Elva 係透明咁,同美祖一樣
唔覺佢轉左公司後會有咩唔同
今年好似艾怡良都會出?
Flow 我反而最鍾意第一首,好型

GEM FANS照入場,霸住哂看台第一行啲位舉牌

GEM FANS照入場,霸住哂看台第一行啲位舉牌
阻住 發表於 2023-9-2 18:30

條片private左不過應該係kkbox?
睇過條片定story幾個大字燈牌

露波合唱團今年隻碟《美麗新世界》幾好聽!

露波合唱團今年隻碟《美麗新世界》幾好聽!
koko51018 發表於 2023-9-9 22:48

幾好!

第 14 屆金音創作獎入圍名單

■ 最佳專輯獎
《歌佈靈的奇妙電台》/小人(製作人:小人)
《In the Cave》/許郁瑛(製作人:許郁瑛、程杰、林偉中)
《你會永遠活在我的歌裡》/蘇珮卿(製作人:蘇珮卿)
《美麗新世界》/露波合唱團(製作人:李權哲)
《TALENT》/鶴 The Crane(製作人:鶴 The Crane)

■ 最佳樂團獎
落日飛車/《 Infinity Sunset 夕陽無限好聽》
椅子樂團/《香格里拉的呼喚》
Dharma 達摩樂隊/《一念三千》
艾倫街的力透帥/《Suffering》
露波合唱團/《美麗新世界》

■ 最佳創作歌手獎
曾國宏/《Infinity Sunset 夕陽無限好聽》
小人/《歌佈靈的奇妙電台》
9m88/《9m88 Radio》
蘇珮卿/《你會永遠活在我的歌裡》
鶴 The Crane/《TALENT》

■ 最佳新人獎
WADE DAO/《A WILD DANCE OF FLAME》
凹與山/《Modern Problem》
Miao Miao Flow(盧思蒨)/《我大盧思蒨》
Abus/《ABUS》
MANDARK/《BADA88》
鶴 The Crane/《TALENT》

■ 最佳另類流行專輯獎
《Modern Problem》/凹與山
《Way out》/壞特 ?te
《BADA88》/MANDARK
《禁》/曹雅雯
《美麗新世界》/露波合唱團

■ 最佳另類流行歌曲獎
〈金黃色的〉/鄭宜農
〈只希望你在我身邊〉/李權哲
〈Αφροδίτη (feat. 林奕碩)〉/椅子樂團
〈Jellyfish(feat. Michael Seyer)〉/落日飛車
〈八寶公主 Princess Bubble〉/A_Root同根生

【評審團獎】
Mong Tong/《道火》

入圍最多係 非 / 密閉空間 六項
然後係 The Crane 五項
蘇珮卿,許郁瑛,露波合唱團 各入圍四項

一項都冇入圍嘅包括草東沒有派對、HUSH、米莎、布萊梅、Tizzy Bac、Lisa Djaati、皿樂隊、海豚刑警

完整名單可以睇呢度
https://blow.streetvoice.com/69346/

第 14 屆金音創作獎入圍名單

■ 最佳專輯獎
《歌佈靈的奇妙電台》/小人(製作人:小人)
《In the Cave》 ...
koko51018 發表於 2023-9-12 16:20

最佳專輯入圍名單好靚

燕尾蝶難唱還難唱,搞成咁寧願唔唱好過

燕尾蝶難唱還難唱,搞成咁寧願唔唱好過
lmml4 發表於 2023-9-20 10:52

梁靜茹把聲真係回塘得太恐怖 ...
佢d 歌其實未至於難唱到咁啫

梁靜茹把聲真係回塘得太恐怖 ...
佢d 歌其實未至於難唱到咁啫
victor1991415 發表於 2023-9-20 11:30

自從一兩年前金曲獎聽到崇拜之後.....
下年金曲獎仲擺佢入圍的話我真係唔該救護車....