返回列表 發帖
曲詞編監唱都100分!
呢杯美酒kenneth就乾咗佢先啦!

好catchy,聽兩次已經識唱
份詞真係好靚
Jacz 發表於 2022-5-24 00:59

因為aga交咗靚曲畀千嬅!
而呢首歌嘅成熟美遺憾味
亦明顯更適合由千嬅演繹

可以聽住lovestory2先
應該差唔多

梨胃言 發表於 2022-5-24 01:01

點解把聲會咁尖?
係咪要嚇死kenneth(sorry gaga)

上一次覺得千千有好歌已經係最好的債 七年後終於有首好嘅 迦迦同林若寧交好貨唔在講  ...
leroyjaime 發表於 2022-5-24 01:31
無人可以再話佢交倉底貨俾人喇
leroyjaime 發表於 2022-5-24 01:38

佢哋將自己最好畀千嬅!
千嬅嘅演繹亦都交出水準!
一首佳作就此誕生啦

我等睇深度分析每種酒嚮每段嘅關連同象徵意義
睇到少少但驚講錯! 已經真係好興奮可以等答案
相信林若寧最後一稿一定有搵佢師傅林夕畀意見
原來重可以繼續進步感覺有啲不可思議
Proud of u MS YEUNG!

同你飲勝!!! 非常之好!!!
leroyjaime 發表於 2022-5-24 01:26

飲酒正吖!

知道千嬅×迦迦兩代女金合作嘅大家
份外關注同埋熱情勢不可檔可以理解嘅
但係主題上都想借意分享另一首自己好中意
前年嘅作品畀大家延伸聆聽下
唔出名都一樣但係係首佳作

咁都想講返今次份詞真係充滿難以形容嘅驚喜
Wow都唔足形容嗰種滿足 無法平靜
入面有好多嘅伏筆同聯動
至於歌詞/歌名咁出難免講講「上善如水」呢個品牌先

//名稱取自中國哲學家老子的名言「上善若水,水善利萬物而不爭」。一如老子將水比作理想的處世之道,「上善如水」乃是在「柔軟且與世無爭,隨自然流動般」的理念下被製造出的日本酒。由於「上善如水」較無日本酒特有的強烈口感,因此適合年輕人及平常喝不慣日本酒的人品嚐。這款日本酒絕對會令你不禁一杯接一杯享用。//

大家都可以藉此了解一下釀酒廠「上善如水」嘅歷史
詞中藉寫清酒喻千嬅有所歷練後目前心境清澈呢層都未算係最難得
難得嘅係詞中對唔同酒類有唔同嘅解晰同描述
真係好多嘢呀呢份詞 係今年為止我最中意嘅香港嘅詞
亦都獻畀所有識飲酒嘅知飲酒之美嘅你哋吖
交畀千嬅唱真係交得非常合適嘅! 心機之作!
寫到呢度自己忍唔住都酌咗杯純米吟釀飲lu

P.s. 最後kenneth內心有個小小問題
唔知千嬅目前係咪都最中意清酒㗎呢?
希望djs可以訪問嘅時候都問下

今晚有新歌live聽
Gary 發表於 2022-5-24 13:29

唔係呀fa? 幾點嚮邊?
正式MV有未?

好似得 東京人瑞 係視線錄音的?
btvfans 發表於 2022-5-24 14:55

同呢首比即是華納可望爭取到5台雙週冠?

然而淚水哭不夠那份量怎好好清理
呢句真係好聽
Gary 發表於 2022-5-24 15:09

kenneth比較中意另一段之前嚮第2個post post過
趁記得repost返先!

http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=20729&extra=page%3D1&page=2

昂貴干邑如水 茶也清得如水
是你的心境誘導你的嘴
嫌棄你疼愛你是誰 如荷葉與露水
就似酒精蒸發愧疚的眼淚

呢段想講講詞中以荷葉上露珠比喻生/命
因為露水係得清晨短暫有所以最珍貴 要珍視
因為咁短暫所以無時間嘆息 就已經消失
呢啲我哋都聽過
而林生嘅詞進一步指出
可以用酒(即是釀 × 發醇 = 成熟嘅公式)
消化呢種稍縱即逝嘅傷感

我哋心境放開啲
就可以唔會成日記恨將啲嘢放到咁大
明白成敗得失
名聲一時嘅高低其實只不過係睇你個心態
表現出識品酒嘅人好似千嬅咁樣嘅成熟態度
真係好感動又易明 係跟開嘅樂迷一定收貨

所以而家啲人從來都只係話佢成世靠好運
遇到好歌 好詞
angelcheng0203 發表於 2022-5-24 18:52

但事實上佢唱功好先係重點

聽咗,幾好聽下。
Gary 發表於 2022-5-24 19:56

咁快啲post link我哋聽下啦!
未有mv有live聽可以當宣傳

唔好成日係度曲線啦
頂你唔順
Gary 發表於 2022-5-24 21:19

咩呀? 錯過咗live想聽返唔得?
你唔好受呢啲年嘅風氣影響咁敏感草木皆兵就真
明明好多真fans對千嬅係真心

算罷啦你。
有D人唔鍾意直接講出來反而顯得坦率。
你呢D成日係度曲,真係好膠啊。 ...
Gary 發表於 2022-5-24 21:33

我係好認真聽千嬅唱嘅歌
就好似呢首歌我每一句都嚮度搵背後比喻緊啲乜
亦都分享心得 上面我留言用成個鐘先打完
而唔係好似你咁唔知佢邊句唱緊乜囉
我寫嘅樂評千嬅以前都有睇過讚過㗎
點解kenneth用心後 要被你無理批評!?

最想知道呢首歌係香港錄?
我等我在 發表於 2022-5-24 13:58

唔係香港錄
千嬅ig live話係透過zoom交流之下錄

IG LIVE唱寒舍
chj0928 發表於 2022-5-24 22:13

重有清唱深息添!狀態好到不得了!

偷生.....
chj0928 發表於 2022-5-24 22:23

佢竟然記得偷生同寒舍點唱好驚喜喎
當年嘅倉底貨都咁上心!

佢清唱狀態好好喔!
chj0928 發表於 2022-5-24 22:30

一向都話清唱咪見真功夫 佢把聲好靚

後面好細聲,工作人員都唔識搞搞佢架
chj0928 發表於 2022-5-24 22:42

工作人員超級清閑

ig live新歌仲好過cd
tyli 發表於 2022-5-24 23:05

太好啦原來tyli仔都有睇!
佢今次live全部歌都好有感情吖

如果個Keyboard係Edgar
應該隨口Up都識彈佢啲歌
Jacz 發表於 2022-5-24 23:29

係 連single都係清唱

當連呼吸都有罪都係篤眼篤鼻嗰陣
又洗乜care佢哋鬧乜
鬧得嗰班本身都唔會support佢買佢隻碟入場睇佢嘅演 ...
Jacz 發表於 2022-5-24 23:40

最多咪鬧返嗰啲人囉
咁鏡都多人鬧㗎 陶傑又暗串佢哋

記得千嬅有云:
跌下來再上去就像是不倒翁
明明已是撲空再盡全力補中

做藝人預咗有人會唔中意㗎啦 人氣就係儲返蒞嘅
千嬅精神就係唔怕輸唔怕被人鬧都會為fans撐落去

有中嬅粉做咗個fans made mv
好有心

再攀高峰定係奶,都係觀眾自己主觀感覺
坦白講佢如果唔開其他市場,喺香港都已經到頂,咁應該點繼續?唔 ...
Serendipity 發表於 2022-5-25 00:39

就好似林夕寫嘅呢首歌所講!

天地一沙鷗

2018-06

作詞:林夕   作曲:Vincent Chow

編曲:Ted Lo
監製:Alvin Leong

你教會我要高飛 這一世 為何勞碌當趣味
你教我理想不死 不應該習慣 已有福氣
沿途隨著你 得到捨得的勇氣
平庸才自困狹窄天地

慣了與你一起 才明白一起 偏偏阻礙我更遠見地
海鷗只跟海鷗一起 怎麼服氣 只好聽你
我怕對你不起 原來極歡喜 完全無拘束的空氣
放棄你也借你勇氣 都怪你

能鳴謝你吧 讓我相信 誰亦能飛
存在要 未怕死

慣了與你一起 才明白一起 偏偏阻礙我更遠見地
海鷗只跟海鷗一起 怎麼服氣 只好聽你 (越過一山有一山美)
我怕對你不起 原來極歡喜 完全無拘束的空氣
放棄你也借你勇氣 都怪你

抱歉我的知己 長期在一起 應該追逐高飛的把戲
這天空不只一沙鷗 不只是你 越過一山有一山美
恕我對你不起 領教你心機 仍然圍繞你等於不爭氣
沙鷗不應戀棧沙丘 應唾棄 你是否也有 這勇氣
你是否對我 不放棄

返嚟做廣東歌已經侮辱咗佢
hissorhk 發表於 2022-5-25 01:21

呢句似針對王菲 莫文蔚同gem多喎

香港係千嬅發源地 而千嬅有首歌叫飲酒思源
佢今日ig live話呢首係佢關於酒嘅歌嘅第3部曲
即是 長島冰荼-千杯不醉-飲酒思源-上善如酒
呢4首係一個完整 collection

都建議唔熟嘅朋友仔真係可以聽聽
尤其飲酒思源呢首名作(以下嘅1.0版本更佳)
就知點解千嬅永遠唔會離棄樂迷

網上開始唔少樂評分析呢首上善如酒

kenneth啱啱見到呢篇寫得唔錯嘅想呢度同大家分享

主要都係環繞作詞但無評我迦嘅靚曲

步入中年以後的楊千嬅,歌聲中感情的抒發多了如紅酒般的歲月沉澱,娓娓道來之間,感情澎湃洶湧。在歌聲中,情緒平復之間,思緒萬千,就如好酒般的回味無窮。

此曲首段有個很不錯的故事,“他”擅喝紅酒,然歌中的“我”根本不懂得怎麽品味紅酒。就是說,“我們”並不是同一個世界的人。若想人生過得妙,愛情必須不能要——這道理儘管接受不來“也得接受”。

實際上《上善如酒》是林若寧近年作詞質素中難得比較高的作品。林若寧雖有林夕影子,卻只是一些用詞上模仿林夕編排和意境描繪上,而非一個翻版貨。在我看來,林若寧還是有自己的風格的,就此詞可歸納以下三點:

1.與歌的聯繫:味覺揮之不去你也得接受明顯連接到
《葡萄成熟時》月份尚未到你也得接受,還有《春秋》和《花樽與花》等。

2.與酒的聯繫:紅酒-醇厚; 清酒-苦澀; 干邑-昂貴。

3.與人的聯繫:暴烈地吞風飲雨到現在懂飲酒的你,淺酌悲喜,年份到了,細細品味遺憾才發現是動人的味道。

回復 173# hissorhk

我上面留言有寫
上善如水係造清酒嘅頂尖酒廠白瀧酒造株式会社嘅標誌品牌
做到嘅境界同技巧都係頂尖 就同千嬅目前嘅狀態不謀而合
所以歌人合一咁夾 如果用你講嘅所謂歌名咪低莊好多

喂呀! 你識唔識飲酒㗎?

回復  hissorhk

我上面留言有寫
上善如水係造清酒嘅頂尖酒廠
做到嘅境界同技巧都係頂尖
就同千嬅目前 ...
kenneth 發表於 2022-5-25 12:46

第1版嘅post已經寫咗係造酒嘅大哥大
hissorhk會員望下先亂噴林若寧好無?
份詞無端端被你亂話
真係無陰公!

歌詞/歌名咁出難免講講「上善如水」呢個品牌先

//名稱取自中國哲學家老子的名言「上善若水,水善利萬物而不爭」。一如老子將水比作理想的處世之道,「上善如水」乃是在「柔軟且與世無爭,隨自然流動般」的理念下被製造出的日本酒。由於「上善如水」較無日本酒特有的強烈口感,因此適合年輕人及平常喝不慣日本酒的人品嚐。這款日本酒絕對會令你不禁一杯接一杯享用。//

大家都可以藉此了解一下釀酒廠「上善如水」嘅歷史
詞中藉寫清酒喻千嬅有所歷練後目前心境清澈呢層都未算係最難得
難得嘅係詞中對唔同酒類有唔同嘅解晰同描述
真係好多嘢呀呢份詞 係今年為止我最中意嘅香港嘅詞
亦都獻畀所有識飲酒嘅知飲酒之美嘅你哋吖
交畀千嬅唱真係交得非常合適嘅! 心機之作!
寫到呢度自己忍唔住都酌咗杯純米吟釀飲lu

咁ge 話 更加係畀 d 唔識飲酒嘅人會好 d, 以你 quote 果段嚟講,
而唔係比班已經識飲酒嘅人
「上善如水」 ...
hissorhk 發表於 2022-5-25 14:41

好高興終於有認真嘅討論

件事好簡單啫
清酒嘅清晰就係千嬅而家嘅做人做歌嘅境界囉
唔識飲酒嘅朋友可以由飲呢種清酒開始試
唔識聽歌嘅朋友亦可以由聽千嬅嘅歌開始聽
但係絕對唔代表識飲識聽嘅唔會揀呢種好酒好歌

其實做乜成日話唔鍾意某個明星(不限於楊千嬅)嘅人「唔比佢XX」「唔准佢XX」或者「扼殺佢自由」?
鍾意又好 ...
John 發表於 2022-5-25 16:40

咁上面嘅重點係批判普遍嘅都市人
以訛傳訛 誤中副車 喪失公共理性 審美疲倦嘅現象
呢啲現象其實唔止出現嚮你所描述嘅黃絲身上

Btw 2022年重黃絲? 唔講以為家下係2014年撐師生罷課1週

已經好期待mv會出現唔同嘅酒類!
到底幾時先有? 等到kenneth心都癢!

暫時都覺得呢首幾悶 比左1分
John 發表於 2022-5-25 02:28

John子係對我迦部分慢歌依然有啲抗拒
以前孤雛都被你ban到七彩

第一段:我都係回應其他會員將共產黨同黃絲對比,強調兩者比較唔到,黃絲亦不可能比共產黨惡,亦決不能將 ...
John 發表於 2022-5-26 04:11

關鍵因素唔係事關邊個惡啲邊個無咁惡
而係港人慣性將所有重大嘅嘢都假手“社會賢達”(甚至網上kol)代理思考乃至做決定
小事當然更甚 光暈效應之下
直接控制晒班熱帶魚睇嘢嘅方向
一邊話道德法西斯唔應該對自己過分要求自己只係nodody
另邊廂同時就扮演住道德警察
然後明明有份攻擊又扮食花生嘅旁觀者
務求永遠將責任撇清
但當中嘅傷害已經造成

No individual raindrop ever considered itself responsible for the flood

集體嘅自我毀滅 亦即是所謂嘅小丑現象
反思嚮幾大程度上要為自己嘅言行負責係畢生課題
有無諗過 如果大家都擁有海?
上善如酒剛好說明千嬅將與世無爭嘅道家哲學融入生活
交由林若寧執筆融入歌中帶畀有品味嘅樂迷
所以話好似千嬅咁高調做歌低調做人係好值得其他歌手學習

咁講返本人小小觀察啦
上面唔少會員係不屑有雙重標準嘅情形
針對呢一個咁有代表性嘅香港女歌手
所以先會睇唔過眼替佢抱打不平
咁實際上係基於惻隱之心人皆有之嘅善良品格

難道唔應該被視為係cm嘅一大美德?

#集體失智 #skip文化 #pr帶風 #上善若水 #用作品說話

應該好快多留言過江好
梨胃言 發表於 2022-5-26 10:53

View數我估後日內就過 正式做第1

同意,所以大家應該好好思考同自省。
一剎那嘅情緒可以理解,但過咗咁耐都冇諗返事情本質有冇問題,做人 ...
Serendipity 發表於 2022-5-26 12:37

10:40 邦邦講得好好
今朝回應嗰陣已經想搵噚晚呢段
但未upload吖
借個位再貼呢首熱帶魚 留意歌詞
同時希望邦邦之後都會寫歌畀千嬅

差啲唔記得有“平行”呢首歌,冇聽過第二次
背後人瑞 人瑞首次收錄
宜家TMU換咗高層 ...
btvfans 發表於 2022-5-28 15:35

可以再特別收錄無條件 同埋 清明

其實人瑞多年來都支持佢,成日都用佢嘅作品
套用網民邏輯,藍生而家咁樣又算唔算忘本    ...
Serendipity 發表於 2022-5-28 15:44

反轉豬肚就係...
唔明得罪佢啲乜(黃偉文反而有好多故仔)
當年黑天鵝嘥好多心機幫佢宣傳

咁樣嘅話要2CD了

Disc 2:

all Miriam's autotune live
btvfans 發表於 2022-5-28 15:51

https://youtu.be/empMs-JNvzo
Here it is 野孩子韓語伴唱版

忘本應該要用係903身上
lorbat 發表於 2022-5-29 11:33

天怒人怨!

咁呢首可以執笠喇 佢而家做緊聲生點會特登返嚟吖
leroyjaime 發表於 2022-5-29 14:58

唔關事 可以隔空受訪
佢都隔空受tvb/報紙訪問啦
況且東京人壽派到家下容祖國好似都無在港現過身
但嗰首歌5台10冠

好多人都係嚴以律人寬以律己,藍uncle本身個人又飄忽,打倒昨日的我好正常。
佢夠不滿香港樂壇啲操作啦,但而家咪又係走返入嚟,但其實啲操作都冇變過。
Serendipity 發表於 2022-5-29 13:36

藍生想上位 主動幫大國做歌咪得

佢可以遙距live或錄音訪問
嗰時美祖都係IG live 叱咤樂壇宣傳,但嘉姐冇預告過,似乎華納冇打算安排。 ...
Serendipity 發表於 2022-5-29 15:59

炒晒華納班pr佢!

我覺得呢隻都係試水溫,華納(金牌大風)應該等佢返香港出下一首歌先會推多啲宣傳 ...
Serendipity 發表於 2022-5-29 16:48

但呢隻歌好好 各方面都top!
嘔心瀝血之作(首歌真係有呢4個字)點可以咁浪費?
如果下次整隻花好月圓夜式廢歌
然後pr推到5台冠包被人(包括kenneth)反到上天花都似!

呢d歌唔係咁易有回響慢熱, 但其實唔算十分好聽
歌詞唔易有共鳴,除非你喜飲酒

無可否認Wyman寫eason嘅有 ...
pingpongpong 發表於 2022-5-30 19:05

超喜酒here
最好介紹多啲有關酒嘅作品
呢首寫得相當深刻
大家唔好走寶

希望聽日有1台會上榜!真係好慘
chj0928 發表於 2022-6-3 17:51

係咪家下慣性都係啲歌派耐啲先會上榜?

輕鬆破6頁
alison1225 發表於 2022-6-3 12:41

而且已經有多於10000view數
最新派台歌中最高
(再之前最高係剛好 已過期但都係1萬多少少)
Btw 預出mv後再會傾多n版

咁都叫making of
或者個MV只係拎住杯酒朗嚟朗去
冇理由咁耐都唔出(前提拍咗)
唔通又 ...
GaracyTan 發表於 2022-6-4 14:14

千嬅交低咗mv
然後華納班人hea做唔記得咗出!
跟住互相以為對方已經出咗

理論上個mv就係making of嗰個setting應該都係咁拎吓酒杯close up 夾口形嗰類
但奇怪地佢叫lyrics mv,通 ...
Serendipity 發表於 2022-6-4 14:59

Kaho最新嗰5個mv都有真人亦叫lyrics mv

Fanmade 大陸版 MV
boy4dudes 發表於 2022-6-4 17:48

上善如酒係咪打算好似tomorrow咁
出完teaser後幾個月先出個唔關事嘅mv?

越聽越上癮
PS:TVB居然唔上,因為冇MV嗎
chj0928 發表於 2022-6-12 22:02

華納想hea到幾時?
喂! 個mv剪到無咗吖?

另一個fans made mv

無正式mv大家聽住live先

係咪要同迦迦一樣要等三個月後先出
leroyjaime 發表於 2022-6-17 07:50

話咁快已經第一個月