返回列表 發帖
死啦
會唔會又係得我一個覺得
後青春期的詩最正
正過自傳同第二人生 ...
CunninG 發表於 2016-7-25 23:08

其實都正

強烈渴求

田小姐下plug千祈唔好係餘波蕩漾

我要日常/無用/唸唸有詞!!!!!! ...
dongbb2332 發表於 2016-7-22 08:17

我鍾意 無用 + 身體都知道
唸唸有詞同什麼,哪裡都ok
其實隻碟好多歌都唔錯
不過可能因為我對田把聲無感 令隻碟扣左啲分

五月天自傳真係好正
終於結束的起點 轉眼 好好(想把你寫成一首歌) 頑固 如果我們不曾相遇 成名在望
首首都係搶耳感動之作
連本身唔鍾意既後來的我們 連住黎聽都覺得好聽左

隻碟就出,有啲期待
dongbb2332 發表於 2016-8-14 22:33

me 2
好期待隻碟有幾多首正常既歌

張韶涵隻新碟好過上張好多
推薦:終於/把你信仰/忘了/還記得嗎/第一頁 ...
fifty1205 發表於 2016-8-14 23:10

我覺得依然係難聽
如果數好聽 佢入圍金曲獎果兩隻就幾好既

呢首同在意都唔錯嘅

反而都係最鍾意放咗響bonus嘅別說沒愛過
nicknicknick 發表於 2016-8-16 16:09

有冇在你身邊式情歌

唔知下年金曲獎韋禮安成績如何呢
除左intro真係冇首掂

五月天幾時先肯派新歌

大家有冇啲新碟推介
最近好似好靜咁

小宇隻同在 希望下年金曲獎有佢份
CunninG 發表於 2017-4-25 11:56

有聽聞過呢隻碟
可以聽下

Btw GEMGEM幾時再出碟?
好期待佢入圍專輯包裝獎

Penny 似係女歌手大熱
victor1991415 發表於 2017-5-6 00:44

其實近年金曲獎女歌手咁鍾意用「歌聲最為感動」為由揀得獎者
(例如2004 2007 2011 2013 2015)
我覺得楊乃文都有啲機會
不過事隔咁多年再拎呢個獎 唔知機會有幾大啦
Penny 13年好似已經拎過 我覺得機會都有 但未必咁一面倒

反而期待會唔會有好似上年蘇運瑩既歌手跑出

如果真係用歌聲感動去選歌后
咁幾時到梁靜茹同A Lin
victor1991415 發表於 2017-5-7 13:59

其實佢地都冇乜可能
又唔係主力唱作 又唔係有乜超級特別
前者太commercial 後者總係俾人一種sell唱功既感覺

We Are One八天后版, Jolin無份唱但畫左隻碟既封面

BTW, 好似話阿妹新碟7/8月出 ...
阻住 發表於 2017-5-10 14:14

之前睇到 lol
【2017 華語女歌手發片動態】

①@孫燕姿  新專輯錄音工作接近尾聲,預計下半年發行,同時新一輪巡演也在籌備中。
②@蕭亞軒MISSELVA  新專輯進入錄音階段,預計今年年底發行,巡演也在規劃中。
③張惠妹@aMEI_feat_阿密特  目前正忙於巡演,新專輯完成收歌,也有開始錄音,有望年底推出。
④@小S 預計年底將發行全新創作專輯。
⑤@蔡依林 目前專輯在持續收歌中,近期會推出單曲,新專輯預計明年發行。
⑥@張韶涵  目前正忙於巡演,同時亦在籌畫新專輯,有望今年年底推出。
⑦@王心淩 將展開個人首次世界巡迴,下半年將推出新單曲。
⑧@蔡健雅 新專輯已在規劃,有望年底推出。
⑨@曾沛慈  新專輯開始籌備,有望年底推出。

咁sadsad豬
今年好似改名做最佳專輯裝幀設計

還記得2014年cm多人睇好田小姐同陳綺貞
最後...
cm ...
liebe 發表於 2017-5-16 12:16

CM不嬲係估大熱姐 冇話燈唔燈
正路咪估中 但每年總會有冷門
如果CM係燈壇 咁ptt都好唔到去邊

不過每年都總有無知既人出黎講呢樣野 其實幾好笑

梅賽德斯-奔馳GLA SUV夏日狂潮音樂派對 - 美祖x五月天 直播

希望有屍奔到月球啦... ...
阻住 發表於 2017-6-19 19:42

一入到去就聽到揮著翅膀的女孩

A-Lin的音樂新章節 首挑大樑擔任製作人
攜手金曲製作人荒井十一
全新風格起跑單曲「一直走」 隆重登場

好似出左啦

A Lin 呢首幾好 好上腦
睇得出佢好想求變
victor1991415 發表於 2017-6-28 18:17

仲要做埋製作人
食正金曲獎果範

A-Lin唱EDM
首歌係有驚喜既 幾正

唔知9 月隻碟咩風格
victor1991415 發表於 2017-7-1 16:00

單論first plug係有驚喜 個vocal好唔錯 fit到快歌
希望佢唔好2nd plug又行返舊路 我諗照住目前咁去做隻碟 金曲獎入圍機會應該唔細 得獎就睇運

正對Tanya蔡健雅X環球音樂亞洲簽約記者會進行直播,一個創作能力與靈感情感豐沛的唱作人,一首歌一個故事,重新回到音樂夢想出發地方的Tanya蔡健雅 又將會講述怎樣的心路歷程?

原子邦妮幾首單曲都好唔錯期待專輯其他作品面世

雅姐個演唱會有一克拉同越來越不懂
但冇咗開頭嗰3首神作同好多歌
同埋依然唔唱當你離開 ...
jose 發表於 2017-8-16 19:45

仲有雙棲動物

Star Hall咁既銷情,香港再開機會係咪好渺茫
定係美球會肯幫佢入紙紅館了左個心願 ...
阻住 發表於 2017-8-16 20:18

美雅出返幾隻陌生人空白格谷人氣先去開啦
我驚蝕親佢間公司

可能隻碟大部份歌都係《紫》咁既質素 ^^
nicholashin 發表於 2017-8-16 22:21

人地對製作專輯係有要求架
你估係香港二線歌手林奕匡之流咩!

收曲收到咁遠
lmml4 發表於 2017-8-30 09:54

估唔到咁勁
不過暫時出既歌我只係鍾意一直走

陳珊妮新碟10月3日出啦
出左兩首 獨處同亂碼
唔知大家覺得點

A-LIN同名專輯 文案

距離上一張專輯「罪惡感」發行將近3年,並歷經了「我是歌手」節目征戰,儘管樂迷與媒 ...
阻住 發表於 2017-9-13 20:25

其實聽左啲出左既歌
覺得今隻碟都係陪跑味濃

我覺得有d 機喎
未單身好好loop
mv 又拍得正
victor1991415 發表於 2017-9-13 23:00

啲作品聽落幾feel good 但係拆開黎睇曲詞編又冇一方面特別突出 (作曲填詞編曲人)
又唔hit又唔係好高質(年度歌曲) MV我覺得一直走幾得意但陳珊妮既MV又屈好多 (錄影帶)
專輯好多歌未聽唔評論 但係幾首出左既作品又未見到一個好清晰既方向去說服評審俾女歌手佢

當然而家只係聽左少少 不過初步感覺係咁
聽左一直走覺得ok 不過之後既作品又覺得唔夠理想
不過講真金曲獎歌后都睇運同睇對手 其實又唔會係完全冇機會既 (加上今年暫時都冇乜金曲獎愛將出碟 )

A Lin 新碟kkbox 有得聽
聽左全碟一次 感覺係 ... 出年拎歌后唔係冇機
victor1991415 發表於 2017-9-20 00:43

未聽
有冇邊首推介下

聽完A-Lin新碟果首 好,不好? 之後
對韋禮安開始有翻啲希望
雖然唔算好出色 但至少知道佢仲可以作到啲悅耳既歌出黎

A-Lin隻碟有好多唔差既歌 但好突出既歌(食糊歌)就好似冇
係有改變 亦都好過上隻碟 但依然有進步空間
不過堆慢歌比起佢啲大熱作慢熱同成熟左 而我普遍都係鍾意碟入面既慢歌多過快歌

如果要揀頭三最愛 我會選 光之海 無人知曉的我 同 好,不好?
好,不好? 真係一聽就會想像到韋禮安唱會點

2017 第八屆金音獎完整入圍名單
最佳創作歌手獎
J.Sheon/《街巷 同名專輯》
桑布伊/《桑布伊創作專輯.椏幹》
蘇珮卿/《我們都是寂寞的》
Joanna Wang/《霸凌之家》
Easy Shen/《如果時間流轉我們依然》
小宇(宋念宇)/《同在》
謝銘祐/《舊年》

2017 第八屆金音獎完整入圍名單
最佳創作歌手獎
J.Sheon/《街巷 同名專輯》
桑布伊/《桑布伊創作專輯.椏 ...
bagfgfcde 發表於 2017-9-26 17:18

原來之前睇漏左
同在仲入埋最佳電音單曲獎
金音獎果然夠高質

lmml4 發表於 2017-9-28 16:32

派埋黎HK都唔錯

大家聽左陳珊妮新碟未
dongbb2332 發表於 2017-10-5 13:19

你聽左 ???

作為音樂最前線 當然聽左
dongbb2332 發表於 2017-10-5 15:25

想講頭兩首主打都幾普通
第三第四波主打比較似樣

大家聽左陳珊妮新碟未
dongbb2332 發表於 2017-10-5 13:19

TRACK 2 3 4 6 同 11 都高質
暫時覺得其他都幾普通

不過今隻碟概念終於清晰翻 係好事

Agree
7-10 睇黎要聽耐啲先得
dongbb2332 發表於 2017-10-7 00:21

10真係不了
雖然好過上隻碟果首乜乜蛋

開始替金曲獎評審擔心
到底下年啲提名夠唔夠數

雖然每年去到最後都會有啲冇CM人識既好野獲得提名

可能到下年大家先發覺小宇係好野
CunninG 發表於 2017-10-8 21:50

希望佢真係有男歌手提名啦
最好加多一兩個曲編製作人提名

BTW 金音獎10月28號頒
期待小宇角逐既兩個獎都落選

阿妹演唱會幾乎每周末開唱,不影響她新專輯進度,她經紀人陳鎮川8日透露,專輯中情歌
比例佔一半以上,「幾 ...
阻住 發表於 2017-10-9 18:59

專輯12月出?

全力支持大陸女歌手葛.... 呀唔係 係二珂首張個人專輯《帶著音樂去旅行》

排個排名先
1. 楓紅 (食正2 all最刹食既音域、R&B好啱佢)
2. 第二次表白 (加上def tech既合作令首歌好豐富、首歌好有歐美feel )
============================
3. 櫻花粉的浪漫 (其實佢啱唱呢啲輕快R&B、啲鐘聲令到首歌好青春)
4. 三角題 (戴佩妮作冇乜可能難聽啦,個intro既電結他 & 鋼琴 算係首歌最大既亮點)
5. 放心 (好心痛...... 首歌個旋律係全碟最佳、啲電音亦算係點綴左首歌令首歌更加sweet同易入耳,呢種ROCK STYLE其實好啱二珂,佢唱呢首LIVE其實幾好,但唔知點解個監製要佢CD VERSION把聲扮低B WTF)
6. I Love Us (編曲好簡約、主要係結他,好彩佢總算食得住首歌)
7. 棉被 (幾K,但個旋律都算係普通,其實幾啱佢唱因為唔會好有難度同時個編曲又可以遮住佢演繹既瑕疵)
8. 飄 (弦樂救起左首歌少少)
9. 帶著音樂去旅行 (佢唔好同wawa合作啦,wawa啲歌太天馬行空但佢唱得太乖,其實個編曲唔差但唱得太差)
10. 但是我們分手了 (慢歌...... 冇乜亮點)

總括而言 好有機會拎到我個榜既新人獎

不如話總括而言 就係全碟都好聽
jasonng 發表於 2017-10-11 16:36

歌曲製作=中中至中上水平

燕姿11月9號出新碟《孫燕姿No.13作品: 跳舞的梵谷》
首波主打跳舞的梵谷聽日出街 ...
阻住 發表於 2017-10-19 16:33

幾期待
印象中佢上隻碟係白果0入圍
睇下今年暫時對手咁少既情況下會唔會成功突圍而出

頭四首幾好 最好係《櫻花粉的浪漫》、《第二次表白》   
《楓紅》喺極難聽嘅《I Love Us》反襯下 ...
nicholashin 發表於 2017-10-19 18:19

呢個版本完勝 ^^

上次有入圍最佳單曲製作人

其實數數下唔係咁缺人, A-Lin, 公主, 呀妹, 拉拉都話錄好九首估年底出到
BTW, ...
阻住 發表於 2017-10-19 18:34

但陳珊妮已經連續三隻冇入圍到金曲獎女歌手... (ILYJ 如同 低調人生)
對上一次入圍係封后作如果有一件事是重要的

蔡健雅都係去溝仔算啦
CD版chok把低能聲感謝歌迷係咪想笑班fans
其實之後再聽接受到 不過就算聽呢個live都係覺得首歌普 ...
nicholashin 發表於 2017-10-19 18:39

連偶像派都可以live>CD
所以隻碟vocal出事監製好大責任
雖然本身佢唱功就已經一般

原子邦妮隻碟就黎搞掂
希望有首歌會有翻神曲被你遺忘的森林既水準啦

金音創作獎(英語:Golden Indie Music Awards,GIMA),簡稱金音獎,是台灣繼金曲獎之後的另一項特殊性質的音樂獎項。除了設置單曲獎項外(亦接收數位發表的音樂作品),同時權衡國內音樂生態,創設出搖滾、民謠、電音、爵士、嘻哈及風格類型等六種不同樂風之獎項。

聽日係啦 有冇人會睇
睇返提名 其實都好多高質既入圍者 eg 四分衛 Easy Shen 郭頂 盧凱彤 小宇 滅火器 ...
都幾期待

Live

Wow 雞蛋蒸肉餅拎獎!
好痴線呀

小宇冇獎 傷心 (雖然預左)
不過好大歡呼聲

既然失落金音獎
不如金曲獎拎翻個大獎補飛

初步聽孫燕姿隻新碟既感覺係
比上次隻碟放左好多 最POP同easy-listening既係最後一track極美 仲有天天年年
中後段有漂浮群島至充氧期連續三首型格快歌 (電子音樂 / 搖滾)

隻碟都幾刻意行偏鋒路線 孫燕姿既演繹同本身佢把聲都幾適合呢隻碟既歌
啲慢歌例如風衣 我很愉快 都聽得出同以前唔一樣
但我覺得隻碟部分歌既旋律弱化得太緊要 聽完對首歌既細節冇乜印象
可能要聽多幾次先得

暫時覺得隻碟唔錯