返回列表 發帖

[14/01/2024] Kwanie Music Awards 2023

唱片公司跟主流傳媒到底在幹什麼
「我最喜愛」最後是怎麼的一回事?
「專業推介」終年又推了什麼音樂?
太奇怪。

2024 年 1 月 14 日,
分享我中心值得嘉許的歌曲和歌手。

獎項
年度新登場歌手 金、銀、銅獎
年度作曲人   大獎
年度填詞人   大獎
年度編曲人   大獎
年度監製    大獎
年度唱作人   金、銀、銅獎
年度組合    金、銀、銅獎
年度女歌手   金、銀、銅獎
年度男歌手   金、銀、銅獎
年度歌曲    至尊歌曲、第二至第十位
年度唱片    金、銀、銅獎

KWANIE MUSIC AWARDS 2023 得獎名單

年度歌曲
至尊歌曲 246 MIZU - AGA         02>02>04>03>05>04>05>01
第二位  246 Be Right Back - RubberBand 02>03>04>04>01>04>04>05>17
第三位  244 仍然是那個少年 - 陳健安   07>01>02>07>05>03>05>05>03
第四位  244 52 赫茲 - KOLOR      06>06>06>03>03>02>06>05>01
第五位  242 找出秒針的缺口 - Pandora   05>03>01>06>07>06>07>02>03
第六位  240 救命稻草 - 張天賦      07>09>02>03>04>02>01>04
第七位  240 窮人的薔薇 - 陳蕾      03>05>02>06>01>05>04>02
第八位  236 坐看雲起時 - 柳應廷     08>05>05>02>04>02>06>03>07>07>06>04>06>01
第九位  236 Speak Love - COLLAR     17>11>04>05>06>11>08>06>04>01>04
第十位  234 七姊妹星團 - Lolly Talk    05>03>05>08>03>05>03>08>01

年度唱片
金獎 929 Life afteR Life -  陳健安 [之後的一天 158  愛的一種練習 48  繼續繼續 243  好好掛住 236  仍然是那個少年 244]
銀獎 734 JUNTOS - RubberBand [戀人日常(的直線抽擊) 120  宇宙大王 73  只能給你奏著 50  不如散步 245  Be Right Back 246]
銅獎 667 CHIN UP! - 陳奕迅 [空城記 38  人啊人 80  盲婚啞嫁 209  塵大師 177  社交恐懼癌 163]
 (4th - GALAXY WITHIN 657 5th - In Good Time 356)

年度男歌手
金獎 963.5 張天賦 [第二人格 61  與我無關 5  永久損毀 3.5  Overkill 106  世一 189  花海 178   181  救命稻草 240]
銀獎 929 陳健安 [之後的一天 158  愛的一種練習 48  繼續繼續 243  好好掛住 236  仍然是那個少年 244]
銅獎 667 陳奕迅 [空城記 38  人啊人 80  盲婚啞嫁 209  塵大師 177  社交恐懼癌 163]
 (4th - 柳應廷 592.5 5th - 馮允謙 543)

年度女歌手
金獎 709 AGA [Count to Ten 87  MIZU 246  Miss u Goodbye 182  Special One 194]
銀獎 663.5 陳蕾 [伸縮自如的愛 103  青年危機 96  以正義之名 39  永久損毀 3.5  窮人的薔薇 240  神的不在場證明 182]
銅獎 461 Serrini [Into the Forest 63  有錢嘅女人 103  不冷淡不熱情 76  愉快動物病 25  垃圾女星 194]
 (4th - 雲浩影 280 5th - 鄭秀文 272)

年度組合
金獎 734 RubberBand [戀人日常(的直線抽擊) 120  宇宙大王 73  只能給你奏著 50  不如散步 245  Be Right Back 246]
銀獎 657 Pandora [安全距離 210  找出秒針的缺口 242  登陸我的潘朵拉 205]
銅獎 603 Lolly Talk [四方帽之約 168  二人限定故事 13  七姊妹星團 234  一把火 188]
 (4th - COLLAR 442 5th - KOLOR 416)

年度唱作人
金獎 709 AGA [Count to Ten 87  MIZU 246  Miss u Goodbye 182  Special One 194]
銀獎 660 陳蕾 [伸縮自如的愛 103  青年危機 96  以正義之名 39  永久損毀 3.5  窮人的薔薇 240  神的不在場證明 182]
銅獎 535 陳健安 [愛的一種練習 48  繼續繼續 243  仍然是那個少年 244]
 (4th - 洪嘉豪 500 5th - Serrini 461)

年度新登場歌手
金獎  235 魏浚笙 [失約巴黎 93  我的世界地圖 20  第一個迷 122]
銀獎  123 sica [天氣之女 6  be friend ok? 42  再見有時 75]
銅獎  118 邱彥筒 [fOoL## 28  // Undecided // 53  I'm Marf-elous 37]

年度作曲人
林家謙 (827.5)
記得 25  小林不動產 14  萬一你是個好人 19  怪我只敢做好人 90  流離者的海 39  岩巉 51  你的世界 27  空城記 38  人啊人 80  盲婚啞嫁 104.5  塵大師 177  社交恐懼癌 163

年度填詞人
Oscar (2495.3)
地球候機室 29  隨波逐流 111  Fall Back To Bed 88  入場人士注意 30  浮光 73  致我們的夢想 45  我們的移動城堡 80  Mess around 25  Keep Rollin' 11.3  自編自導自演 36  奇異小姐 5  Dear Children 68  仍在 59  沉船餐廳 13  Blue Monkey 48  之後的一天 158  愛的一種練習 48  從零開始的新世界 166  無限+1 204  繼續繼續 243  抱抱無尾熊 178  好好掛住 236  找出秒針的缺口 242  無以名狀的痛 177  仍然是那個少年 122

年度編曲人
黃兆銘 (1286)
仍然未說的 54.5  塚。愛 3  良心發現 73  My Everything 6  浮光 73  人類群星閃耀時 51  擁抱後的歌 37  奇異小姐 2.5  失約巴黎 46.5  仍在 59  必要之惡 54  給你幸福 所以幸福 2.5  為何嚴重到這樣 48.5  再見有時 37.5  四五成群 33  說好的未來 12  永久損毀 3.5  生活復常 53  世一 63  洗面 98.5   181  Dear Myself 174  救命稻草 120

年度監製
徐浩 (1235)
隨波逐流 111  My Everything 12  一手造成 5  全死角美少女戰士 13  Keep Rollin' 34  失約巴黎 93  Look into my eyes 52  Blue Monkey 48  說好的未來 24  永久損毀 7  Overkill 106  生活復常 106  My Secret Park 180  無限+1 204  救命稻草 240

2023 各單位上榜歌
歌手      歌曲
AGA      MIZU|Miss u Goodbye|Count to Ten|Special One
ANSONBEAN   聰明豆
Anson Kong    Keep Rollin'|Blue Monkey
Beanies      公主抱|最佳女團友|十二變
CK       little girl
COLLAR     The Bright Side|Speak Love|Atypical
Charming Way   Fall Back To Bed
Dear Jane     時間管理大師|為何嚴重到這樣
EOS      Sexy Dangerous
ERROR     Never Come Back|四五成群
FatBoy     塚。愛|Phat N Fresh|Jap Jap
Frankie Yip         懶散
Gareth. T     國際孤獨等級|緊急聯絡人
GooChan    明年明月
Gordon Flanders  歌手職訓 101
JNYBeatz    Vanish Mode
JW        陪你
KOLOR     52 赫茲|工廠大廈
Kendy Suen    飄流記
Kiri T      歧義種子|關我蛋治
Lolly Talk    七姊妹星團|一把火|四方帽之約|二人限定故事
Luna Is A Bep   君莫問
MIRROR      Sheesh
Nancy Kwai   Count to Three|You took my breath away|Look into my eyes|Never Mind
Nowhere Boys   地球候機室|我們的移動城堡|票房毒藥
Pandora      安全距離|找出秒針的缺口|登陸我的潘朵拉
Regen C.    Mess around
RubberBand    戀人日常(的直線抽擊)|宇宙大王|不如散步|Be Right Back|只能給你奏著
Serrini      Into the Forest|有錢嘅女人|不冷淡不熱情|愉快動物病|垃圾女星
THAIMAY     獅吼功
The Hertz     命之道|同性密友|正義病患者|爆煲急救指南
The Origin    日落
ToNick     記得梳頭|轉頭覆|尋幸福的話
Triple G      時間計
Tyson Yoshi    第二最愛|你不會一輩子的愛上我
WinWin     假面具|9SHAKE
YUTA      情報
Yan Ting    My Everything
Yusobeit    不羨仙
Zarahn     如果顏色有感覺
Zpecial     Her|特色單位|自編自導自演
mansonvibes  God Save The Queen|RAIN OR SHINE
moon tang   戀人絮語
per se      我們的故事未完…待續
何佩      轉個身擁抱
何洛瑤     天氣之女|be friend ok?|再見有時
何韻詩     威廉
力臻      Ain't No Party|專一擔當
古巨基     第二最愛
吳保錡     Am I Crazy?
吳林峰     未生
呂爵安     LOVERSE|Again!
周國賢     Fall
姜濤      DUMMY|岩巉
尹光      Dear Myself
岑寧兒     一個人走走
張天穎     1 step at a time
張天賦     Overkill|世一|花海|第二人格|抽|與我無關|救命稻草|永久損毀
張敬軒     隱形遊樂場
張繼聰     日薄西山|婚姻不敗
張蔓莎     甜蜜在十點五十九分前|自動登入
方皓玟     Vanish Mode|It's Not Your Fault|God Save The Queen|弄哭男孩子
李駿傑     CLOSER|人類群星閃耀時
林奕匡     台前幕後
林家謙     記得|小林不動產|萬一你是個好人|怪我只敢做好人|流離者的海|列車上對著坐的兩個人|你的世界|
林智樂     澀谷駅前等
林欣彤     你是我的家
林海峰     重要嘅嘢講三次
柳應廷     坐看雲起時|從零開始的新世界|人類群星閃耀時|JM 單身 9|Dear Children|大海少年
梁釗峰     已……(3235)
楊千嬅     無去無來
泳兒      同歸於盡|一了百了
洪助昇     生活復常
洪嘉豪     隨波逐流|My Secret Park|洗面|只要你不尷尬
湯駿業     浮光
潘宇謙     天黑時想跟你到白頭
潘釗彤     Party In Hell|Say Nothing
炎明熹     大開眼界
王嘉儀     我們的鬼魂
盧冠廷     列車上對著坐的兩個人
艾粒      仍然未說的
葉振弘     Joy Boy
藍奕邦     圍牆倒下前|情定唐人街
虎牙      沉船餐廳
衛蘭      sshhh…
許廷鏗     假面具|良心發現|微時|一場同學
謝安琪     晚安|成婚破浪
邱彥筒     fOoL##|// Undecided //|I'm Marf-elous
鄧小巧     瀟灑
鄭欣宜     仍會等|Believe Us|星願
鄭秀文     愛是… 2.0|致我們的夢想|吃掉悲傷
陳健安     繼續繼續|好好掛住|仍然是那個少年|之後的一天|愛的一種練習
陳凱詠     練功
陳卓賢     再見 寧靜海|抱抱無尾熊|擁抱後的歌|仍在
陳奕迅     人啊人|盲婚啞嫁|塵大師|社交恐懼癌|空城記
陳宗澤     必要之惡
陳慧敏     十年如一日|Why So Serious
陳慧琳     風眼|談情的價值
陳柏宇     一人傍晚藝術館|懷舊是一種品味
陳泳伽     一手造成|奇異小姐|說好的未來
陳蕾      窮人的薔薇|伸縮自如的愛|青年危機|神的不在場證明|以正義之名|永久損毀
雲浩影     自發性神經反應|無以名狀的痛|放下放不下
雷同二友    讓時間變慢|路仍長
馮允謙     Me and the Moon|入場人士注意|尋找隱世巨聲|收到收到|給你幸福 所以幸福
魏浚笙     第一個迷|失約巴黎|我的世界地圖
麗英      全死角美少女戰士|(Not) The First Take|貓之報恩
黃妍      日光漂白
黃明德     會議終結者
黎展峯     無限+1
黎明      人生遊戲

KWANIE MUSIC AWARDS 2022 得獎名單

年度歌曲

至尊歌曲 247 厭惡物圖鑑 - 陳健安 05>01>08>02>07>04>06>04>08>07
第二位  247 下流社會 - 陳蕾   09>05>04>05>07>06>02>01>04>09
第三位  246 某種老朋友 - 林家謙 09>03>03>07>07>08>06>07>01> X >03
第四位  245 滴滴金 - 陳宗澤   01>03>03>02>03>01>08
第五位  245 憶年 - 謝安琪    05>04>05>03>05>04>08>01>02
第六位  244 GIGGLE - Triple G  11>04>03>02>06>01>03>02
第七位  244 樹仔 - Serrini     04>03>04>04>01>04>08>02>16
第八位  243 如果可以 - 韋禮安  06>02>09>02>06>01>02> X > X > X >04
第九位  242 這裡 - 岑寧兒    08>07>09>12>03>03>03>01>02
第十位  238 身後身 - 周國賢   03>05>07>07>04>02>05>06>01

年度唱片
金獎 635 MEMENTO - 林家謙 [夏之風物詩 143  記得 38  某種老朋友 246  doodoodoo 208]
銀獎 472 daughter - 衛蘭 [風靡 57  現代戀愛安全手冊 109  呼吸之間 51  我的視角 15  Little Miss Janice 182  sshhh… 58]
銅獎 456 The Fight Goes On - 陳柏宇 [墬落 21  命盡頭 75  有我 171  有天 189]
 (4th - Love & Loss 404 5th - Home is... 318)

年度男歌手
金獎 853.5 張天賦 [自我安慰 28.5  Overkill 67  時候不早 173  小心地滑 177  老派約會之必要 228   180]
銀獎 680 林家謙 [在空中的這一秒 45  夏之風物詩 143  記得 38  某種老朋友 246  doodoodoo 208]
銅獎 541 陳健安 [雷公 76  創作者的派對 218  厭惡物圖鑑 247]
 (4th - 陳宗澤 480 5th - 洪嘉豪 465)

年度女歌手
金獎 743.5 Serrini [靜靜 56  諸神的黃昏 25.5   182  樹木真美 236  樹仔 244]
銀獎 510.5 陳蕾 [上榜歌曲|言之無物 32.5  世界與你無關 231  下流社會 247]
銅獎 472 衛蘭 [風靡 57  現代戀愛安全手冊 109  呼吸之間 51  我的視角 15  Little Miss Janice 182  sshhh… 58]
 (4th - 泳兒 465 5th - 謝安琪 440)

年度組合
金獎 404 The Hertz [妖 47  Now Here, Man! 83  So Deep! 75  末世情書 199]
銀獎 257 RubberBand [這刻我們 58  好好地過 199]
銅獎 246 Pandora [聖人模式 76  風月 170]
 (4th - 艾粒 224 5th - KOLOR 216.5)

年度唱作人
金獎 718 Serrini [靜靜 56   182  樹木真美 236  樹仔 244]
銀獎 510.5 陳蕾 [上榜歌曲|言之無物 32.5  世界與你無關 231  下流社會 247]
銅獎 436.5 陳卓賢 [留一天與你喘息 46  Got U 5.5  Distance 194  地球上的最後一朵花 191]
 (4th - 林家謙 434 5th - 方皓玟 419)

年度新晉歌手
金獎  雲浩影 (93) [願望之翼 40  到了那裏就對吧 15  密切接觸者 19  氣流 19]
銀獎  JNYBeatz (51) [靈魂出竅練習曲 51]
銅獎  Luna Is A Bep (16) [overthinking 16]

年度作曲人
Cousin Fung (636)
[塚。愛 36  有我 85.5  憶年 245  只想和你吃漢堡 175  有天 94.5]

年度填詞人
Oscar (1957.5)
[Could You Just Leave Me Alone 28  冬日寂寞考 6  Call My Name! 95  留一天與你喘息 46  輕不著地 118  信之卷 74  Gotta Go! 14  So Deep! 75  轉著轉著 44  夏之風物詩 143  完全無關的事 30  飄飄 18  在生 29  疊疊 107  抹去重來 20  地球候機室 67  北極熊的遺言 66  解答 111  我在 107  三個字 105  報復式浪漫 104  創作者的派對 218  Take A Breath 85.5  厭惡物圖鑑 247]

年度編曲人
黃兆銘 (832.5)
[及時行樂 23.67  納斯卡線 42.5  留班同學 16.33  約 3  憑實力單身 9.5  無證騎士 41  有今生沒來世 69  We All Are 2.5  塚。愛 18  生活復常 11.5  小心地滑 88.5  老派約會之必要 114  只想和你吃漢堡 175  地球上的最後一朵花 95.5  滴滴金 122.5]

年度監製
徐浩 (1097)
[修養動物 46  及時行樂 142  憑實力單身 19  Mask Off 40  We All Are 5  Overkill 67  生活復常 23  三個字 105  小心地滑 177  老派約會之必要 228  滴滴金 245]

支持,荃力gchi師傅大力踢走啲rubbish
Week 22
冠軍歌:黃妍 - 黃言

盧冠廷出席都未到盧瀚霆出席
Nick's Music Selection 2024 (Week 23)
1. 靈魂有路 - 雷同二友  2. Thank You Postman - 陳卓賢  3. 趁你旅行時搬走 - moon tang

Nicholas 發表於 2023-12-30 12:33

喜歡LOLO
離不開 留不低

9.9成去鏡頒獎禮
誰在一雙手鬆開之後
懷念一束飛走的氣球?

支持排版師
林家謙太誘人 林家謙太惱人
林家謙跟我 企在銅像前擁吻

支持AK
但我感恩揀中李 李 李李李              
幸福多於我預期
老了 誰先變肥 極沉重也撐起李
誰願意拋低李 (誰願意拋低李)

支持,荃力gchi師傅大力踢走啲rubbish
kosuzu_redox 發表於 30/12/2023 02:29
呢個榜充分體現無咗某啲嘢都一樣咁好
Nicholas 發表於 30/12/2023 12:33
搵日啦
喜歡LOLO
LoveMirkay520 發表於 30/12/2023 13:06
支持樂壇教父

9.9成去鏡頒獎禮
oreo 發表於 30/12/2023 17:49
唔明你想表達啲乜 BUT 多謝支持
支持排版師
RVHOCPC 發表於 30/12/2023 18:46
多謝音樂師
支持AK
on07111 發表於 31/12/2023 19:12
各位生粉一齊嚟

呢個榜充分體現無咗某啲嘢都一樣咁好
kwanie 發表於 2024-1-6 22:11

無咗李幸倪

KWANIE MUSIC AWARDS 2023 單位十強

率先為大家公佈男、女歌手、組合十強:

男歌手:林家謙 柳應廷 洪嘉豪 張天賦 許廷鏗 陳卓賢 陳奕迅 陳健安 馮允謙 魏浚笙
女歌手:AGA Kiri T Serrini 何韻詩 陳慧琳 陳蕾 雲浩影 鄭秀文 鄭欣宜 謝安琪
組 合:Beanies COLLAR Dear Jane KOLOR Lolly Talk Nowhere Boys Pandora RubberBand The Hertz Yusobeit

下星期見!

20:45 開始

Kwanie Music Awards 2023
年度新登場歌手

沿用多年嘅出碟先有獎制度實在同市場現況太脫離
所以都係時候要轉返
好在近年嘅新人王好少都已經係發片歌手
都唔算有乜大損失嘅~

新制度之下定義係歌手要第一年以個人身份上載歌曲到串流平台
同電台嘅新制一模一樣
所以賽果亦唔差得遠!

支持!
希望我頭像有獎

支持冇GIN LEE嘅頒獎禮!
不正常人類推介榜 2024 Week 23
1. 也許沒有未來神 - per se 2. 漫天星 - 洪嘉豪 3. 靈魂有路 - 雷同二友

支持!
希望我頭像有獎
WZA111 發表於 14/1/2024 20:45
梗有啦

Lllch 發表於 14/1/2024 20:42
Hi

年度新登場歌手
銅獎

由於無諗過轉制
所以對啲明知唔會出碟住嘅新歌手都係唔會點谷
好似銅獎呢位
歌唔係唔好嘅,但總係唔算太打得中囉…
畢竟都唔係啲好傳統嘅Canto pop

邱彥筒 (118)
上榜歌曲|fOoL## (28)
     // Undecided // (53)
     I'm Marf-elous (37)

年度新登場歌手
銀獎

銀獎呢位的確有驚喜嘅
本身大家都睇得見佢嘅Character
放入歌曲裡面都算係幾成功
佢受歡迎亦唔係無原因啦!

sica (123)
上榜歌曲|天氣之女 (6)
     be friend ok? (42)
     再見有時 (75)

年度新登場歌手
金獎

係就係不太喜歡某位幕後架啦
但放喺佢身上少咗份尷尬同說教
其實係幾好
咁當然佢都唱得好啦
期待 2024 可以交出啲乜嘢出嚟
去承接咁好嘅第一年啦

魏浚笙 (235)
上榜歌曲|我的世界地圖 (20)
季軍歌曲|失約巴黎 (93)
冠軍歌曲|第一個迷 (122)

年度歌曲

其實過去一年嘅歌都算好聽
只係唱片公司力捧嗰啲歌災難性咁滯
以下十首都係過去呢一年令我非常雀躍嘅歌
分數其實都唔算低
起碼唔係嗰啲咩一百次都有十大先啦

第十位
喺一個城市裡面
住咗幾位平凡女孩
同大家一樣都無超力
但憑住佢哋努力同實力
成功結集到一股力量,
你睇!係一堆毒L呀!

早晨
Week 22

年度歌曲
第十位

好耐無試過有流行曲做到咁兒歌但好聽
Studio Version 其實就真係算上乘
同上年一樣第十都係周仔嘅曲

七姊妹星團 - Lolly Talk (234)

我沒發夢 你沒發夢 置身宇宙
去維護這地球 同衝出虛構
來合力併發出熱與光去造就
更多星球 七姊妹永伴我在旁
齊心追夢手牽手
晚空懸著八顆 明亮總未夠
再可團聚更多 沉默的隊友

曲  周國賢|詞  小克|編  Zarahn|監  Goro Wong
05>03>05>08>03>05>03>08>01

第九位
做人又真係唔洗刁僑扭擰嘅
轉彎抹角從來都唔係一件好事
不過咁,無返咁上下誤會
人生就少好多Drama
又少減啲趣味嘅~
人生在世,都係Just for fun 啫

年度歌曲

以下十 ...
kwanie 發表於 2024-1-14 20:58

把幾火
Nick's Music Selection 2024 (Week 23)
1. 靈魂有路 - 雷同二友  2. Thank You Postman - 陳卓賢  3. 趁你旅行時搬走 - moon tang

年度歌曲
第九位

剛才係七姊妹星團
而家就真係得返七姊妹
妹豬勢力先拎兩首十大

Speak Love - COLLAR (236)

Oooooh Oooooh Oooooh Oooooh
先解開小禮物 咁先好玩不要末日
Oooooh, baby I need you
今天必須老實 Boy 吻到氧氣不夠分
(吻到氧氣不夠分)
(愛愛我不要等)
(愛我不要等)
放肆愛我 不要緊

曲  Andreas "Ndy" Jamsheree / Anna Mosten / Irma Eriksson Wadström|詞  梁嘉茵|編  Andreas "Ndy" Jamsheree|監  謝國維
17>11>04>05>06>11>08>06>04>01>04

第八位
不過咁
要一生一世真係相當困難
即使講咗出口
到最後不愛就不愛
一個由一個循環
成就咗傳頌後世嘅故事
影響住你、我、他。

早晨
kosuzu_redox 發表於 14/1/2024 20:59
把幾火
Nicholas 發表於 14/1/2024 21:00
你地好。

年度歌曲 第九位

剛才係七姊妹星團
而家就真係得返七姊妹
妹豬勢力先拎兩首十大 ...
kwanie 發表於 2024-1-14 21:03

36歲的妹豬
1. 也許沒有未來神 - per se 2. 漫天星 - 洪嘉豪 3. 靈魂有路 - 雷同二友

36歲的妹豬
荷蘭番茄 發表於 14/1/2024 21:05
尊重啦

幾surprise禾領有獎

年度歌曲 第九位

剛才係七姊妹星團
而家就真係得返七姊妹

Me and the moon?

年度歌曲 第九位

剛才係七姊妹星團
而家就真係得返七姊妹

溏心風暴?
Week 22

年度歌曲
第八位

如果有播放率獎
呢首肯定係至尊歌。

坐看雲起時 - 柳應廷 (236)

從沒水 是你思憶吞蝕 堤岸的邊界
讓砂石來滴漏 回流入腦海
跟她相約 千世聚頭
紅桃綠柳 難望永久
仍願等候 空窗孤守
坐看 我 為你在遠山
升起一片雲霧帶

曲  周國賢|詞  小克|編  王雙駿|監  王雙駿
08>05>05>02>04>02>06>03>07>07>06>04>06>01

第七位
人總有傷春悲秋嘅時候
開鬥慘大會係有啲無謂
但見到呢個世界嘅崩壞
環境嘅轉變
日日都係壞新聞
自己有幾唔高興
突然又變得好小事

年度歌曲 第八位

如果有播放率獎
呢首肯定係至尊歌。

坐看雲起時 - 柳應廷 (23 ...
kwanie 發表於 2024-1-14 21:07

首 JER 咁快出嘅 @@

幾surprise禾領有獎
小伙子. 發表於 14/1/2024 21:06
佢地好過鏡好多lol
溏心風暴?
kosuzu_redox 發表於 14/1/2024 21:07
未咁快
Me and the moon?
Nicholas 發表於 14/1/2024 21:06
唔夠慘

RE: [14/01/2024] Kwanie Music Awards 2023

以下十首都係過去呢一年令我非常雀躍嘅歌
分數其實都唔算低
起碼唔係嗰啲咩一百次都有十大先啦
kwanie 發表於 2024-1-14 20:58

好耐冇見呢個tag

好耐冇見呢個tag
Yan 發表於 14/1/2024 21:11
原來呢句都有十年

年度歌曲
第七位

呢首真係全年最好聽講真
小眾拍子嘅歌唔知點解真係好喜愛
好一個12/8

窮人的薔薇 - 陳蕾 (240)

平凡人民要怎麼拯救
顫抖的雙手 用眼淚祈求
沒法換來時日倒流
窮得只剩溫柔
能安好歸家 沒重傷已經很足夠
剩呼吸一口 都必須抖擻
不死尚有無限宇宙

曲  陳蕾|詞  陳蕾|編  Mike Orange|監  Mike Orange
03>05>02>06>01>05>04>02

第六位
不死尚無限宇宙
所以要生存落去就必須有依靠
例如係感情轉移
反正一個走咗有下一個
雖然唔係原本嘅
頂住先都唔係唔得嘅
Food Boy 就係咁而嚟

好耐冇見呢個tag
Yan 發表於 2024-1-14 21:11

咩嚟 =w=

係咪mc?

得叱咤先會將最難聽嗰首谷上十大

年尾都谷到第六

咩嚟 =w=
荷蘭番茄 發表於 14/1/2024 21:15
陳年歷史
係咪mc?
Nicholas 發表於 14/1/2024 21:16
CLOSE!
得叱咤先會將最難聽嗰首谷上十大
荷蘭番茄 發表於 14/1/2024 21:17
一把火真係好誇張......
年尾都谷到第六
Lllch 發表於 14/1/2024 21:17
事在人為啫

年度歌曲
第六位

難得地詞曲都幾唔錯嘅歌
睇返Credit
咁佢地平時其實寫緊啲乜嘢

救命稻草 - 張天賦 (240)

誰人在贈暖 能忘懷為何著緊恩怨
苟且裡生存 能純情為何大膽交出殺生權
明明在滴血 能投降為何未肯心軟
似生死也已被你緊握兩端  
反正太難兩斷  
寧願 迴夢一圈 如沉船圍著你打轉

曲  徐浩|詞  林寶|編  徐浩 / 黃兆銘|監  徐浩
07>09>02>03>04>02>01>04

第五位
其實好似都係同一個狀況
只係想捉緊嘅嘢唔同
係第二個人
定係重新開始嘅機會
但始終時間只會向前走
都係算吧啦

年度歌曲 第六位

難得地詞曲都幾唔錯嘅歌
睇返Credit
咁佢地平時其實寫緊啲乜 ...
kwanie 發表於 2024-1-14 21:19

潘朵拉煙花

年度歌曲
第五位

佢哋上年最好聽肯定係呢首
而唔係安全距離囉
對於失落叱咤十大都係同情嘅
但獨立單位要有獎有幾難大家都明㗎

找出秒針的缺口 - Pandora (242)

想找缺口
祈求讓時日倒帶在那日告白了之後
可與你掙開氣流
捉緊去飄出宇宙
一起去擁抱星宿
別談及終失散的咀咒

曲  Anakin Foo|詞  Oscar|編  Pandora|監  Pandora / 舒文
05>03>01>06>07>06>07>02>03

第四位
這世上唔應該有任何束縛
本應所有生物都自由
但願世上萬物
都可以搵返最初嘅自己
搵返喘息空間
一齊Dum Da Di Dum Da Dum

年度歌曲 第五位

佢哋上年最好聽肯定係呢首
而唔係安全距離囉
對於失落叱咤十大 ...
kwanie 發表於 2024-1-14 21:23

喘息空間<= 咁樣當出左場

潘朵拉煙花
Nicholas 發表於 14/1/2024 21:22
喘息空間
Nicholas 發表於 14/1/2024 21:24
係咁兒戲架啦