返回列表 發帖
五大金榜
冠軍 摩天動物園 (黑膠加冕盤) 新上榜 鄧紫棋 銷售 25.52%
亞軍 DEPART (預購版) 新上榜 蔡健雅 ...
fifty1205 發表於 2021-8-27 17:39

今星期再跌一級

希望佢唔好咁懶啦

有啲好奇台灣對隻碟反應如何
bagfgfcde 發表於 2021-8-19 18:29

五大金榜
冠軍 摩天動物園 (黑膠加冕盤) 新上榜 鄧紫棋 銷售 25.52%
亞軍 DEPART (預購版) 新上榜 蔡健雅 銷售13.04%
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

蔡健雅帶着新專輯「出走」
撰文: 何重立 | 發佈日期: 23.08.21

蔡健雅的新專輯「Depart」的歌曲我都喜歡,連日來聽了多遍,而其中最觸動到我的是「Bluebirds」,旋律優美動聽、歌詞發人心省,更有台灣金馬獎音樂大師/製作人 Ricky (何國杰)編寫弦樂,他在線上隔空指揮保加利亞國家廣播交響樂團配樂與Tanya 結他、曼陀林與陶笛混成一片,展現青鳥無拘無束的在空中盤旋,叫人響往,歌者語帶期盼的唱著:

星光閃爍 給了無數承諾 煽情的煙火
厭倦謊言 厭倦人間是非 該死的是非
好想飛到 最遙遠的地方
在那地方 萬物都是善良
望著天空吶喊 請你還我希望

蔡健雅邀請了多才多藝的台灣創作歌手陳珊妮製作「Bluebirds」的MV, 拍出了歌曲的神髓,這首歌本來就有畫面,陳珊妮的鏡頭展視,在新冠肺炎疫情的衝擊下的生活場景掩蓋著一層淡淡的哀愁,看而不只是意會,簡直是身同感受。

青鳥在空中翱翔,俯瞰疫情期間地上的眾生相,無論多困苦,多傷痛,只要生命仍然繼續,當我們仰望天空,看見青鳥振翅高飛,見到希望。

蔡健雅、Ricky Ho 與陳珊妮有相同的創作理念,很有默契,三人合作帶來一首視野廣博,融合流行與古典帶有南美曲風的歌曲。

另外一首具拉丁曲風味的 「Breakdown」,蔡曜宇浪漫的小提琴拉奏,佛朗哥舞的跺腳與手打響板貫穿全曲,小寒的歌詞發人心省。

當世界 已崩裂
已在失控中毀滅
這一劫 我感覺 不能化解
再惡劣 再畏怯
Just hold me till the end
Of this beautiful beautiful breakdown

專輯的標題曲「Depart」,中文歌名是「出走」, Tanya 實在唱得無可挑剔 ,她的音色變化多端,真聲假音互換流暢,大小強弱的聲音運用,於無形之中增強了歌曲的層次感、縱深感、空間感,演繹歌曲內涵的能力超強。

Tanya 説「Depart」帶著一種「不能受困於此」的信念,她表示疫情爆發,整個世界變了,出走現在只可以做夢。她寄語:

雷雨過後
出現了彩虹
掀開被窩
終於可以出走

她說希望大家能用想像力,想像外面發生的事只是一場雷雨,當彩虹出現的時候,相信我們可以出門。

「出走」的MV由金曲獎導演黃中平執導,他以慢鏡拍攝,給人感覺是整個世界慢了下來,帶出歌曲的意境。

蔡健雅去年參與上海東方台「我們的歌」與內蒙歌手阿雲嗄結台緣,她在疫情期間看了大量的自然生態紀錄片,寫了「Into The Wild」,要找美聲男歌手合唱,第一個想到的就是阿雲嗄,她接受訪問時說她要為地球寫歌,與大地同在,周耀輝填寫的歌詞,非常能表達 Tanya 這個心意,清新簡樸的民謠旋律, 感受一望無際的草原,藍天白雲,令人心曠神怡。

「那些小事情」的小提琴伴配着Tanya 一起奏着,一起唱着,一起憂傷。 孤單的「舊情歌」只有Tanya自彈自唱 ,據悉是向她的偶像Karen Carpenter 致敬的。

「 Depart 」專輯是蔡健雅自我探索的作品,由內而外綻放出難而言諭的感染力,透過作品的音符與字句,讓聽者重返純粹的初衷。

Talent!

如果係Last Track 排
個人係忘了 》all
就算失憶症都係爭好多皮
寒樂欣選2023 已開波,視乎幾時得閒就更新。
IG: lyric.alligraphy

達爾文II>all
just11256 發表於 2021-8-21 03:09

Bonus track 唔計

蔡女士中文錄音專輯 last track 排名
1. 下次見
2. 忘了
3. 走過的路
4. Om Tara
5. Keep Breathing
6. 平 ...
bagfgfcde 發表於 2021-8-19 23:06

達爾文II>all

蔡女士中文錄音專輯 last track 排名
1. 下次見
2. 忘了
3. 走過的路
4. Om Tara
5. Keep Breathing
6. 平凡之歌
7. 原諒
8. Only Love
9. 粉末
10. 失憶症
11. 靠邊停
12. 漂亮一點

回復  bagfgfcde

馬世芳暫時唔做訪談節目,得返小樹《StreetVoice未來進行式》或者《感官一條通》可 ...
koko51018 發表於 2021-8-19 17:11

希望佢唔好咁懶啦

有啲好奇台灣對隻碟反應如何

回復 1347# bagfgfcde

馬世芳暫時唔做訪談節目,得返小樹《StreetVoice未來進行式》或者《感官一條通》可以聽到深入少少/音樂製作相關嘅訪談,但唔知Tanya會唔會去上

理想混蛋d歌幾清新

聽全部的所有即刻諗翻起 Just Say So 時期嘅 Tanya
PS 風琴好好聽

支持菜健雅

6:50 Tanya 講解專輯分開上半同下半
上半有弦樂 = tell the audience that something is happening
下半 ...
bagfgfcde 發表於 2021-8-17 10:10

最大問題d弦樂into the wild已經斷左, 即係上半部得2首歌? 聽左waa個訪問, 都係同其他訪問無乜太大分別(講讓浪漫作主5分鐘寫好, om tara創作歷程), 最大分別係佢又係度講種菜同埋講左同Carla Bruni互相素顏咁傳授中文+Carla Bruni聽photographs就覺得好鐘意+最後Carla個outtakes係專登剪入去

6:50 Tanya 講解專輯分開上半同下半
上半有弦樂 = tell the audience that something is happening
下半好簡單 = 內心世界 what could I do
-> 從大世界往內心嘅一次出走

(Waawei & Tanya 嗰個訪問聽咗少少覺得好無聊 )

我又排下名先, 未出碟前:
Bluebirds > 出走 > Photographs > 舊情歌
出左碟+loop左幾日後:
舊情歌 > Bluebi ...
mikan 發表於 2021-8-17 03:57

我都覺得舊情歌CD版upgrade咗好多,首唱版悶到抽筋 啲rest勁長勁拖,有啲歌都係適合一個人聽CD品嚐多啲

我又排下名先, 未出碟前:
Bluebirds > 出走 > Photographs > 舊情歌
出左碟+loop左幾日後:
舊情歌 > Bluebirds > 出走 = Photographs > 讓浪漫作主 > Breakdown > Om Tara = 那些小事情 > 全部的所有 > Into the Wild

唔鐘意Into the Wild既原因係主要好大浸大陸(想打chi-na但唔知打唔打得lol)民謠 mix 伍佰味, 加埋阿裁專登就男聲個兒化韻...不了. (但確實好合佢而家簽間公司既審美) 而舊情歌彈出係因為碟版個vocal處理因為係錄音室唱可以剪到岩feel正好多 ("live"版melodyne到似機械人唱歌, 但其實睇佢出碟前參加個慈善演唱會, 明明音準岩哂) 唱左個種又想諗往日美好, 有少少折磨但最後卻釋懷既感覺

Tanya同飛機嘅訪問話最欣賞耀輝份詞

另外睇吓佢用咗咩樂器先

Bluebirds - acoustic guitar, mandolin, Ocarina, Cello, Percussions, strings  ...
bagfgfcde 發表於 2021-8-16 19:19

有一排聽開頌缽先訓得著既人表示
成首歌越聽越放鬆
同埋 佢比以前用多左好多String
同埋佢把聲係多左高音演繹
初時說實話聽得唔係好慣 (因為聽慣佢中低音)

歌好聽 MV有意思 可以係咁 loop 了
BTW 睇翻隻碟 credit 嗰度 係咪 舊情歌、Photographs、Into The Wild  ...
WZA111 發表於 2021-8-16 00:39

OMG今次咁強打, 睇黎環球好睇好隻碟受市場歡迎

另外睇吓佢用咗咩樂器先

Bluebirds - acoustic guitar, mandolin, Ocarina, Cello, Percussions, strings (orchestra)
Breakdown - violin solo, flamenco dancing and handclaps (), strings (orchestra)
Into the wild - acoustic guitar
出走 - acoustic guitar, strings (violin, viola, cello)
那些小事情 - acoustic guitar, string
舊情歌 - acoustic guitar
全部的所有 - acoustic guitar, organ
Photographs - acoustic guitar, electric guitar
讓浪漫作主 - acoustic guitar, electric guitar
Om Tara - acoustic guitar, synth + programming, tibetan singing bowl ()

收到隻碟了
本歌詞縫到咁真係好玩嘢

係呀,呢幾首應該都有MV,但舊情歌係咪上次live版嗰個就係?
Serendipity 發表於 2021-8-16 01:12

Live MV 導演寫 8ID Studio
應該有新 MV

BTW 睇翻隻碟 credit 嗰度 係咪 舊情歌、Photographs、Into The Wild  ...
WZA111 發表於 2021-8-16 00:39

係呀,呢幾首應該都有MV,但舊情歌係咪上次live版嗰個就係?

話說大家有冇睇 讓浪漫作主 MV?
我覺得幾好睇
bagfgfcde 發表於 2021-8-15 23:39

BTW 睇翻隻碟 credit 嗰度 係咪 舊情歌、Photographs、Into The Wild 都會有 MV??
期待 Into The Wild

話說大家有冇睇 讓浪漫作主 MV?
我覺得幾好睇

Tanya新碟英文歌名d都好中意 中文歌名嘅反而最中意<出走>

我仲以為金曲獎冇sub唔submit呢啲戅居嘢,全隻碟都要考慮
just11256 發表於 2021-8-15 18:02

之前聽聞係每個category定唔知所有category最多三首
如果係每個category三首,咁佢仲有啲機會嘅

但如果首歌完全冇submit,班評審可能會直接skip咗嗰啲tracks,因為要聽嘅專輯數量實在太多
Source: Jerald 之前喺 podcast 講

Into the wild 要睇下 Tanya 會唔會 submit 呢首... 啲主打應該會 submit 去爭編曲,into the wild 分分 ...
bagfgfcde 發表於 2021-8-15 17:34

我仲以為金曲獎冇sub唔submit呢啲戅居嘢,全隻碟都要考慮

Into the wild 要睇下 Tanya 會唔會 submit 呢首... 啲主打應該會 submit 去爭編曲,into the wild 分分 ...
bagfgfcde 發表於 2021-8-15 17:34

Into the wild deserves more
已經唔理合唱嗰位係邊個
但曲詞編演繹俱佳

認同排序有問題 啲歌individually好掂但聽到後尾風格好重複
另外 into the wild 份詞好掂 將平時用開嗰堆膜 ...
just11256 發表於 2021-8-15 17:20

Into the wild 要睇下 Tanya 會唔會 submit 呢首... 啲主打應該會 submit 去爭編曲,into the wild 分分鐘淪為 side track

認同排序有問題 啲歌individually好掂但聽到後尾風格好重複
另外 into the wild 份詞好掂 將平時用開嗰堆膜拜/崩壞/初開意象發揮到極致 可以恭喜定周耀輝老師出年嘅金曲獎提名

聽咗一日半 等我又排下喜好先...

Into The Wild > Breakdown = Bluebirds > 全部的所有 > 讓浪漫作主 = Om ...
WZA111 發表於 2021-8-14 19:23

Breakdown > Bluebirds > Om Tara > 讓浪漫作主 > 全部的所有 > 出走 > Into The Wild > Photographs > 舊情歌 >> 那些小事情

讓浪漫作主 真係好好loop
今日天陰陰咁聽好啱feel
JasOh103 發表於 2021-8-14 18:17

我都係不停loop呢首,好正,有啲佢早期嘅風格,個MV都好特別。

聽咗一日半 等我又排下喜好先...

Into The Wild > Breakdown = Bluebirds > 全部的所有 > 讓浪漫作主 = Om Tara > 那些小事情 = 出走 > Photographs > 舊情歌

讓浪漫作主 真係好好loop
今日天陰陰咁聽好啱feel
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

唔洗拆!你上Tanya fb睇翻佢個開箱片,佢話係特登嘅
bagfgfcde 發表於 2021-8-14 15:52

好,等我睇睇先。其實我都覺得係特登,呼應返主題,不過覺得有少少玩嘢lol

魏如萱 Have A Nice Day
VS
蔡健雅 DEPART

呢兩隻嘅音樂方向好唔一樣
大家會鍾意邊隻多啲? ...
bagfgfcde 發表於 2021-8-14 09:28

Waa隻碟佢終於搵到自己想要d乜, 但去到完全可以表達自己, 或者整一隻概念完整既碟, 都仲有好大段距離
相反裁早就係若你碰到他/失語者依兩隻碟了解到自己既能力去到邊, Depart編同曲都係行雲流水 (d結他chords用得好靚), 有得比咩

有手稿呀
隻碟包裝好靚,但歌詞書啲相縫住想點?要拆開先睇到?

聽咗一次,整體感覺都唔錯,比 ...
Serendipity 發表於 2021-8-14 15:50

唔洗拆!你上Tanya fb睇翻佢個開箱片,佢話係特登嘅

有冇贈品?
bagfgfcde 發表於 2021-8-13 19:53

有手稿呀
隻碟包裝好靚,但歌詞書啲相縫住想點?要拆開先睇到?

聽咗一次,整體感覺都唔錯,比起上兩三張碟,今次啲歌編曲較簡約都係結他為主,突出返佢把聲,佢真係唱得好好聽。
頭三首好有氣勢,好似Nomadland嘅配樂咁,之後幾首就有啲歐陸feel,等我聽多幾次再感受下。

VS
蔡健雅 DEPART

大家會鍾意邊隻多啲? ...
bagfgfcde 發表於 2021-8-14 09:28

感覺娃娃隻碟似以前多變翻 雖然都輕鬆駕馭到
但唱嘅優點冇上隻碟咁明顯

整體嚟計 編曲方面感覺 Have A Nice Day 比較精緻、得意
但係曲方面 我覺得有啲偏弱
作為一個鍾意聽曲嘅人會喜歡 DEPART 多啲

VS
蔡健雅 DEPART

大家會鍾意邊隻多啲?

今年暫時出咗碟嘅華語女歌手:
劉柏辛
劉若英
彭佳慧
以莉·高露
魏如萱
林凡
蘇運瑩
蔡健雅
郭采潔      

仲有冇其他??

回復  bagfgfcde

會唔會太早討論 haha 唔知下半年有邊啲女歌手發力暫時得艾怡良係confirmed 傳聞會出 ...
koko51018 發表於 2021-8-13 22:07

楊乃文(!!!!!!!!)
上次越美麗越看不見冇真係唔知發生咩事
(拎起本小氣簿)

想知大家覺得隻碟下年成績會點

我覺得冇乜可能四封歌后
華專入圍應該都有啲希望,得獎就諗下好了
...
bagfgfcde 發表於 2021-8-13 21:30

歌后入圍應該有嘅(有進步!!)
暫時覺得 Tanya>Waa>>>>>>>...
睇埋其他對手點先知 不過要俾四封個關口好大

都係想佢攞到國專多啲啲
製作應該都入到嘅

回復 1314# bagfgfcde

會唔會太早討論 haha 唔知下半年有邊啲女歌手發力
暫時得艾怡良係confirmed 傳聞會出碟嘅有楊乃文、陳綺貞同Karencici

我諗要入圍華語女歌手應該唔難,編曲應該都有機會,其他項目就好難講

我覺得冇乜可能四封歌后
...
bagfgfcde 發表於 2021-8-13 21:30

四封我覺得冇太多對手下係有啲機既
但我更想佢中一次華專
(但問過魚丁系未)
同埋專輯製作人應該都會有入圍既
Bluebirds 編曲太屈

從製作去睇
睇得出心機
但係有少少期望佢出一隻零情歌既專輯
舊情歌 / 讓浪漫作主 點放都覺得有啲Ought

年歌? 如果出走同緩緩計一定蝕章架喎

我覺得冇乜可能四封歌后
年歌可能搏到入圍?大家覺得隻碟製作如何?
另外希望bluebirds贏到編曲人 雖然唔關佢事

我自己幫佢排:咁樣對我黎講順耳好多, 亦都令我諗起我上年重排既無人知曉:可以試下岩唔岩你, 但我覺得依兩 ...
mikan 發表於 2021-8-13 20:39

我都試下排tracklist:
1. 出走
2. Into the Wild
3. 那些小事情
4. Bluebirds
5. 讓浪漫作主
6. Breakdown
7. 全部的所有
8. 舊情歌
9. Photographs
10. Om Tara

保持故事性同時 嘗試打散中間嗰啲歌

咩都諗唔到最後決定講喜好 / 聽後感算啦
同大家講既野差唔多, 舊情歌 / 讓浪漫作主係好難放
反而那些小事情同全部的所有我係覺得OK既
前者係Side Track 格少少啫

原諒我排到199999

1. 1. Breakdown
  2. 2. 出走
  3. 3. 讓浪漫作主
  4. 4. 舊情歌
  5. 5. Photograph
  6. 6. 那些小事情
  7. 7. 全部的所有
  8. 8. Into the Wild
  9. 9. Bluebirds
  10. 10 . OM TARA
複製代碼

喜好排
BlueBirds = Breakdown >>Into the Wild >>OM TARA >> 出走
全部的所有 >>Photographs >>那些小事情>>舊情歌>>>>>>>>>>>>>>>>讓浪漫作主

我本身以為佢會排 bluebirds 喺中間

同意而家咁樣排唔係最理想
本來想話虎頭蛇尾 不過最後幾首都幾掂
...
bagfgfcde 發表於 2021-8-13 19:18

我自己幫佢排:
  1. Bluebirds
  2. Into the Wild
  3. 那些小事情
  4. 讓浪漫作主
  5. 出走
  6. Breakdown
  7. 舊情歌
  8. 全部的所有
  9. Photographs
  10. Om Tara
複製代碼
咁樣對我黎講順耳好多, 亦都令我諗起我上年重排既無人知曉:
  1. Intro
  2. 人什麼的最麻煩了
  3. 一一

4. 先知
  5. 底里歇斯
  6. 諷刺的情書
  7. 無人知曉
  8. 懸日
  9. 皆可
  10. 或是一首歌
複製代碼
可以試下岩唔岩你, 但我覺得依兩隻碟都係曲目好頭重腳輕shuffle feel, 糟塌左每首水準都好平均