返回列表 發帖
我都想問hebe幾時出到隻碟
liebe 發表於 2015-10-21 12:30

Hebe預計2016年第一季出,王治平話音樂風格都係以清新 文青為主
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

其實近年有咩香港歌手打得入台灣?(5計eason gem)
容祖?古巨基? 李克勤?
Fine 發表於 2015-10-21 13:29

容祖兒你都寫得出
除左你話唔計個兩位,近年我諗得阿妹一個系台灣有班固定fans
肥婆馬上收皮

2016? 2015?
之前佢本人講過2015年尾出,最後唔知成唔成事
liebe 發表於 2015-10-21 15:35

打錯,2016先啱
幾個月前佢出席一個大陸歌唱比賽活動,已經講左2015出唔切
肥婆馬上收皮

有無人鍾意王心凌?其中一個童年偶像
等咗咁多年,佢終於登上小巨蛋開show今日記招仲話會唱36首經典好想去睇
希望巡唱有香港站,期待12.25第11張專輯
肥婆馬上收皮

以前隻耳撞聾果陣都鍾意嘅
佢都算幾靚女
jose 發表於 2015-10-24 12:24

其實佢近年進步左好多
肥婆馬上收皮

小豬2015全新天碟首波主打, 自己作曲作詞, 搵我呸陳星翰製作 , 以網絡欺凌做主題
覺得佢真係好恨攞金曲奬, ...
阻住 發表於 2015-10-26 21:50

佢真係收_啦,金曲獎表演已經知佢咩料
成首歌勁抄play我呸,但同play我呸質素差好遠

文案仲話天碟,笑左,會唔會成隻都係呸2.0
肥婆馬上收皮

G.E.M.同Ella有無可能入圍金曲獎呢
王心凌月尾出碟,1st plug唱功神速進步
肥婆馬上收皮

星期五公佈金曲獎入圍名單
「燈神mode」GEMGEM 100%無可能入到
肥婆馬上收皮

試聽完Hebe隻碟真係巧期待
今次似係偏向My Love專輯Style,正
肥婆馬上收皮

jay chou隻碟overall好聽過上兩隻嘅 (我覺得
告白氣球好好loop
土耳其冰淇淋都幾驚喜
全碟最鍾意呢兩首

bt ...
ed8671ed 發表於 2016-7-3 01:23

係啊,預購期未完台灣已經有好多唱片舖話額滿截止預售

聽聞台灣+星馬預購量已經破7萬隻,印刷廠印唔切
肥婆馬上收皮

Hebe新專輯正喎
肥婆馬上收皮

我都覺得好正,已買兩隻收藏
kingo515 發表於 2016-7-15 00:32

暫時最鍾意係什麼哪裡丶念念有詞丶無用丶獨善其身,狂loop

我覺得餘波蕩漾係全張專輯最普通,同以前d情歌不能做比較,質素差太遠
肥婆馬上收皮

張韶涵隻新碟好過上張好多
推薦:終於/把你信仰/忘了/還記得嗎/第一頁
肥婆馬上收皮

我覺得依然係難聽
如果數好聽 佢入圍金曲獎果兩隻就幾好既
bagfgfcde 發表於 2016-8-14 23:19

我好有興趣知點解你會用難聽黎形容

佢九隻碟我最鍾意夢裡花同Ang 5.0
肥婆馬上收皮

兩年一碟既徐佳瑩出碟未
韋禮安出左,連魏如萱都出啦
dongbb2332 發表於 2016-10-15 00:37

講左2017春季出
肥婆馬上收皮

今年好似好多高質女歌手快歌 而且MV都勁好正 台灣的MV要認真起黎真係唔差
唔使去到JOLIN的程度都可以有個 ...
俊仔 發表於 2016-10-29 01:32

Sorry 蝴蝶首歌真係好難聽 特別係佢把聲tune到咁
肥婆馬上收皮

就快公佈金曲獎,CM準備今年燈死邊個女歌手?
肥婆馬上收皮

睇ptt三金版估

歌王: 大同 + Yoga (呢兩個大熱) + 姐倫 (入硬但無奬) + 蕭煌奇 + ? (盧隊長同美浩有人提 ...
阻住 發表於 2017-5-4 18:44

歌后 家家同娃娃必入啦,金曲獎愛將
其他就無個穩陣
但家家報16定17?實體碟17年先出
肥婆馬上收皮

其實上年彭佳惠都有咁既傾向

問過台灣官方幾時出入圍記者會

佢話未知
我斷估0515-0519個星期 ...
Evan@LaRossa 發表於 2017-5-6 21:46

我覺得舊年嘅賽果係建基於aMei/Tanya 2揀1揀唔到
所以兩個都唔頒,頒俾第三者
肥婆馬上收皮

如果真係用歌聲感動去選歌后
咁幾時到梁靜茹同A Lin
victor1991415 發表於 2017-5-7 13:59

其實每一屆嘅準則都唔同,拎唔拎到真係睇運氣
肥婆馬上收皮

可能真係要好似上年彭佳慧咁先有機 ...
啫係唱腔上有好大轉變同睇評審取向
記得上年金曲獎有提過彭佳慧 ...
victor1991415 發表於 2017-5-7 23:15

A-Lin近年俾我感覺係為改而改,刻意唔唱大路情歌
罪惡感隻碟就係例子,的確證明到佢carry到好多曲風,但無靈魂囉(好似某香港天后咁)
肥婆馬上收皮

直覺話我知田小姐淨係會入圍專輯包裝獎
肥婆馬上收皮

A-Lin終於有個比較靚嘅CD COVER
肥婆馬上收皮

JJ禮拜五會出首波主打 "偉大的渺小", 歌名又令人諗起Hebe
新碟傳28/12出,11首歌另搭配微電影,下 ...
阻住 發表於 2017-11-21 10:14

可惜沒《如果》
偉大的《渺小》
佢真係好愛Hebe
肥婆馬上收皮

Gemgem 10 日之後有新碟
nicknicknick 發表於 2018-8-7 21:51

連G.E.M.都出digital album....
肥婆馬上收皮

仲有Hebe
sunny 發表於 2018-8-11 17:20

Hebe話會keep住出live recording 單曲,但今年無專輯計劃喎
肥婆馬上收皮

Jolin新碟燒息
- 12月一定出
- 11首歌,會一次性推出 (估係類似Beyoncé玩法)
- 以快歌為主、曲風同「呸」 ...
阻住 發表於 2018-11-1 00:00

Jolin同G.E.M.都唔出實體 Hebe之前實體碟又玩限量預購
華語樂壇全部當紅嘅女歌手帶頭搞事
肥婆馬上收皮

【金曲4歌后搶灘年末發片潮,金曲獎30大有看頭】

已4年未發片的@蔡依林 ,前晚在直播裡透露,2018年底一定會發行專輯,將收錄11首歌,有嘻哈曲風,整張專輯將以快歌為主軸,但曲風和《呸》不太一樣,讓粉絲們引頸期盼,期待她能再度入圍金曲獎。

明年適逢金曲第30年,除Jolin外,許多女歌手也磨刀霍霍,曾拿過2屆金曲國語歌后的莫文蔚,5月就已發行《我們在中場相遇》;擁有3座金曲國語歌后獎座的@蔡健雅 ,傳出將在年底推出專輯,經紀人透露已完成錄音,正在進行後製,有機會年底推出。

去年的國語金曲歌后@艾怡良EveAi ,及同樣是陳鎮川旗下的@林忆莲 ,據悉都將在年底發片,對此林憶蓮經紀人陳鎮川表示:「以今年發行新專輯為目標。」艾怡良經紀人左光平也回應:「已經在進度內,還在努力中。」若全數如期發行,明年的金曲國語歌后獎項,勢必是一場殊死戰。
肥婆馬上收皮

王心凌隔3年推出第12張專輯「CYNDILOVES2SING愛。心凌」,短時間內聽了幾百首DEMO,她說:「是1件又過癮、又痛苦的工作,因為有太多好作品要抉擇。」由於有選擇障礙且求好心切,她要求試唱過後再決定是否保留,使得籌備工程相較以往更加浩大,雖然既辛苦又煎熬,但看到作品逐一完成後又充滿喜悅,她說:「真的是會讓人樂此不疲、欲罷不能啊!」預計21日開放預購。
肥婆馬上收皮

都唔知係咪美祖唔好彩
終於有隻似樣d 既國語專輯
點知就撞正Jolin、Karen、Tanya 呢d 鐵膽
一陣林憶蓮可能 ...
victor1991415 發表於 2018-12-10 22:04

出年有Elva Hebe 楊丞琳 Fish A-Lin 張韶涵 幾精彩
Btw 王心凌隻新碟台灣個邊大獲好評,唔知會唔會好似楊丞琳咁入圍到
肥婆馬上收皮

最佳女演唱人, 邊一個會人入唔到圍叻

林憶蓮,艾怡良,莫文蔚,蔡依林,陳綺貞,蔡健雅,張懸,許如芸, ...
timgoi 發表於 2018-12-11 23:28

G.E.M. 今年應該出唔切實體大碟
Digital EP3 12月中大陸優先 12月尾先正式上架
肥婆馬上收皮

OMG 今個星期五大唱片 王心凌銷量竟然砌低陳綺貞
肥婆馬上收皮

咪就係,Cindy巔峰期直頭可以同四大鬥,陳綺貞真係好小眾。
風見志郎 發表於 2018-12-18 16:01

係Cyndi啊
其實王心凌flop左好多年,前幾張都賣得麻麻,好surprise佢今次賣得好咗
Btw 佢今次隻碟做得幾好 個人認為係佢最好個張
好多唔同曲風 將佢以前甜美曲風&轉型半熟 balance 得唔錯
肥婆馬上收皮

好少可以做到甜而不膩,薛凱琪都唔得
風見志郎 發表於 2018-12-18 17:17

佢隻國語碟就算啦 520 做我的知己 聽到打冷震
肥婆馬上收皮

應該唔會六個入哂
近年金曲獎都係有名額俾新人
今年睇好岑寧兒同孫盛希

另外仲有蘇運瑩  ...
bagfgfcde 發表於 2018-12-21 14:57

Bag有無聽王心凌隻碟 想知你對偶像派睇法
肥婆馬上收皮

http://video.weibo.com/show?fid=1034:4319616374120171
#TaylorSwift[超话]# 蔡健雅不愧是金曲歌后吼,抄都选最经典的作品,而且抄袭的走向就像风一样捉摸不住,比如同在环球,还敢抄袭环球一姐霉霉?真是big胆,你以为你真是蔡甄嬛吗?收好你的新专辑,收好你的半途,回家给你闭眼吹粉丝听去吧!#蔡健雅新歌被疑抄袭#
肥婆馬上收皮

【豆瓣2018年度華語流行專輯】
1.徐佳瑩 《心裡學》
2.曾軼可《Anti! Yico》
3.王心凌 《CYNDILOVES2SING》
4.My Little Airport《你說之後會找我》
5.李榮浩 《耳朵》
6.許嵩 《尋寶遊戲》
7.羅云熙Leo 《12人生》
8.陳奕迅 《L.O.V.E》
9.張藝興《夢不落雨林/NAMANANA》
10.陳綺貞 《沙發海》
肥婆馬上收皮

我OK Cyndi
風見志郎 發表於 2019-1-4 16:59

https://youtu.be/cFHAn_20sKc
呢首好聽 MV啱啱出
肥婆馬上收皮

【2018年台灣五大唱片年度華語金榜】(統計時間:2018/1/1 - 2018/12/31)

1.華晨宇《異類》
2.王心凌《CYNDILOVES2SING愛。心凌》
3.蔡依林《UGLY BEAUTY》
4.陳綺貞《沙發海》
5.林俊傑《偉大的渺小》
6.蕭敬騰《慾望反光》
7.吳青峰《Everybody Woohoo》
8.張棟樑《最好的快要發生》
9.徐佳瑩《心裡學》
10.張惠妹《偷故事的人》

OMG 王心凌今次真係好強勢 挑贏左Jolin成為賣碟后
肥婆馬上收皮

Jolin 計幾日都第三?陳綺貞都係賣咗三星期都第四?咁頭十一個月銷量咪好低? ...
Serendipity 發表於 2019-1-11 01:34

正常啊 台灣天后wor jolin四個封面預購版 各一萬張秒殺
王心凌咁都可以砌贏 真係事業回春
(資料參考 上一隻碟 敢要敢不要 年度廿強不入 第十個王心凌 年度No.18 愛不愛 年度No.20)
Btw 頭11個月真係好靜 無乜邊隻碟突出 係12月個個瘋狂出碟先熱鬧
肥婆馬上收皮

HitFm聯播網專業DJ群以獨到的聽覺敏銳度,從2018年發行逾百張的華語專輯中,嚴選出「2018HitFm年度十大專輯 ...
bagfgfcde 發表於 2019-2-19 20:29

莫文蔚《我們在中場相遇》咁廢都入到...
坦白講 流行度/音樂性 王心凌個隻一定好過佢
肥婆馬上收皮

5月出,同埋隻碟美球出
阻住 發表於 2019-4-9 18:39

佢唔陪SHE啦
肥婆馬上收皮

呢個獎既入圍名單都揀得好廣下 由最主流到最偏門都列曬咁濟
nicholashin 發表於 2019-5-5 13:37

年度大躍進
蔡依林《Ugly Beauty》
王心凌《CYNDILOVES2SING 愛.心凌》
唔知兩位教主見到有咩反應
肥婆馬上收皮

唔關事 如果係咁 張惠妹呢啲歌手唔會攞咁多獎啩
但台灣多唱作人 仲要好屈機 ...
timc524 發表於 2019-5-14 17:23

只能話Amei係少數
你睇下Fish同A-Lin
肥婆馬上收皮

梁翠萍新碟都幾悶,不過感染性依然咁強,唔知明年金曲獎小年會唔會撿漏入圍。 ...
風見志郎 發表於 2019-5-17 08:22

音樂上只係吳若希/Hana質素
唔知佢d fans等左七年聽完有咩反應
肥婆馬上收皮

回復  lmml4

同意,全碟聽完,,,,分唔出邊隻 係邊隻  隻隻都一樣咁...淡而冇味
  得慢熱 good ...
TOBY6101 發表於 2019-6-3 10:33

我淨係鍾意我好嗎&慢冷
我睇法同你差唔多,所以聽完成隻碟好似聽緊Hana/吳若希d歌,有一兩隻係特別好聽,但全部都差唔多分唔出
肥婆馬上收皮

GEMGEM 全新創作大碟
摩天動物園 12/27重磅壓軸登場

下年金曲歌后又係競爭激烈
金曲歌王好似無人 ...
阻住 發表於 2019-12-9 16:40

Gem要惡鬥梁靜茹 楊乃文 楊丞琳 魏如萱 張韶涵
A-Lin同Hebe delay到出年
肥婆馬上收皮

張韶涵 第十張專輯<?> 聽日digital 發行 未知有無實體
肥婆馬上收皮

我覺得waa最大對手想GEM,入圍估計:家家/GEM/楊乃文/魏如萱/梁靜茹,我想講金曲獎嘅女歌手入圍已經厲害到 ...
1d14 發表於 2019-12-21 02:43

張韶涵出咗digital 我覺得今次比之前幾隻進步左好多
有望相隔10幾年再入選歌后
肥婆馬上收皮

Hit Fm聯播網DJ群嚴選出「Hit Fm年度十大專輯」,獲獎者包含9m88、J.Sheon、吳卓源、王若琳、吳青峰、告五人、高爾宣、陳珊妮、楊乃文以及魏如萱,無論是新秀或者老將,表現都非常亮眼。
肥婆馬上收皮